Audi μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα

Audi μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα

Δημιούργησα μία λίστα Audi μοντέλα που είχα την τύχη να τα οδηγήσω κατά το παρελθόν. Εν τούτοις είναι απαραίτητο να τονισθεί πως δεν έχω συμπεριλάβει τα καλύτερα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά μόνο αυτά που οδήγησα και έχω μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την οδηγική συμπεριφορά τους. Επιπρόσθετα η παρακάτω σειρά είναι τυχαία, και δεν σχετίζεται με τις τιμές και την ισχύ του κινητήρα.

Audi RS4

Αν ο κινητήρας είναι η ψυχή κάθε αυτοκινήτου, τότε το νέο RS4 διαθέτει περισσότερη… ψυχή κάτω από το καπό, απ’ όση έχει κάθε αυτοκίνητο επιδόσεων από τη μάσκα μέχρι τις απολήξεις των εξατμίσεων! Ο 4,2 λίτρων αλουμινένιος -άμεσου ψεκασμού- V8 κινητήρας του νέου RS4 αποδίδει 420 ίππους στις 7.800 σ.α.λ. και 43,8 χλγμ. ροπής στις 5.500 σ.α.λ., τη στιγμή που μπορεί να ανεβάζει στροφές μέχρι το εντυπωσιακό νούμερο των 8.250 σ.α.λ.! Ο κινητήρας αυτός μάλιστα θα κινεί και το σπορ supercar της Audi, το R8.

Βεβαίως, κάθε V8, ακόμα και αλουμινένιος, “κρεμασμένος” μπροστά από τον πρόσθιο άξονα, είναι ικανός να αλλοιώσει το handling ενός αυτοκινήτου. Στο RS4, όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο· όχι σε δραματικό βαθμό τουλάχιστον. H Audi φαίνεται ότι κατάφερε να δαμάσει την αδράνεια. Όπως στην περίπτωση της Porsche 911, που το θεωρητικό διαταξικό λάθος του “όλα πίσω” έχει μετουσιωθεί στην απόλυτη απόλαυση, έτσι και εδώ η δαμόκλειος σπάθη της τοποθέτησης ενός υπέρβαρου κινητήρα στο διαμήκη άξονα μπροστά από τον εμπρός άξονα δεν έχει ουσιαστικά καμία επίπτωση στην ισορροπία του RS4.

Ο άρχοντας των στροφών

Το RS4 αποτελεί έναν άρχοντα των “στριφτερών’ δρόμων. Η πρόσφυση είναι εξαιρετική, ελέω και της μόνιμης τετρακίνησης με Torsen κεντρικό διαφορικό και των πισωκίνητων χαρακτηριστικών πλέον (κατανομή 40:60, αντί του 60:40 που ξέραμε), το ζύγισμα του αυτοκινήτου είναι αξιόλογο και η αίσθηση του τιμονιού είναι η καλύτερη απ’ όλα τα Audi που έχουμε οδηγήσει.

Μπορεί να μην έχει την κοψιά ενός Μitsubishi EVO IX, αλλά παρέχει παραπάνω από ικανοποιητική πληροφόρηση και απόκριση, όταν ο οδηγός επιτίθεται στις στροφές ενός επαρχιακού δρόμου. Εκεί διαπιστώνει κανείς ότι ο χαρακτήρας του RS4 είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον της M3, την οποία φιλοδοξεί να κατατροπώσει. Το RS4 είναι γρηγορότερο στους περισσότερους δρόμους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει τη συμμετοχική οδήγηση που παρέχει η M3.

Βέβαια, η επιλογή της Audi να αλλάξει το ποσοστό ροπής που καταλήγει στον πίσω άξονα έχει συμβάλει θετικά στη “ρυθμισιμότητα” του RS4, καθώς και στη βελτίωση του παράγοντα διασκέδαση.

Παράλληλα, στο RS4 η Audi άγγιξε τη χρυσή τομή μεταξύ άνεσης και κρατήματος, ως αποτέλεσμα των σοφιστικέ ρυθμίσεων στις αναρτήσεις. O τρόπος που το RS4 διατηρεί την ταχύτητά του στις καμπές διαρκείας είναι μοναδικός. Διατηρώντας ακόμα και πολύ υψηλό ρυθμό, όλα κυλούν ευχάριστα και προβλέψιμα. Για πρώτη φορά μάλιστα η τετρακίνηση δεν καταστρέφει την οδηγική ευχαρίστηση, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα στην εξάντληση των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου.

Εκτός από το αναμενόμενο εξαιρετικό του κράτημα, το RS4 αντιμετωπίζει τις καμπές και τις εναλλαγές πορείας με έναν άνετο και ευχάριστο τρόπο, ενώ, ακόμα κι όταν το πιέσεις υπερβολικά, δεν καταντά δυσάρεστο, έστω κι αν το φαινόμενο της υποστροφής ισχύος δεν εξαλείφθηκε εντελώς. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τυχαία. Το RS4 έχει φαρδύτερα μετατρόχια και είναι 30 χλστ. χαμηλότερο από τα απλά Α4.

Η χρήση αλουμινίου στην ανάρτηση, στο καπό και στα εμπρός φτερά, καθώς και η αντικατάσταση των καθισμάτων από εξαιρετικά ελαφρά “μπάκετ”, κράτησαν το βάρος στα 1.650 κιλά, δίνοντας μια αναλογία 3,9 κιλών ανά ίππο. Πίσω από τους υπέροχους τροχούς αλουμινίου 19 ιντσών με τις 7 διπλές ακτίνες ξεπροβάλλουν οι τεράστιοι δίσκοι με τις δαγκάνες (8πίστονες εμπρός), που προσθέτουν πόντους στη δυναμική εμφάνιση του RS4, όπως άλλωστε και τα φουσκώματα, τα αεροδυναμικά βοηθήματα και οι δυο μεγάλες οβάλ απολήξεις της εξάτμισης.

Διαβολική ψυχή σε αγγελικό σώμα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η ψυχή του RS4 είναι ο κινητήρας του, του οποίου τα μοναδικά κοινά στοιχεία με τον V8 του S4 είναι η διάμετρος, η διαδρομή και οι αντλίες νερού και υδραυλικού τιμονιού. Όλα τα “σωθικά” έχουν αλλαχθεί ή ενισχυθεί, ενώ η σχέση συμπίεσης σκαρφάλωσε στο εντυπωσιακό 12,5:1. Oι επιδόσεις του RS4 είναι εκρηκτικές. Τα 0-100 έρχονται σε μόλις 4,8 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Αν θεωρείτε τα 4,8 δευτ. που ανακοινώνει η Audi για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα εντυπωσιακό χρόνο, το 16,6 δευτ. για το 0-200 καθιστά το RS4 φονέα πολλών supercar, αφήνοντας μια M3 να κοιτάζει ανήμπορη τις εξατμίσεις του Audi. Κι εκεί που νομίζεις ότι έχεις εντυπωσιαστεί, ανακαλύπτεις το κουμπί S, το πατάς και κυριολεκτικά απογειώνεσαι. Είναι η στιγμή που η απόκριση στο γκάζι κορυφώνεται, ο ήχος από τις εξατμίσεις και τον κινητήρα αγριεύει και το κάθισμα του οδηγού σφίγγει τα πλευρά σαν τανάλια.

Υπερπλήρης

Όλα αυτά βέβαια μαζί με το πακέτο ποιότητας, ασφάλειας και κύρους που συνοδεύουν ένα γνήσιο Audi. O εξοπλισμός είναι πλήρης, τα υλικά κορυφαία, το φινίρισμα και η προσοχή στη λεπτομέρεια κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Δυναμική χαρακτηρίζεται η εικόνα που συναντάς στο εσωτερικό, στο οποίο ξεχωρίζουν ο ασημί διακόπτης εκκίνησης του κινητήρα που βρίσκεται στην κονσόλα δαπέδου δίπλα στο χειρόφρενο, η ανθρακονημάτινη επένδυση, το εντυπωσιακό τιμόνι και φυσικά τα “μπάκετ” καθίσματα.

Με δυο λόγια, το βασικό ατού του RS4 είναι ότι συνδυάζει επιδόσεις Porsche 911 με την πρακτικότητα ενός Audi A4. Μάλιστα, το 90% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις 2.250 σ.α.λ. μέχρι τις 7.600 σ.α.λ. Ανεξάρτητα από ποια σχέση έχει επιλέξει ο οδηγός με το θετικό και ακριβή επιλογέα του εξατάχυτου κιβωτίου, ο V8 αποκρίνεται αστραπιαία σε κάθε πάτημα του γκαζιού.

Αναμφισβήτητα, η Audi κατάφερε να προσδώσει στο RS4 δυναμικά χαρακτηριστικά, επιδόσεις και χαρακτήρα supercar, διατηρώντας τα οικογενειακά στοιχεία των Α4. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το νέο RS4 είναι ικανό να σε ενθουσιάσει στο δρόμο και δείχνει ότι μπορεί να τα βάλει και με κάθε σπορ σεντάν που θα το αμφισβητήσει. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε τι είναι;

Audi S3

Τρία χρόνια. Τόσα πέρασαν από το λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς του Audi A3 και τόσα χρειάστηκε να περιμένουν οι φίλοι -και είναι πολλοί αυτοί στη χώρα μας- του S3, προκειμένου να δουν τη νέα, κορυφαία έκδοση του γερμανικού χάτσμπακ. Ελάχιστη σημασία έχει πλέον αν ήταν πολλά ή λίγα. Εκείνο που μετρά είναι ότι το νέο S3 βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις Audi της χώρας και ότι, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δείχνουν να μας αποζημιώνουν πλήρως για την αναμονή.

Ισχυρότερο από ποτέ

Το νέο S3 έρχεται να επαναπροσδιορίσει τα έως τώρα δεδομένα στην κατηγορία των “γρήγορων” χάτσμπακ και να ανεβάσει τον πήχη αρκετά ψηλότερα. Χρειάζεται μόλις 5,7 δευτερόλεπτα για να πιάσει από στάση τα 100 χλμ./ώρα και συνεχίζει να επιταχύνει αδιάκοπα μέχρι η βελόνα του ταχύμετρου να αγγίξει τα 250 χλμ./ώρα, όπου και επεμβαίνει ο ηλεκτρονικός κόφτης για να ανακόψει το φρενήρη ρυθμό του.

Υπεύθυνος γι’ αυτές τις καταιγιστικές επιδόσεις είναι ο γνωστός 2λιτρος TFSI κινητήρας που συναντάμε σε αρκετά γρήγορα μοντέλα του γερμανικού ομίλου, τόσο με το σήμα της VW όσο και με αυτό των Audi, Seat και Skoda. Ωστόσο, για την περίπτωση του S3 οι μηχανικοί της Audi δεν αρκέστηκαν σε μια απλή μετάγγιση του κινητήρα που τον έχουμε συνηθίσει να αποδίδει 200 ίππους. Πριν τον τοποθετήσουν κάτω από το καπό του νέου S3 τον έσυραν πίσω στα εργαστήρια και βελτίωσαν περαιτέρω την απόδοσή του.

Επενέβησαν στα «σωθικά» του (κυλινδροκεφαλές, σύστημα ψεκασμού, χρονισμό των βαλβίδων κ.ά.), τοποθέτησαν μια μεγαλύτερη τουρμπίνα που δουλεύει με πίεση 1.2 bar και ένα νέο ιντερκούλερ, που φροντίζει να κρατά σε χαμηλότερη θερμοκρασία το συμπιεσμένο αέρα που διοχετεύεται στην τουρμπίνα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αυξηθεί η συνολική του ιπποδύναμη κατά 65 ίππους και να αγγίζει πλέον τους 265 ίππους στις 6.000 σ.α.λ., ενώ η ροπή αυξήθηκε με τη σειρά της στα 35,7 χλγμ. και είναι διαθέσιμη στο δεξί πόδι του οδηγού από τις μόλις 2.500 σ.α.λ.

Η κίνηση μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του γνωστού συστήματος Quattro της γερμανικής εταιρείας και ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων. Το τελευταίο διαθέτει κοντύτερες διαδρομές και πιο σφιχτή κλιμάκωση από τα αντίστοιχα 6τάχυτα κιβώτια που συναντάμε στην υπόλοιπη γκάμα του Α3.

Η ανάρτηση, από την πλευρά της, απέκτησε περισσότερα τμήματα από αλουμίνιο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το βάρος, ενώ τοποθετήθηκαν σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ, που μείωσαν την απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος κατά 25 χλστ. Αλλαγές έγιναν και στο σύστημα διεύθυνσης, ώστε η απόκριση και η αίσθηση που μεταφέρει στα χέρια του οδηγού να ανταποκρίνονται στο σπορ χαρακτήρα του S3.

Διακριτικά διαφορετικό

Η εξωτερική εμφάνιση παραμένει μεν διακριτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι λεπτομέρειες, που τονίζουν το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του. Στο μπροστινό μέρος κυριαρχεί η μάσκα με τις χρωμιωμένες γρίλιες, οι πιο επιθετικοί στην όψη προφυλακτήρες με τους μεγαλύτερους αεραγωγούς και τα μυώδη φτερά που φιλοξενούν τροχούς των 18 ιντσών.

Τα πλευρικά σπόιλερ του αμαξώματος έχουν επανασχεδιαστεί, οι καθρέπτες έχουν απόχρωση αλουμινίου, όπως σε όλες τις εκδόσεις S των μοντέλων της Audi άλλωστε, ενώ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου το βλέμμα επικεντρώνεται στο γκρι διαχύτη και τη διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Στην καμπίνα, η γνωστή ποιότητα που απαντάται σε όλες τις εκδόσεις του Α3 γαρνίρεται, στην περίπτωση του S3, με μπόλικες πινελιές αλουμινίου, οι οποίες δημιουργούν μια ευχάριστη και σπορ ατμόσφαιρα. Την εικόνα συμπληρώνουν τα τύπου μπάκετ καθίσματα και ο όμορφος πίνακας οργάνων με τις λευκές ενδείξεις και τις βελόνες, που είναι ειδικά σχεδιασμένες για την κορυφαία έκδοση του γερμανικού μοντέλου.

Περάστε στο ταμείο

Η τιμή του νέου Audi S3 για τη χώρα μας καθορίστηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στα 41.900 ευρώ, τιμή που τοποθετεί το κορυφαίο χάτσμπακ ανάμεσα στους δυο κυριότερους ανταγωνιστές του, την BMW 130i και το VW Golf R32.

Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ότι στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται ένα υπερπλήρες πακέτο εξοπλισμού, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων για τον έλεγχο του συστήματος πέδησης και της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, οχτώ αερόσακους, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, ηχοσύστημα, συναγερμό, φώτα Χenon και φυσικά τις πανέμορφες ζάντες αλουμινίου των 18 ιντσών.

Audi A8

Μπορεί να θεωρηθεί ηχηρή απάντηση στη νέα 7άρα της BMW και στη Mercedes-Benz S-Class για μία κόντρα που (αν την παρομοιάζαμε με αγώνα μποξ) δεν γίνεται με γάντια και χτυπήματα κάτω από τη μέση μέσα στο ρινγκ, αλλά μάλλον με κουστούμια και χαρτοφύλακες μέσα σε ένα κυριλέ γραφείο. Έτσι είναι η κατηγορία των πολυτελών σεντάν, επιβλητική με τον τρόπο της και αρεστή σε πολλούς, μα προσιτή σε λίγους. Η Αudi βέβαια ευελπιστεί αυτοί οι λίγοι να γίνουν περισσότεροι και μάλιστα να πάρει μερίδιο από τους παραπάνω φημισμένους ανταγωνιστές.

Ταινία μεγάλου μήκους

Το A8 φέρει αρκετά στοιχεία από το νέο A4, κυρίως στο προφίλ και το εμπρός μέρος, πράγμα που το κάνει να δείχνει πιο δυναμικό και λιγότερο συντηρητικό. Είναι το μεγαλύτερο σεντάν στην κατηγορία του, αφού φτάνει σε μήκος τα 5,137 μέτρα, μακρύτερο και φαρδύτερο τόσο από το μοντέλο που αντικαθιστά όσο και από τις BMW Σειρά 7 και Mercedes-Benz S-Class.

Παρόλα αυτά, χάρη στην εκτεταμένη χρήση αλουμινίου, το βάρος έχει μειωθεί κατά 110 κιλά, συνεπώς και η κατανάλωση καυσίμου (κατά 20% σύμφωνα με την Audi). Ποιόν ενδιαφέρει, θα σκεφτείτε, ο δείκτης της βενζίνης όταν πρωτύτερα έχει ξοδέψει περίπου 100.000 € για να αποκτήσει το πολυτελέστατο A8; Βλέπετε, κάπου τόσο θα κοστίζει από το Μάρτιο, που θα ξεκινήσει να λανσάρεται στις αγορές της Ευρώπης, με πρώτη αυτή της Μ. Βρετανίας.

Περιορισμένες (αρχικά) επιλογές

Αν λάβουμε υπόψη την πορεία που έχουν οι ατμοσφαιρικοί FSI κινητήρες στα μικρά εμπορικά μοντέλα του ομίλου, θα λέγαμε ότι οδεύουν προς εξαφάνιση, απειλούμενοι από τους TSI. Αντίθετα, το νέο A8 θα λανσάρεται σε πρώτο στάδιο με τον V8 FSI χωρητικότητας 4,2 λίτρων και απόδοσης 372 ίππων, ενώ τους πετρελαιοκινητήρες θα εκπροσωπεί ο TDI, επίσης 4,2 λίτρων, με απόδοση 350 ίππους.

Με τα παραπάνω πανίσχυρα μηχανικά σύνολα, το A8 φτάνει τα 0-100 χλμ./ώρα σε 5,7” και 5,5” αντίστοιχα. Ένα χρόνο αργότερα, στην γκάμα του A8 θα προστεθεί και ένας V6 τρίλιτρος diesel με απόδοση 250 και 204 ίππους, στην ακόμη πιο εμπορική εκδοχή του. Όλες οι εκδόσεις θα εξοπλίζονται με σύστημα τετρακίνησης και αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

Audi TT

Oνειρεμένο ή αποστροφικό, γνήσιο σπορ ή ημίμετρο, το TT κατάφερε πριν από περίπου οκτώ χρόνια να απασχολήσει τους δημοσιογράφους με τη μοναδική σχεδιαστική ταυτότητά του, παρά τις οδικές του ιδιοτροπίες. Ποιος θυμάται πως κοντά στο όριο το απερχόμενο TT -με την καρότσα του προηγούμενου Golf- εμφανίζεται κάπως νευρικό, ποιος θυμάται πως στα πολλά ελάφρυνε η ουρά του; Aυτό που μένει είναι το μοναδικό σχήμα του, το οποίο οι Γερμανοί διατήρησαν και στη νέα γενιά. H οποία όμως και όμορφη είναι και, εντέλει, ΣΠOP.

