Αστεροειδής 66 εκατομμυρίων ετών που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, προκάλεσε υποθαλάσσια ηφαίστεια

Αστεροειδής 66 εκατομμυρίων ετών που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, προκάλεσε υποθαλάσσια ηφαίστεια

Αστεροειδής 66 εκατομμυρίων ετών που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, προκάλεσε υποθαλάσσια ηφαίστεια.

Ο αστεροειδής πλάτους έξι μιλίων που συνετρίβη στη γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια , δημιούργησε τον κρατήρα Chicxulub στη χερσόνησο Yucatan του Μεξικού, και είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτήσει ένα κύμα κατακλυσμικών αλλαγών που εξάλειψαν σχεδόν το 70% των φυτών και των ζώων στον πλανήτη, επιπλέον εκτιμάται ό,τι ήταν η αιτία εξαφάνισης των δεινοσαύρων.

Οι μεταβολές περιελάμβαναν μαζικούς σεισμούς, όξινες βροχοπτώσεις και αύξηση των θερμοκρασιών. Ωστόσο τώρα, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει νέα στοιχεία του βασικού παράγοντα που μπορεί να οδήγησε στην εκδήλωση της μαζικής εξάλειψης των πάντων και μεταξύ άλλων δημιούργησε μαζικά υποθαλάσσια ηφαίστεια.

«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν μία άγνωστη σύνδεση μεταξύ αυτών των εξαιρετικά σπάνιων και καταστροφικών γεγονότων που διανεμήθηκαν σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε ο καθηγητής και ερευνητής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, Leif Karlstrom. «Ο αντίκτυπος του αστεροειδής μπορεί να έχει επηρεάσει τις ηφαιστειακές εκρήξεις που συνέβαιναν ήδη».

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μελέτη και ανάλυση των αλλαγών στη δύναμη της βαρύτητας της θάλασσας. Δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο που χρονολογείται πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και η παρούσα ακτίνα παράξενης βαρύτητας δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την υπερβολική έκρηξη του μάγματος. Αυτή ήταν ακριβώς η ίδια στιγμή που ο αστεροειδής συνετρίβη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και αυτές οι αλλαγές διήρκησαν περίπου για ένα εκατομμύριο χρόνια.

«Βρήκαμε στοιχεία για μια παλαιά άγνωστη περίοδο παγκοσμίως αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της μαζικής εξάλειψης των πάντων», εξήγησε ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης, Joseph Byrnes. «Αυτή η μελέτη δεν λέει ακριβώς ότι αυτή η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι αυτό που σκότωσε τους δεινόσαυρους. Αυτό που προσθέτουμε στην επιστημονική συζήτηση είναι μια παγκόσμια ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της γνωστής περιβαλλοντικής κρίσης»

Αν και η ηφαιστειακή δραστηριότητα στις Deccan Traps της Ινδίας έχει προταθεί ως η κύρια αιτία στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων, μερικοί ερευνητές προηγουμένως είχαν καταρρίψει αυτή τη θεωρία, αναφέροντας μια αναντιστοιχία μεταξύ των χρονοδιαγραμμάτων των δύο γεγονότων. Τα ηφαίστεια της Deccan Traps ξέσπασαν πολύ πριν από την επίδραση των αστεροειδών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος των μαζικών αλλαγών εξαιτίας του αστεροειδούς θα μπορούσε πιθανόν να προκάλεσε ένα κύμα υπερβολικά ισχυρών ηφαιστειακών εκρήξεων στο βυθό των ωκεανών της Ινδίας και του Ειρηνικού ωκεανού και να έκανε τις εκρήξεις του Deccan Traps πιο έντονες. Η τοξική ηφαιστειακή τέφρα που εξαπλώθηκε σε τέτοια κλίμακα, προφανώς έχει την ικανότητα να επηρεάσει τη ζωή και τους ωκεανούς, συμβάλλοντας περαιτέρω σε αυτές τις καταστροφικές αλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας