Cyber sex, μία γνωστή συνήθεια στο διαδίκτυο

Cyber sex, μία γνωστή συνήθεια στο διαδίκτυο

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κειμένου ή, αλλιώς, η περιπέτεια μιας συντάκτριας του Texnologia.Net εντός και εκτός διαδικτύου.

Είναι τέσσερις το πρωί και έχω όρεξη για σεξ. Για cyber sex. Συνδέομαι με το ίντερνετ και επιλέγω ένα chat room στο yahoo! με θέμα το γιαπωνέζικο animation. Έχω τσεκάρει ότι εκείνοι που συχνάζουν εδώ έχουν πολύ διεστραμμένα γούστα στο σεξ, όπως και οι Ιάπωνες, όπως κι εγώ, όταν βρίσκομαι στον κυβερνοχώρο και αφήνω ελεύθερη τη σκοτεινή μου πλευρά. Και αν δεν είμαι τυχερή, τουλάχιστον το θέμα με ενδιαφέρει…

Αυτή ήταν η αρχή ενός κειμένου που έγραψα πριν από ένα μήνα για τις εμπειρίες μου στο cyber sex και που θα δημοσιευόταν στο Texnologia.Net. Η ιστορία όμως “πάγωσε” εξαιτίας της επικαιρότητας – μια μικρή Αμερικανίδα παρασύρθηκε μέσω cyber sex από έναν Γερμανό, ήρθε στην Ελλάδα για να τον συναντήσει και παραλίγο να την πλήρωνε πολύ ακριβά.

Διαβάζοντας το Σαββατοκύριακο τις εφημερίδες -αφού είχα δώσει το κείμενο- πάγωσα κι εγώ. Διάβασα τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άρθρα που γράφτηκαν με αφορμή την υπόθεση και που μιλούσαν για τη “μοναξιά” της σημερινής νεολαίας, για την “άρρωστη” διέξοδο στον κυβερνοχώρο, για τη “διεστραμμένη” ιδέα του να κάνεις έρωτα χωρίς να αγγίζεις τον άλλο.

Ήρθα στο γραφείο τη Δευτέρα και το συζητήσαμε με τα κορίτσια. Σκεφτήκαμε, δικαίως, ότι δεν μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε τέτοιου είδους κομμάτι όταν τα γεγονότα λένε… τζιζ! Αλλά, και πάλι, δε θα ήταν αρκετό να περιμένουμε να κοπάσει η φασαρία και να το δημοσιεύσουμε σε μια “ανώδυνη” εποχή. Θα έπρεπε το κείμενο να ξαναγραφτεί σε νέα βάση. Και ίσως, με αφορμή αυτό το γεγονός είναι ευκαιρία να… εξηγηθούμε.

Αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν μια νέα κοπέλα, που ζει στο 2021, να την πατήσει έτσι, όπως η μικρή Αμερικανίδα. Να εμπιστευτεί έναν τελείως άγνωστο, να του δώσει τα στοιχεία της, να το σκάσει από το σπίτι και να θελήσει να τον συναντήσει. Τη δικαιολογεί η ηλικία της. Είναι μόλις δεκαπέντε χρόνων. Αναρωτιόμουν πώς είναι δυνατόν οι διάφοροι να θεωρούν το cyber sex κανονικό σεξ ή τη νέα μορφή επαφής. Να μην καταλαβαίνουν ότι… οποιαδήποτε ομοιότητα στον κυβερνοχώρο με πραγματικά πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.

Τους δικαιολογεί η ηλικία τους. Είναι πενήντα πέντε χρόνων. Το cyber sex είναι όπως το τηλεφωνικό σεξ – σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σωματική επαφή, πόσο μάλλον τις ανθρώπινες σχέσεις. Όλα αυτά τα κορίτσια και τα αγόρια που χάνονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο ΔΕΝ ψάχνουν για σύντροφο ούτε προσπαθούν να “ξεφύγουν” από την πραγματικότητα. Είναι άδικο να στιγματιστεί με τέτοιον τρόπο αυτή η γενιά. Αλλά υποθέτω πως πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένας κακός χαρακτηρισμός. Παλιότερα υπήρχαν οι… τεντιμπόηδες, σήμερα υπάρχουν οι “μόνοι”, οι “ψυχροί”, οι “ανέραστοι”.

