ΑρχικήΤι είναιAtenistas: Πολίτες εν δράσει

Atenistas: Πολίτες εν δράσει

Όταν αρκετές δεκαετίες πριν, ο Κωστής Παλαµάς έγραφε σε ποίηµα του για την σηµερινή πρωτεύουσα τον στίχο «Αθήνα διαµαντόπετρα στης Γης το δαχτυλίδι», προφανώς δεν είχε στο νου του τη σηµερινή γκρίζα και ατηµέλητη τερατούπολη, που ασθενεί σοβαρά από εγκατάλειψη, ρύπανση και αδιαφορία…

Η δυσφορία των περισσοτέρων

εµφανής, για το αφιλόξενο «περιεχόµενό» της και η γκρίνια για τα κακώς κείµενα διαρκώς αυξανόµενη, αλλά ταυτόχρονα υποταγµένη στο «τι να κάνουµε, έτσι είναι τα πράγµατα» ή, συνηθέστερα, εγκλωβισµένη στην ευθυνόφοβη νοοτροπία ότι για όλα τα δεινά «φταίνε οι άλλοι». Ωστόσο, κάποιοι ανήσυχοι Αθηναίοι, αποφάσισαν να εναντιωθούν στην συγκεκριµένη δυσπραγία και να αντικαταστήσουν τη µουρµούρα µε κάτι πολύ πιο χρήσιµο και εποικοδοµητικό: τη δράση.

Έτσι «γεννήθηκαν» οι Αtenistas, µια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας, που πιστεύουν πως η πόλη τους δεν είναι µια «τελειωµένη ιστορία» και ότι ο συµβιβασµός µε τις πιο προβληµατικές της πλευρές, διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο στασιµότητας, δυσφήµησης, υπανάπτυξης και τελικά αυτοϋπονόµευσης των προοπτικών της. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, δεν είναι κοµµατικός οργανισµός, ούτε δηµοτική παράταξη, αλλά µια ζωντανή κοινότητα, που θέλει να µοιραστεί την πίστη της για µια πολύ καλύτερη Αθήνα, πιστεύοντας στη αναζωογονητική δύναµη της δράσης. Στόχος τους, µια πρωτεύουσα χωρίς σκουπίδια και βρωµιά, χωρίς φόβο και στοιχεία αποµόνωσης. Με «όπλα» τσουγκράνες, σπάτουλες αλλά και πολύ πείσµα, µεράκι και εθελοντικό πνεύµα, επιτίθενται σε κάθε εγκαταλελειµµένο σηµείο της πόλης, επιχειρώντας να του επαναπροσδώσουν τη λάµψη που του αξίζει. Και όχι µόνο…

«Γεύση» από Atenistas

Ρεαλισµός στο «όνειρο»: Αντιλαµβάνονται πως δύσκολα θα είναι εκείνοι που θα µετατρέψουν το τσιµέντο της Αθήνας σε αχανές δάσος ή θα εξαφανίσουν διά µαγείας το µποτιλιάρισµα. Άρα, πριν από οποιαδήποτε άλλη κοσµογονική αλλαγή, υπάρχουν εκατοµµύρια µικρά, σπουδαία πράγµατα που µπορούµε να κάνουµε παρέα.

Λευτεριά στα πεζοδρόµια: Τα ελεύθερα από αυτοκίνητα πεζοδρόµια, πεζόδροµοι και πλατείες είναι ο στρατηγικός τους στόχος. Επιπλέον, ενθαρρύνουν τις µετακινήσεις µε ποδήλατο και τα µέσα µαζικής µεταφοράς, αλλά µε τη λογική αλλαγών στο οδικό δίκτυο, ώστε να είναι «φιλικά» προς όλους µας.

