Δύο Ελληνίδες designer που μάγεψαν τον κόσμο

Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το home magazine και είναι πραγματικά τιμή για όλους εμάς τους Έλληνες που υπάρχουν τόσο σπουδαίες προσωπικότητες και μυαλά στην πατρίδα μας.

Η designer Νταϊάννα Καρβούνη και η αρχιτέκτονας Βίβιαν Φίλιππα αποφάσισαν το 2009 να ενώσουν τη δημιουργική τους δύναμη στο κοινό όραμα ενός νέου σχεδιαστικού brand. Σήμερα η εταιρεία «Two Is Company», με έντονη πλέον παρουσία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα του σύγχρονου ελληνικού design.

Παράλληλα, συνεχίζει να επεκτείνει τις σειρές της συνδυάζοντας με τον μοναδικό τους τρόπο την ελληνικότητα με την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, σε μια κορυφαία συλλογή custom – made επίπλων, φωτιστικών και διακοσμητικών αντικειμένων για εσωτερικούς χώρους υψηλής ποιότητας.

Θα ξεκινήσω με μια τυπική εισαγωγική ερώτηση: ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την αρχιτεκτονική και το industrial design; Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με αυτά;

Και οι δύο μας είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με την αισθητική και ταυτόχρονα με την κατασκευή. Με τον υλικό κόσμο και την ίδια στιγμή με τη σύλληψη, δηλαδή την κεντρική ιδέα που τον εμψυχώνει και τον στηρίζει. Καθεμία έχει τα δικά της κομβικά σημεία της σχέσης με το αντικείμενο της, με την αρχιτεκτονική και με το industrial design. Για τη Βίβιαν εκτός από την αγάπη της για τους χάρτες και την αρχαιολογία, ένα κτίριο που θα μπορούσε να απεικονίσει την πρώτη της αισθητική επαφή με την αρχιτεκτονική, ήταν το Mont Parnes με την μορφή που είχε πριν τις «ανακαινίσεις» του, έργο του αρχιτέκτονα Παύλου Μυλωνά, ένα σημαντικό κτίριο της δεκαετίας του ’60, με έντονη τη δημιουργική παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών της εποχής τους. Η Νταϊάννα ήταν από τότε που μπορεί να θυμηθεί τον εαυτό της, κάτι σαν συλλέκτης εικόνων και εμπειριών που αφορούσαν τον χώρο και τα αντικείμενα που τον «κατοικούσαν». Είχε μια έμφυτη, πολύ προσωπική σχέση με τις αισθητικές αξίες που άρχισε να παίρνει μορφή μέσα από την γνωριμία της με το κίνημα μοντερνισμού και το έργο του T.H. Robsjohn-Gibbings.

Πως γνωριστήκατε και αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη δημιουργία μέσω της κοινής σας αισθητικής ταυτότητας;

Η κάθε μία από εμάς είχε ήδη τη δική της πορεία και ενεργή δραστηριότητα στο δικό της επαγγελματικό χώρο, στο industrial design και στην αρχιτεκτονική. Μέχρι που συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί. Βρεθήκαμε μέσω μιας κοινής μας φίλης, και αυτή η τυχαία συνάντηση μας οδήγησε στο να αρχίσουμε να επικοινωνούμε, σε πολλά επίπεδα. Η μία πιο συνεπαρμένη με την πολεοδομία και τις μεγάλες κλίμακες ενώ η άλλη, πιο κοντά στις κλίμακες του σύγχρονου design. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι εκεί, ανάμεσα στη μεγάλη και τη μικρή κλίμακα, υπάρχει μια ουσιαστική σύνδεση, μια διαλεκτική και πολυεπίπεδη επικοινωνία. Έτσι, ακόμα και μια δημιουργική σύγκρουση απόψεων που πιθανόν μπορεί να υπάρξει ανάμεσά μας, θα καταλήξει να είναι εποικοδομητική. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό: πάντα συζητάμε και γνωρίζουμε ότι αυτός ο διάλογος μας οδηγεί είτε κάπου συγκεκριμένα είτε ακόμη και κάπου «αλλού». Αυτό βοηθάει στο να μη λειτουργούν οι όποιες συγκρούσεις απόψεων ως ένας αθροιστικά συσσωρευμένος αντίλογος, αλλά ως μια κοινή αποδεκτή άποψη.

Έχοντας παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο το οποίο απεικονίζει καθαρά την αισθητική σας κατεύθυνση, πως θα περιγράφατε τη φιλοσοφία της εταιρείας «Two Is Company» πάνω στο design και την αρχιτεκτονική;

Η αισθητική μας υπογραφή χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια. Δεν παρεκκλίνουμε από τις σχεδιαστικές μας αρχές, αλλά αναζητάμε διαρκώς νέες φόρμες, πειραματιζόμαστε με υλικά και συνδυασμούς, εξελίσσουμε την υποκειμενική μας αισθητική. Η φιλοσοφία μας συμπυκνώνεται σε έναν συνδυασμό ποιότητας, δωρικότητας και ευελιξίας: ποιότητα στα υλικά και στην κατασκευή, δωρικότητα στον σχεδιασμό και στην αίσθηση που αποπνέουν οι δημιουργίες μας, ευελιξία στον τρόπο που δουλεύουμε και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών μας. Όσον αφορά στον πυρήνα μας, η βάση και η έμπνευση του brand είναι ελληνικές, η απήχηση των δημιουργιών μας όμως είναι διεθνής. Είμαστε πιστές στην αυστηρή αλλά ταυτόχρονα αισθησιακή αισθητική του brand μας και αναζητούμε την πολυτέλεια που κρύβεται στις λεπτομέρειες, στοιχεία που διέπουν τη δουλειά μας και την κάνουν ξεχωριστή.

Σας απασχολεί ποτέ ο κανόνας της φόρμας; Τολμάτε ποτέ να υπερβείτε ή να δημιουργήσετε πέρα από τους αισθητικούς σας κανόνες;

Νιώθουμε πολύ ελεύθερες όταν δημιουργούμε. Έχουμε σταθερές αναφορές και μια συλλογική σχεδιαστική μνήμη η οποία κατά κάποιον τρόπο μεταβολίζεται στα αντικείμενά μας. Έτσι, η υπογραφή μας μπορεί να είναι έντονη και χαρακτηριστική, με ένα τρόπο που όλες οι συλλογές μας έχουν έναν αδιόρατο συνδετικό κρίκο. Κάτι που δεν σημαίνει, όμως, επαναληπτικότητα, αλλά αντίθετα δείχνει κοινές αρχές και στοιχεία που συνθέτουν το στίγμα του brand. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να ορίζουμε τους δικούς μας δημιουργικούς κανόνες. Χρειάζεται κριτικό πνεύμα και μια ικανότητα να διακρίνεις, να βρεις τη δική σου αισθητική. Αυτό είναι μια επίπονη διαδικασία αυτογνωσίας, να ανακαλύψεις αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι πραγματικά καλά και δημιουργικά και όχι εκείνο που νομίζεις ότι μπορεί να σου αρέσει, επειδή σου το δείχνουν συνεχώς η οικογένεια, η εκπαίδευση ή τα media.

Έχετε μια ιδέα καθαρή στο μυαλό σας όταν ξεκινάτε τον σχεδιασμό για ένα νέο αντικείμενο ή υπάρχει μια διεργασία έρευνας πριν αποφασίσετε τι πρόκειται να είναι εκείνο το οποίο θα σας απασχολήσει;

Υπάρχει ένα όραμα του αντικειμένου, ένα τρισδιάστατο και «εικονικό, θα έλεγε κανείς, σχέδιο, το οποίο όσο χρειαστεί κατοικεί στο μυαλό μας. Αυτό το όραμα, αυτή η απεικόνισή του στη σκέψη μας, μετασχηματίζεται σταδιακά σε ένα πραγματικό αντικείμενο, στον υλικό κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε δικό μας project: υπάρχουν ιδέες πολύ ξεκάθαρες, προς τις οποίες βαδίζουμε με σταθερότητα και τις οποίες εξελίσσουμε με μεγάλη επιθυμία. Βέβαια, όταν έχουμε συγκεκριμένες παραγγελίες, προσπαθούμε να εντάξουμε το όραμα του εκάστοτε πελάτη μας μέσα στο δικό μας. Η κατανόηση, η γνώση -σταθερά μαζί με την επιθυμία-, κινούν τον μηχανισμό της δημιουργίας μας.

Ποιες είναι οι βασικές συλλογές του brand «Τwo Is Company»;

Η συνεργασία μας ξεκίνησε από την έμπνευση, τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας σειράς custom φωτιστικών και αντικειμένων, που προέκυψε από τη μελέτη των θεωρητικών προαπαιτούμενων κάποιου πελάτη. Μετά τη συλλoγή Althaea με διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που σχεδιάσαμε για το ελληνικό brand «Zeus + Δione», η οποία είχε πολύ θετική ανταπόκριση, προχωρήσαμε στη δημιουργία των νέων συλλογών της Two Is Company οι οποίες θα πωλούνται και σε σημεία πέραν του δικού μας showroom, προσεγγίζοντας έτσι ένα ευρύτερο κοινό. Οι τρεις νέες μας συλλογές σηματοδοτούν και τη στρατηγική μας τοποθέτηση: δημιουργική εξέλιξη, διεθνής δυναμική, στοχευμένη παρουσία. Απευθυνόμαστε πλέον σε ένα ευρύτερο κοινό που επιζητά την πολυτέλεια όχι με την έννοια της υλικής μόνο αξίας, αλλά και της υψηλής αισθητικής στα αντικείμενα που επιλέγει. Παράλληλα, δημιουργήσαμε και μια νέα σειρά, την «2 by Two Is Company» η οποία αποτελεί την πρότασή μας για αντικείμενα που μπορεί να αποκτήσει κανείς εύκολα, σε προσιτές τιμές, βασισμένη πάντα στις αισθητικές και ποιοτικές προδιαγραφές του brand. Σε αυτή τη σειρά θα εντάσσονται σταδιακά αντικείμενα στα οποία μας οδηγεί ελεύθερα η δημιουργικότητά μας, μεγαλώνοντας το εύρος της σειράς, χωρίς στεγανά.

Σε μια εποχή όπου όλα πλέον φαίνονται ιδανικά μέσα από μια οθόνη και έτσι κυριαρχεί το επιφανειακό της «ψηφιακής εποχής», πως βλέπετε την τεχνολογική πρόοδο να γεννάει την ανάγκη για νέα αντικείμενα;

Όσο κυρίαρχη μπορεί να είναι η τεχνολογία στην καθημερινότητα μας, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση και την υφή ενός αντικειμένου. Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση για το πως εντάσσονται τα αντικείμενά μας στο περιβάλλον που τα τοποθετεί ο ιδιοκτήτης τους, γιατί πέραν της εικόνας και της ποιότητάς τους, αποπνέουν ένα συναίσθημα, προκαλούν εντυπώσεις και δημιουργούν πραγματικούς και αληθινούς δεσμούς.

Αν κοιτάξει κανείς στις ρίζες αυτής της δυαδικής δημιουργικής σας σχέσης, ποιες είναι οι πιο διασκεδαστικές στιγμές και ποιες οι πιο δύσκολες;

Απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας, τη μεταξύ μας σχέση, τις διαδρομές μας, την επικοινωνία μας με τους κατασκευαστές και τους συνεργάτες μας. Αν υπάρχει κάτι που πιθανόν μας δυσκολεύει, τότε αυτό είναι η συμπλεγματική ζωή στην Ελλάδα. Μας ενοχλεί και μας θυμώνει όχι μόνο η δυσχερής οικονομική κατάσταση, αλλά και η κοινωνική και πνευματική κατάπτωση. Η έλλειψη συλλογικότητας και η απουσία κατανόησης της έννοιας της συνέργειας και της αίσθησης του δημόσιου χώρου. Ευτυχώς, έχουμε κάνει αρκετή ψυχοθεραπεία και έτσι μπορούμε να διακρίνουμε πράγματα, για να συνεχίζουμε να είμαστε δραστήριες και διεκδικητικές μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Σε ένα περιβάλλον άρνησης, κυνισμού και δυσκολίας εμείς απαντάμε με την κατάφαση της δημιουργίας, της δουλειάς και της εξέλιξης.

Αν έπρεπε να επιλέξετε μόνο ένα στοιχείο το οποίο θεωρείτε ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αισθητικής σας ταυτότητας, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα λέγαμε ότι μας γοητεύουν οι κλίμακες, οι αναλογίες και ο τρόπος που λειτουργούν τα δίκτυα. Πιστεύουμε στην επικοινωνία και στις σχέσεις ανάμεσα σε δημιουργικούς «κόμβους». Αναλογικά λοιπόν, έχουμε ανακαλύψει ότι ένα στοιχείο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για μας είναι οι σχέσεις που δημιουργούμε μέσα από τη δουλειά μας με άλλους πολιτισμούς. Η αρχαϊκή λιτότητα, που τόσο έχουμε αγαπήσει, είναι ένα σύνολο αρχετυπικών συμβόλων και δομών που συναντάται στις απαρχές πολλών πολιτισμών. Προφανώς ο κάθε άνθρωπος το εκλαμβάνει ανάλογα με τις καταβολές του, αλλά θεωρούμε ότι είναι πολύ απελευθερωτικό για έναν δημιουργό να αποδεσμεύεται από την εθνικότητά του και να βρίσκει την αρμονία σε κάτι πιο μεγάλο που πιθανόν μπορεί και να ξεπερνάει τα σύνορά της χώρας του.

Ποια είναι τα σχέδια του brand για το εγγύς μέλλον;

Στρατηγικά, η διεθνής μας εδραίωση σε αγορές που ήδη έχουμε παρουσία μέσα από συνεργασίες, όπως εκείνες της Αμερικής, της Βρετανίας, της Ιταλίας και Γαλλίας. Οι νέες μας συλλογές εξυπηρετούν περισσότερο αυτήν την πορεία, μιας συστηματικής και οργανωμένης εμπορικής παρουσίας σε στοχευμένα σημεία στο εξωτερικό. Πάντα όμως θα επιστρέφουμε στη δημιουργία custom επίπλων και αντικειμένων για πελάτες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γιατί αν και μια απαιτητική πλευρά της δουλειάς μας, ικανοποιεί όλες τις εκφάνσεις της δημιουργικότητάς μας.

Προηγούμενο άρθροΑναδιάρθρωση του Δημοσίου. Τόσο κακό για το τίποτα;
Επόμενο άρθροΤο Qrator live και ανοιχτό στο κοινό
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας