Δώρο για απόδραση. Μια τελείως παράλογη υπόθεση

Ναυάγησε στη… στεριά το όνειρο 35χρονου Αλβανού κρατούμενου για απόδραση, γιατί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού, που κάνουν συστηματικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, ανακάλυψαν δύο λάμες, κρυμμένες σε ένα ζευγάρι παπούτσια, που του πρόσφεραν ως… χριστουγεννιάτικο δώρο η μητέρα και η αδελφή του.

Ο 35χρονος Αλβανός, ονόματι Ντελίου, είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο πριν από λίγες μέρες και είναι καταζητούμενος από την Ιντερπόλ για τη συμμετοχή του σε μεγάλο και οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Αλβανός πρόκειται να απελαθεί από τη χώρα μας στην Ιταλία.

Στο έκτακτο, λόγω εορτών, επισκεπτήριο, το μεσημέρι της Παρασκευής, πήγαν στις φυλακές Κορυδαλλού για να τον δουν η 55χρονη μητέρα του και η 25χρονη αδελφή του, η οποία μάλιστα είναι έγκυος.

Μάνα και αδελφή έδωσαν στον σκληρό κρατούμενο της Δ πτέρυγας των φυλακών ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που ελέγχουν συστηματικά δώρα, τσάντες, αλλά και τρόφιμα, και ειδικά τις ημέρες των εορτών είναι περισσότερο υποψιασμένοι, ερεύνησαν προσεκτικά τα παπούτσια.

Οι οικείοι του ή πιθανόν και κάποιοι κακοποιοί συνεργάτες του είχαν ξεκολλήσει τις σόλες, έκρυψαν εκεί δύο λάμες άριστης κατάστασης, ικανές να κόψουν και κάγκελα μήκους 15 εκατοστών, ξανακόλλησαν τις σόλες και έστειλαν το… δωράκι για την απόδραση στον 35χρονο Αλβανό.

Μάνα και αδελφή, που μιλούν μόνο την αλβανική γλώσσα, αρνήθηκαν ότι γνώριζαν για τις κρυμμένες λάμες, αλλά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και από εκεί στο Αυτόφωρο.

Ο ίδιος ο Αλβανός είπε στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους πως δεν ετοίμαζε απόδραση από τις φυλακές, ισχυρισμός που φυσικά δεν έγινε πιστευτός.

Ο κρατούμενος υποστήριξε πως στο πλοίο που πιθανόν θα τον μετέφερε για να τον παραδώσουν οι ελληνικές Αρχές στις ιταλικές θα χρησιμοποιούσε τις λάμες για να παραβιάσει πόρτες και να καταφέρει να αποδράσει, πέφτοντας, εν πλω, στη θάλασσα.

Τελικά, από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά καταδικάστηκαν τόσο ο Αλβανός όσο και η μητέρα και η αδελφή του σε φυλάκιση δύο χρόνων, με τριετή αναστολή και οι τρεις.