ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesΔεσποινίς Διευθυντής (1964 ταινία)

Δεσποινίς Διευθυντής (1964 ταινία)

“Χάρις, κομψότης, φινέτσα, τσαχπινιά”. Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της τεχνικής του να είσαι γυναίκα. Το παράδοξο είναι πως αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να τα μάθει ίσως η πιο φινετσάτη γυναίκα του παλιού ελληνικού μας κινηματογράφου, η Τζενη Καρεζη, για τις ανάγκες της πλοκής του “Δις Διευθυντής”.

Η κομεντί του 1964 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη ασχολείται με την ιστορία της αυστηρής και τυπικής διευθύντριας Λίλα Βασιλείου (Τζένη Καρέζη) που ενώ έχει υπό τις διαταγές της όλο το προσωπικό του τεχνικού γραφείου στο οποίο αναλαμβάνει τη διεύθυνση, ψάχνει να βρει τρόπους γοητείας για να κατακτήσει τον ζωηρούτσικο υπομηχανικό Αλέκο Σαμιωτάκη (Αλέκος Αλεξανδράκης).

Πρόκειται για διασκευή της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας των Γιαλαμά-Πρετεντέρη που κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού και να χαρακτηριστεί μία από τις πιο χαριτωμένες κομεντί του ελληνικού κινηματογράφου, χάρη στο έξυπνο θέμα της και στις καταπληκτικές ερμηνείες ενός από τα πιο γοητευτικά πρωταγωνιστικά ζευγάρια που έχει αναδείξει ο κινηματογράφος μας, αυτό της Τζένης Καρέζη και του Αλέκου Αλεξανδράκη.

Ο Ντίνος Δημόπουλος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ποιότητα και το ταμείο με πραγματικά καλά αποτελέσματα αφού το 1964 είναι υπεύθυνος τόσο για τη “Δεσποινις Διευθυντης” όσο και για τη “Βιλλα των Οργιων”. Το θέμα της ταινίας του “Δις Διευθυντής” ξεχωρίζει ωστόσο για την πρωτοτυπία του.

Ο ρόλος του «κουτού κι ωραίου κοριτσιού» δίνει τη θέση του στην επιστήμονα που δεν ξέρει να είναι γυναίκα. Έχουμε, λοιπόν, την πρωτότυπη αναμέτρηση μόρφωσης και έρωτα. Η επιστήμη κατρακυλά παρασυρμένη από τον έρωτα και το αρσενικό πρότυπο εμφανίζεται κατώτερο σε γνώσεις από τη γυναίκα, μόνο που ο έρωτας στη δική του πλευρά δρα καταλυτικά αφού οδηγεί τον πρωταγωνιστή στη μόρφωση!

Κι αυτή η προσπάθεια να βρουν κοινό βάθρο συνύπαρξης δύο ξεχωριστοί άνθρωποι δημιουργεί ξεκαρδιστικές σκηνές. Η Καρέζη απλά «εκτυφλωτική» στο ρόλο της άκομψης διευθύντριας, όσο και να θέλει δεν μπορεί να κρύψει τη γοητεία της. Ο Αλεξανδράκης -ίσως ο πιο γοητευτικός πρωταγωνιστής στον ελληνικό κινηματογράφο- δίνει την ευκαιρία στο κωμικό του ταλέντο να λάμψει, αφού είναι ακαταμάχητος τόσο ως ζωηρούλης γυναικοκατακτητής, όσο και ως σοβαρός επιστήμονας.

Και οι υπόλοιποι ρόλοι όμως έχουν διανεμηθεί σε μερικά από τα πιο άξια ονόματα του κινηματογράφου. Υπερέχει για άλλη μια φορά ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στο ρόλο του πατέρα Βασιλείου. Άλλωστε, ο κωμικός ηθοποιός έχει παίξει πολλές φορές τον πατέρα της Καρέζη στη μεγάλη οθόνη («Τζένη Τζένη», «μια τρελή οικογένεια»). Παίζουν ακόμα η Λίλη Παπαγιάννη στο ρόλο της ξαδέρφης Αθηνάς, ο Δημήτρης Νικολαίδης απολαυστικός στο ρόλο του ναυάρχου Γελιμπουρδέζου, η Ελένη Ζαφειρίου, η Νίτσα Μαρούδα, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Κώστας Καράς.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή την ταινία, πέρα από το έξυπνο σενάριο και τις ερμηνείες, είναι οι μικρές λεπτομέρειες που συνθέτουν το σύνολο. Οι διάλογοι δεν προσβάλουν το νοητικό επίπεδο του κοινού, τα πρόσωπα δεν είναι ανούσια στερεότυπα, ενώ η φρεσκάδα και το κέφι της ταινίας διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον σου κοινού ακόμα και σήμερα.

Σκηνές που ξεχωρίζουν κι έχουν μείνει «κλασικές»

  1. Η εμφάνιση της Καρέζη στην πρώτη σκηνή του έργου να κάνει ντους γυμνή πίσω από ένα γυάλινο προστατευτικό.
  2. Η φοβερή σχέση πατέρα-κόρης.
  3. Η χαζή ξανθούλα φιλενάδα του Αλεξανδράκη (Νίτσα Μαρούδα, τυποποιημένη σε τέτοιους ρόλους) να φωνάζει παραπονιάρικα «Αλέκοοοοο»
  4. Η Καρέζη να μαθαίνει να κάθεται σαν γυναίκα και να καλεί τον Αλεξανδράκη ναζιάρικα στη τηλέφωνο «κύριε Σαμιωτάκηηηη», ενώ εκείνος κουνάει το ακουστικό να δει αν χάλασε.
  5. Ο Σαμιωτάκης, στη βιασύνη του να συναντήσει τη δις Βασιλείου, να ξεσκονίζει τα παπούτσια του με το γάτο του!
  6. Και τέλος, την Λίλα Βασιλείου να χορεύει σαν τρελή στο πάρτι του ναυάρχου για να κάνει τον Σαμιωτάκη να ζηλέψει!

Απλά απολαύστε:

  • ΛΙΛΑ: (στο τηλέφωνο)…Τον κύριο Σαμιωτάκη; Αααα! Ακούστε, δεσποινίς μου. Εδώ είναι γραφείο και έχουμε δουλειά…πώς;…με συγχωρείτε πάρα πολύ, κυρία μου, δεν ήξερα…(στον Αλέκο)…η μανούλα σας…
  • ΑΛΕΚΟΣ: (μιλά στο τηλέφωνο) Ε! Άσε με ήσυχο. Παράτα με σου λέω, έχω δουλειά (κλείνει το τηλέφωνο)
  • -Τι τρόπος είναι αυτός; Στη μητέρα σας μιλάτε έτσι; Αυτό με κάνει έξωφρενών περισσότερο απ΄όλα!
  • -Ξέρετε…
  • -Εγώ ξέρω, γιατί δε γνώρισα μητέρα. Εσείς δεν ξέρετε ότι η μητέρα είναι το ιερότερο πράγμα στον κόσμο!
  • -Τώρα εγώ ντρέπομαι.
  • -Και βέβαια να ντρέπεσαι.
  • -Με παρεξηγήσατε, δεσποινίς. Αυτή δεν ήταν η μητέρα μου…
  • -Δεν ήτανε;
  • -Όχι. Ήταν μια ζωντοχήρα που τη λέω μανούλα μου!
  • Βαθμολογία: 8/10
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166