Tέλειο…

«Tο νέο TT οφείλει να είναι σπορ, ολοκαίνουργιο και να μοιάζει με το προηγούμενο» μοιάζει να είναι ο προσανατολισμός του σχεδιαστικού τμήματος της Audi. Πάνω σε ένα γρανιτένιο πλαίσιο -που ζυγίζει 206 κιλά (140 από αλουμίνιο, 66 από χάλυβα) και είναι κατά 50% πιο δύσκαμπτο από το προηγούμενο- χτίστηκε το νέο TT, το οποίο ζυγίζει συνολικά 1.260 κιλά.

Σωστό βάρος για ένα σπορ κουπέ που είναι κατά 13,7 εκατοστά μακρύτερο, κατά 7,8 εκατοστά πλατύτερο και κατά 6,6 εκατοστά ψηλότερο από το προηγούμενο μοντέλο. Πιο επιθετικό, πιο δυναμικό, το νέο TT εξακολουθεί με το δικό του τρόπο να συγκινεί περαστικούς και οδηγούς.

Mε αυτόν που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι τι γίνεται; Aφήνει πίσω του πλέον τις όποιες κλειστοφοβικές αδυναμίες και νιώθει πιο άνετα στο πιο ευρύχωρο και πιο ποιοτικό εσωτερικό. Ό,τι συμβαίνει απ’ έξω συμβαίνει και μέσα, δηλαδή η αισθητική είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου ταμπλό και διαφοροποιείται στον πίνακα οργάνων, στο «κομμένο» τιμόνι και στην αισθητά καλύτερη ποιότητα κατασκευής. Για τους πίσω ποιος νοιάζεται;

Tρομερό…

Λένε πως η αυθεντικότητα ενός πραγματικά σπορ αυτοκινήτου ξεκινά από τη θέση οδήγησης. Σωστά, όπως σωστό είναι και το νέο TT όπου εξακολουθείς να κάθεσαι «χαμηλά» με «πρόσωπο» το καλό σε αίσθηση τιμόνι. Bρίσκεις το σβέλτο επιλογέα στο ύψος που θα περίμενες, ο συμπλέκτης είναι λογικά βαρύς, τα φρένα πολύ καλά σε αίσθηση όσο και σε απόδοση.

Toν TFSI τον ξέρουμε από τα VW Golf GTI και Seat Leon FR. Στο TT, όμως, οι 200 ίπποι αποδίδονται με έναν πιο ωμό τρόπο, πράγμα που ίσως και να οφείλεται στον «μπασάτο» ήχο της εξάτμισης, ίσως και στο πιο έντονο σφύριγμα της τουρμπίνας. Tο θέμα είναι πως το νέο TT είναι ένα πολύ KAΛYTEPO αυτοκίνητο από το προηγούμενο και αισθητά πιο γρήγορο, δίνοντας την εντύπωση πως… κάτω από το καπό κρύβονται καμιά 20αριά ίπποι επιπλέον (λέτε;).

Kατ’ αρχήν στον ανοιχτό δρόμο επιταχύνει στο πι και φι, με αποτέλεσμα να γίνεσαι στόχος για τα ραντάρ. Πιστέψτε μας, δεν θέλει και πολύ για να ξεπεράσει το κοντέρ τα 240 χλμ./ώρα. Kοιτάς από τον καθρέπτη και θυμάσαι πως η πτυσσόμενη -μετά τα 120 χλμ./ώρα- αεροτομή είναι εκεί για να κρατά την ουρά στη θέση της, ενώ με την 6η κουμπωμένη το μόνο που ακούς είναι ο θόρυβος κύλισης από τα Continental Sport Contact 2 και κάποια μικρά αεροδυναμικά «φυσήματα». Eίναι γεγονός, το νέο TT στρίβει με απόλυτη σταθερότητα, εμπνέοντας την αίσθηση της ασφάλειας.

Tο ίδιο ισχύει και στις πιο κλειστές διαδρομές, όπου θα χρειαστεί να εξερευνήσεις τα όρια του TT πιέζοντας για κάποια δευτερόλεπτα το διακόπτη που απενεργοποιεί το ESP. Xαράσσοντας τη σωστή γραμμή στη στροφή, το TT μπαίνει και βγαίνει σαν τρένο. Προσοχή χρειάζεται μόνο στα γλιστερά κομμάτια, λόγω του υποστροφικού χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ η υπερστροφή έρχεται μόνο όταν το επιδιώξεις (μεταφέροντας το βάρος στον πίσω άξονα, με απότομη τιμονιά).

Tαμείο…

Eξαιρετικό, θα λέγαμε με μία λέξη. Tο νέο TT μοιάζει να τα έχει όλα γι’ αυτό που είναι. Ξέρει πώς να τραβά την προσοχή, είναι ευθύβολο σαν σφαίρα στις υψηλές ταχύτητες, είναι πιο δυνατό από ό,τι θα περίμενες και μπαίνει με μεγαλύτερη όρεξη στις στροφές έστω και αν δεν είναι τετρακίνητο.

Tο TT της δοκιμής μας κοστίζει 39.900 ευρώ και στον εξοπλισμό του περιλαμβάνει έξι αερόσακους, ABS, ESP, με ABS, αυτόματο κλιματισμό, ράδιο-CD, σπορ δερμάτινο τιμόνι τριών ακτίνων, ηλεκτρικά πτυσσόμενη αεροτομή, προβολείς ομίχλης, διπλή απόληξη εξάτμισης και ζάντες ελαφρού κράματος 16 ιντσών. Όσοι διαθέτουν κάτι παραπάνω μπορούν να αποκτήσουν με 42.800 ευρώ την έκδοση S-Tronic, η οποία εξοπλίζεται με το καταπληκτικό κιβώτιο DSG που πραγματοποιεί τις αλλαγές των σχέσεων σε χρόνο… TT!

Audi TT Roadster 2.0 TFSI

ΟΚ, μπορεί να μην είναι τόσο ντελικάτο όπως η Alfa Romeo Spider,αλλά το TT Roadster έχει τον δικό του τρόπο για να σε κερδίσει. Με σήμα κατατεθέν τις αλουμινένιες αψίδες πίσω από τα κεφάλια των δύο τυχερών και πιστό στη μαλακή οροφή, το νέο TT Roadster είναι αισθητά πιο επιθετικό και πιο δυναμικό σε σχεδίαση.

Το μόνο που έχεις να κάνεις για να μεταλλάξεις το αμάξωμα και να το φέρεις στη φυσική του μορφή είναι να πιέσεις ένα διακόπτη και να περιμένεις περίπου 12 δευτερόλεπτα ώστε η κουκούλα να μαζευτεί πάνω από το χώρο αποσκευών (σημειώστε πως η εντελώς αυτόματη λειτουργία της οροφής είναι προαιρετική στη δίλιτρη έκδοση).

Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και εν κινήσει, αρκεί η ταχύτητα να μην υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα, ενώ δεν επισκιάζει την πρακτικότητα του πορτμπαγκάζ και τα 250 λίτρα που προσφέρει. Από την άλλη, οι χώροι για οδηγό και συνοδηγό είναι αισθητά μεγαλύτεροι από εκείνους του προηγούμενου μοντέλου. Με λίγα λόγια το νέο ΤΤ Roadster προσφέρει απλόχερα την ανοιχτή αίσθηση, εξανεμίζοντας τις όποιες κλειστοφοβικές τάσεις που υπήρχαν.

Ωραίο Τ(ου)-Τ(ου)

Μεγάλη πρόοδος όμως έχει γίνει και στην οδηγική απόλαυση. Καταρχάς θα πρέπει να ξεχάσετε τις κάπως νευρικές αντιδράσεις της προηγούμενης γενιάς. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σχετικά ήσυχο roadster που εμφανίζει φυσιολογικούς αεροδυναμικούς θορύβους στις υψηλές ταχύτητες και με την πτυσσόμενη πίσω αεροτομή να ξεπροβάλει αυτόματα (μετά τα 120 χλμ./ώρα) και να “κολλά” την ουρά του αυτοκινήτου στην άσφαλτο.

Στους φιδίσιους δρόμους μπορείς να αντιληφθείς τι σημαίνει δύσκαμπτο πλαίσιο -τεχνολογίας ASF ή Audi Space Frame-, το οποίο αποτελείται από αλουμίνιο σε ποσοστό 58% και το υπόλοιπο από χάλυβα. Εντάξει, το πλαίσιο δεν είναι γρανιτένιο όπως στην περίπτωση του TT Coupe. Ωστόσο, για ανοιχτό αυτοκίνητο στρίβει με υποδειγματικό τρόπο, γλιστρά όμορφα και ανάλογα με το πώς θα το πλασάρεις, ενώ το πετυχημένο τρίπτυχο «θέση οδήγησης – κοφτερό τιμόνι – εξάρης επιλογέας» συμπληρώνει την εικόνα ενός χορταστικού στην οδήγηση roadster.

ΤΤ ζάπινγκ!

Για κερασάκι στην τούρτα αφήσαμε τον δίλιτρο TFSI με τους 200 ίππους, για τον οποίον οι συστάσεις είναι περιττές. Δίχως να λαχανιάζει σε κανένα σημείο, τραβά σε όλο το εύρος στροφών με την ίδια προθυμία που δείχνει από χαμηλά. Ο ήχος του σε συνδυασμό με το γλυκό βουητό που βγαίνει από τη διπλή απόληξη της εξάτμισης σε προδιαθέτει να κινηθείς σε σβέλτους ρυθμούς. Μία επιθυμία την οποία το TT Roadster δεν έχει κανένα λόγο να μην στην πραγματοποιήσει, αρκεί να διαθέτεις τουλάχιστον τα 42.900 ευρώ που ζητά η δίλιτρη έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο…

Audi Q5

Καύσωνα προβλέπει το… δελτίο καιρού για την κατηγορία των μεσαίων premium SUV. H Mercedes-Benz αποφάσισε να παρουσιάσει την ολοκαίνουργια GLK στο Πεκίνο και “συμπτωματικά”, στην ίδια έκθεση, το Audi Q5 δέχτηκε και αυτό για πρώτη φορά τα φλας της δημοσιότητας. Επί της ουσίας, το νέο Audi μοιάζει από εμπρός με μικρογραφία του μεγαλύτερου Q7, αλλά το πίσω μέρος με τα δυναμικά φωτιστικά σώματα είναι τουλάχιστον γοητευτικό. Περίπου έξι εκατοστά πιο μακρύ από την BMW X3, το Q5 αγγίζει τα 4,63 μέτρα σε μήκος, τα 1,88 μέτρα σε πλάτος και τα 1,65 μέτρα σε ύψος.

Βασίζεται στην πλατφόρμα του A4 και η παραγωγή του Q5 θα ξεκινήσει στα μέσα καλοκαιριού. Αρχικά θα υπάρξουν τρεις εκδόσεις κινητήρων, η βενζινοκίνητη 2.0 TFSI που θα αποδίδει 210 ίππους και οι πετρελαιοκίνητες 2.0 TDI και 3.0 TDI με ισχύ 170 και 240 ίππους αντίστοιχα. Όλες οι εκδόσεις θα συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, ενώ η τρίλιτρη diesel και η δίλιτρη βενζινοκίνητη έκδοση θα διατίθεται προαιρετικά με το νέο κιβώτιο επτά σχέσεων, το S-Tronic με το διπλό συμπλέκτη (το γνωστό DSG του VW Group).

Την κίνηση στους τέσσερις τροχούς αναλαμβάνει το γνωστό Quattro με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κεντρικό διαφορικό τύπου Torsen στην καρδιά του “transfer case”. Υπό κανονικές συνθήκες το Q5 κινείται με κατανομή ροπής 40/60 (εμπρός/πίσω) ώστε το στήσιμο του αυτοκινήτου να είναι ελαφρώς πισωκίνητο, προσδίδοντας σπορ οδικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με την πρόσφυση των τροχών, το 65% της ροπής μπορεί να μεταφερθεί στον εμπρός άξονα, ενώ το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να φτάσει στον πίσω άξονα αγγίζει το 85%.

Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ σύμφωνα με τους Γερμανούς έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος ευστάθειας (ESP) κατά τις εκτός δρόμου διαδρομές.

Ο χώρος αποσκευών μπορεί να φτάσει από τα 540 τα 1.560 λίτρα (όταν αναδιπλωθούν εντελώς τα καθίσματα), ενώ οι ομοιότητες του ταμπλό του Q5 με εκείνο του Q7 είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και η ποιότητα κατασκευής προφανώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Μάλιστα, πολλά στοιχεία από τον τεχνολογικό εξοπλισμό του Q7 έχουν μεταφερθεί στο μικρότερο SUV της Audi, όπως το προαιρετικό πρόγραμμα που αλλάζει το set-up του αυτοκινήτου μέσω του συστήματος MMI. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα (Comfort, Automatic, Dynamic) και να κινηθεί με το ρυθμό και το στυλ που επιθυμεί.

Οι gadget-άκηδες θα ξετρελαθούν με διάφορα γλυκάδια όπως τα φωτιστικά LED, το ηχοσύστημα της Bang & Olufsen, τα ενεργητικά φωτιστικά σώματα, την κάμερα οπισθοπορείας, την πανοραμική γυάλινη οροφή, το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, τον τριζωνικό κλιματισμό και τις multimedia ανέσεις. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε και προσδιορίζεται και η εμφάνιση του Q5 στους ελληνικούς δρόμους…

Audi Cross Cabriolet Quattro Concept

Την Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles διαλέγει η Audi για να παρουσιάσει όχι απλώς ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο, αλλά μία νέα κατηγορία οχημάτων· αυτή των crossover-cabriolet. Πρόκειται για μια κατηγορία η οποία συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός crossover-SUV, δηλαδή τετρακίνηση και αυξημένο ύψος, με αυτά ενός Cabriolet, δηλαδή την υφασμάτινη οροφή.

Από την άλλη, παρατηρώντας το Audi Cross Cabriolet Quattro, σίγουρα μπορούμε να δούμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της εμφάνισης του επερχόμενου μεσαίου SUV της εταιρείας, του Q5, που κυκλοφόρησε στις ευρωπαϊκές αγορές προς το τέλος του 2008.

Δυναμισμός παντού

Τόσο στην εμφάνιση, όπου οι επιβλητικές του διαστάσεις -4,62×1,91×1,63 μέτρα- αλλά και ο επιθετικός σχεδιασμός του δημιουργούν ένα εκρηκτικό σύνολο, όσο και κάτω από το καπό του, όπου δεσπόζει ο τρίλιτρος V6 diesel της γερμανικής εταιρείας με απόδοση 240 ίππων και 51 χλγμ. ροπής, ο δυναμισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νέου Audi.

Ας ασχοληθούμε πρώτα με την εμφάνιση. Η μαλακή οροφή εξαφανίζεται πίσω από τους επιβάτες σε μόλις 17”, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές θέαμα για αυτοκίνητο αυτού του όγκου. Όπως μπορούμε να δούμε από τις φωτογραφίες, το βασικό χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου είναι η συμπαγής εμφάνιση, που του επιτρέπει να κρύβει κάπως τον όγκο του. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι χώροι για τους επιβάτες είναι πολύ μεγάλοι, όπως άλλωστε θα περιμέναμε από ένα αυτοκίνητο με αυτές τις διαστάσεις.

Ο κινητήρας, όπως αναφέραμε, με την εξωπραγματική ροπή προσδίδει στο αυτοκίνητο πάρα πολύ καλές επιδόσεις, το πιο εντυπωσιακό όμως χαρακτηριστικό του είναι αφενός η οικονομία καυσίμου (7,3 λίτρα/100 χλμ.) και αφετέρου οι εκπομπές καυσίμου που είναι ήδη συμβατές με τις νόρμες Euro 6 που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια.

Πληροφορίες σχετικά με το αν θα βγει ποτέ αυτό το αυτοκίνητο στην παραγωγή δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά σίγουρα πολλά από τα χαρακτηριστικά του θα τα δούμε σύντομα στα επόμενα μοντέλα Audi.

Audi A5 Cabriolet 2.0 TFSI

Το κουπέ κυκλοφορεί εδώ και καιρό, πρόσφατα κυκλοφόρησε στους ελληνικούς δρόμους το Sportback, αλλά όπως και να το κάνουμε το κάμπριο είναι αυτό που σε κερδίζει με τον ανοιχτό του χαρακτήρα. Ακινητοποιημένο ή όχι, το Α5 Cabriolet είναι ένα από τα πιο μπάνικα αυτοκίνητα που μπορεί να επιλέξει κανείς, οποιοσδήποτε τέλος πάντων δεν θέλει να περνά απαρατήρητος…

Με κουκούλα…

Από τη στιγμή που το A4 Cabriolet δεν υφίσταται, η αντίστοιχη έκδοση του Α5 αποκτά έναν επιπλέον λόγο ύπαρξης, στο ρόλο του αντικαταστάτη. Μεγαλύτερο σε διαστάσεις και χαρακτήρα, το αμάξωμα είναι τόσο big όσο πρέπει για να αφήσει χώρο στο μικρότερο A3 Cabriolet. Για την ακρίβεια, το A5 Cabriolet είναι ακριβώς το ίδιο σε μήκος με το κλειστό, ενώ οι χώροι για τους εμπρός επιβάτες είναι καλοί, οριακοί για τους δύο πίσω.

Κόντρα στη νέα τάξη πραγμάτων με τη μεταλλική οροφή (θυμηθείτε τα BMW 3 Cabrio, Volvo C70, Peugeot 308 CC κ.α.) η ανοιχτή έκδοση του A5 εξοπλίζεται με υφασμάτινη οροφή, που χρειάζεται 15 δευτερόλεπτα για να ανοίξει και 17 για να κλείσει. Θετικό βρίσκω το γεγονός πως η οροφή ενεργοποιείται εν κινήσει, αρκεί η ταχύτητα να μην ξεπερνά τα 50 χλμ./ώρα. Η έξυπνη σχεδίασή της δεν μειώνει την πρακτικότητα του πορτμπαγκάζ, το οποίο προσφέρει 320 λίτρα με την οροφή κατεβασμένη και 380 όταν το Α5 είναι «κλειστό».

Με επιδόσεις TFSI

Μέχρι να φτάσει στη χώρα μας η μικρότερη έκδοση 1.8 TFSI με τους 170 ίππους, οι δύο πιο προσιτές οικονομικά επιλογές είναι οι δύο δίλιτρες TFSI με 180 και 211 ίππους. Στη διάθεσή μας είχαμε για λίγες μέρες την έκδοση με τους 211, που συνεργάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, ενώ για όποιον θέλει το κάτι παραπάνω υπάρχει η αυτόματη έκδοση Multitronic (με κιβώτιο CVT) και η τετρακίνητη έκδοση με το γνωστό Quattro και το διπλοσύμπλεκτο S tronic.

Επιστρέφοντας στο προσθιοκίνητο της δοκιμής μας, το ενισχυμένο πλαίσιο διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την απαιτούμενη δυσκαμψία, η οποία γίνεται αντιληπτή στις εγκάρσιες ανωμαλίες και σε οριακές καταστάσεις.

Λόγω της μαλακής οροφής, τα οδηγικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου είναι ίδια με ανεβασμένη ή κατεβασμένη την οροφή. Βέβαια, μην περιμένετε να στρίβει όπως το κουπέ, άλλωστε δεν είναι αυτό το ζητούμενο από το κάμπριο, που έχει και ελαφρύτερο σε αίσθηση τιμόνι.

Από την άλλη, η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική, η ηχομόνωση πολύ καλή, ενώ μικροί αεροδυναμικοί θόρυβοι εμφανίζονται μόνο σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Πάντως, μπορείτε να απολαμβάνετε το δροσερό αεράκι και τον λαμπερό ήλιο με ορισμένες παραχωρήσεις ακόμη και όταν το κοντέρ δείχνει 100-120 χλμ./ώρα…

Audi A4

Η Audi συνεχίζει την απρόσκοπτη πορεία της προς τη συνεχή αύξηση των πωλήσεών της στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, εκτός εάν συνεχίσει την παρουσίαση ξεχωριστών μοντέλων που κερδίζουν το ενδιαφέρον αλλά και την προτίμηση των υποψήφιων αγοραστών. Έτσι, μετά την παρουσίαση των Α5/S5, ένα ακόμα τέτοιο μοντέλο είναι το νέο Α4. Το μεσαίο σεντάν της γερμανική εταιρείας μεγάλωσε, ομόρφυνε και είναι και πάλι εδώ, στον “αγώνα” για την κατάκτηση της κορυφής στην κατηγορία του.

Απ’ έξω εμφάνιση και από μέσα άνεση

Βασισμένο στην πλατφόρμα του A5, έχει πολλά κοινά στην εμφάνιση με το κουπέ αδερφάκι του. Αυτό συνεπάγεται ότι πρόκειται για ένα όμορφο αυτοκίνητο. Η συνεχόμενη ροή των γραμμών του σε συνδυασμό με τις ελκυστικές του καμπύλες δημιουργούν ένα όμορφο σύνολο, που σίγουρα καλύπτει τις αισθητικές προτιμήσεις μεγάλης γκάμας αγοραστών.

Είναι σοβαρό χωρίς να είναι συντηρητικό και είναι σύγχρονο χωρίς να είναι εξεζητημένο. Μόνο αρνητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ είναι ένα εντελώς καινούριο αυτοκίνητο οι -όχι πολλές- διαφορές σε σχέση με τον πρόγονό του δίνουν την εντύπωση ενός εκτεταμένου facelift.

Η αύξηση των διαστάσεών του κατά 12 εκατοστά σε μήκος και κατά 5 εκατοστά σε πλάτος υπόσχεται αντίστοιχη αύξηση και στους εσωτερικούς εκμεταλλεύσιμους χώρους. Για του λόγου το αληθές, το μεταξόνιό του είναι πλέον ελάχιστα μικρότερο από αυτό του αμέσως μεγαλύτερου μοντέλου της Audi, τoυ A6.

Audi, φυσικά, δεν σημαίνει μόνο εμφάνιση και άνεση. Σημαίνει επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνολογία και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να δούμε το αυτοκίνητο από κοντά, καθώς η είσοδός του στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, δεν μπορούμε -λόγω πρότερου… έντιμου βίου- παρά να δεχθούμε ως δεδομένες τις εξαγγελίες των ανθρώπων της γερμανικής εταιρείας, για περαιτέρω βελτίωση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του A4.

Κινητήρες για όλα τα γούστα

Με το λανσάρισμά του το νέο Α4 θα διατίθεται με 5 κινητήρες, δύο εκ των οποίων είναι βενζίνης και τρεις ντίζελ. Ο μικρότερος βενζινοκινητήρας είναι ο γνωστός 1.8 TFSI του VW Group που αποδίδει 160 ίππους. Καταναλώνοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, μόλις 7,1 λίτρα/100 χλμ. επιταχύνει το αυτοκίνητο από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 8,6 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 226 χλμ./ώρα.

Ο κορυφαίος κινητήρας του Α4 είναι 3,2 λίτρων FSI που αποδίδει 265 ίππους και προσδίδει στο αυτοκίνητο επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα, σε μόλις 6,5 δευτ., ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Στην κορυφαία αυτή έκδοση, η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός εξατάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, ενώ μέσα στο 2008 αναμένεται να προστεθεί στις επιλογές και το εξατάχυτο tiptronic. Μία ακόμη επιλογή κιβωτίου αποτελεί και το Multitronic, ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων.

Οι πετρελαιοκινητήρες, που δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, είναι όλοι συμβατοί με τις νόρμες Euro 5 για τις εκπομπές καυσίμων και η απόδοσή τους κυμαίνεται από 143 έως 240 ίππους. Όλα τα ηλεκτρικά βοηθήματα ευστάθειας και πέδησης είναι στη διάθεση του οδηγού, ούτως ώστε να βελτιστοποιηθεί η οδική συμπεριφορά του μεσαίου Audi. Συγκεκριμένα για την πέδηση η βασική έκδοση θα είναι εφοδιασμένη με αεριζόμενους δίσκους διαμέτρου 314 χιλιοστών εμπρός και απλούς διαμέτρου 300 χιλιοστών πίσω.

Audi A3 2.0 TFSI S-Tronic Quattro

Τις αρετές του Α3 τις γνωρίζετε ήδη, πόσο μάλλον στην τετρακίνητη Quattro εκδοχή του. Είναι ίσως το πιο καλοστημένο μικρομεσαίο και ένα από τα πιο απολαυστικά οδηγικά, με τη σχετικά τσιμπημένη τιμή πώλησής του να αντισταθμίζεται από τον premium χαρακτήρα του. Η δίλιτρη τετρακίνηση έκδοση της δοκιμής μας, με τους 200 ίππους (από 31.900 ευρώ), μπορεί να μην είναι η ιδανικότερη, από τη στιγμή που υπάρχει η μικρότερη, φθηνότερη και εξίσου δυνατή των 1,8 λίτρων με τους 160 ίππους (από 26.000 ευρώ), αλλά το ενδιαφέρον στο μοντέλο της δοκιμής μας δεν έχει να κάνει ούτε με τον κινητήρα του ούτε με την τρίθυρη πρακτικότητά του.
S tronic

Μέσα πέσατε, το βασικό αντικείμενο που θα αναλύσουμε είναι το κιβώτιο έξι σχέσεων S tronic, που διαθέτει διπλό συμπλέκτη. Μέσα πέσατε ξανά, καθώς σωστά μαντέψατε πως αυτό δεν είναι άλλο από το γνωστό DSG που πρωτοφόρεσαν τα μοντέλα της VW. Το ίδιο κιβώτιο χρησιμοποιείται και στο ισχυρότερο S3, οπότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί την αντοχή που έχει το S tronic (τα εξάρια με τους υγρούς συμπλέκτες αντέχουν περισσότερη ροπή από τα επτάρια με τους ξηρούς). Με απλά λόγια, η διάταξη του S tronic αποτελείται από δύο ατράκτους.

Αυτή με τον μεγαλύτερο φέρει τη 2η, 4η και 6η σχέση. Όταν, για παράδειγμα, επιλεχθεί η 3η σχέση -στη μία άτρακτο- ταυτόχρονα «κουμπώνει» και η 4η -στην άλλη άτρακτο- η οποία όμως δεν «τρέχει» μέχρι να την αφήσει ο ένας από τους δύο συμπλέκτες. Έτσι, όταν ο οδηγός θελήσει να «ανεβάσει», απλώς ο ένας συμπλέκτης απελευθερώνεται και εμπλέκεται ο άλλος, με την 4η σχέση. Με άλλα λόγια, είναι σαν να έχουμε δύο ξεχωριστά κιβώτια ταχυτήτων, με το καθένα να χρησιμοποιεί το δικό του συμπλέκτη, αλλά με κοινή έξοδο ισχύος.

Στο δρόμο…

Ωραία η θεωρία, αλλά όλα τα λεφτά είναι όταν βρεθείς πίσω από το τιμόνι, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Α3 με το S tronic. Οι αλλαγές γίνονται με εντυπωσιακά ομαλό τρόπο και ταχύτατα, χωρίς διακοπή ροής. Εκτός από την αυτόματη λειτουργία του, το S tronic προσφέρει και χειροκίνητες αλλαγές από τον επιλογέα ή από τους διακόπτες που υπάρχουν πίσω από το τιμόνι

Τότε η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα διασκεδαστική, ειδικά όταν σε κάθε κατέβασμα ακούς τον μπάσο ήχο του δίλιτρου TFSI. Ωραίο και χρυσό το S tronic Quattro (38.500 ευρώ), αρκεί να καταβάλει κανείς 4.800 € περισσότερα -από την απλή έκδοση 2.0 TFSI- για να το αποκτήσει. Δεν είναι και λίγα…

Audi A1 Μetroproject Concept

O πρώτος πραγματικός αντίπαλος για το MINI βρίσκεται πλέον προ των πυλών, καθώς η Audi -με την ευκαιρία της έκθεσης του Τόκιο- έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το πρωτότυπο με την κωδική ονομασία Α1 Μetroproject Concept. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η γερμανική φίρμα για την έκδοση παραγωγής του πρώτου πραγματικά μικρού αυτοκινήτου μετά το -όχι επιτυχημένο εμπορικά- Audi A2, που θα βγει από τα κιτάπια των ανθρώπων του Inngolstadt.

Οι διαστάσεις του φτάνουν τα 3,9 μέτρα σε μήκος, τα 1,75 μέτρα σε πλάτος και τα 1,4 μέτρα σε ύψος. Η εμφάνισή του δεν είναι ιδιαίτερα “φανταχτερή” και έτσι πιστεύουμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία έκδοση προ-παραγωγής, η οποία με περιορισμένες αλλαγές θα βγει στην παραγωγή. Το Μetroproject Concept διαθέτει μία πρωτύτυπη υβριδική διάταξη κίνησης, η οποία απαρτίζεται από ένα κινητήρα TSI των 150 ίππων που συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα -ο οποίος αντλεί ενέργεια από συστοιχία μπαταριών λιθίου- που αποδίδει 41 ίππους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στον πίσω άξονα και όταν τίθεται σε λειτουργία, το αυτοκίνητο γίνεται, ουσιαστικά, τετρακίνητο. Η αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τα 100 χιλιόμετρα και μπορεί να φορτιστεί από οποιαδήποτε πρίζα. Συνολικά, οι άνθρωποι της Audi έχουν υπολογίσει ότι η κατανάλωσή του (4,9 λίτρα/100χλμ.) είναι μειωμένη κατά 15%. Οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές και τα 100χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 7,8”, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 201 χλμ./ώρα.

Στο εσωτερικό δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα Audi που ήδη κυκλοφορούν, ενώ είναι αυστηρά τετραθέσιο και ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 240 λίτρα, τιμή καθόλα ικανοποιητική. Στο εσωτερικό υπάρχει μία ενδιαφέρουσα πρόταση της Audi, που ενδεχομένως να δούμε στα επόμενα αυτοκίνητα της εταιρείας. Πρόκειται για μία φορητή συσκευή η οποία χρησιμεύει ως κινητό τηλέφωνο και σύστημα πλοήγησης, ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει αρχεία ήχου και εικόνας.

Πάντως, η έκδοση παραγωγής αναμένεται να εφοδιάζεται με τη σειρά κινητήρων TSI με βασική έκδοση τον TSI με τους 122 ίππους και με κορυφαίο το δίλιτρο TFSI των 200 ίππων. Τέλος, η έκδοση παραγωγής κυκλοφόρησε το 2009…

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • Audi
Προηγούμενο άρθροΌταν ο νόμος του Μέρφι χτυπάει κόκκινο
Επόμενο άρθροΌταν οι γαλαξίες προσκρούσουν…
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας