Χωρίσατε και τα ξαναβρήκατε. Στο μεταξύ εκείνος είχε πάει με άλλη

Χωρίσατε και τα ξαναβρήκατε. Στο μεταξύ εκείνος είχε πάει με άλλη

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Χωρίσατε και τα ξαναβρήκατε. Στο μεταξύ εκείνος είχε πάει με άλλη. Μπορείτε να το ξεπεράσετε και να πάτε παρακάτω;

Τσακωθήκατε, πικραθήκατε, βουρκώσατε, αναστενάξατε και ένας από τους δυο είπε την κακή τη λέξη: χωρίζουμε. O άλλος χτύπησε την πόρτα φεύγοντας και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του – έτσι σου φάνηκε αρχικά, αργότερα διαπίστωσες ότι ήταν απλώς μια γόπα. Τριάντα μετρημένες ημέρες και τρία κουτιά ηρεμιστικά αργότερα (οι φίλοι σας τα έπιναν), κάποιος από τους δυο εδέησε να σηκώσει το χέρι (τον αντίχειρα συγκεκριμένα, έχει κάνει προόδους η τεχνολογία) και να πάρει τον άλλον τηλέφωνο.

Φυσικά, για να του ζητήσει πίσω την αγαπημένη του κάλτσα, που παραχώθηκε στο σακίδιο του άλλου πέρσι στις διακοπές την ώρα που χάνατε το πλοίο γιατί σας είχε πάρει ο ύπνος.

Kαι μην κοροϊδευόμαστε, έγινε και καλά τυχαία, έτσι ώστε ο άλλος να την κρατάει όμηρο για περιπτώσεις σαν αυτήν. O άλλος, που την περίμενε τέτοια κατηγόρια, την είχε έτοιμη, τυλιγμένη και αμπαλαρισμένη με κορδέλα «εύθραυστον», μέσα σε φάκελο με μπουρμπουλήθρες, μόλις ετοιμαζόταν να πεταχτεί μέχρι το ταχυδρομείο να τη στείλει express δέμα. Όμως ο κάποιος προθυμοποιήθηκε να τον απαλλάξει από τον κόπο, θα περάσει ο ίδιος, δεν κάνει τίποτα, στο δρόμο του είναι, δεν θα σε πάρει και στην πλάτη του δα.

Πάνω στην παράδοση – παραλαβή, την ώρα που συμπληρώνατε το δελτίο αποστολής, ο κάποιος σκόνταψε και βρέθηκε στον καναπέ ανάσκελα. Την ίδια στιγμή σκόνταψε κι ο άλλος (πόσες φορές του το ‘χες πει, όπου βρει τα πετάει τα βρoμοάρβυλα) και βρέθηκε στον καναπέ μπρούμυτα. Κάτι το κρασί, κάτι η ζέστη, κάτι τα λόγια του παπά, τα ξαναβρήκατε. Δόξα τω Θεώ, γιατί μας πεθάνατε στο μεταξύ.

Από τον καναπέ σηκωθήκατε τρεις μέρες μετά. Εσύ μάλλον πετάχτηκες. Δυστυχώς, όχι επειδή η καθαρίστρια ήθελε να σφουγγαρίσει κάτω από το coffee table και την εμπόδιζαν τα απλωμένα κανιά σας, αλλά επειδή μόλις ανακάλυψες πως στο διάστημα που εσύ έκλαιγες με μαύρο δάκρυ που έχασες το καϊνάρι, το καϊνάρι κουτσουκέλευε με κάποια άλλη. Το πράγμα είναι σοβαρό, κομμένη η πλάκα.

Δικαίωμα

Ξαφνικά γίνεσαι μπλε. Είναι που δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Στη θέση του στομαχιού σου υπάρχει παγωμένος αέρας και δεν αισθάνεσαι τα πόδια από τα γόνατα και κάτω. Δεν είναι τίποτα σοβαρό, κερατοκομμάρες ονομάζονται και τις παθαίνουν όσες μαθαίνουν ότι ο αγαπημένος τους τις πρόδωσε. Γιατί όμως εσύ έχεις όλα τα συμπτώματα, αφού εκείνος δεν σε κεράτωσε ακριβώς;

Βρισκόσασταν σε διάσταση, και πιο συγκεκριμένα ήσασταν χωρισμένοι, που πιο χωρισμένοι δεν γίνεται. Oύτε αν θα τα ξαναβρείτε ήξερε ούτε εσύ έκανες τίποτα για να του αφήσεις ελπίδες (πάλι εσύ φταις), είπατε «τέλος». Άλλο που μετά είπατε και ξείπατε. Δεν έκανε κάτι τόσο τραγικό και κατακριτέο. Το ίδιο θα μπορούσες να κάνεις κι εσύ. Γιατί λοιπόν σε ενοχλεί τόσο;

