- Είδος: Ρομαντική κομεντί
- Σκηνοθεσία: Sharon Maguire
- Ηθοποιοί: Renee Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth, Jim Broadbent, James Callis, Embeth Davidtz
- Διάρκεια: 97 λεπτά
- Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Απριλίου 2001
- Ελληνικός τίτλος: Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς
- Παραγωγή: Universal Studios, Miramax, Studio Canal
- Προϋπολογισμός ταινίας: 25 εκατομμύρια δολάρια
- Ακαθάριστα έσοδα: 282 εκατομμύρια δολάρια
Η αγάπη, ή καλύτερα, η συνεχής αναζήτηση της ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα της έβδομης τέχνης. Τι γίνεται όμως αν η κινηματογραφική κάμερα εστιάσει σε μια διαφορετική φιγούρα, σε μια γυναίκα αντι-ήρωα και στη αδιάκοπη -απελπιστική πολλές φορές- προσπάθεια εύρεσης της πραγματικής αγάπης;
Η Bridget Jones (Renee Zellweger) είναι μια τριαντάρα single, χωρίς σιγουριά για τον εαυτό της. Πίνει, καπνίζει, τρώει … αρκετά, διαβάζει συμβουλές από γυναικεία περιοδικά και εγχειρίδια “αυτό-βοήθειας”, τις οποίες στο τέλος δεν ακολουθεί, και ανέχεται τα αναπόφευκτα σχόλια των συγγενών για το πότε επιτέλους θα βρει κάποιον σύντροφο. Στην προσπάθειά της να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, ξεκινάει να γράφει τις σκέψεις της σε ένα ημερολόγιο. Σύντομα θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο άντρες, τον αλαζόνα άπιστο γόη Daniel Cleaver (Hugh Grant), ο οποίος είναι και το αφεντικό της, και τον ευαίσθητο εσωστρεφή και πολιτικά ορθό Mark Darcy (Colin Firth).
Βασισμένο στο ομώνυμο best-seller της Helen Fielding (εκδόθηκε το 1996), το έργο αποτελεί το πρώτο σκηνοθετικό βήμα της Sharon Maguire. Δυστυχώς το πρώτο μέρος της ταινίας είναι αρκετά αργό και δυσκολεύει να βάλει το θεατή στο κλίμα της, πράγμα που σίγουρα κουράζει.
Αν εξαιρέσουμε ότι αυτή τη φορά η οπτική γωνία έχει αλλάξει, η ταινία ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το στυλ μερικών ιδιαίτερα πετυχημένων βρετανικών παραγωγών των τελευταίων χρόνων, όπως τα Four Weddings and a Funeral και το ιδιαίτερα αγαπημένο στην ομάδα του Cinemascope.gr, Notting Hill. Και κάτι τέτοιο δεν ξαφνιάζει, αφού το σενάριο έχει δουλευτεί από τον Richard Curtis (Four Weddings and a Funeral) ίσως σε … υπερβολικό βαθμό!
Έτσι, οι τυπικές εμμονές πολλών γυναικών των 90s παρουσιάζονται με ανάλαφρες κωμικές σκηνές, αρκετό χιούμορ και ειρωνεία, που όμως τελικά απομακρύνουν το κοινό από το θέμα αυτό. Η κεντρική πλοκή, στα πλαίσια μιας ρομαντικής κωμωδίας, εστιάζεται μόνο στην αναζήτηση του μεγάλου έρωτα, ενώ οι φίλοι, που σίγουρα αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής μας -πόσο μάλλον στην περίπτωση μιας single που βαδίζει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, διαδραματίζουν ρόλο … ανούσιας γαρνιτούρας!
Η παραγωγή λοιπόν είναι μια χαμένη ευκαιρία; Κάθε άλλο! Το τρίγωνο των πρωταγωνιστών λειτουργεί υπέροχα, αναδεικνύοντας την ταινία. Η Renee Zellweger, μετά την πολύ καλή ερμηνεία της στο Nurse Betty, είναι αρκετά πειστική στο ρόλο της, πράγμα που δικαιώνει τα … μαρτύρια που τράβηξε: η τεξανής καταγωγής πρωταγωνίστρια χρειάστηκε να βάλει δέκα κιλά και να μάθει την αγγλική προφορά. Στο τελευταίο μάλιστα βοήθησε η ίδια καθηγήτρια διαλέκτων που ετοίμασε την Gwyneth Paltrow για το Shakespeare in Love. Πάντως πριν την (πετυχημένη) επιλογή της Zellweger στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η άλλη μεγάλη υποψήφια ήταν η Kate Winslet.
Απ’ την άλλη, ο Hugh Grant ήταν σίγουρα μια έκπληξη, καθώς κάνει επιτέλους ένα διάλειμμα από τον κλασσικό ρόλο του ρομαντικού και ευαίσθητου. Ο δε Colin Firth, πραγματικά αγνώριστος μετά από το ρόλο του Lord Wessex στο Shakespeare in Love, τα καταφέρνει πολύ καλά στο χαρακτήρα του ευαίσθητου και δύσκολου στο να εκφράσει αυτά που νιώθει.
Ιδιαίτερα ανθρώπινος και τρυφερός ο πατέρας της Bridget (Jim Broadbent), ο οποίος βλέπει ξαφνικά τον γάμο του να διαλύεται. Η φιγούρα του καθώς και η σχέση με την κόρη του είναι μια από τις ομορφότερες και “ζεστές” στιγμές του έργου.
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα λοιπόν παραγωγή, ένα μείγμα ρομαντισμού, ευαισθησίας, πραγματικότητας και ειρωνείας, που θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη, αλλά και που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει χάρη στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. Α ναι! Και το sequel βρίσκεται ήδη στα σκαριά!
“To Bridget … who we love just as she is!”
Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Bridget Jones’s Diary (2001). Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς.