ΑρχικήΟχήματαDaihatsu μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα

Daihatsu μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα

Δημιούργησα μία λίστα με Daihatsu μοντέλα που είχα την ευλογία να τα οδηγήσω κατά το παρελθόν. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να περιγράψω το κάθε μοντέλο αναλυτικά, όπως για την οδηγική συμπεριφορά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, και ούτω καθεξής. Να υπογραμμιστεί πως η λίστα θα επεκτείνεται με το πέρασμα των καιρών. Ωστόσο για να μην υπάρχουν παρερμηνείες στα γραφόμενα μου, δεν έχω συμπεριλάβει τα καλύτερα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά μόνο εκείνα που έχω οδηγήσει. Τέλος, να επισημανθεί ότι η παρακάτω σειρά είναι εντελώς τυχαία.

Daihatsu Terios 1.3

Τo Terios, εδώ και πολλά χρόνια, αποτελεί μία από τις ενδεδειγμένες λύσεις για αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο που να πηγαίνει μεν παντού, αλλά να μη χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να πηγαίνει για πολλά χρόνια στην τράπεζα ούτως ώστε να το ξεχρεώσει. Η εισαγωγή του στην ελληνική αγορά, με τον νέο, χωρητικότητας 1.300 κ.εκ. κινητήρα, κάνει το Terios ακόμη πιο προσιτό. Μένει να δούμε αν οι παραχωρήσεις που κάνει ο πιθανός ιδιοκτήτης υπερκαλύπτονται από τις γνωστές αξίες του μικρού off-roader.

Καλή εμφάνιση, αλλα και αρκετός θόρυβος

Η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι αλλαγμένη σε σχέση με τα δυνατότερα αδέρφια του. Οι compact (για το είδος του αυτοκινήτου) διαστάσεις του και ο μικρός κύκλος στροφής (9,8 μέτρα) ευνοούν την κίνηση μέσα στην πόλη, αν και ο ήχος από τον εύστροφο, πλην αρκετά θορυβώδη κινητήρα του, κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή του στην καμπίνα των επιβατών. Στην πόλη, αυτή η κατάσταση δεν ενοχλεί -ιδιαίτερα- τους επιβάτες, καθώς υπάρχουν έτσι κι αλλιώς πολλοί άλλοι εξωτερικοί θόρυβοι.

Εκεί που ο θόρυβος ενδεχομένως να κουράσει, είναι στα μακρινά ταξίδια στην εθνική οδό. Το γεγονός ότι ο κινητήρας λειτουργεί, ως επί το πλείστον, σε υψηλές στροφές αυξάνει και τα επίπεδα του θορύβου. Επίσης, το μεγάλο ύψος του αυτοκινήτου δημιουργεί και αεροδυναμικούς θορύβους, που όμως δεν ενοχλούν, καθώς υπερκαλύπτονται από το θόρυβο του κινητήρα.

Πολύ καλές εκτός δρόμου δυνατότητες

Τα προβλήματα, όμως, των επιβατών σταματούν μόλις ο οδηγός αποφασίσει να διαλέξει μία εκτός δρόμου διαδρομή. Εκεί, το μικρό 4×4 της Daihatsu βάζει τα γυαλιά σε πολύ μεγαλύτερες, και κυρίως ακριβότερες, κατασκευές. Πάει παντού, ακόμα και σε σημεία που οι ακριβοί ανταγωνιστές του δεν θα άντεχαν να φτάσουν.

Φυσικά, ορισμένοι θα άντεχαν. Αμφιβάλλουμε, όμως, για το αν οι ιδιοκτήτες τους θα αποφάσιζαν να φτάσουν ως εκεί, κυρίως λόγω της τιμής τους. Δύσκολα δηλαδή θα αποφασίσει κάποιος να πάει ένα αυτοκίνητο, για το οποίο έχει δώσει πάνω από 30.000 ευρώ, σε σημεία που μπορεί εύκολα να φτάσει το Terios.

Ο εξοπλισμός του οικονομικότερου Terios σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται υπερπλήρης. Παρ’ όλα αυτά δεν επηρρεάζεται η καλή σχέση τιμής και αξίας. Η τρανταχτή απουσία είναι εκείνη του air condition, καθώς χρειάζεται 1.000 ευρώ επιπλέον των 17.980 που κοστίζει η βασική έκδοση.

Αναλυτικά, η βασική έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο αερόσακους, ΑΒS, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός πίσω, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους καθρέπτες, ράδιο-CD, ρυθμιζόμενο τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση, ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος κάθισμα οδηγού και ράγες οροφής. Θα προτιμούσαμε να είχε στο στάνταρ εξοπλισμό μπλοκέ διαφορικό για τις πολύ δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα.

Θετικά vs αρνητικά, σημειώσατε “1”

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι το νέο, μικρότερο Terios αντεπεξέρχεται με επιτυχία στις προκλήσεις του ανταγωνισμού εκτός δρόμου και οι παραχωρήσεις που θα χρειαστεί να κάνει, σχετικά με την καθημερινή οδήγηση, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την ευτυχία που προσφέρει κατά τη διάρκεια των εκτός δρόμου αποδράσεων.

Daihatsu Cuore

Με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να “χτυπάνε κόκκινο”, η ανάγκη για ένα δεύτερο αυτοκίνητο γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Ένα αυτοκίνητο που να προσφέρει οικονομία, αξιοπιστία, ευελιξία και πρακτικότητα. Εκεί στάθηκε η Daihatsu. Η ιαπωνική εταιρεία, που έχει παράδοση στην τετρακίνηση -θυμηθείτε το Terios- και ειδικά στα “μικρά” αυτοκίνητα πόλης, δημιούργησε το νέο Cuore. Ένα εργαλείο που απευθύνεται σε “αγανακτισμένους” από το χάος της πόλης, αλλά και σε νέους που κάνουν τα πρώτα βήματα στην οδήγηση και ψάχνουν για ένα εύκολο στην οδήγηση και οικονομικό αυτοκίνητο.

Μικρό στο μπόι…

Παρά το μικρό του μήκος -3,460 μέτρα- οι χώροι του είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Τόσο στα μπροστινά καθίσματα όσο και στα πίσω συρόμενα της έκδοσης High Grande, η εκμετάλλευση των χώρων εντυπωσιάζει. Ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για ένα αμάξωμα που είναι 5 εκατοστά κοντύτερο από εκείνο του Kia Picanto και μόλις 3 εκατοστά μακρύτερο από αυτό του Peugeot 107. Το τελευταίο -μαζί με τα Citroen C1 και Toyota Aygo- δανείζει το γνωστό τρικύλινδρο 1.000άρη κινητήρα στο Cuore που αποδίδει 70 ίππους.

…μεγάλο στην πόλη

Η συγκεκριμένη ιπποδύναμη, σε συνάρτηση με το μικρό βάρος -765 κιλά- του Cuore δημιουργεί ένα αρκετά ευέλικτο σύνολο. Μέσα στα όρια της πόλης δεν παρουσιάζει την παραμικρή δυσκολία στην οδήγηση, ενώ είναι και σβέλτο. Ωστόσο, μακριά από την πόλη και μόλις ο δείκτης του στροφόμετρου ξεπεράσει τις 4.000 σ.α.λ., ο χαρακτηριστικός τρικύλινδρος θόρυβος σε υποχρεώνει να… αυξήσεις την ένταση του ηχοσυστήματος. Αντιλαμβάνεσαι γρήγορα πως το μοτέρ είναι ρυθμισμένο για να αποδίδει χαμηλά -το ζητούμενο στην πόλη- καθώς στις υψηλές στροφές το μοτέρ δείχνει να λαχανιάζει. Για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει και η “ξεκούραστη” αυτόματη έκδοση με το 4άρι κιβώτιο.

Πήρε τον καλό το δρόμο!

Το σλόγκαν της Daihatsu δεν επιλέχθηκε τυχαία για να χαρακτηρίσει το νέο Cuore. Με μέση τυποποιημένη κατανάλωση 4,4 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 μόλις 104 γρ/100 χλμ., θα λέγαμε πως “ούτε πίνει, ούτε καπνίζει”. Αν λάβουμε υπόψη -εκτός των άλλων- τη νεανική σχεδίαση, την αξιοπιστία που εγγυάται η παρουσία της Toyota και την τιμή πώλησης (από 8.890 ευρώ), τότε προσπερνάμε το μικρό πορτμπαγκάζ και τη μέτρια αίσθηση του κιβωτίου ταχυτήτων και καταλήγουμε σε μια πολύ καλή λύση. Δεν χωρά αμφιβολία άλλωστε πως, αν γέμιζε η Αθήνα με πολλά μικρά Cuore, θα βλέπαμε πιο γεμάτες τσέπες και λιγότερο καπνό στην πόλη…

Daihatsu Charade

Οι καιροί αλλάζουν, μαζί και το Charade, ένα από τα πιο γνωστά μοντέλα της Daihatsu, που μέτρησε τέσσερις γενιές μέχρι και το 2000. Στη σύγχρονη, 5η εκδοχή του τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η Daihatsu βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό την αιγίδα της Toyota. Έτσι, το νέο Charade δεν είναι πλέον υπερτροφοδοτούμενο, όπως στο παρελθόν, που αποτελούσε φόβο και τρόμο για πολύ ακριβότερα GTi της εποχής. Αντίθετα, έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο που προέρχεται από τη συνεργασία των δυο ιαπωνικών εταιρειών, και συντονίζεται με τη σημερινή ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα αλλά και στην τσέπη.

Charade με υπογραφή Toyota

«Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» θα συμφώνησαν μεταξύ τους οι ιθύνοντες των Daihatsu και Toyota και επέλεξαν τη συνταγή Yaris ως εκπρόσωπο του νέου Charade. Σοφή ή όχι, αυτή η απόφαση ταιριάζει γάντι στην εγχώρια αγορά, που έχει δείξει την προτίμησή της στο Yaris (το Σεπτέμβριο αναμένεται η νέα γενιά).

Δεν θέλει και πολύ για να αντιληφθείς πως οι μοναδικές διαφορές του Charade από το Yaris, χωρίς υπερβολές, αφορούν στα λογότυπα της Daihatsu που στολίζουν το μήκους 3,8 μέτρων αμάξωμα. Όπως είναι φυσικό, οι ομοιότητες αφορούν και το DNA του αυτοκινήτου, μιας και το Charade εξοπλίζεται με το γνωστό σύνολο των 1,33 λίτρων τεχνολογίας Dual VVT-i απόδοσης 99 ίππων, που συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Οι εργοστασιακές τιμές μέσης κατανάλωσης του συνόλου είναι μόλις 5,4 λίτρα/100 χλμ., με την εκπομπή CO2 να μην ξεπερνά τα 125 γρ./χλμ. Στη διάρκεια της δοκιμής μας η μέση κατανάλωση σπάνια ξεπερνούσε τα 7,5 λίτρα/100 χλμ. ακόμη και με βαρύ πόδι.

Στο δρόμο το νέο Charade διακρίνεται για τα ισορροπημένα οδικά του χαρακτηριστικά, αφού στην πόλη είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ευκολοδήγητο και στο ταξίδι σταθερό και ήσυχο. Κοντά στο όριο εμφανίζονται τυπικές υποστροφικές τάσεις, τις οποίες εξαλείφει το σύστημα VSC (Vehicle Stability Control), ενώ τα αεριζόμενα δισκόφρενα εμπρός και τα φρένα με δίσκους πίσω, το ABS με ηλεκτρονική κατανομή πέδησης EBD και το Brake Assist (BAS) που ενισχύει την δύναμη πέδησης, συνθέτουν ένα πακέτο ενεργητικής ασφάλειας αναγκαίο για τις ελληνικούς δρόμους.

Στο ταμείο

Συμπερασματικά, το νέο Charade είναι ένα «έξυπνο» αυτοκίνητο που μπορεί να μεταφέρει με απόλυτη ασφάλεια και άνεση έως και πέντε επιβάτες. Μάλιστα, τα πίσω καθίσματα διαιρούνται κατά 60/40, διπλώνουν πλήρως, με όλη τη σειρά να σύρεται, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία στη μεταφορά επιβατών και αποσκευών. Ο χώρος αποσκευών με τα καθίσματα σε όρθια θέση φτάνει τα 272 λίτρα, ενώ με τα καθίσματα διπλωμένα αυξάνεται στα 738 λίτρα. Όσο για την τιμή πώλησης, αυτή ξεκινά από 13.490 € και αφορά στη μία και μόνη έκδοση εξοπλισμού, η οποία δεν έχει καμία έλλειψη στα βασικά, πέρα από το γεγονός ότι τα πίσω παράθυρα είναι χειροκίνητα.

Daihatsu Copen

Η Daihatsu, είναι μια εταιρεία με εμφανή προσανατολισμό στην οικονομία και τις προσιτές επιλογές, δεν μας έχει συνηθίσει σε μοντέλα με χαρακτήρα, που μιλούν περισσότερο στο συναίσθημα και λιγότερο στη λογική. Και όμως, το έπραξε πριν από περίπου επτά χρόνια με το δικό της τρόπο, βάζοντας τα δικά της μυστικά πάνω από όλα, όπως είναι ο μικρός -σε χωρητικότητα- κινητήρας 1.300 κ.εκ με 87 ίππους, το χαμηλό βάρος (884 κιλά) και οι μαζεμένες διαστάσεις (3,440 x 1,475 x 1,245 μέτρα).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166