Δεν είναι μόνο που κάποια άλλη βεβήλωσε με τα βρομόχερά της το αγνό τούτο σώμα κι εσύ νιώθεις σαν να τον πήρες πίσω μεταχειρισμένο, είναι που αισθάνεσαι ακριβώς σαν να σε έχει κερατώσει, χωρίς όμως να έχεις το δικαίωμα να ξεσπάσεις (στα έπιπλα, στο σκύλο του, στην ξανθιά). Είσαι παράλογη; Εντελώς. Δικαιολογημένη; Απολύτως.

Δικαίως αναρωτιέσαι αν του ήταν τόσο εύκολο να σε ξεχάσει και να σε ξεπεράσει. Πώς έφτασε και έκανε το έγκλημα; Δεν σε σκέφτηκε ούτε στιγμή; Αφού εσένα αγαπάει, πώς είναι δυνατόν να θέλει μια άλλη; Άρα, δεν σε αγαπάει.

Ο ορός της αλήθειας

Του θέτεις το σημαντικό ερώτημα: Γιατί το έκανες, βρε; Και πώς, πού, πότε και με ποια; Εκείνος θα σου απαντήσει: Εξήγηση Νούμερο Ένα: Για να σε ξεπεράσει. (Και το κατάφερε δηλαδή; Ήταν κάτι σαν τελετή απόρριψής σου;) Εξήγηση Νούμερο Δύο: Για να τονώσει τον εγωισμό του. (Αφού εσύ τον απορρίπτεις, θα σου δείξει εκείνος. Αν δεν τον θες εσύ, υπάρχουν άλλες κι άλλες που τον θέλουν.) Εξήγηση Νούμερο Τρία: Γιατί αναζητούσε μια παρήγορη αγκαλιά. (Και τους φίλους τι τους έχει, τους χαραμοφάηδες;)

Εσύ όμως έχεις να υποψιαστείς κι αυτά που ποτέ δεν θα σου ομολογούσε: Πρώτον, γιατί περίμενε πώς και πώς να μείνει μία ώρα ελεύθερος για να πέσει με τα μούτρα στο ξένο παγωτό. Και δεύτερον, γιατί θα το έκανε έτσι κι αλλιώς, ήσασταν δεν ήσασταν μαζί.

Όποια απάντηση και να σου δώσει, το ρεζουμέ είναι ένα: Δεν κλείστηκε σε κανένα μοναστήρι όπως εσύ θα περίμενες, να σκεφτεί αν σε θέλει, αν του λείπεις, τι είναι πρόθυμος να κάνει για να σε ξανακερδίσει, αλλά αβίαστα και αβάδιστα το γλένταγε κιόλας.

Αν τον κατηγορείς για κάτι, είναι για την αδυναμία του να παραμείνει πιστός σ’ εσένα, έστω κι αν σε έχασε. Μια Τζέιν Όστιν δεν διάβασε ποτέ; Oύτε ένα Έρωτας στα χρόνια της χολέρας; Τόσο αγράμματος; O παλιοεγωίσταρος, αντί να σκέφτεται πώς θα γίνει καλύτερος για σένα, κοίταζε πώς θα βγει από το χωρισμό όσο πιο ανώδυνα. Τι έγινε το διάστημα πένθους που υποτίθεται ότι ακολουθεί το χωρισμό; Τελικά, τα έχεις με έναν εύθυμο χήρο;

Εντάξει, ό,τι έγινε έγινε, που δεν έγινε μόνο του, αυτός το έκανε. Και τώρα γιατί γυρνάει σ’ εσένα; Γιατί διαπίστωσε πόσο πολύ του έλειψες; Γιατί είδε επιτέλους ότι εσύ είσαι η μοναδική, η αληθινή του αγάπη; Ή μήπως από συνήθεια; Ή από φόβο να μην αντιμετωπίσει το άγνωστο; Ακόμη καλύτερα, μήπως επειδή είδε τι κυκλοφορεί εκεί έξω και σε εκτίμησε περισσότερο; Αν το πάρεις ανάποδα, γύρισε σ’ εσένα γιατί οι άλλες είναι χειρότερες, το μη χείρον βέλτιστον δηλαδή;

Παρηγοριά στον άρρωστο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την πιο πιο αρχή: Πώς το έμαθες; Σ’ το είπε ο ίδιος, σ’ το είπαν οι άλλοι ή το ανακάλυψες; Αν σ’ το είπαν οι άλλοι, σημαίνει ότι την κυκλοφόρησε. Και όχι απλώς την κυκλοφόρησε για να το μάθεις εσύ, να ζηλέψεις και να ξαναγυρίσεις κοντά του, αλλά τη συνόδευσε και στο σπίτι της και, αντί να την αφήσει απλώς στο χαλάκι, εκείνος τη φίλησε στο στόμα, της χάιδεψε το πόδι, της κατέβασε το τιραντάκι και ούτε να το σκέφτεσαι δεν θέλεις τι άλλο της έκανε. Την κυκλοφόρησε επίσημα δηλαδή, και σκασίλα του αν το μάθαινες.

Αν σου το είπε ο ίδιος, το ξεφουρνίζει είτε για να σε πληγώσει που τον παράτησες (ακόμη κι αν σε χώρισε εκείνος) είτε γιατί δεν αισθάνεται καμία απολύτως ενοχή και θεωρεί ότι δεν έκανε τίποτα κακό ή γιατί ήταν κάτι σημαντικό για εκείνον και θέλει να το μοιραστεί μαζί σου.

Αν βέβαια το ανακάλυψες μόνη σου, είτε είναι τρομερά απρόσεκτος είτε κάποια ξανθιά φρόντισε να το μάθεις με τηλέφωνα, περνώντας από το σπίτι του ή περνώντας από το δικό σου. Αν το έμαθες από αυτήν, μπορείς αρχικά να χαρείς. Σημαίνει ότι εκείνος έχει συναίσθηση ότι έκανε κάτι που θα σε πλήγωνε και δεν θέλησε να σ’ το πει ο ίδιος. Τώρα που το ξανασκέφτεσαι όμως, αν φρόντισε εκείνη να το μάθεις, σημαίνει ότι τον θέλει.

Κι αν τον θέλει τώρα, σημαίνει ότι θα είναι εκεί να τον περιμένει και την επόμενη φορά που θα χωρίσετε. Κι αφού εκείνος την ήθελε ένα βράδυ, γιατί να μην τη θέλει και δεύτερο; Άρα, αφού εκείνη έπαιξε το ρόλο «αποκούμπι» μία φορά, θα τον ξαναπαίξει.

Τώρα που το σκέφτεσαι, γιατί μάλιστα να περιμένει να χωρίσετε; Θα μπορούσε κάλλιστα να την έχει όποτε θέλει, παράλληλα μ’ εσένα. Γιατί όχι; Εσένα σε ξέρει. Είσαι old news. Έχετε χωρίσει, τον έχεις πληγώσει, φοβάται μήπως ξαναχωρίσετε, δεν ξέρει αν έχετε μέλλον. Εκείνη είναι new news, έχει ακόμα τη γοητεία του άγνωστου.

Ακόμη και να μην την ξαναδεί όμως, μήπως του μείνει το απωθημένο για το τι μπορεί να έχασε και ξανακυλήσει (στην αγκαλιά της); Κι αν ήταν ο έρωτας της ζωής του; Να τα μας, να δεις που σύντομα θα αρχίσει να σου λέει πως δεν θέλει να είστε συνέχεια μαζί, πως πρέπει να μείνει λίγο μόνος του να σκεφτεί, πως θέλει το χώρο του για να βρει τον εαυτό του.

Για να μην πάρουμε τη χειρότερη εκδοχή: Για να το μάθεις από αυτήν, σημαίνει ότι δεν ήταν απλώς ένα one-night stand ξέσπασμα παρηγοριάς, αλλά κάτι πιο σοβαρό. Αλλιώς πώς παίρνει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στη ζωή του; (Γιατί έχει το τηλέφωνό του; Γιατί τον αποκαλεί μωράκι της στα μηνύματα; Πώς ξέρει πού μένει; Πώς ξέρει ποια είσαι; Γιατί ενημερώθηκε ότι είστε πάλι μαζί;) Εκτός κι αν είναι τρελή, αλλά δεν είναι δυνατό να βγάζουμε συνέχεια τρελές όσες υποψιαζόμαστε ότι είναι ανταγωνίστριές μας.

Τι σου ξημέρωσε

Πέρασε η πρώτη κρίση. Το θέμα μας όμως είναι τι κάνεις από εδώ και πέρα. Βάλε κάτω τα στοιχεία και σκέψου ψύχραιμα. Ας υποθέσουμε πως καταλήγεις ότι αδίκως χωρίσατε, πως όλα ξεκίνησαν από ένα χαζό πείσμα και πως είστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλον και από δω και πέρα θα περπατάτε πάνω σε συννεφάκια. Άλλωστε εκείνος ο χωρισμός αντί να σας αποξενώσει, σας δυνάμωσε ακόμη περισσότερο.

Τον συγχωρείς λοιπόν και ξεκινάτε να διάγετε βίον ανθόσπαρτον. Στο μεταξύ εκείνο το «όχι ακριβώς κέρατο» γίνεται το φάντασμα που στοιχειώνει τη σχέση σας. Το ακούς να ροκανίζει σιγά σιγά μέσα στη νύχτα τα ροδοπέταλα, κι όσο κι αν χτυπάς με τη σκούπα το ταβάνι, έχουν δίκιο οι από πάνω να χτυπάνε το θυροτηλέφωνο, αυτοί δεν έκαναν τίποτα. Πλέον δεν του έχεις εμπιστοσύνη, γίνεσαι καχύποπτη με όλες και όλους, περιμένεις μήπως τυχόν η ξανθιά ξαναχτυπήσει, ξυπνάς τη νύχτα ιδρωμένη (χάλασε ο ανεμιστήρας), δεν μπορείς να ησυχάσεις.

Μήπως βέβαια μπορεί εκείνος; Πάει στο περίπτερο; Του ψάχνεις τις τσέπες. Μιλάει στο τηλέφωνο; Τον περνάς από ανάκριση. Κοιτάει έξω από το παράθυρο; Τον επαναφέρεις στην τάξη. Χάλασε ο ανεμιστήρας; Τον χαστουκίζεις. Δεν είναι ζωή αυτή για κανέναν από τους δυο. Το πάτε για χωρισμό, και να δεις που εκείνος θα ξαναγυρίσει στην ξανθιά. Δεν βαριέσαι, θα μου πεις, τι είχαμε, τι χάσαμε. Άμα αυτή του αξίζει, τα λόγια περισσεύουν.

Πριν λοιπόν αποφασίσεις να παραμυθιαστείς με happy end επανασύνδεσης, λάβε υπόψη σου πως άπαξ και χωρίσατε μία φορά, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο πως θα χωρίσετε και δεύτερη. Κι αν δεν μπείτε σε κανένα μαζοχιστικό τριπάκι «τα φτιάχνω, τα χαλάω» που θα τραβήξει κανένα εξάμηνο, η επόμενη φορά θα είναι και οριστική.

Για να μη χάνεις λοιπόν ούτε χρόνο ούτε χρήμα (ηρεμιστικά, χαρτομάντιλα, εκατοντάδες SMS), προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις από την αρχή αφενός τους λόγους που τον οδήγησαν σε άλλα κρεβάτια, αφετέρου τους λόγους που τον έκαναν να ξαναγυρίσει στο δικό σου. Εκεί θα βρεις όλες τις απαντήσεις. Το τι έγινε μεταξύ σας μόνο εκείνος μπορεί να σ’ το εξηγήσει. Η άλλη έχει παίξει απλώς το ρόλο του πυροκροτητή. Και ό,τι είναι να σκάσει, θα σκάσει. Σύντομα κιόλας.

Για να μάθεις

Όχι απλώς πήγε με άλλη, αλλά ήταν και φίλη σου. Τώρα σου ορκίζεται ότι το έκανε μόνο για να σε πικάρει. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα τον χωρίσεις λόγω κέρατου, αλλά λόγω εξαιρετικά μεγάλης βλακείας.

Σου έφαγε η γάτα τη γλώσσα;

Μόλις έχεις μάθει ότι εκείνος πήγε με άλλη στο διάστημα που είχατε χωρίσει. Δεν ξέρεις τι να πεις. Ιδού μερικές προτάσεις για να σπάσει ο πάγος:

  • Τώρα δηλαδή κερατώνεις εκείνη μ’ εμένα;
  • Τι εννοείς έκανες βλακεία; Βλακεία είναι να βάλεις πλυντήριο με λευκά και μια κόκκινη κάλτσα.
  • Αφού το έκανες μόνο για να το μάθω, τα κατάφερες, το έμαθα.
  • Αν πόναγες τόσο, ας με έπαιρνες τηλέφωνο να μου ζητήσεις να τα ξαναβρούμε.
  • Σιγά τ’ αβγά, εγώ ήμουν κάθε μέρα με άλλον.
  • Μεθυσμένος ξεμεθυσμένος, το δρόμο για τις γυναικείες τουαλέτες μια χαρά τον βρήκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας