ΑρχικήΨυχαγωγίαEduard Lock: Ανάμεσα στην τέχνη του χορού και του κινηματογράφου

Eduard Lock: Ανάμεσα στην τέχνη του χορού και του κινηματογράφου

Ο Eduard Lock είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης που περιδιαβαίνει ανάμεσα στην τέχνη του χορού και του κινηματογράφου με σκέψη και καλλιτεχνική επαγρύπνηση. Έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες, αυτό τον Οκτώβρη, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας του, των La La La Human Steps, συστρατεύει μία πλειάδα κορυφαίων καλλιτεχνών, παλιών και νέων συνεργατών του.

Πρώτοι χορευτές, σπέσιαλ guests, πρίμα μπαλαρίνες, μαζί τους ένας πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής, ένας κορυφαίος καλλιτέχνης – επιστήμονας του βίντεο και των οπτικών μέσων, στα σκηνικά ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες της εποχής μας, στα κουστούμια μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας και πρόσφατα ενδυματολόγος του περίφημου Cirque du Soleil.

Tέλος σπουδαίοι σολίστες μουσικοί, που ερμηνεύουν άψογα την πρωτότυπη μουσική ενός συνθέτη που συνεργάζεται με τον Bob Wilson, τον William Forsythe και τη Maguy Marin, συνυπογράφουν το εγχείρημα, που έχει να κάνει με δύο αριστουργήματα της μπαρόκ όπερας και μάλιστα ελληνικού ενδιαφέροντος, τα έργα «Ορφέας και Ευρυδίκη» και «Διδώ και Αινείας». Η «F.S.» συνομίλησε με αυτόν τον ιδιαίτερο καλλιτέχνη, που φέρνει τις δύο νέες του παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η καινούργια σας παράσταση εμπνέεται από την αρχαία Ελλάδα και τη λατινική μυθολογία και συγκεκριμένα από τους μύθους «Διδώ και Αινείας», «Ορφέας και Ευρυδίκη». Γιατί επιλέξατε μια τέτοια θεματολογία;

Η πνευματική μνήμη είναι σημαντική δύναμη στο θέατρο. Το κοινό επιθυμεί να βλέπει στοιχεία στα οποία έχει αναφορές από το παρελθόν του. Αυτές οι αναφορές βέβαια είναι πολύ προσωπικές και μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά ή και αντίθετα από την προσχεδιασμένη αφήγηση ενός έργου. Η δυτική κοινωνία έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί από θέματα, οι ρίζες των οποίων κατάγονται από την αρχαία Ελλάδα. Αυτά τα θέματα φυσικά έχουν εμπλουτιστεί αλλά και «πειραχτεί» από πολλές γενιές καλλιτεχνών. Στην πραγματικότητα, επειδή αφορούν σε οικουμενικές συνθήκες, είναι ακόμη πολύ σύγχρονα. Οι δύο παραστάσεις μου είναι παραδείγματα αυτού που σας εξηγώ, δηλαδή κινούνται σε έναν τριπλό άξονα. Από τη μια κρατούν το παραδοσιακό νήμα του μύθου, από την άλλη ερμηνεύονται ανάλογα με τη δική μου προσωπική ερμηνεία και τρίτον σχετίζονται με την ασυνείδητη μνήμη που έχει το κοινό γι’ αυτά τα θέματα. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να δημιουργείς κάτι που καταλήγει αλλιώς από αυτό που περιμένεις.

Τι νέο κομίζετε σε αυτή τη δουλειά;

Είναι δύσκολο να ορίσεις το καινούργιο. Χρησιμοποιώ κλασικές τεχνικές ως εργαλείο για μια σύγχρονη επικοινωνία. Μου αρέσουν οι σύνθετες δομές. Μου αρέσει να δημιουργώ ένα μικρό χάος με διάφορα στοιχεία (μουσική, ντεκόρ, οπτικοακουστικά μέσα κτλ.) τα οποία υπάρχουν χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται σε αρμονία το ένα με το άλλο. Το αποτέλεσμα αφήνεται στον παρατηρητή, ο οποίος καλείται να ενώσει τα κομμάτια με τον δικό του τρόπο. Τώρα το κατά πόσο αυτό είναι νέο ή όχι αφήνω τους άλλους να το πουν.

Λέγεται ότι είστε απαιτητικός με τους χορευτές σας. Εάν ισχύει, τι ζητάτε από αυτούς;

Εξαρτάται από το τι εννοείτε όταν λέτε απαιτητικός. Η χορογραφία είναι περίπλοκη και απαιτεί έναν υψηλό βαθμό ακρίβειας. Επίσης απαιτεί τη διακινδύνευση του εγώ του κάθε χορευτή. Αυτό σημαίνει ότι για μια χαρισματική απόδοση ο χορευτής πρέπει να είναι έτοιμος να πληρώσει το μεγάλο τίμημα της αποτυχίας, από τη στιγμή που εκτίθεται στη σκηνή. Σε κάθε περίπτωση, η χημεία δημιουργείται εκατέρωθεν. Δηλαδή εγώ δουλεύω με τους ίδιους χορευτές για πάνω από μια δεκαετία, άρα και οι χορευτές που έρχονται στην ομάδα μου θέλουν να δημιουργήσουν μακροχρόνιες σχέσεις. Όπως επίσης τους αρέσει να γυρνούν τον κόσμο, τους αρέσει η πρόκληση, τους αρέσει να εκτίθενται σε σύνθετο και «διαβασμένο» κοινό. Κατά τη δική μου άποψη το κοινό μας είναι το πιο απαιτητικό σε αυτή τη σχέση.

Τι τρόπο βρίσκετε για να ανανεώνετε και να πλουτίζετε την έμπνευσή σας;

Η καριέρα ορίζεται από την απόρριψη και την έλξη. Ο καλλιτέχνης απορρίπτει κομμάτια παλιότερων έργων του τη στιγμή που ελκύεται από στοιχεία ανεξερεύνητα. Η απόρριψη λειτουργεί σαν προώθηση και η έλξη σαν κατεύθυνση. Πρόκειται για μια χαοτική ισορροπία δυνάμεων, που δημιουργούν ένα ακανόνιστο και απρόβλεπτο μονοπάτι. Είναι δυναμικό όμως. Αυτό είναι μέρος της πηγής της έμπνευσής μου. Το άλλο είναι να παρακολουθώ τη συζήτηση που τρέχει μέσα σε μια κοινωνία. Πολύ σιγά για να την ακούς αλλά αρκετά εκκωφαντικά ώστε να την νιώθεις.

Είστε Καναδός, γεννηθήκατε στην Καζαμπλάνκα, κατάγεστε από την Ισπανία και το Μαρόκο. Ποια χώρα νιώθετε πατρίδα σας; Πώς επηρεάζουν τη δουλειά σας οι καταγωγές σας;

Η μαροκινή καταγωγή μου με επηρεάζει με τρόπο που δεν είναι απτός ούτε μπορώ να βρω τα στοιχεία της επιρροής. Έχει να κάνει με την ανατροφή μου και την αλληλεπίδραση με τους γονείς μου. Κυρίως οι ιστορίες που αφηγούνταν, ο τρόπος που κινούνταν και χόρευε η μητέρα μου, αυτά που ένα παιδί κληρονομεί χωρίς να ξέρει ότι τα έχει κληρονομήσει. Τώρα το πώς όλα αυτά αλληλεπιδρούν με το κομμάτι του Καναδά είναι δύσκολο να το εκφράσω, αλλά ξέρω ότι αλληλεπιδρούν.

Δεν χορογραφείτε μόνο, αλλά σκηνοθετείτε και ταινίες. Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές;

Οι ταινίες και ο χορός σχετίζονται με το χρόνο και το ρυθμό. Η μία τέχνη μέσα από το μοντάζ και η άλλη μέσα από την αυθόρμητη αντίδραση ενός παρατηρητή με ενδιαφέρον. Ένα κομμάτι του κοινού μπορεί, εάν νιώθει εμπλεκόμενο, να ξαναϋπολογίσει τις ποζισιόν πρόσωπο με πρόσωπο του χορευτή, όπως κάνεις όταν σταματάς καρέ-καρέ μια ταινία. Η διαφορά είναι ότι η χορογραφία πρέπει να ξαναγυριστεί από την αρχή κάθε βράδυ.

Έχετε συνεργαστεί με τον Frank Zappa και τον David Bowie. Τι θυμάστε από αυτές τις συνεργασίες;

Ο Zappa συνεργάστηκε μαζί μας τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Θυμάμαι έναν πολύ γενναιόδωρο άνθρωπο, που έστεκε με προσοχή και συνεισέφερε στις ανάγκες των συνεργατών του. Οι καλλιτεχνικές του αγωνίες ήταν τόσο έντονες όσο και οι προσωπικές του. Γνώριζε καλά τη μουσική του, πίστευε σε αυτήν, όπως πίστευε και στη δύναμη των ιδεών.

Ο Bowie κατανοεί πολύ καλά τι σημαίνει ρίσκο και ανανέωση. Και σε αυτόν οι ιδέες και η δύναμη που ασκούν στον κόσμο παίζουν μεγάλο ρόλο. Όταν δουλέψαμε μαζί ποτέ μα ποτέ δεν έβαζε όρια στους συνεργάτες του, τέτοια που θα μείωναν το καλλιτεχνικό ρίσκο στα μέτρα που θα άντεχε το δικό του project. Είναι καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης και δεν προσπαθεί να ελέγξει το αποτέλεσμα μιας δουλειάς προς όφελός του. Ξέρει ότι το ρίσκο είναι επικίνδυνο και αναλαμβάνει τις συνέπειές του.

Είστε εξοικειωμένος με το ελληνικό κοινό; Τι θυμάστε, τι περιμένετε αυτή τη φορά;

Έχω παρουσιάσει παράσταση ξανά στη Θεσσαλονίκη. Η μνήμη μου είναι ιδιαίτερα ζωντανή γιατί ήταν ένα κοινό πολύ ενθαρρυντικό ακόμα και στις πιο εκκεντρικές στάσεις των χορευτών. Αισθανόμουν ότι το κοινό μπορούσε να διαχειριστεί ό,τι και εάν τους παρουσιάζαμε. Επίσης, θυμάμαι τη φιλοξενία των παραγωγών και των διοργανωτών.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Πάντοτε.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166