Χθες πολιορκία, σήμερα απεργία

Επί έξι ώρες πολιορκούσαν χθες από το πρωί το υπουργείο Υγείας μέλη της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), η οποία για χθες και σήμερα προκήρυξε 48ωρη απεργία.

Η οδός Αριστοτέλους και η είσοδος του υπουργείου είχαν αποκλειστεί από ομάδα περίπου 150 ατόμων, ενώ 20 από αυτούς βρίσκονταν μέσα εμποδίζοντας την είσοδο. Οταν έγινε η κατάληψη, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος βρισκόταν στη Βουλή και επέστρεψε στο υπουργείο, προκειμένου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των απεργών για να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

«Εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας με διυπουργική απόφαση σήμερα, για προσλήψεις 5.000 μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για το 2009, ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ, καταβολή του επιδόματος των 300 ευρώ, που με απόφασή του ο υπουργός δίνει μόνο στους υπαλλήλους του υπουργείου, και άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης του συστήματος, εμείς δεν αποχωρούμε», ανέφεραν σε χθεσινή τους ανακοίνωση τα μέλη τής ΠΑΣΟΝΟΠ.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι τον Ιανουάριο γίνεται η προκήρυξη, με ταχύτατες διαδικασίες του ΑΣΕΠ μέσω του ειδικού γραφείου που συστήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό, για την πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών άμεσα.

Όσον αφορά το επίδομα, δήλωσε ότι «η ρύθμιση, στην οποία έχει συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομίας, είναι για την καταβολή του σε τέσσερις δόσεις για τα 176 ευρώ. Και το τρίτο, τα βαρέα και ανθυγιεινά, όχι μονάχα έχει συνηγορήσει το δικό μας υπουργείο, αλλά και γραπτώς έχουν κατατεθεί οι προτάσεις μας στα αρμόδια υπουργεία. Στα τρία βασικά θέματα που μου δώσατε, σας μεταφέρω, την παλαιότερη διαβεβαίωσή μας ότι όλα αυτά παίρνουν το δρόμο για τη λύση τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.