Άβολες ερωτήσεις στον σύντροφο, δύσκολες απαντήσεις

Άβολες ερωτήσεις στον σύντροφο, δύσκολες απαντήσεις

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Και τι δε θα έδινες για να μάθεις αν σε θεωρεί τη μία και μοναδική ή αν θέλει, επιτέλους, να σε γνωρίσει στους φίλους του. Εδώ θα βρεις οδηγίες για το πώς θα μάθεις αυτό που θες χωρίς να τον βγάλεις από τα ρούχα του.

Σε κάθε νέα σχέση υπάρχουν κάποια καίρια σημεία τα οποία πρέπει να ελέγξεις, για να εκτιμήσεις αν η σχέση προχωράει ή μήπως πάει για… φούντο. Προκειμένου όμως να πάρεις κάποιες αποφάσεις, δυστυχώς είναι αναπόφευκτο να κάνεις στο σύντροφό σου κάποιες άβολες ερωτήσεις, ερωτήσεις που φέρνουν και τους δύο σε δύσκολη θέση και ενδέχεται να δημιουργήσουν στο φίλο σου φοβίες για δέσμευση (κοινώς, να πεταχτεί για τσιγάρα στο περίπτερο και να μην επιστρέψει ποτέ). Πως όμως θα κάνεις την έρευνά σου, χωρίς αυτός να πάθει φρίκη; Ακολούθησε τις συμβουλές του Cosmo για το πώς θα κάνεις τις πέντε δυσκολότερες ερωτήσεις σε μια σχέση.

ΛΕΠΤO ΘΕΜΑ No 1

Έχεις κάνει εξετάσεις τελευταία;

Η ερωτική πράξη είναι σίγουρα καλύτερη όταν δεν έχεις να νοιαστείς για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Oπότε, πριν τσιτσιδωθείς με το καινούριο σου αμόρε, καλό θα ήταν να μάθεις πού βρίσκεται από πλευράς υγείας.

Κανόνας Νο 1: Ό,τι και να γίνει, μην αναφέρεις το θέμα ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι. Αντίθετα, άνοιξε τη συζήτηση -εντελώς τυχαία φυσικά- όταν βρίσκεστε στο αμάξι και μη φοβάσαι να αναφέρεις ότι νιώθεις λίγο άσχημα και άβολα που κάνεις αυτή την ερώτηση. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι ειλικρινής και να πεις: “Μην το πάρεις σαν σποτάκι της τηλεόρασης, αλλά έχεις κάνει καθόλου εξετάσεις πρόσφατα;”.

Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις, για να βοηθήσεις την εξέλιξη της συζήτησης, είναι να αναφέρεις το γεγονός ότι εσύ έχεις κάνει εξετάσεις. Αυτό έκανε και η Δέσποινα, 27 ετών, ασφαλίστρια, στο ξεκίνημα της σχέσης της. “Ένα βράδυ, εκεί που μιλάγαμε για προηγούμενους δεσμούς, ανέφερα ότι είχα κάνει πρόσφατα τεστ για AIDS. Εκείνος μου απάντησε ότι είχε κάνει εξετάσεις πριν από μερικούς μήνες και ήταν καθαρός – αλλά αποφασίσαμε να ξανακάνουμε και οι δύο, ώστε να σιγουρευτούμε”.

Αν η απάντηση είναι “όχι”: Όποιος κύριος δεν κλείσει, το συντομότερο, ραντεβού για εξετάσεις -ή αρνείται να φορέσει προφυλακτικό- δεν ενδιαφέρεται προφανώς ούτε για την ψυχική, αλλά ούτε και για τη σωματική σου υγεία. Τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση; Ευχαρίστησέ τον -επειδή κατάλαβες με τι έχεις να κάνεις- και στείλε τον ευγενικά από κει που ήρθε.

ΛΕΠΤO ΘΕΜΑ No 2

Βγαίνεις και με άλλες;

Για να εξακριβώσεις αν είσαι η μοναδική εκλεκτή της καρδιάς του, πρέπει να κάνεις κάποιες κινήσεις. Το κλειδί είναι να μην τον κάνεις να αισθανθεί ότι χάνει την ελευθερία που είχε ως εργένης. Και να πώς θα το καταφέρεις: Την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε μαζί και θα έχετε καλή διάθεση και οι δύο, άσε να πλανάται στον αέρα η ιδέα ότι πιστεύεις πως όλο και κάποια άλλη θα υπάρχει στη ζωή του.

“Μετά από δύο περίπου μήνες δεσμού με έτρωγε να μάθω αν είχα την αποκλειστικότητα στη ζωή του” λέει η Μπέτυ, 27 ετών, διακοσμήτρια. “Ένα βράδυ τού είπα χαριτωμένα: “Γιατί δεν πάμε μια εκδρομούλα την Κυριακή; Εκτός αν έχεις κανονίσει με κάποια άλλη…”. Αυτός έμεινε σιωπηλός για μια στιγμή και μετά είπε: “Ναι, λες και υπάρχει καμιά άλλη!”. Έτσι, έμαθα αυτό που ήθελα, χωρίς να γίνω καταπιεστική”.

Αν η απάντηση είναι “ναι”: Θυμήσου: Είναι η πρώτη φορά που του αναφέρεις κάτι τέτοιο, οπότε το αγόρι σου μπορεί να είχε υποθέσει ότι εσύ δεν ήσουν έτοιμη να δεσμευτείς ή υπάρχει πιθανότητα να είναι ακόμα στη φάση που προσπαθεί να ξεκόψει από μια προηγούμενη σχέση. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του “δεν είμαι ακόμα έτοιμος να δεσμευτώ αποκλειστικά μ’ ένα άτομο” και του “μια που το ανέφερες, βγαίνω με άλλες δέκα”. Τουλάχιστον, τώρα το πεδίο είναι ελεύθερο για μια συζήτηση που θα καθορίσει το πού βρίσκεται η σχέση σας.

ΛΕΠΤO ΘΕΜΑ No 3

Μπορώ να γνωρίσω τους δικούς σου/τους φίλους σου;

Πολλοί άντρες θεωρούν ότι η γνωριμία και η ανάμειξη της φιλενάδας με την παρέα, και κυρίως με την οικογένεια, είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα γίνονται σοβαρά και ότι υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει το “πλοίο της αγάπης” σας αν δε χειριστείς σωστά την κατάσταση. Αν, ας πούμε, σου πει κάτι που έγινε στο γραφείο με συναδέλφους ή σου μιλήσει εκτενώς για το πρόβλημα τριχόπτωσης του μπαμπά του, μπορείς να αναφέρεις ότι είσαι περίεργη να τους γνωρίσεις και έτσι θα δεις πώς θα αντιδράσει. Η Φαίη, 25 ετών, λογίστρια, έκανε την ανάγκη της να γνωρίσει τους φίλους του να φανεί σαν αστείο.

“O Μιχάλης πάντα μιλούσε για τους φίλους του απ’ το στρατό, τους οποίους εγώ δεν είχα γνωρίσει ποτέ. Ένα βράδυ λοιπόν σχολίασα αυτή τη “διπλή” ζωή του. Συνειδητοποίησε ότι το να με κρατάει μακριά από την παρέα του τον έκανε να δείχνει… ύποπτος στα μάτια μου και αμέσως πρότεινε να βγούμε όλοι μαζί την επόμενη εβδομάδα για ποτό. Δεν του είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να ήθελα εγώ να τους γνωρίσω”.

Αν η απάντηση είναι “όχι”: Ίσως δεν είναι ακόμα έτοιμος να σε γνωρίσει στους άξεστους φίλους του (οπότε, γλιτώνεις τις βαρετές περιγραφές ποδοσφαιρικών αγώνων) ή στους αδιάκριτους γονείς του (“πόσα μέτρα είπαμε είναι εκείνο το οικοπεδάκι στο Ζούμπερι;”). Δώσ’ του λίγο χρόνο ή τουλάχιστον ενθάρρυνέ τον λέγοντας ότι τον λατρεύεις και δε σε νοιάζει για το τι κάνει η οικογένεια ή οι φίλοι του – εσύ θα νιώθεις το ίδιο γι’ αυτόν. Παρ’ όλα αυτά, έχε το νου σου, γιατί αυτή η άρνηση θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κρύβει κάτι – ίσως μια άσχημη πτυχή της ζωής του ή κάποιο άλλο αισθηματικό ενδιαφέρον.

ΛΕΠΤO ΘΕΜΑ No 4

Θα μου δώσεις τα κλειδιά του σπιτιού σου;

Κάτι τέτοιο πιθανότατα να ερμηνευτεί από το αγόρι σου σαν μια άνευ όρων άδεια πρόσβασης στα άδυτα του βασιλείου του, από το τηλέφωνο μέχρι το καλάθι με τα άπλυτα. Το σημαντικότερο είναι ότι στα μάτια του ίσως φαντάζει σαν ένα βήμα πιο κοντά στη συγκατοίκηση. Η καλύτερη προσέγγιση απ’ τη μεριά σου: Παραδέξου ότι είναι αρκετά σημαντικό θέμα και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είστε και οι δύο έτοιμοι. Κάποιο Σαββατοκύριακο που θα είσαι σπίτι του και θα ριλαξάρετε, ρώτησέ τον:

“Θα είχες πρόβλημα να μου δώσεις το κλειδί του σπιτιού σου;”. Το γεγονός ότι του δίνεις το περιθώριο να απαντήσει ελεύθερα του επιτρέπει να συζητήσει μαζί σου το αν νιώθει ή όχι άνετα να σου παραχωρήσει πλήρη πρόσβαση στο χώρο του και φυσικά θα πάρεις και μια ιδέα για το πώς τα πηγαίνετε ως ζευγάρι.