Εφαρµογή νόµων: Οι Atenistas επικαλούνται τη νοµιµότητα, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση, προκειµένου να γίνεται επιτέλους σεβαστή. Διότι βασική αίτια των προβληµάτων που αντιµετωπίζουµε στην Αθήνα, είναι η µη εφαρµογή των νόµων που ήδη υπάρχουν. Πρωτότυπο…

Πάθος µε την καθαριότητα: Η πρωτεύουσα δείχνει – και είναι – βρώµικη, για πάρα πολλούς λόγους. Είναι σαν µην έχουµε την αντίληψη ότι, πετώντας τα αποτσίγαρα ή τις µασηµένες τσίχλες µας και ότι άλλο αχρείαστο– όπως π.χ. τα «όµορφα» σκουπίδια µας έξω από τους κάδους ή ακόµη …καλύτερα, από το µπαλκόνι στο πεζοδρόµιο, απλά τα βρίσκουµε µπροστά µας. Όπερ, όλοι µας έχουµε ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Γεγονός που ωθεί τους Atenistas να ανασκουµπώνονται και να αναλαµβάνουν δράση και σε αυτό το κοµµάτι κακοµεταχείρισης της πόλης.

Για το συλλογικό καλό: Η συγκέντρωση χρηµάτων, ή αλλιώς οι χορηγίες υπέρ της πόλης, είναι ένα αναξιοποίητο πεδίο δράσης, που φιλοδοξούν να το τροφοδοτήσουν µε ανανεωµένη δυναµική.

Αγαπάµε Αθήνα: Σύµφωνα µε τις θέσεις τους, ο συνειδητοποιηµένος Atenistas δεν είναι επαγγελµατίας γκρινιάρης, απαξιώνοντας τα θετικά που µπορεί να προσφέρει η πόλη του. Γι’ αυτό και επιδιώκει να τα αναδείξει.

Και εγένετο… Αtenistas

Η δηµιουργική οµάδα των Αtenistas, ξεκίνησε το περασµένο καλοκαίρι από τον Τάσο Χαλκιόπουλο και τον Δηµήτρη Ρηγόπουλο, που ο καθένας από τη πλευρά του- ο πρώτος µέσω blog και ο δεύτερος ως δηµοσιογράφος στη LiFO και την Καθηµερινή-ασχολούνταν µε θέµατα της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Χαλκιόπουλος, «προϋπήρχε η ανάγκη για αλλαγές προς το καλύτερο, καθότι όλοι όσοι έµπαιναν στο blog άφηναν µηνύµατα, σχόλια και παρατηρήσεις για την πόλη µας, αλλά δεν ήξεραν πώς να δραστηριοποιηθούν.

Βρέθηκαν λοιπόν κάποιοι άνθρωποι που ήταν πολύ θερµοί στο να βοηθήσουν να αλλάξουν τα πράγµατα και ενώ ξεκινήσαµε 6 άτοµα, σήµερα αριθµούµε τα 1.500».

Όµως µια τέτοια προσπάθεια θα επιτύχει, ώστε η πόλη να γίνει πιο βιώσιµη;

«Το βασικό κοµµάτι είναι οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να την αγαπήσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν οι Αtenistas. Δεν είναι δηµοτική υπηρεσία, δεν έχει υπαλλήλους ή εξοπλισµό, ώστε να κάνει πολλά πράγµατα, αλλά θέλει να δώσει το έναυσµα και το κουράγιο σε όλους όσους θέλουν να προσφέρουν, µε το να δουν ότι υπάρχουν και άλλοι που νοιάζονται. Έτσι, µπορεί να αλλάξει και ευρύτερα η νοοτροπία και να περάσει ως κοινωνικό παράδειγµα και στις µετέπειτα γενιές, το να µην αδιαφορούµε για τα κοινά και να φροντίζουµε τη πόλη που ζούµε, γιατί έτσι θα έχουµε όλοι µας καλύτερη ποιότητα ζωής».

Υπάρχουν ανάλογα κινήµατα σε άλλες πόλεις του εξωτερικού;

«Αυτό δεν το γνωρίζω, ωστόσο έχουν δηµιουργηθεί αντίστοιχα µε εµάς γύρω στις δέκα οµάδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα».

Από τις έως τώρα δράσεις των Αtenistas, θυµαστε εντονες στιγµεσ;

«Πολλές. Όπως για παράδειγµα όταν µοιράζαµε ρούχα για τους αστέγους, που υπήρχε κόσµος που περίµενε µια και δυο ώρες καρτερικά για να πάρει ένα µπουφάν.

Πολύ έντονο ήταν και όταν πηγαίναµε στις γειτονιές κάτω από την Οµόνοια και κάναµε πορεία όλοι, µαζί µε µουσικούς. Η υποδοχή από τους µετανάστες ήταν συγκινητική. Με πολύ όµορφο τρόπο µάς έδειξαν ότι έχουν ανάγκη την αποδοχή µας, ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι».

