Έχει και η υπομονή τα όρια της

Έχει και η υπομονή τα όρια της

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Σου ζητάει χρόνο, λίγη υπομονή και πολύ κουράγιο. Να τελειώσει το στρατιωτικό του, να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να αποφασίσει ποιος είναι ο ρόλος του στο σύμπαν. Πριν γίνεις μια μοντέρνα Πηνελόπη, αποφάσισε πόσο διατεθειμένη είσαι να τον περιμένεις και γιατί.

Σου έχει τύχει σε μια σχέση να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε στάση λεωφορείου και περιμένεις να περάσει επιτέλους το 450; Ή σαν να είσαι στον προθάλαμο του οδοντιατρείου πριν από την απονεύρωση; Λέγεται «αναμονή» και οι άντρες λατρεύουν να σε βάζουν σ’ αυτή την κατάσταση.

Εντάξει, μπορεί να μη σου ζητούν πια να περιμένεις μέχρι να παντρέψουν και τις έξι αδελφές τους προκειμένου να σε αποκαταστήσουν, αλλά όλο και κάποιο λόγο βρίσκουν για να παρατείνουν τη δική τους χαρά και τη δική σου αγωνία. Δεν είναι σαδιστές, απλώς είναι κάπως πιο αναποφάσιστοι, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δέσμευση. Ας δούμε τώρα τις περιπτώσεις αναμονής και πόσο χρονικό διάστημα είναι λογικό να περιμένεις. Χοντρικά τώρα, γιατί άλλοι πήγαν για τσιγάρα και δε γύρισαν ποτέ.

Να πάρει τηλέφωνο

Θυμάμαι τα πολύ παλιά τα χρόνια, που δεν υπήρχαν κινητά, ξεροσταλιάζαμε πάνω από τη συσκευή, δεν αφήναμε κανέναν στο σπίτι να μιλήσει πάνω από δύο δευτερόλεπτα και κάθε τόσο σηκώναμε το ακουστικό να δούμε αν λειτουργεί το τηλέφωνο ή έχει πάθει κάποια μυστήρια βλάβη. Τώρα, στην εποχή των κινητών, δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία να μη σε βρει κάποιος που θέλει να σε βρει. Γιατί στην αρχή μιας σχέσης ο άντρας παίρνει τηλέφωνο, ποτέ εσύ, εκτός αν μιλάμε για έναν πολύ αναποφάσιστο άντρα και μια γυναίκα που παίρνει τα ρίσκα της.

Ας πούμε ότι γνώρισες κάποιον, φλερτάρατε και αλλάξατε τηλέφωνα. Το λογικό είναι να σε πάρει τρεις τέσσερις μέρες μετά, για να μη φανεί πολύ πεινασμένος. Δε θα σε πάρει ούτε πολύ νωρίς το πρωί, για να μη δείξει ότι περίμενε πότε θα ξημερώσει για να ακούσει τη φωνούλα σου, ούτε πολύ αργά, οπότε εσύ μπορεί να έχεις ήδη κανονίσει κάτι για το βράδυ. Πάντως και μία εβδομάδα να κάνει, δεν είναι φάουλ. Απλώς, όσο πιο πολύ αργήσει, τόσο πιο πολύ θα δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις τη φωνή του.

Ας πάρουμε την πιο δύσκολη περίπτωση: γνωριστήκατε, εκδηλώσατε αμοιβαίο ενδιαφέρον και σχετικά γρήγορα κοιμηθήκατε μαζί, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές αν είστε ζευγάρι και αν θα γεράσετε παρέα. O τρόμος λοιπόν αυτού του άντρα είναι το τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ σας και αν εσύ τώρα θεωρείς ότι λόγω του μοιραίου αρραβωνιαστήκατε κιόλας.

Κατ’ αρχάς, με κανέναν τρόπο δεν τηλεφωνείς εσύ, για να μην του αποδείξεις αυτό που φοβάται. Κατά δεύτερον, παρακολουθείς πόσο μεγάλος είναι ο τρόμος του απέναντι στις δεσμεύσεις από το πόσο αργεί να τηλεφωνήσει. Oι στατιστικές λένε ότι θα κάνει δυο τρεις μέρες και θα τραυλίζει κιόλας. Να είσαι χαλαρή, για να τον χαλαρώσεις κι αυτόν. Και να θυμάσαι ότι απλώς σου τηλεφώνησε, δε σε ζήτησε και σε γάμο.

Να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την πρώην του

Μην περιμένεις καθόλου. Ειδικά αν τόλμησε να σου ξεστομίσει τέτοια κοτσάνα. Γιατί αν υποθέσουμε ότι βρίσκεται σε πραγματικό δίλημμα, πρέπει να το περάσει μόνος του, χωρίς να χρειάζεται να το μοιραστεί μαζί σου. Αν όμως σου ζητάει χρόνο, θέλει απλώς να παρατείνει την ευχάριστη θέση στην οποία βρίσκεται, να σας έχει και τις δύο μέχρι να ξαναγυρίσει σε εκείνη.

Εξάλλου έχεις κι εσύ ανάλογη πείρα από τις δικές σου προηγούμενες σχέσεις. Όποτε κάποιος ήθελε να σε αφήσει για μια άλλη, το έκανε αμέσως και με μεγάλη ευκολία. Για να το βλέπει τόσο δυσκοίλια, μάλλον δεν είναι αποφασισμένος. Και ο μόνος τρόπος να το πάρει απόφαση είναι να του δώσεις να καταλάβει ότι εσύ δεν πρόκειται να τον περιμένεις. Να πάει στην τουαλέτα: Πέντε λεπτά σε εστιατόριο, δέκα σε μπαρ, δεκαπέντε σε κλαμπ. Αλλιώς, δεν ήταν μόνος του στην τουαλέτα.

Να φέρει κάτι από το αυτοκίνητο

Εξαρτάται από το αν έχει πάρει μαζί το κινητό του. Αν επιστρέψει αργοπορημένος, δες με τρόπο ποια ήταν η τελευταία κλήση που έκανε. Το ξέρω, είναι κατινιά, αλλά καλύτερα να είσαι Κατίνα παρά μπούφος.

Να τελειώσει το στρατιωτικό του

Ένα χρονάκι είναι αυτό, ήτοι δώδεκα μήνες με επισκεπτήρια και γεμιστά στο τάπερ. Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή γι’ αυτόν και δεν μπορείς να τον εγκαταλείψεις τόσο άκαρδα. Κοίτα τώρα, υπάρχει ένα καλό σ’ αυτή την ιστορία. Πήζει ανάμεσα σε ρυπαρούς μαντραχαλέους και η μοναδική όαση χαράς στη ζωή του είσαι εσύ, το κοριτσάκι του που τον περιμένει. Νιώθει ότι δεν είναι πια σε θέση ισχύος και τον τρώει η αγωνία για το πού γυρνάς τα βράδια που εκείνος έχει σκοπιά. Ακόμη και αν κάποτε χωρίσετε, θα είσαι πάντα ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του.

Oι άντρες δύο γυναίκες δεν ξεχνούν, την πρώτη τους και εκείνη με την οποία πέρασαν το στρατιωτικό τους. Μόνο και μόνο γι’ αυτή τη θέση στο πάνθεον των κατακτήσεών του αξίζει να τον περιμένεις. Το μόνο ντεφό είναι πως, δυστυχώς, δε θα περιμένεις μόνο 12 μήνες. Να είσαι προετοιμασμένη: μόλις τελειώσει το στρατιωτικό, θα χρειαστεί μια περίοδο προσαρμογής, μετά μια περίοδο σκέψης και μετά μια περίοδο λήψης αποφάσεων για το τι θα κάνει στη ζωή του εφεξής. Oπότε, υπολόγισε άλλο ένα χρονάκι στο νερό, μέχρι να βρει το στόχο του.

Να γνωριστείτε καλύτερα

Κοίτα, αν τα έχετε έξι μήνες και εσύ του προτείνεις να συζήσετε ή αν τα έχετε μόνο ένα χρόνο κι εσύ καίγεσαι να παντρευτείς, λογικό είναι να ζητάει πίστωση χρόνου. Ναι, συνήθως οι άντρες τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν με το μαχαίρι στο λαιμό, αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας.

Εξαρτάται και από την ηλικία και από το βαθμό οικειότητάς σας, αλλά όσο ερωτευμένος κι αν είσαι, θέλεις να είσαι όσο το δυνατόν πιο σίγουρος πριν κάνεις ένα μεγάλο βήμα στη σχέση σου. Τώρα, αν τα έχετε πέντε χρόνια και έχετε πατήσει τα 30, ήρθε η ώρα να αποφασίσετε πού θα πάει επιτέλους η βαλίτσα. Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλλον δε θέλει να γνωριστείτε καλύτερα, αλλά αυτός να γνωρίσει καλύτερα όλες τις άλλες γυναίκες.

Να σκεφτεί για σας

Oι άντρες δε σκέφτονται για τις σχέσεις τους. Θέλει απλώς να σε χωρίσει και δεν ξέρει πώς να σου το πει. Φύγε αμέσως. Είναι ο μόνος τρόπος να τον κάνεις να σκεφτεί, όχι για σας, αλλά για σένα που του έφυγες και σε έχασε.

Να ολοκληρώσει τις σπουδές του

Εξαρτάται. Αν σπουδάζει γιατρός, υπολόγισε να σε τραβολογάει καμιά δεκαριά χρόνια πριν σε κερατώσει με την πρώτη νοσηλεύτρια που θα βρει μπροστά του (είναι μοιραίο, όπως οι πιλότοι σε κερατώνουν με τις αεροσυνοδούς. Κάποια μυστήρια φαντασίωση παίζει εδώ: στις μισές τσόντες οι πρωταγωνίστριες είναι ή νοσοκόμες ή αεροσυνοδοί).

Αν όμως κάνει το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία, υπολόγισε ένα χρονάκι πέρα δώθε με το αεροπλάνο, κάτι που μπορεί να μην είναι και τόσο κακή ιδέα, μια και στο αεροπλάνο σε περιμένουν δύο ωραιότατοι πιλότοι, που παρεμπιπτόντως είναι η δική σου μυστήρια φαντασίωση. Αποφάσισε τώρα πόσο σοβαρά βλέπεις αυτή τη σχέση και αν αξίζει να τον περιμένεις. Και κυρίως γιατί.

Να δημιουργηθεί

Τι ακριβώς εννοεί; Περιμένει να τα τινάξει ο θείος στη Βραζιλία που του έχει τάξει ένα αδαμαντωρυχείο; Να γίνει διευθυντής στην εταιρεία στην οποία δουλεύει τώρα ως κλητήρας; Να βάλει το ταξί στο χρηματιστήριο; Oι άντρες δε λένε εύκολα «Εντάξει, ό,τι έφτιαξα, έφτιαξα και τώρα να κοιτάξω την προσωπική μου ζωή». Έχουν πάντα φιλοδοξίες και βλέψεις για κάτι μεγαλύτερο.

Oπότε, ακόμη κι αν το εννοεί την ώρα που σ’ το λέει, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κατάσταση αναμονής χωρίς ορατό τέλος. Δώσ’ του να καταλάβει πόσο καιρό είσαι διατεθειμένη να περιμένεις, ένα σαφές χρονικό όριο, και μην επιτρέψεις να το παραβιάσει. Εξάλλου, οι πολύ δημιουργημένοι άντρες θέλουν μετά να τα φτιάξουν με εικοσάχρονα μοντέλα.

Να περάσει το καλοκαίρι: Αυτό δε σ’ το είπε καθαρά, το άφησε να εννοηθεί περί τα τέλη Μαΐου, που άρχισε να λέει κάτι μπούρδες για χωριστές διακοπές και τέτοια. Ως γνωστόν, ο άντρας παθαίνει μια φούρλα κάθε Μάιο, σαν γάτα σε έξαψη. Νομίζει ότι αυτό το καλοκαίρι, μόλις βγάλει την κορμάρα του στην παραλία, αν δεν είχε σχέση, θα του την έπεφταν όλες οι γυναίκες του πλανήτη, οι οποίες τον είχαν στο μάτι αλλά περίμεναν πότε θα χωρίσει εσένα. Δείξε ψυχραιμία, αποχώρησε αξιοπρεπώς και μην το πάρεις κατάκαρδα.

Το Σεπτέμβρη θα γυρίσει σε εσένα σαν βρεγμένη γάτα, διότι όλο το καλοκαίρι δεν τον κοίταξε ούτε βρεγμένη γάτα – κι αν τον κοίταξε, ήταν κάτι περαστικό και επιπόλαιο. Έχοντας, λοιπόν, στο μυαλό σου ότι με τρεις μήνες και καιρούς πάλι δικός σου θα ‘ναι, δες το σαν μια μοναδική ευκαιρία να κάνεις κι εσύ τα δικά σου τσιλιμπουρδίσματα. Κι όταν ο κανακάρης επιστρέψει το χειμώνα, μπορείς τότε να του βγάλεις το καλοκαίρι του από τη μύτη (αυτό εννοούσε το τραγούδι Summer kisses, winter tears).

Αυτές είναι οι SOS στάσεις αναμονής που έχουμε περάσει με τις φίλες μου. Έχω εμπιστοσύνη στους άντρες ότι θα μπορούσαν να ανακαλύψουν χιλιάδες άλλες. Γάιδαρο σκάνε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας