Δαπανηρό αλαλούμ

Με ένα εντυπωσιακό ρεπορτάζ, η εφημερίδα «Απογευματινή» κατάφερε να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις των κρατικών και κυβερνητικών αρμοδίων οδηγούν στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε μία περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός στη χώρα μας γνωρίζει μεγάλη κάμψη, οι αρμόδιοι έχουν προγραμματίσει την επιδείνωση της κατάστασης. Μπορεί η ευθύνη των αποφάσεων που σχολιάζει η «Απογευματινή» να ανήκει στην προηγούμενη τετραετία, συνεχίζουν όμως να δεσμεύουν τις εξελίξεις.

Η καντίνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Απογευματινής», το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διενήργησε το 2001 διαγωνισμό για την ανάθεση της εκμετάλλευσης της καντίνας της Ακρόπολης. Εξασφαλίστηκε μέσω του διαγωνισμού ένα εντυπωσιακό μίσθωμα που φθάνει σήμερα τα 54.000 ευρώ το μήνα και παράλληλα προσδιορίστηκαν ήδη από το 2001 εξαιρετικά υψηλές τιμές στα προσφερόμενα είδη (Με σημερινές τιμές 3 ευρώ ο καφές, 4 και παραπάνω ευρώ το σάντουιτς). Αποδεικνύεται με βάση το ρεπορτάζ ότι τα αίτια της ακρίβειας μπορεί να βρίσκονται και στις διοικητικές, διαχειριστικές αποφάσεις που υπαγορεύονται από μία στείρα κερδοσκοπική λογική.

Ο τουρισμός

Θα περίμενε κανείς ότι το κράτος και τα παρακλάδια του θα είχαν μία ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική. Το ζητούμενο στην περίπτωση της καντίνας της Ακρόπολης δεν πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δυνατό ενοίκιο με τις ανάλογες τσιμπημένες τιμές αλλά οι καλές τιμές και υπηρεσίες προς τους τουρίστες, σε συνθήκες που επιτρέπουν και το επιχειρηματικό κέρδος γι’ αυτόν που έχει την εκμετάλλευση της καντίνας. Η τουριστική δυσφήμηση της χώρας από τις εξαιρετικές τιμές στη συγκεκριμένη καντίνα έχει πολλαπλάσιο κόστος για την εθνική οικονομία σε σύγκριση με το οποιοδήποτε όφελος του Δημοσίου από το προκλητικά υψηλό ενοίκιο.

Το αποτέλεσμα

Εντύπωση προκαλεί με βάση το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» και το επιχειρηματικό αποτέλεσμα αυτής της αξιοπερίεργης υπόθεσης. Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές έχουν περιορίσει τον κύκλο εργασιών της καντίνας, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας που την εκμεταλλεύεται να μην πηγαίνει ιδιαίτερα καλά στην οικονομική διαχείρισή της και να χρωστάει ήδη τρία ενοίκια στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο το τελευταίο διεκδικεί δικαστικά. Επομένως, έχουμε δυσαρεστημένους τουρίστες, ζημιά στον τουρισμό, ακρίβεια, προβληματική μικρομεσαία επιχείρηση και αδυναμία του Ταμείου να εισπράξει το μίσθωμα. Χειρότερος συνδυασμός δεν μπορούσε να υπάρξει.

Προηγούμενο άρθροΑνάσα για το περιβάλλον 450 εκατ. ευρώ του Γ΄ ΚΠΣ
Επόμενο άρθροΝέα ρύθμιση για κληρονομιά συζύγου
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας