ΑρχικήΟικονομίαΔαπανηρό αλαλούμ

Δαπανηρό αλαλούμ

Με ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ, η εφημερίδα «Απογευματινή» κατάφερε να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις των κρατικών και κυβερνητικών αρμοδίων οδηγούν στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε μία περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός στη χώρα μας γνωρίζει μεγάλη κάμψη, οι αρμόδιοι έχουν προγραμματίσει την επιδείνωση της κατάστασης. Μπορεί η ευθύνη των αποφάσεων που σχολιάζει η «Απογευματινή» να ανήκει στην προηγούμενη τετραετία, συνεχίζουν όμως να δεσμεύουν τις εξελίξεις.

Η καντίνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Απογευματινής», το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διενήργησε το 2001 διαγωνισμό για την ανάθεση της εκμετάλλευσης της καντίνας της Ακρόπολης. Εξασφαλίστηκε μέσω του διαγωνισμού ένα εντυπωσιακό μίσθωμα που φθάνει σήμερα τα 54.000 ευρώ το μήνα και παράλληλα προσδιορίστηκαν ήδη από το 2001 εξαιρετικά υψηλές τιμές στα προσφερόμενα είδη (Με σημερινές τιμές 3 ευρώ ο καφές, 4 και παραπάνω ευρώ το σάντουιτς). Αποδεικνύεται με βάση το ρεπορτάζ ότι τα αίτια της ακρίβειας μπορεί να βρίσκονται και στις διοικητικές, διαχειριστικές αποφάσεις που υπαγορεύονται από μία στείρα κερδοσκοπική λογική.

Ο τουρισμός

Θα περίμενε κανείς ότι το κράτος και τα παρακλάδια του θα είχαν μία ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική. Το ζητούμενο στην περίπτωση της καντίνας της Ακρόπολης δεν πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δυνατό ενοίκιο με τις ανάλογες τσιμπημένες τιμές αλλά οι καλές τιμές και υπηρεσίες προς τους τουρίστες, σε συνθήκες που επιτρέπουν και το επιχειρηματικό κέρδος γι’ αυτόν που έχει την εκμετάλλευση της καντίνας. Η τουριστική δυσφήμηση της χώρας από τις εξαιρετικές τιμές στη συγκεκριμένη καντίνα έχει πολλαπλάσιο κόστος για την εθνική οικονομία σε σύγκριση με το οποιοδήποτε όφελος του Δημοσίου από το προκλητικά υψηλό ενοίκιο.

Το αποτέλεσμα

Εντύπωση προκαλεί με βάση το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» και το επιχειρηματικό αποτέλεσμα αυτής της αξιοπερίεργης υπόθεσης. Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές έχουν περιορίσει τον κύκλο εργασιών της καντίνας, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας που την εκμεταλλεύεται να μην πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στην οικονομική διαχείρισή της και να χρωστάει ήδη τρία ενοίκια στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο το τελευταίο διεκδικεί δικαστικά. Επομένως, έχουμε δυσαρεστημένους τουρίστες, ζημιά στον τουρισμό, ακρίβεια, προβληματική μικρομεσαία επιχείρηση και αδυναμία του Ταμείου να εισπράξει το μίσθωμα. Χειρότερος συνδυασμός δεν μπορούσε να υπάρξει.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166