ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesDonkey Kong Country Returns (video game)

Donkey Kong Country Returns (video game)

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες της Nintendo επιστρέφει και αυτή τη φορά είναι τόσο οργισμένος, που θα ταράξει για τα καλά την κατηγορία των platform games. Ο λόγος βέβαια, για τον Donkey Kong. Για όσους δε γνωρίζουν τον αγαπητό γορίλα, αρκεί να αναφερθεί ότι κινείται στα πρότυπα του Mario, πρωταγωνιστώντας σε τίτλους που έχουν παρόμοιο gameplay με αυτό του αγαπημένου υδραυλικού (εξάλλου το ντεμπούτο τους ήταν κοινό, στην ομώνυμη κυκλοφορία Donkey Kong) και πως έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μέσα από το Nintendo Entertainment System (NES).

Το μεγαλύτερο θόρυβο τον προκάλεσε τη δεκαετία του 1990, όταν και κυκλοφόρησε το εξαιρετικό Donkey Kong Country στο Super Nintendo Entertainment System (SNES), διαδεχόμενο από 2 εξίσου καλά sequels. Στην πορεία, κυκλοφόρησαν επιπλέον τίτλοι, λοξοδρομώντας πολλές φορές από τα platform μονοπάτια που χάραξε η τριλογία Country, μέχρι να χρειαστεί να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια για να εμφανιστεί το τέταρτο κατά σειρά κεφάλαιο της σειράς.

Την ανάπτυξη των τίτλων επιμελήθηκαν κυρίως η Nintendo και η Rare αλλά, αυτή τη φορά, ο Donkey Kong καταλήγει στην αγκαλιά της Retro Studios… Καταφέρνουν, όμως, οι δημιουργοί της σειράς Metroid Prime να προσφέρουν μία εμπειρία εξίσου δυνατή με το παρελθόν; Η απάντηση είναι ένα αδιαμφισβήτητο ναι. Τι ακριβώς όμως συνέβη και για ποιο λόγο είναι τόσο οργισμένος ο ήρωας; Η φυλή Tik Tak Tiki καταλαμβάνει το νησί που κατοικεί ο Donkey Kong και κλέβει όλες τις μπανάνες που είχε στην κατοχή του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η σατανική φυλή υπνωτίζει το ζωικό βασίλειο του νησιού με σκοπό να το εξαναγκάσει να βοηθήσει τα μέλη της ούτως ώστε να μαζέψουν όσες περισσότερες μπανάνες είναι δυνατό αλλά και να αποτρέψουν τον πρωταγωνιστή από το να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά της. Έτσι, ξεκινάει για τον, κατά τα άλλα, αξιολάτρευτο γορίλα μία εκ των πιο σημαντικών περιπετειών, έχοντας στο πλευρό του τον καλύτερό του φίλο, τον Diddy Kong αλλά και κάποιους παλιούς γνώριμους από προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, όπως οι Cranky Kong, Rambi και Squawks.

Στο single player mode, ο παίκτης μπορεί να ελέγξει μόνο τον Donkey Kong αλλά αποκτά και τον Diddy Kong (ως “power-up”) χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να τον ελέγξει. Ουσιαστικά, ο συμπρωταγωνιστής μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια, αφού -μεταξύ άλλων- επεκτείνει την αντοχή του Donkey Kong και τον βοηθάει να αιωρείται περισσότερη ώρα στον αέρα.

Στο ειδικό mode για συνεταιρική δράση, μπορεί να εισέλθει ανά πάσα στιγμή ένας ακόμη παίκτης, ο οποίος αποκτά τον έλεγχο του Diddy Kong, ενισχύοντας σημαντικά την όλη εμπειρία, αφού δίνει διαφορετική διάσταση στους μηχανισμούς του gameplay, μεταλλάσσοντας κάθε φορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Συνολικά, κάθε παίκτης θα μπορεί να τρέχει, να εκτοξεύει βαρέλια, να ρολάρει ή να πηδάει πάνω σε εχθρούς για να τους εξοντώσει, να καβαλάει το ρινόκερο Rambi και να προκαλεί τρόμο στους αντιπάλους, να σκαρφαλώνει σε πλατφόρμες και να συλλέγει μπανάνες και μπανανονομίσματα (!) αλλά και να φανερώνει κρυμμένες περιοχές και μυστικά. Επιπλέον, θα μπορεί να διασχίζει τα επίπεδα μέσα σε ειδικά… καρότσια ορυχείων, προσπαθώντας να μείνει πάνω στις ράγες για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάθε επίπεδο διαθέτει πλήθος αντικειμένων προς εμφάνιση, όπως τα 4 γράμματα που σχηματίζουν το όνομα “KONG”, bonus stages αλλά και κομμάτια από puzzle τα οποία, αν συλλεχθούν όλα, φανερώνουν extra κρυμμένο υλικό. Ακόμα, κάθε επίπεδο αφότου ολοκληρωθεί, παρέχει προαιρετικά ένα time trial mode, το οποίο καλεί τον παίκτη να το ολοκληρώσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως οι πιο αφοσιωμένοι και επίμονοι παίκτες, θα ανταμειφτούν με επιπλέον υλικό αν καταφέρουν και αποκαλύψουν όλα τα μυστικά της δημιουργίας αυτής, κάτι το οποίο απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί εύκολη διαδικασία, αφού ο τίτλος διακρίνεται από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό επίπεδο δυσκολίας, καθότι η προσέγγισή του ως platform game είναι ιδιαίτερα σκληροπυρηνική, γεγονός που ίσως απομακρύνει εκείνους που αναζητούν μία πιο casual δημιουργία.

Θα υπάρξουν πολλές φορές, που οι ζωές θα λιγοστεύουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, ενώ τα checkpoints δεν είναι τόσο τακτικά όσο θα περίμενε κανείς. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο παίκτης θα πρέπει να επαναλάβει από την αρχή το επίπεδο, καθώς και να αποκτήσει εκ νέου όλα όσα έχασε… Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί του Donkey Kong Country Returns, φρόντισαν να δώσουν ένα σημαντικό χέρι βοήθειας στον παίχτη.

Αν σε κάποια πίστα χάσει συνολικά 8 ζωές, μπορεί να ενεργοποιηθεί ο Super Guide, ο οποίος -ουσιαστικά- είναι μία αναβαθμισμένη έκδοση του βασικού πρωταγωνιστή (ονόματι Super Kong) που ελέγχεται από την τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάζει τη σωστή διαδικασία ολοκλήρωσης ενός επιπέδου, την ώρα που ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να πάρει τον έλεγχο ή και να διακόψει την προβολή (κάτι αντίστοιχο, είχε παρουσιαστεί και στο New Super Mario Bros Wii, όποτε, όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να το δουν, γνωρίζουν τι θα περιμένουν).

Σε κάθε κόσμο διατίθεται και το κατάστημα του Cranky Kong, ο οποίος προσφέρει διάφορα αντικείμενα που θα βοηθήσουν πολύ τον ήρωα στην αναζήτησή του, με το αζημίωτο φυσικά. Επιπροσθέτως, αν αρχίσει να πέφτει επικίνδυνα το επίπεδο της μπαταρίας του Wii Remote, θα εμφανιστεί ο Cranky Kong και θα προσφέρει 3 δωρεάν ζωές στον παίκτη!

Εξάλλου, μπορεί κανείς να επαναλαμβάνει όσες φορές επιθυμεί το ίδιο επίπεδο, συλλέγοντας εκ νέου ζωές, μπανάνες και νομίσματα. Κάθε κόσμος έχει, φυσικά, το δικό του αφεντικό, όπου οι μάχες εναντίον στον καθένα από αυτούς, μπορεί να αποδειχτούν απαιτητικές, τουλάχιστον όμως ξεχωρίζουν για την ευρηματικότητα τους.

Ο χειρισμός είναι αρκετά ευέλικτος, εύκολος και άμεσος, δίνοντας στον παίκτη τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τόσο το Wii Remote μόνο του ή σε συνδυασμό με το Nunchuck, προκειμένου να ελέγξει τον Donkey ή τον Diddy Kong, ενώ οι μηχανισμοί του gameplay αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες ανίχνευσης κίνησης του χειριστηρίου.

Δυστυχώς, ο τίτλος δεν υποστηρίζει το Classic Controller ούτε το χειριστήριο του GameCube, στοιχείο που θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο old school εμπειρία στους φανατικούς της σειράς…

Παρόλα αυτά, όμως, η εμπειρία που εισπράττει κανείς από τη νέα περιπέτεια του Donkey Kong είναι, τουλάχιστον, εξαιρετική. Όσον αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα, τα πράγματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, προκαλώντας έναν οπτικό οργασμό για τα δεδομένα του Wii: αγνό δισδιάστατο gameplay παντρεμένο με πανέμορφα τρισδιάστατα γραφικά και εντυπωσιακά εφέ, κάνουν τον τίτλο να ξεχωρίζει, συγκαταλέγοντάς τον ανάμεσα στα ωραιότερα platform games που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Το Texnologia.Net ξεχώρισε κάποια επίπεδα όπου οι σιλουέτες τον ηρώων διακρίνονται μέσα από τα χρώματα της δύσης του ηλίου, φανερώνοντας μόνο τις σκιές τους, δίνοντας ένα έντονα ατμοσφαιρικό και ειδυλλιακό αποτέλεσμα. Αν προσθέσει κανείς και τα γνωστά συμπαθητικά μουσικά θέματα, τους ήχους της ζούγκλας αλλά και τη μεταφορά κάποιων ηχητικών εφέ μέσα από το Wii Remote, τότε απολαμβάνει ένα συνονθύλευμα οπτικοακουστικής αρτιότητας.

Εν κατακλείδι, η κυκλοφορία αυτή, προτείνεται σε όλους όσοι αναζητούν ένα καλό platform τίτλο και φυσικά για όσους διψούν για πρόκληση, κρυμμένη μέσα στα χαρούμενα χρώματα και στην εξωτική παρουσίαση του τίτλου. Γενικά, όμως, είναι ένας τίτλος ορόσημο στην κατηγορία του και δύναται να προσεγγίσει οποιοδήποτε κοινό. Μετά τα New Super Mario Bros Wii, Super Mario Galaxy 2 και Epic Mickey, το Donkey Kong Country Returns κλείνει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο τη χρονιά αυτή για το σύστημα της Nintendo. Μία χρονιά γεμάτη με τα καλύτερα platform games που έχουμε συναντήσει στην πλατφόρμα της ιαπωνικής εταιρίας…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166