ΑρχικήΑπόψειςΔημαγωγοί, κομμουνιστές και η νέα γερμανική αριστερά

Δημαγωγοί, κομμουνιστές και η νέα γερμανική αριστερά

Πάει καιρός που το περιμέναμε· επιτέλους όμως, το Σάββατο (16/6), γεννήθηκε το νέο κόμμα της γερμανικής αριστεράς. Για πολλούς το νέο κόμμα δεν είναι παρά μία σύναξη δημαγωγών και πρώην κομμουνιστών. Το πολιτικό όμως σύστημα ανησυχεί πως θα μπορούσε να απορροφήσει ψηφοφόρους από τα μεγάλα κόμματα.

Συχνά αρκεί μία ημερομηνία για να προσδιορίσει την υστεροφημία ενός πολιτικού.

  • Για τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ (Helmut Kohl), αυτή η ημερομηνία ήταν η 3η Οκτωβρίου 1990, ημέρα της επανένωσης της Γερμανίας.
  • Η υστεροφημία του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον (Richard Nixon) σφραγίστηκε στις 9 Αυγούστου 1974, όταν παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου Ουοτεργκέιτ.
  • Κι εκείνη του Ρόναλντ Ρέιγκαν (Ronald Reagan) καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις 12 Ιουνίου 1987, όταν μιλώντας στο Βερολίνο κάλεσε το Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (Mikhail Gorbachev) «να γκρεμίσει τo τείχος».

Η καθοριστική ημερομηνία στην πολιτική σταδιοδρομία του πρώην Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ (Gerhard Schröder) μπορεί κάλλιστα να είναι εκείνη του Σαββάτου 16 Ιουνίου 2007, η ημέρα δηλαδή που -μετά από χρόνια σχεδιασμού και διαπραγματεύσεων που έμοιαζαν ατέλειωτες- η αριστερά της Γερμανίας ενώθηκε σε μία πολυπληθή παράταξη.

Το νέο κόμμα ονομάστηκε πολύ ταιριαστά «αριστερό κόμμα». Φιλοδοξεί να στεγάσει τους πρώην κομμουνιστές της ανατολικής Γερμανίας και τους ιδεαλιστές σοσιαλιστές της δυτικής, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην μελών του «σοσιαλδημοκρατικού κόμματος» (SPD) που έχουν απηυδήσει από τη στροφή του κόμματός τους προς το κέντρο.

«Αντιτίθεμαι στην πολιτική του SPD», είπε μιλώντας στο «spiegel online» ένας εκ των συνπροέδρων του νέου αριστερού κόμματος (και πρώην πρόεδρος του SPD) Όκαρ Λαφοντέν (Oskar Lafontaine): «η πολιτική του SPD είναι περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους και συμμετοχή σε πολέμους που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφωνώ πολιτικά με όλα αυτά».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Λαφοντέν δεν είναι μόνος του. Η συγχώνευση του Σαββάτου μεταξύ των πρώην ανατολικογερμανών κομμουνιστών του «κόμματος δημοκρατικού σοσιαλισμού» (PDS) και των δυτικογερμανών αριστερών σοσιαλιστών της «εκλογικής συνεργασίας για τη δουλειά και την κοινωνική δικαιοσύνη» (WASG) εκτόξευσε την επιρροή του κόμματος πολύ πάνω από το μονοψήφιο ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του 2005.

Τα δύο κόμματα είχαν συνεργαστεί σε εκείνες τις εκλογές, η υπεσχημένη όμως συγχώνευσή τους καθυστερούσε, καθώς τα δύο κόμματα προσπαθούσαν να εξομαλύνουν τις πολιτικές τους διαφωνίες.

Μία απειλή για τους σοσιαλδημοκράτες;

Τώρα που τα δύο κόμματα ενοποιήθηκαν, φαίνεται πως προσελκύουν το ενδιαφέρον πολύ περισσότερων Γερμανών. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της εταιρείας «φόρσα», το 9% των μελών του SPD σκέφτονται να εγκαταλείψουν το κόμμα τους και να πάνε στο «αριστερό κόμμα», ενώ το 23% των ψηφοφόρων του SPD θεωρούν πολύ πιθανό να ψηφίσουν το «αριστερό κόμμα» στις επόμενες εκλογές του 2009.

Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες έχουν πρόβλημα. Κι αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των ηγετών τους έχουν πανικοβληθεί.

«Οι λεγόμενοι “αριστεροί” αυτού του κόμματος» δήλωσε σε μία συνέντευξή του στην «μπιλντ» ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Πέτερ Στρικ (Peter Struck) «δεν είναι παρά ένας σύλλογος ρομαντικών που υπόσχονται στον κόσμο τα πάντα χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα πώς να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους. Μιλάμε για αέρα κοπανιστό, χωρίς καμία ουσία».

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ουμπέρτους Χάιλ (Hubertus Heil) ρίχτηκε κι αυτός στη μάχη, κατηγορώντας το «αριστερό κόμμα» για έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα κι αποκαλώντας τα μέλη του «σκοταδιστές, αριστερίζοντες λαϊκιστές».

Και ο, επίσης μέλος του SPD, υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel), δήλωσε στο «σπίγκελ» πως «ο Λαφοντέν είναι σαν χαμαιλέοντας, έχει αλλάξει τόσες πολλές πολιτικές θέσεις στη ζωή του… Δεν χρειάζεται να τον φοβόμαστε. Πρέπει όμως και να πάψουμε να τον δαιμονοποιούμε. Είναι πολύ μικρότερος απ, όσο συχνά τον κάνουμε να φαίνεται».

Ένας από τους λόγους της μανίας του SPD κατά του Λαφοντέν είναι ασφαλώς πως παλιά ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του κόμματος. Το 1990 ήταν ο υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος που ηττήθηκε από τον Χέλμουτ Κολ, λίγο μετά την επανένωση της χώρας.

Το 1995 έγινε πρόεδρος του SPD και τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε υπουργός οικονομίας στην πρώτη κυβέρνηση του Σρέντερ. Το 1999 όμως ο Λαφοντέν παραιτήθηκε ξαφνικά από όλα τα πολιτικά και κυβερνητικά του αξιώματα και αφιέρωσε τη ζωή του στο να γίνει η λαϊκιστική Ερινύα του SPD κι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του παλιού του φίλου Σρέντερ.

Κι όμως, ήταν ακριβώς ο Σρέντερ που έσωσε την γερμανική άκρα αριστερά από την πλήρη εξαφάνιση.

Από καταφύγιο απαξιωμένων πρώην κομμουνιστών της ανατολικής Γερμανίας, η γερμανική άκρα αριστερά αναζωογονήθηκε όταν ο Σρέντερ άρχισε να μετακινεί το SPD προς το κέντρο. Οι περικοπές στο επίδομα ανεργίας, η μείωση των συντάξεων και η αναδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους έσπρωξαν πολλά μέλη του SPD προς την αριστερή του έξοδο.

Το νέο αριστερό κόμμα φιλοδοξεί σήμερα να εκφράσει τους Γερμανούς εργαζόμενους και τα μέλη των συνδικάτων -τον παλιό δηλαδή «σκληρό πυρήνα» των ψηφοφόρων του SPD.

«Τρομοκρατική δράση στο Αφγανιστάν»;

Ο Λαφοντέν και η παρέα του ζητούν να επανέρθει η ηλικία συνταξιοδότησης κάτω από τα 67 χρόνια (ανατρέποντας έτσι το «πακέτο» του Σρέντερ που έγινε γνωστό ως «Χαρτζ IV», με το οποίο επίσης μειώθηκε δραστικά το επίδομα ανεργίας στους μακροχρόνια άνεργους) και να μειωθεί ο χρόνος εργασίας.

Επιπλέον το κόμμα του έχει μεταβληθεί σε εκφραστή του γερμανικού πασιφισμού. Το «αριστερό κόμμα» ζητά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ενώ έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει Γερμανούς στρατιώτες πως συμμετείχαν σε «τρομοκρατική δράση» στη χώρα αυτή.

Στην ίδρυση όμως του «αριστερού κόμματος» αντέδρασαν οξύτατα κι άλλοι, εκτός SPD.

Ο ηγέτης των «ελευθέρων δημοκρατών» Γκίντο Βεστερβέλε (Guido Westerwelle) χαρακτήρισε το «αριστερό κόμμα» ως νεκρανάσταση του «όζοντος πτώματος» του σοσιαλισμού.

Και ο Βαυαρός σκληροτράχηλος συντηρητικός Έντμουντ Στόιμπερ (Edmund Stoiber) χαρακτήρισε «επικίνδυνο δημαγωγό» τον Λαφοντέν και προειδοποίησε πως σκοπός του είναι να διασπάσει το SPD.

Το χειρότερο είναι πως η γερμανική πολιτική ελίτ υποψιάζεται πως το «αριστερό κόμμα» δεν είναι απόλυτα νομιμόφρων στο δημοκρατικό πολίτευμα. Σχεδόν τα 40 από τα 70 χιλιάδες μέλη του κόμματος είναι πρώην μέλη του «ενοποιημένου σοσιαλιστικού κόμματος», του κυβερνώντος δηλαδή κόμματος της μονοκομματικής Ανατολικής Γερμανίας.

Ηγέτες του «αριστερού κόμματος» έχουν επιδοκιμάσει δημόσια τις προσπάθειες του προέδρου της Βενεζουέλα Ούγκο Τσάβες (Hugo Chavez) να επανεθνικοποιήσει τράπεζες και βιομηχανίες παραγωγής ενέργειας ή να καταπνίξει την ελευθερία του τύπου.

Πολλοί κάλεσαν τις γερμανικές αρχές ασφαλείας να παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες του νέου κόμματος, όπως το έκαναν και με τον προκάτοχό του, το PDS.

Κανείς πάντως δεν μπορεί να ξέρει σήμερα πώς θα επηρεάσει η ίδρυση του νέου κόμματος τη γερμανική αριστερά.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως και το 2005 έτσι και σήμερα, στη Γερμανία η κεντροαριστερά πλειοψηφεί επί της κεντροδεξιάς. Το SPD όμως είναι απρόθυμο να συνεργαστεί με το «αριστερό κόμμα», όπως και είναι απολύτως αδύναμο να καταγάγει αυτοδύναμη εκλογική νίκη.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο «αριστερό κόμμα» ακόμα και 24% της ψήφου, με ένα εκπληκτικό 44% στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Βέβαια μπορεί να πρόκειται απλά για έναν ακόμα διάττοντα αστέρα στο γερμανικό πολιτικό στερέωμα. Αν δεν είναι αυτό, θα μπορούσε να αποδειχθεί η σημαντικότερη κληρονομιά της εποχής Σρέντερ.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166