Το άγνωστο φοβίζει. Νέα δεδομένα, νέοι χαρακτηρισμοί. Μπορεί κι εγώ να κατηγορώ τα παιδιά ή τα εγγόνια μου ότι είναι… δεν ξέρω, δεν μπορώ να φανταστώ ποια θα είναι τα δεδομένα σε σαράντα ή πενήντα χρόνια, ο κόσμος εξελίσσεται τόσο γρήγορα. Ναι, ο κυβερνοχώρος κρύβει κινδύνους. Όλα κρύβουν κινδύνους, όχι όμως για τους συνειδητοποιημένους. Πάντα θα υπάρχουν κορίτσια που θα χάνονται. Παλιότερα χάνονταν κάνοντας οτοστόπ. Σήμερα χάνονται τρέχοντας να συναντήσουν αγνώστους στην άλλη άκρη της γης. Η αφέλεια είναι διαχρονική, μόνο τα μέσα αλλάζουν.

H παρεξήγηση

Το ψηφιακό σεξ είναι θέμα γούστου και γίνεται από ανθρώπους που θέλουν απλά να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Εγώ, για παράδειγμα, έχω μια μόνιμη και πλήρως ικανοποιητική ερωτική σχέση και βλέπω αυτή την ιστορία με τον ίδιο τρόπο που φαντασιώνομαι τηλεφωνικό ή κανονικό σεξ με έναν άγνωστο – δε σημαίνει ότι θέλω να αντικαταστήσω κάτι με κάτι άλλο. Το ίντερνετ είναι μια εναλλακτική πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στη θέση της υπάρχουσας. Εξάλλου υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ανόητη αυτή την ιστορία.

Βλέποντάς με να γράφω κείμενο σχετικό με το cyber sex, τα περισσότερα κορίτσια του Texnologia.Net με… έκραξαν: “Τι; Σεξ χωρίς επαφή; Σεξ με κάποιον που δε βλέπεις; Είσαι τρελή;”. Πιθανότατα. Αλλά δεν ενοχλώ κανέναν, ξέρω πάρα πολύ καλά πού ξεκινά η φαντασίωση και πού τελειώνει. Και, κυρίως, δε βάζω σε κανέναν απολύτως κίνδυνο τον εαυτό μου. Κάνω cyber sex με αγνώστους απ’ όλο τον κόσμο, δε δίνω τα στοιχεία μου ή το e-mail μου και προφανώς αρνούμαι να κρατήσω οποιαδήποτε επαφή αργότερα. Με ικανοποιεί, το κάνω και… τέλος.

Παρακάτω υπάρχει η συνέχεια του αρχικού κειμένου. Αυτούσιου. Δε θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξω τις εμπειρίες μου, είναι πραγματικές και θέλω να τις διαβάσεις ως έχουν. Όχι, δε σου προτείνω να κάνεις cyber sex, απλά σου περιγράφω ό,τι έκανα εγώ. Και, αφού σου ανέλυσα τις σκέψεις μου, νιώθω πλέον απαλλαγμένη από ενοχές ότι δείχνω τον “κακό” δρόμο. (Σημείωση: Oι συμβουλές στο “μποξάκι” είχαν γραφτεί από τότε.)

… Πού ήμασταν; Α, ναι, εκεί που είχα μπει σε ένα chat room όπου οι χρήστες μιλούσαν για γιαπωνέζικο animation… Δημιουργώ νέο προφίλ, έχω βαρεθεί το προηγούμενο. Βάζω ένα φτηνό ψευδώνυμο, άλλο ονοματεπώνυμο, άλλη χώρα, άλλη πόλη, ίδια ηλικία, ίδιο φύλο, κανένα χόμπι, κανένα σχόλιο. Μπαίνω και παρακολουθώ τις συζητήσεις των άλλων. Περιμένω κάποιος να τσιμπήσει στο φτηνό ψευδώνυμο και σε ένα λεπτό μού ανοίγει παράθυρο για ιδιωτική συζήτηση: “Hello!”. Τσεκάρω το προφίλ του, για να δω αν αξίζει τον κόπο. Όχι, δεν έχω πολλές ελπίδες να μου φανεί ιδιαίτερα ελκυστικός.

Αρκεί να είναι άντρας και να γράφει στοιχεία που μου αρέσουν. Ξέρω πως δεν είναι αληθινά, ξέρω πως μπορεί να γράφει ότι ζει στο Μανχάταν, ότι είναι φωτογράφος, ότι τον λένε Τζούλιαν, ότι είναι 28 ετών, ψηλός, αδύνατος και χλομός, αλλά εγώ στην πραγματικότητα μιλάω μάλλον με κάποιο χοντρό αγρότη από την Αλαμπάμα, που συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Δε με νοιάζει, αρκεί να μην το κάνει εκείνος να φανεί.

Το ψητό

O εκλεκτός φαίνεται ότι είναι λατινογενής μετανάστης. Σκέφτομαι. Καθόλου του γούστου μου, μου αρέσουν οι ψυχροί άντρες και μ’ αυτόν εδώ το φλογερό εραστή θα τελειώσουμε σε δέκα λεπτά και μετά πρέπει να βρίσκω άλλον. Τον αγνοώ, αφήνω το παράθυρο ανοιχτό, ψάχνω λίγο τα προφίλ των άλλων users, αλλά ντρέπομαι να κάνω την πρώτη κίνηση εγώ, δηλαδή να “κλικάρω” πρώτη σε κάποιον.

Επιστρέφω στο φλογερό εραστή και του ζητώ συγνώμη που δεν του απάντησα αμέσως, αλλά… άνοιγα τα παράθυρα επειδή έχει ζέστη. Τσιμπάει. “Τι φοράς;” “Τι θέλεις να φοράω;” Μου λέει. Του περιγράφω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που θέλει να φοράω, το κάθε κορδονάκι και το κάθε κουμπί. Μου λέει να συνεχίσω, μου πετάει το μπαλάκι. Βαριέμαι, θέλω κάποιον να με καθοδηγήσει. Του ζητώ να μου… μιλήσει. Αρχίζει να μου γράφει όλα όσα υποτίθεται ότι μου κάνει, χρησιμοποιώντας κάποιες λέξεις προχωρημένης αργκό που δεν καταλαβαίνω (αλλά μαντεύω).

Η διάθεσή μου αρχίζει να φτιάχνει πολύ, ο τύπος τα γράφει πολύ ωραία και με εμπνέει, τον κόβω και του απαντώ, αλλά δεν μπορώ να γράψω επιφωνήματα (“Μmmm”, “Oh, yes” κ.λπ.), μου φαίνεται τόσο γελοίο… Του γράφω ενθαρρυντικές ατάκες, του μιλάω βρόμικα (τι ωραία, έχω μάθει όλες τις βρόμικες αμερικάνικες εκφράσεις από τα αγαπημένα μου γκανγκστερικά φιλμ αλλά και, χμ, από διάφορες επιμορφωτικές, ερωτικές, ταινίες – να του πετάξω και δυο τρία γιαπωνέζικα από την Αυτοκρατορία των αισθήσεων;) και νιώθω πολλή ζέστη ξαφνικά.

Αλλά όχι, δεν ανοίγω τα παράθυρα. Κάθομαι αναπαυτικότερα, ανάβω ένα τσιγάρο, ο τύπος μού αρέσει πολύ. Αρχίζει να μου γράφει απίθανα πράγματα, που δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ. Είχα δίκιο για τις διαστροφές των users αυτού του chat room. (Ήμουν τυχερή πάντως, την άλλη φορά μιλούσα με κάποιον δύο ώρες για τα καρτούν manga, χωρίς να “προχωρήσει” καθόλου η κουβέντα. Δεν πειράζει, μπορεί να μην έκανα σεξ, αλλά έμαθα ένα σωρό πράγματα.)

O Λατίνος έχει πάρει φοβερή φόρα, φαίνεται ότι απολαμβάνει τα σχόλιά μου. Ευτυχώς που δεν τον βλέπω, ευτυχώς που δε θα συναντηθούμε ποτέ. Ευτυχώς που αποφάσισα να μην ξαναπώ στο φίλο μου γι’ αυτές τις ιστορίες. Παραλίγο να πάθει συγκοπή την πρώτη φορά που του εκμυστηρεύτηκα, γεμάτη ενθουσιασμό, την πρώτη μου εμπειρία με cyber sex – έγινε έξαλλος, θεώρησε ότι τον απάτησα, δε μου μιλούσε δύο μέρες, ήταν ψυχρός, του είπα ότι δε θα το ξανακάνω.

Το επόμενο βράδυ όμως φορούσα κάτι διάφανο μπροστά στην οθόνη, ένιωσα ότι θα με βοηθούσε πολύ – και έτσι έγινε. O συνομιλητής μου, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης και με τον οποίο απόψε θα τελειώσει η σχέση μας, αργεί να μου γράψει. Μαντεύω. Κλείνω τα μάτια μου, βάζω μουσική, φαντάζομαι. Μου αρέσει πολύ, προχωρώ μόνη μου.

Μου γράφει ότι τελείωσε, του λέω ότι τελείωσα κι εγώ. Μου λέει ότι θέλει να ξανασυναντηθούμε, μου δίνει ραντεβού την επομένη την ίδια ώρα στο ίδιο chat room, μου ζητά το e-mail μου. Δεν είμαστε καλά. Έκανε το μοιραίο λάθος, δεν έπρεπε να το συνεχίσει, είναι σαν να σου ζητάει ο άγνωστος με τον οποίο έκανες one-night stand να πάτε την άλλη μέρα για καφέ. Του δίνω ένα ψεύτικο e-mail, γιατί βαριέμαι να του εξηγώ τα αυτονόητα, εξάλλου θέλω κι άλλους cyber εραστές. Τον αποχαιρετώ τρυφερά – “γεια σου, χάρηκα”. Αλήθεια.

Η απάτη

Κλείνω το παράθυρο, η ώρα είναι πέντε παρά τέταρτο, οι ιδέες μου για το κείμενο που πρέπει να παραδώσω το πρωί έχουν κοιμηθεί, θα τις ξυπνήσω αργότερα, αφού ξημερώσει και αφού φάω πρωινό, αφού επανέλθω στα σοβαρά μου. Είμαι άλλος άνθρωπος, θέλω να κάνω τα πάντα. Είμαι δειλή, κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία και ικανοποιώ τις κρυφές μου επιθυμίες, αυτές που δε νιώθω άνετα να αποκαλύψω, αλλά νιώθω ευτυχισμένη που γεννήθηκα στην εποχή του κυβερνοχώρου, νιώθω ανακούφιση που μπορώ να εκφραστώ χωρίς να κινδυνεύω. Θέλω μια πρόκληση.

Δημιουργώ άλλο προφίλ: Ηλικία 45, επάγγελμα δικηγόρος, Γαλλίδα, με έδρα τη Λυών – πώς μου ήρθε; Μπαίνω σε ένα σοβαρό chat room, σχετικό με ταξίδια. Θέλω να δώσω την εντύπωση ότι είμαι τελείως άσχετη με όλα αυτά, πρέπει να νομίσει ο άλλος ότι είμαι “ψαρωμένη”, ότι πρώτη φορά κάνω cyber sex. Θα έχει πλάκα. Πρέπει να μην προδοθώ, πρέπει να μη μιλάω πολύ, πρέπει να βρω κάποιον προχωρημένο, για να με καθοδηγήσει και πάλι.

Μπαίνω στην κουβέντα των άλλων χρηστών ευγενικά και κλικάρω πάνω στα προφίλ τους. Βρίσκω έναν Άγγλο μπίζνεσμαν, στα 42, μπίνγκο! Αρχίζω πρώτη. Του μιλάω περί ανέμων και υδάτων, έτσι φαντάζομαι πως θα του μιλούσε κάποια που δεν έχει ξανακάνει κάτι τέτοιο. Εκείνος ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό και μπαίνει αμέσως στο ψητό. Με ρωτάει αν μου αρέσουν τα αγοράκια!

Ήρεμα, φίλε… Αποφασίζω να παίξω με ανοιχτά χαρτιά, δηλαδή με ψεύτικα ανοιχτά χαρτιά. Του λέω ότι πρώτη φορά μπαίνω σε chat room, ότι έχω σχέση τρία χρόνια με ένα συνάδελφό μου, αλλά θέλω να χωρίσω γιατί εκείνος είναι πολύ ψυχρός, ενώ εγώ έχω προτιμήσεις στα… σαδομαζό.

Τι γράφω, Θεέ μου, τώρα θα καταλάβει ότι του λέω ψέματα και θα με διαολοστείλει, θα μου κλείσει το παράθυρο. Πέρα από κάθε προγνωστικό, ο Άλαν (δεν ξέρω αν είναι το πραγματικό του όνομα) φαίνεται να συμπάσχει! Αρχίζει να μου δίνει συμβουλές για το πώς θα γυρίσω το… ψητό στο φούρνο. Ενδιαφέρον, θα μάθω ένα σωρό πράγματα. Αλλά σεξ πότε θα κάνω; Τώρα βέβαια γελάω, οι συμβουλές του Άλαν δείχνουν έναν άνθρωπο με πολύ λεπτό χιούμορ.

Κοίτα να δεις που θα γίνουμε φίλοι. Αποφασίζω να τα παίξω όλα για όλα, τον ρωτώ αν βρίσκεται στο… mood, αν θέλει να κάνουμε σεξ. Τώρα. Αλλά θέλω να μου γράφει εκείνος, θέλω να μου τα πει όλα. Άλλο που δεν ήθελε. Αρχίζει να μου περιγράφει τι μου κάνει (μάνα μου), μπαίνουν στο κόλπο διάφορα μυστήρια ερωτικά αντικείμενα και εγώ παίρνω ιδέες που θα εφαρμόσω το βράδυ με το φίλο μου.

Το απίστευτο συμβαίνει, ερεθίζομαι και πάλι, φαντασιώνομαι πράματα και θάματα, ο Άλαν γράφει, εγώ απαντώ (προσεκτικά, δε θέλω να γράψω κάτι άσχετο και να τον ξενερώσω), φαίνεται ότι βρίσκεται στα ουράνια, το ίδιο κι εγώ. Θυμάμαι όλες τις εξτρίμ ερωτικές ιστορίες που ξέρω, τα βάζω όλα, παίζω νομίζω καλά το παιχνίδι και, ναι, φτάνω στην κορύφωση! Απίστευτο! Έτσι και τα μάθει αυτά ο φίλος μου, θα μου πει ότι είμαι εντελώς άρρωστη και θα με χωρίσει.

Αλλού ξημερωμένη

Αποχαιρετώ τον Άλαν, λες να είναι κι αυτός σοβαρός άνθρωπος και να με δούλευε για τις τόσο… προχωρημένες εμπειρίες του; Δε με νοιάζει, έχω ώρα ακόμα, θέλω κι άλλο! Βγαίνω απ’ αυτό το chat room, μπαίνω σε ένα που μου φαίνεται μάλλον αξιολύπητο – εδώ πρέπει να μαζεύονται διάφοροι απελπισμένοι με κατεστραμμένους γάμους, εδώ θέλω να μπω. Αλλάζω πάλι το προφίλ μου. Αυτή τη φορά είμαι νοικοκυρά στα 52 της, με έχει παρατήσει ο άντρας μου (σκέφτομαι) και ψάχνω για παρηγοριά.

Έχω πάρα πολλή όρεξη, αλλά πότε θα γράψω το κείμενο; Ξημερώνει; Μήπως πρέπει να αποσυνδεθώ; Μήπως πρέπει να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου; Μήπως… Oυπς! Άνοιξε παράθυρο, με βρήκε κάποιος, κλικάρω στο προφίλ του. Τι; Είκοσι δύο ετών; Δεν ντρέπεται να ενοχλεί σοβαρές κυρίες; Τον λένε Ταρίκ ή κάπως έτσι, πρέπει να είναι Ινδός. Με ρωτάει τι φοράω σε φρικτά αγγλικά. Του απαντώ σε άψογα αγγλικά: “Πες μου εσύ τι θέλεις να φοράω”. Aρχίζει να μου γράφει όλα όσα υποτίθεται ότι μου κάνει, χρησιμοποιώντας στα αγγλικά κάποιες λέξεις προχωρημένης αργκό που δεν καταλαβαίνω (αλλά μαντεύω).

Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στο Cyber sex

Ισχύει για οποιαδήποτε κουβέντα στον κυβερνοχώρο, ανεξάρτητα από το αν καταλήξει σε cyber sex ή όχι.

  • Ποτέ, μα ποτέ, μη βάζεις τα πραγματικά σου στοιχεία, τη φωτογραφία ή το e-mail στο προφίλ σου στα chat rooms, ελληνικά ή διεθνή.
  • Υπάρχουν πάρα πολλοί τρελοί στον κόσμο, που το μόνο που κάνουν όλη την ημέρα είναι να σερφάρουν στο ίντερνετ και να βρίσκουν άτομα για να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.
  • Το καλύτερο σενάριο, αν πέσεις σε έναν τέτοιο τύπο, θα είναι να μοντάρει τη φωτογραφία σου, να παρέμβει με προσβλητικό τρόπο (να τη βάλει σε πορνό σκηνές, για παράδειγμα) και να την “ανεβάσει” στο διαδίκτυο ή να δώσει το e-mail σου σε όλο τον κόσμο μέσα από κάποια ιστοσελίδα. Το χειρότερο σενάριο είναι να έρθει να σε βρει ο ίδιος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας