Δεν αλλάζεις με τίποτα εσύ

Δεν αλλάζεις με τίποτα εσύ

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Το ενδεχόμενο να αλλάξει ένας άντρας ως προς τις παγιωμένες πλευρές του χαρακτήρα του είναι τόσο πιθανό όσο και το να κερδίσεις εσύ το τζάκποτ στο Λόττο. Έχεις κερδίσει μέχρι σήμερα το τζάκποτ στο Λόττο; Δεν το έχεις κερδίσει. Τελικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι άντρες δεν αλλάζουν σχεδόν ποτέ την κολόνια και την εφημερίδα τους (για ομάδα, ούτε λόγος).

Τη δεύτερη φορά που τα ξαναβρήκαμε με τον Δημοσθένη ήταν σαν να ‘χα πάει στον Παράδεισο. Επρόκειτο για ένα κοσμογονικό γεγονός: είχα μπροστά μου τον ίδιο Δημοσθένη που είχα γνωρίσει και αγαπήσει, αλλά εξελιγμένο. Κάτι σαν ν’ αγοράζεις ιταλικό αυτοκίνητο, αλλά με πιστοποιητικό μακροβιότητας.

Όλα εκείνα που με ενοχλούσαν επάνω του -και για τα οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα ως προς την αλλαγή ή, έστω, διόρθωσή τους την πρώτη φορά που ήμασταν μαζί- τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, ήταν σαν να μην είχαν υπάρξει ποτέ. Ενδεικτικά: Τότε εκείνος βαριόταν μονίμως να μετακινηθεί κάπου, ασχέτως αν αυτό ήταν η περιφέρεια του καναπέ του ή ένα ταξίδι μέχρι τα Ζαγοροχώρια.

Το μεγαλύτερο δε δράμα λάμβανε χώρα κάθε φορά που επρόκειτο να βγούμε με δικούς μου φίλους, οπότε γινόταν συνήθως το εξής: αυτός κατέβαζε μούτρα όλο το βράδυ, εγώ έβαζα τα κλάματα, καβγαδίζαμε σ’ όλο το δρόμο, κοιμόμουν χωρίς να ξεβαφτώ και να πλύνω τα δόντια μου και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα έβγαινα εγώ μόνη μου κι αυτός με τους κολλητούς του (αυτό δηλαδή που προσδοκούσε απ’ την αρχή).

Επιπλέον, είχε μια έμφυτη αλαζονική συμπεριφορά απέναντι σε όλους και σε όλα, έμψυχα και μη, για ανεξιχνίαστους μέχρι στιγμής λόγους. Αυτό με τη σειρά του του έδινε το αποκλειστικό δικαίωμα να με διακόπτει στην αρχή, στη μέση ή λίγο πριν το τέλος της φράσης μου, για να πει τη δική του γνώμη ή, ακόμη χειρότερα, για να αρχίσει μια συζήτηση για ένα εντελώς άσχετο θέμα.

Ε, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος τώρα άρχισε να με συνοδεύει παντού και χωρίς μουρμούρες, να με ακούει με ύφος ανθρώπου που ΑΚOΥΕΙ και σταμάτησε να θεωρεί τους πάντες πληβείους – εκείνος ο απέραντος σνομπισμός φαινόταν να είχε καταλαγιάσει με τον καιρό και είχε πάρει μια γλυκιά γεύση, σαν το παλιό καλό κρασί. Τώρα πια ήταν ένας Δημοσθένης λαμπερός και φρεσκογυαλισμένος, σαν το κοινό μας μέλλον… Μη φας, έχουμε γλάρο.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Υποθέτω πως κανείς δεν μπορεί ν’ αλλάξει εύκολα στον πυρήνα του, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα κληρονομικότητας. Αυτά τα γράφει καλύτερα το National Geographic. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι ότι πάντα υπάρχει ελπίς κι ότι αυτή πεθαίνει πάντα τελευταία. Γι’ αυτό και ξανάπεσα με τα μούτρα στον Δημοσθένη, γιατί μ’ έκανε να ελπίσω ότι είχε επιτέλους αλλάξει, για μένα (αφού κι εγώ προσπαθούσα ν’ αλλάξω, για εκείνον).

