Ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες και ιδιαίτερα σε όσους κατέχουν την τεχνογνωσία μα και τα μέσα για να την ασκήσουν. Ευρισκόμενοι λοιπόν στην εποχή της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ένα θέμα που το αναγνωρίζουν και το παραδέχονται άπαντες και με προεξέχοντες οργανισμούς και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποιώντας τους ανθρώπους για τους κίνδυνους, σε συνδυασμό με την νομοθετική καταστολή που μοιάζει να είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τα λογισμικά που αναπτύσσονται ενάντια σε αυτήν την επιτήρηση είναι πολλά (όπως για παράδειγμα αυτά κατά της NSA).
Αν και σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει ευαισθητοποίηση, δυστυχώς σε υποανάπτυκτες χώρες με υποανάπτυκτα μυαλά αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό και λίγο η τεχνολογική και κοινωνική αμορφωσιά τους, λίγο η βεβαιότητα πως αυτοί είναι οι γνώστες των πάντων, τους κάνει να αραδιάζουν μια σειρά από κοινότυπη και ανούσια μπουρδολογία (και πόσο μάλλον, αν λάβουμε υπόψη πως αυτά τα αναφέρει για τα Windows10 που έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν με τις τακτικές της MS):
Βέβαια σε όλα τα πιο πάνω υπάρχει και μια δάση αλήθειας, καθώς είναι γεγονός πως οι πρόθυμοι ηλίθιοι πράγματι δεν έχουν να φοβούνται και να ανησυχούν για κάτι, καθώς δρουν ατομικά και υστερόβουλα απομακρυσμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα.
Τι γίνεται όμως με τους υπολοίπους, όπως για παράδειγμα συνειδητοποιημένους ανθρώπους που έχουν κοινωνική και ακτιβιστική δράση; Ή για εκείνους τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και ρεπόρτερς που αποκαλύπτουν γεγονότα και καταστάσεις; Είναι κοινό μυστικό πως στο τμήμα της δίωξης ηλεκτρονικού “εγκλήματος”, υπάρχουν ολόκληρες λίστες με ανθρώπους που θεωρούνται “επικίνδυνοι” για το σύστημα. Και όπως αναφέραμε, είναι δεδομένο πως η τεχνογνωσία υπάρχει προκειμένου να εφαρμόζεται η στοχευμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση.
Για παράδειγμα, ο ρεπόρτερ που έβγαλε στον αέρα την φωτογραφία με τον μπάτσο που σφαλιάρωνε μετανάστες στην Κω, κρατώντας ένα μαχαίρι, θα μπορεί να θεωρεί πλέον δεδομένο πως έχει μπει ήδη σε αυτήν την λίστα. Το ίδιο, όπως έχει αποδειχτεί, ισχύει και για πολλούς άλλους ανθρώπους που ανεβάζουν για παράδειγμα τέτοια αποδεικτικά βίντεο στο Youtube και αλλού.
Για αυτούς του λόγους, η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με την Digitale Gesellschaft, το Electronic Frontier Foundation και το Privacy International. παρουσίασαν ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε από τον Κλαούντιο Γκουαρνιέρι και ονομάζεται Detekt.
Τι είναι το Detekt
Είναι ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό το οποίο σαν στόχο έχει τον έλεγχο του υπολογιστή για spywares και malwares που οδηγούν σε στοχευμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση και σχεδιάστηκε ειδικά για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το καθέναν που έχει λόγους να ανησυχεί.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μάρεκ Μαρτσίνσκι, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας:
Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο εξελιγμένη και επικίνδυνη τεχνολογία που τους επιτρέπει να διαβάζουν τα ιδιωτικά e-mail καθώς και να ενεργοποιούν την κάμερα και να τα καταγράφουν.
Το λογισμικό είναι σχεδιασμένο για το λειτουργικό σύστημα των Windows, αφ’ ενός γιατί είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι, αφ’ ετέρου επειδή είναι και το πιο ευάλωτο λειτουργικό σύστημα.
Κάντε λήψη του Detekt
Αν και η εταιρεία που το δημιούργησε έχει σταματήσει να το κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, όμως μπορείτε να το βρείτε από διάφορες ιστοσελίδες για να το κάνετε λήψη, απλά το λογισμικό δεν θα είναι ενημερωμένο, και θα το χρησιμοποιήσετε με δική σας ευθύνη.
Πως δουλεύει το Detekt
Πριν το τρέξετε κλείστε κάθε εφαρμογή και αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από το διαδίκτυο. Καλό θα ήταν να απενεργοποιηθεί και το antivirus που έχετε, ώστε να μην δώσει ψευδείς συναγερμούς και λανθασμένες εκτιμήσεις.
Το περιβάλλον του είναι απλό και ο έλεγχος γίνεται με δυο-τρία κλικ, επιστρέφοντας τα αποτελέσματα μόλις τελειώσει το σκανάρισμα. Θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη και αυτό που αναφέρει η ομάδα ανάπτυξής του:
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, αν το Detekt δεν βρει ίχνος spyware σε έναν υπολογιστή, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει κανένα. Μερικά spyware θα μπορούσαν να έχουν ενημερωθεί μετά το update του Detekt προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν υπάρχουσες εκδόσεις του spyware, από αυτές ή για άλλους παρόχους, οι οποίες δεν ανιχνεύονται από αυτό το εργαλείο.
Και αυτό γιατί το Detekt εξειδικεύεται στο να εντοπίσει ίχνη εμπορικών εφαρμογών σαν τα FinFisher FinSpy και HackingTeam RCS, μα και άλλους τύπους τέτοιων αρχείων σαν τα DarkComet RAT, XtremeRAT, BlackShades RAT, njRAT, ShadowTech RAT και Gh0st RAT και άλλα.