Άτυπη σύνοδος ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών

Στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία την Κυριακή, μετείχε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμωνας Κουλούρης, λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση για την υιοθετούμενη πολιτική σε κοινοτικό επίπεδο και τα μέτρα που θα ισχύσουν έως το 2006. Σύμφωνα με την παρέμβαση του Έλληνα υφυπουργού η επιτυχία της προστασίας των καταναλωτών, εξαρτάται και από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο Έλληνας υφυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την προστασία των καταναλωτών εξαρτάται και από τη συμμετοχή των ιδίων, καθώς και τον καταναλωτικών οργανώσεων. Εξήγησε ότι η ανάπτυξη της καταναλωτικής συνείδησης και του διαλόγου με τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους φορείς της αγοράς έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όπως ανέφερε ο Κ.Κουλούρης στους Ευρωπαίους εταίρους του, στην Ελλάδα λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία έχει την ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας και της διοικητικής εποπτείας για τα θέματα καταναλωτή. Επισήμανε δε, την ανάγκη διεύρυνσης και προσαρμογής του πλαισίου της πολιτικής για τους καταναλωτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναφερόμενος στα μέσα για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, υπογράμμισε τη σημασία της νομοθετικής εναρμόνισης σε κοινοτικό επίπεδο.

Βέτο στο προσχέδιο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα εξετάζει η Βρετανία

Το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στο προσχέδιο για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα άφησε ανοικτό η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Τζακ Στρο, αντί να χρειασθεί να αποποιηθεί τον έλεγχο της αμυντικής, της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της, όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα.

Το σύμφωνο για το μελλοντικό Σύνταγμα της ΕΕ θα “ήταν εξόχως ευκτέα μέν, μη απολύτως αναγκαία δε”, τόνισε η εν λόγω ανώνυμη πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, την ώρα που οι 25 ΥΠΕΞ της διευρυμένης ΕΕ πρόκειται να συσκεφθούν στη Νεάπολη της Ιταλίας, στο διάστημα 28-30 Νοεμβρίου, για να προλειάνουν το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή κυρίως θα επιχειρηθεί να βρεθεί μία χρυσή τομή για την απαιτούμενη ομόφωνη έγκριση του νέου Συντάγματος.

Ο Bρετανός ΥΠ. ΕΞ. Τζακ Στρο είχε τονίσει στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες πως η χώρα του θα μπορούσε εν τέλει να αποδεχθεί το σύστημα της ψηφοφορίας για την ευρωπαϊκή συνθήκη της Νίκαιας σε περίπτωση που σημειωθεί αποτυχία πάνω σε αυτό το ζήτημα στη διακυβερνητική Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, διαβεβαιώνοντας συνάμα πως αυτό δεν θα αποτελούσε “θέση αναδίπλωσης”.