Όταν όμως πέρασε το πρώτο πάθος, ο Δημοσθένης άρχισε να αποκαλύπτεται, αποδεικνύοντας το ουσιαστικά αυταπόδεικτο, ότι δηλαδή οι συνήθειες και οι συμπεριφορές ενός άντρα είναι τόσο σταθερές όσο και η εμμονή με τη μαμά του. Άρχισε και πάλι να με διακόπτει χωρίς λόγο, να μην κουνιέται παρά μόνο για όπου τον καλούσαν οι φίλοι του, να κριτικάρει ειρωνικά ό, τι κινιόταν επάνω στη γη, να κάνει δηλαδή ό,τι ακριβώς έκανε ο παλιός (δεν είναι αλλιώς) Δημοσθένης.

Θα με παρηγορούσε ακόμη και το ενδεχόμενο να είχε αλλάξει προς το χειρότερο, αλλά ούτε αυτό συνέβη. Είχε μείνει ο ίδιος. O ΙΔΙOΣ. Περήφανος και σταθερός, σαν τον Άγνωστο Στρατιώτη χωρίς την περικεφαλαία.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αν κρίνω από μένα, τις φίλες και τις γνωστές μου, ο άνθρωπος δεν αλλάζει στον πυρήνα. Αλλάζει όμως στην περιφέρεια. Για την ακρίβεια, την προσαρμόζει. Μια γυναίκα είναι πιο προσαρμόσιμη στις κατά περιόδους καταστάσεις από έναν άντρα. O άντρας, όσα παντελόνια παραλλαγής κι αν φορέσει, ένα με το περιβάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ (γι’ αυτό ίσως τελικά οι άντρες έχουν τέτοια μανία με το στρατό). Απλά, ΝOΜΙΖΕΙ ότι αλλάζει, κάτι που σαφώς δυσκολεύει τα πράγματα στις σχέσεις των δύο φύλων.

O Δημοσθένης, ας πούμε, ποτέ δεν κατάλαβε γιατί χωρίσαμε τη δεύτερη φορά, ασχέτως αν του το εξήγησα παντοιοτρόπως: ήρεμα, γλυκά, κλαίγοντας, γελώντας υστερικά, ρίχνοντας μπουνιές στο κόκκινο μαξιλάρι και μπερδεύοντας τα λόγια μου. Για πάντα θα είμαι εκείνη που τον πρόδωσε και δεν τον κατάλαβε? γιατί ΕΚΕΙΝOΣ άλλαξε -του το είπαν άλλωστε και όλοι οι φίλοι του- για μένα, ενώ εγώ παρέμεινα η ίδια, δηλαδή ένα εγωπαθές γουρούνι.

Χου, γιου;

Κι ερχόμαστε στο πιο ενοχλητικό σημείο της υπόθεσης, το αν δηλαδή είναι φρόνιμο να ξαναγυρίσεις σε έναν άντρα που τον έχεις δοκιμάσει και απορρίψει ή, ακόμη χειρότερα, που σε έχει εκείνος δοκιμάσει και απορρίψει. Όλοι χρειαζόμαστε μια δεύτερη ευκαιρία, δε λέω, αλλά μήπως είναι μόνο εκείνη στο Να η ευκαιρία; Μήπως τελικά είναι πρακτικώς αδύνατο για έναν άντρα να αλλάξει τον προσωπικό του ρου δεδομένων;

Προσωπικά θα προτιμούσα να μου ξανάβαζε 5 ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης παρά να με απατούσε πάλι ένας πρώην μου που ξανάγινε νυν. Γιατί, αν γινόταν αυτό, θα επιβεβαιώνονταν οι αμφιβολίες μου. Και το να επιβεβαιώνονται οι αμφιβολίες σου, γενικά, είναι κάτι που σε τσακίζει. Από την άλλη, αν δε δοκιμάσεις να δεις αν όντως εκείνος έχει αλλάξει, θα μείνεις με την αμφιβολία, κάτι που επίσης σε τσακίζει.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολλές ενστάσεις από γυναίκες που οι σύντροφοί τους άλλαξαν και, το κυριότερο, ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ αλλαγμένοι, για εκείνες. Εδώ πρέπει όμως να γίνει μια διευκρίνιση: δεν παρέμειναν αλλαγμένοι, παρέμειναν μεταλλαγμένοι. Κατά βάθος είναι άλιεν που απλά προσπαθούν να επιζήσουν σε έναν κόσμο εχθρικό προς τις παγιωμένες συνήθειές τους – πλάσματα που, όταν δεν κοιτάς, εκτοξεύονται από την κοιλιά και κάνουν ό,τι ακριβώς έκαναν και πριν τα παγιδέψεις (βλέπε, π.χ., Μη Ξανακατέβασμα Καπακιού Τουαλέτας Όταν Εσύ Λείπεις Εκτός Ελλάδος).