Πάντως το Αtenistas παραπέµπει ολίγον και σε Ζαπατίστας.

«Είναι και η κατάληξη που δείχνει µια επαναστατικότητα, σε συνδυασµό φυσικά µε τον Αθηναϊστή ενεργό πολίτη».

Από τη θεωρία στη πράξη

Όταν το κέφι γίνεται πράξη αντίστασης: Τον περασµένο Νοέµβρη, οι Αtenistas έκανα αισθητή την παρουσία τους, οργανώνοντας µια γιορτή εις µνήµην του εκπεσόντος δικαιώµατος των πεζών να απολαµβάνουν τους δηµόσιους χώρους και της πλατείες τους. Το πεδίο της χαρούµενης «µάχης» ήταν η πολύπαθη πλατεία Αγίας Ειρήνης, η οποία ζούσε µια άλλου είδους κατοχή από τα αυτοκίνητα που την είχαν µετατρέψει σε πάρκινγκ. Μουσικοί, ζογκλέρ και χορευτές κατέκλυσαν την πλατεία, ενώ οµάδες «κρούσης» εξοπλισµένες µε υποµονή, ευγένεια και πείσµα -για να µεταπείσουν τους αυτοκινητιστές που θα επιχειρούσαν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους είτε εκεί, είτε στους παρακείµενους πεζόδροµους – είχαν ακροβολιστεί και µοίραζαν φυλλάδια. Άλλες φορές οι οδηγοί πείθονταν, άλλες όχι. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, η πλατεία είχε απελευθερωθεί και είχε αποκτήσει και νέους φίλους: δύο χαρουπιές που φυτεύτηκαν σε «ορφανά» παρτέρια της περιοχής.

Ζωή σηµαίνει πράσινο: Η µάχη της πλατείας στην Αγία Ειρήνη µπορεί να κερδήθηκε, ο πόλεµος όµως όχι. Αφού πέρασε ένα δεκαήµερο, οι Αtenistas ξαναχτύπησαν στο πολύπαθο εµπορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος τους, για δεύτερη φορά, τα παράνοµα παρκαρισµένα αυτοκίνητα, τα οποία διακόσµησαν αυτοί οι «περίεργοι» τύποι µε ενηµερωτικά φυλλάδια. Δεν αρκέστηκαν όµως µόνο σε αυτό, ξαναέπιασαν φτυάρι –θαρρείς για να ξεγελάσουν το κρύο της ηµέρας- και έτσι απονεκρωµένα παρτέρια και ζαρντινιέρες απέκτησαν και πάλι ζωή.

Ο πόλεµος των τσιχλολεκέδων: Με υποµονή και επιµονή, ένα κρύο κυριακάτικο πρωινό, 60 αποφασισµένοι Αtenistas αρµατώθηκαν µε ξύστρες, σπάτουλες και βούρτσες, µε σκοπό να απαλλάξουν το διάστικτο πεζοδρόµιο της Σταδίου, µεταξύ Οµόνοιας και Αιόλου, από τους δύσκολους µαύρους λεκέδες. Τσίχλες ετών αποκολλήθηκαν µετά κόπων και βασάνων, µε την ευχή να κόψουµε επιτέλους αυτή τη σιχαµερή συνήθεια.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι: Τέλη Ιανουαρίου, οι Αtenistas κατάφεραν να συγκεντρώσουν 2,5 τόνους ρουχισµού και κουβέρτες, που έφεραν εκατοντάδες Αθηναίοι από τις ντουλάπες τους, για τους άστεγους. Οι εθελοντές, αφού ξεχώρισαν τους σορούς των ρούχων, γέµισαν πάνω από 100 τσάντες, που περιλάµβαναν «τυπικά» είδη πρώτης ανάγκης για αστέγους, από τις οποίες µοιράστηκαν τουλάχιστον οι 50. Τις υπόλοιπες ανέλαβε να διανείµει το ίδρυµα αστέγων του Δήµου.

Για περισσότερα:

• email: atenistasgroup@gmail.com

• twitter: www.twitter.com/atenistas

• facebook: www.facebook.com/atenistas

• τηλεφωνητής: 211.800.1830

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166