Αν η απάντηση είναι “όχι”: Ίσως έτσι θέλει να σου πει με τον τρόπο του ότι δεν προτίθεται να δεσμευτεί περισσότερο. Ακόμη κι έτσι όμως, είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε για το μέλλον της σχέσης σας.

ΛΕΠΤO ΘΕΜΑ No 5

Βλέπεις τη σχέση μας σοβαρά;

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια δεσμού η Ντόρα, 26 ετών, διαιτολόγος, δεν ένιωθε έτοιμη για γάμο, αλλά ούτε μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της με κάποιον άλλο εκτός από το αγόρι της. “Ήθελα να βεβαιωθώ ότι κι αυτός σκεφτόταν το ίδιο” θυμάται η ίδια. “Oπότε, ένα βράδυ που ήταν πολύ τρυφερός μαζί μου και καθόμασταν αγκαλιά, τού το ξεφούρνισα: “Είμαι ο τύπος της γυναίκας που θα παντρευόσουν;”.

Τον έπιασα αδιάβαστο, είναι η αλήθεια, και τον αιφνιδίασα, αλλά μετά από λίγο μου απάντησε: “Δε βιάζομαι να τυπώσω και τα προσκλητήρια, αλλά όταν το πάρω απόφαση θα ήθελα να γίνεις η γυναίκα μου””. Με το να ομολογείς τα πραγματικά σου αισθήματα, όπως έκανε η Ντόρα, αποδεικνύεις ότι έχεις ξεπεράσει το στάδιο με τα παιχνιδάκια και το “κρυφτούλι” και είσαι έτοιμη να μιλήσεις με ειλικρίνεια για το δεσμό σου.

Δεν σημαίνει καθόλου ότι έτσι γίνεσαι γλυκανάλατη – το οποίο θα σε έκανε ευάλωτη κι αυτόν ανίκανο να ικανοποιήσει τη φαντασίωσή σου. Αναφέροντας λοιπόν το θέμα τυχαία θα δεις περίπου τι σκέφτεται.

Από την άλλη, αν του δώσεις πολύ χρόνο να το σκεφτεί, μπορεί να πλέξει με το μυαλό του σενάρια (τρεις η ώρα το πρωί να ζεσταίνει το γάλα του μωρού, που έχει πλαντάξει στο κλάμα), πράγμα το οποίο δε θα εξυπηρετούσε το σκοπό σου. Όταν θα είστε μόνοι, ρώτα τον για παράδειγμα: “Πώς μας φαντάζεσαι μετά από δύο χρόνια;”. Με αυτή την ερώτηση θα εκτιμήσεις πόσο σοβαρά βλέπει τη σχέση, χωρίς να νιώθει ότι με την απάντησή του μπορεί να βρεθεί ισόβια δέσμιος.

Αν η απάντηση είναι “όχι”: Ρώτησέ τον ήρεμα πού βλέπει να πηγαίνει αυτή η σχέση τελικά – ίσως χρειάζεται λίγο χρόνο να ξανασκεφτεί τα πράγματα. Αλλά αν είναι ένθερμος οπαδός της εργένικης ζωής, πρέπει μάλλον να αποφασίσεις αν θα τον χαρείς για λίγο ακόμα ή αν μαζί με το επόμενο φιλάκι θα του δώσεις και τα παπούτσια στο χέρι!

Απαγορευμένες ερωτήσεις

Ποτέ μην κάνεις στο φίλο σου αυτές τις ερωτήσεις, εκτός και αν θέλεις να δημιουργήσεις προβλήματα στη σχέση σας:

Είμαι πιο όμορφη και έξυπνη από την πρώην σου;

Μα, θα ήθελες εκείνος να σε ρωτήσει το ίδιο; Αν η απάντησή του είναι “ναι”, θα αναρωτιέσαι αν σου λέει αλήθεια. Κι αν σου πει “όχι”, θα μπορέσεις να το αντέξεις;

Με αγαπάς;

Aν έχει μιλήσει ο ίδιος για αγάπη, δεν έχεις λόγο να ρωτήσεις. Αν όχι και θες οπωσδήποτε να μάθεις τι νιώθει, μπορείς να πεις τι νιώθεις εσύ γι’ αυτόν (ώστε με τη σειρά του να σου πει πώς νιώθει κι εκείνος για σένα).

Μου δανείζεις χρήματα;

Δύο τρεις χιλιάδες δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν θες να σου πληρώσει τοις μετρητοίς το καινούριο σου αυτοκίνητο, μάλλον υπερβάλλεις! Εξάλλου είναι το αγόρι σου και όχι ο χορηγός σου. Μη δανείζεσαι χρήματα από το αγόρι σου.

Μήπως με απατάς;

Αν είναι αθώος, θα εκνευριστεί με την ερώτηση? αν έχει λερωμένη τη φωλιά του, μάλλον θα σου πει ψέματα. Αν έχεις υποψίες, χειρίσου διακριτικά το θέμα, γιατί αν κάνεις λάθος μπορεί να καταστρέψεις τη σχέση σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας