Άρχισαν τα δικαστήρια για τις υποθέσεις gay ζευγαριών στην Τήλο

Συζητήθηκαν χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο οι δύο αγωγές του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, Γιώργου Οικονόμου, κατά των δύο ομόφυλων ζευγαριών και του δημάρχου της Τήλου, Αναστάσιου Αλιφέρη.

Πρόκειται για τις δύο υποθέσεις γάμων ενός ζευγαριού ανδρών και ενός γυναικών που τελέστηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο δημαρχείο της Τήλου, παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί απαγόρευση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τα ζευγάρια εκπροσωπήθηκαν στη δίκη από τον δικηγόρο τους, Βασίλη Χειρδάρη, και ο δήμαρχος Τήλου από τον δικηγόρο Φώτη Κωστόπουλο.

Τα δύο ζευγάρια υπέβαλαν ενστάσεις ενώπιον του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ο εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα να ακυρώσει τον γάμο. Υποστήριξαν επίσης ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο, όταν την επομένη των γάμων ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τους γάμους ανυπόστατους, όπως και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που με εγκύκλιό του διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Οσον αφορά τον δήμαρχο Τήλου, Αναστάσιο Αλιφέρη, στις προτάσεις που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο μέσω του συνηγόρου του κ. Κωστόπουλου αναφέρεται: «Το κράτος οφείλει να μεταχειρίζεται τους πολίτες σαν να ήταν ίσοι, παρ’ όλο που δεν είναι. Η αρχή της ισότητας δεν σκοπεύει ούτε μπορεί να επιφέρει την ουσιαστική εξίσωση των ανθρώπων, αλλά μόνο την ίση μεταχείρισή τους από το κράτος».

Η Ευαγγελία Βλάμη, μία από τις γυναίκες που παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο της Τήλου, υποστήριξε: «Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο θα μπορέσει να ξεπεράσει την επιρροή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης, που αμέσως μετά την τέλεση των γάμων δήλωσαν ότι οι γάμοι είναι ανυπόστατοι. Ελπίζουμε σε μια δίκαιη δίκη».

«Οι γάμοι που έγιναν τον Ιούνιο ήταν ένα τολμηρό βήμα. Σαφέστατα το δίκιο μας θα το βρούμε στα ανώτερα δικαστήρια. Απλώς αυτές είναι εκπαιδευτικές διαδικασίες και για τους δικαστές και για τους πολιτικούς και για τους πολίτες. Υπάρχει έλλειψη βούλησης στην Ελλάδα, που επιμένει να στρουθοκαμηλίζει», δήλωσε ο δημοσιογράφος και μέλος της ΟΛΚΕ, Γρηγόρης Βαλλιανάτος.

«Νομίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη, που είναι πρωτοπόρος στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα σταθεί στο ύψος της για μία ακόμη φορά και δεν θα επιτρέψει να ανατρέπονται αποφάσεις της που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.