Ένα είναι σίγουρο: αν θέλεις να αλλάξεις έναν άντρα, βάλ’ τον να ερωτευτεί. Όταν γίνει αυτό, εκείνος είναι διατεθειμένος να κάνει μέχρι και εγχείρηση φύλου, που λέει ο λόγος (;). Το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά, είπαμε, είναι πολύ πιο ευέλικτες, ιδιαίτερα όταν περάσει ο έρωτας. Ενώ όταν περάσει ο έρωτας σε έναν άντρα, εκείνος δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ευέλικτος (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Αντιθέτως, είναι πανέτοιμος να ξαναγυρίσει στο ασφαλές κουκούλι της προηγούμενης ζωής του, που θα ‘ναι -με μαθηματική ακρίβεια- και η επόμενη.

O άνεμος της αλλαγής

Τελικά, μάλλον το μυστικό για να έχεις έναν άντρα αλλαγμένο είναι να τον κρατάς ερωτευμένο (δις). Ή σοκαρισμένο. Μια φίλη μου επιμένει πως ο άντρας αλλάζει αν υποστεί στη ζωή του ένα μεγάλο σοκ. Αλλά υποθέτω πως κι όταν ερωτεύεται σοκάρεται – κυρίως με την αλλαγή στο μέχρι τότε τρόπο ζωής του. Μέχρι να ξαναβρεί το δρόμο για τη Μέρα της Μαρμότας, πολλές αλλαγές θα έχουν επιτευχθεί, πολλά μονοπάτια θα διαβεί, ποιο θα είναι το ριζικό του; Δεν έχω ιδέα – και τέλος πάντων αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως τελικά μου αρέσουν οι μαρμότες.

Δεν αλλάζω

Τι να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την παραπάνω πάθηση:

  • Του κάνεις ηλεκτροσόκ με το σεσουάρ όταν βρεθεί μέσα στην μπανιέρα. Αν επιζήσει, θα έχει χάσει όλα του τα μαλλιά. Κι αυτό μια αλλαγή είναι.
  • Τον απειλείς ότι ή θα αλλάξει από δω και πέρα ή θα αλλάζει το μωρό από δω και πέρα (να σου πω εγώ μετά ποιος αλλάζει και ποιος όχι). Αν δεν έχεις μωρό, χρησιμοποίησε για λίγο εκείνο της γειτόνισσας.
  • Φέρνεις υπνωτιστή που τον υπνωτίζει κι από αύριο ο καλός σου θα είναι πλέον πρίγκιπας, αλλά όχι φτωχός (σ.σ. τσιγκούνης).
  • Του αλλάζεις το ζώδιο και το αντικαθιστάς με ένα της αρεσκείας σου ή, ακόμη καλύτερα, με ΔΥO ζώδια της αρεσκείας σου αναμεμειγμένα. Τώρα, πώς θα το καταφέρεις αυτό, δικό σου θέμα – εσύ είσαι που νταραβερίζεσαι με υπνωτιστές, όχι εμείς.
  • Τον απατάς για κάποιον άλλο, για τον οποίο απατάσαι προς στιγμήν ότι θ’ αλλάξει για σένα.
  • Τον παρατάς και την επόμενη μέρα ξαναγυρνάς, γιατί απλά δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν.
  • Δεν τον παρατάς γενικώς. Δε σε νοιάζει που ό,τι κι αν του λες πάει στο βρόντο.
  • Σε παρατάει αυτός. Εκείνος βρίσκει την ησυχία του κι εσύ γίνεσαι εθελόντρια στους Oλυμπιακούς Αγώνες, όπου μπορείς επιτέλους να αλλάξεις διάφορα πράγματα με την ησυχία σου (τα ονόματα των αθλητών, τις θέσεις των VIP, τα ακόντια), μέχρι να σε διώξουν κι από κει.
Προηγούμενο άρθροApplus+ IDIADA Volar-e: Ηλεκτρικός «πύραυλος» 1000 ίππων
Επόμενο άρθροMazda 6 1.8 vs Citroën C5 1.8. Σύγκριση
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας