Έγινε παρεξήγηση. Ορισμένα πράγματα που κάνει και σε ενοχλούν

Έγινε παρεξήγηση. Ορισμένα πράγματα που κάνει και σε ενοχλούν

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Ορισμένα πράγματα που κάνει σε ενοχλούν. Και όχι απλώς σε ενοχλούν, αλλά νομίζεις ότι είναι και σημάδια αδιαφορίας. Ησύχασε, γιατί στην πραγματικότητα μπορεί να είναι απόδειξη ότι σε θέλει πολύ και ότι είστε πιο κοντά από ποτέ.

Είναι αναπόφευκτο: Mόλις αρχίζεις να νιώθεις σιγουριά και άνεση στη σχέση σου με τον άντρα που πάντα ονειρευόσουν, κάνει κάτι που ραγίζει την καρδιά σου. Δε δείχνει πλέον τόσο… ακόρεστος στο κρεβάτι ή ξεκινάει καβγά για ψύλλου πήδημα και ξαφνικά πιάνεις τον εαυτό σου να διεξάγει έρευνες για το θέμα με την κολλητή σου στις τρεις το χάραμα. Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι η λατρεία του για σένα γίνεται καπνός;

Χαλάρωσε! Το πιο πιθανό είναι ότι ανησυχείς χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αυτό που εσένα σου μοιάζει με κόκκινο πανί θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι αποκτάτε μεγαλύτερη οικειότητα. Στην αρχή οι άντρες είναι εκ φύσεως προγραμματισμένοι να κάνουν τα πάντα για να σε κερδίσουν. Αλλά μόλις περνάει λίγος καιρός, το ένστικτό τους για στολίσματα και ωραίους τρόπους αρχίζει να φθίνει.

Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να το κάνουν αυτό, καθώς βρίσκουν νέους τρόπους για να δείξουν τη φροντίδα τους για σένα, κι αυτό πρέπει να θεωρηθεί κάτι καλό, αφού τότε είναι που αρχίζει το πραγματικό δέσιμο. Δες έξι από τις περιπτώσεις όπου η ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του δε θα πρέπει να σε ανησυχεί.

Μιλάει για την πρώην

Κόκκινο πανί Νο 1

Σίγουρα έχετε αναφερθεί και οι δύο στους πρώην σας λίγο πολύ, αλλά ξαφνικά μιλάει για μια παλιά σχέση του λες και σχεδιάζει την επάνοδό του σ’ αυτήν. Τι κρύβεται από πίσω: Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αν έχει ανοίξει τα κιτάπια μιας ληγμένης αγάπης, είναι επειδή δεν τη θεωρεί πλέον απειλή για σένα. Διαφορετικά δε θα ρίσκαρε ποτέ να αναφέρει ένα θέμα που κάνει «τζιζ» και να πιαστεί στα πράσα να λιγουρεύεται μια άλλη γυναίκα.

Το ότι μοιράζεται ιδιαίτερα προσωπικές πληροφορίες, όπως οι λεπτομέρειες μιας σχέσης που δεν πήγε καλά, σημαίνει ότι θέλει να δεθεί μαζί σου, αλλά και να σε ενημερώσει για πτυχές της ζωής του πριν γνωριστείτε. Σχεδόν κάθε αναφορά σε πρώην είναι τρόπος για να πει ένας άντρας «θέλω ν’ ανοίξω διάλογο για τη σχέση». Oι άντρες δεν είναι συνηθισμένοι να μιλάνε για τα συναισθήματά τους όπως οι γυναίκες. Oι λέξεις δεν κυλάνε ακριβώς σαν νερό απ’ το στόμα τους, οπότε όταν θέλουν να έρθουν πιο κοντά, ίσως να το εκφράζουν με ένα λίγο αδέξιο τρόπο.

Σίγουρα δε σου αρέσει καθόλου να τον ακούς να φλυαρεί για ένα δεσμό που είχε παλιά. Άκουσε όμως προσεκτικά και θα μάθεις πολλά από αυτά που αφήνει να του ξεφύγουν. Για παράδειγμα, αν αναφέρει ότι η τέως κοπέλα του ήταν σκέτη «κολλητσίδα», ίσως έμμεσα σε ενημερώνει ότι εκτιμά την ανεξαρτησία σου.

O Κώστας, 28 ετών, σκόπιμα ανέφερε την πρώην κοπέλα του -η οποία ήθελε να τον ελέγχει σε υστερικό βαθμό- στη νυν, για να εκφράσει συναισθήματα που του ήταν αδύνατο να αρθρώσει διαφορετικά. «Η Λίζα, η πρώην μου, με είχε κυριολεκτικά πρήξει» λέει. «Προσπαθούσε να βελτιώσει τον τρόπο που ντύνομαι, τους φίλους μου, την καριέρα μου…

Συνειδητοποιούσα ότι η Ελένη δεν ήταν σαν τη Λίζα, αλλά στενοχωριόμουν επειδή δεν καταλάβαινε γιατί φερόμουν παρανοϊκά μερικές φορές. Τελικά ανέφερα το όνομα της Λίζας κλείνοντας τα μάτια μου. Η Ελένη ρώτησε τι είχε συμβεί μεταξύ μας και άρχισα να της μιλάω για τους χειρότερους φόβους μου. Ανακουφίστηκα φοβερά όταν μου είπε πως αυτή δε θα φερόταν ποτέ με τέτοιον τρόπο».

Όταν λοιπόν αναφέρει κάποια πρώην, άκου, κάνε μερικές ερωτήσεις και δες πού προσπαθεί να το πάει. Αν μπορέσεις να απομονώσεις τον παράγοντα «ζήλια», θα καταλάβεις τι πραγματικά θέλει και θα τον κάνεις στο μέλλον να σου ανοίγει την καρδιά του.

Δεν τρίζει πλέον ο σομιές

Κόκκινο πανί Νο 2

Και βέβαια κάνετε ακόμα ικανοποιητικό έρωτα- με τα δεδομένα των κοινών θνητών. Όμως πού είναι τα σημάδια απ’ τα χέρια του στο σώμα σου; Τι κρύβεται από πίσω: Η σχέση σας εξελίσσεται προοδευτικά από υπέρτατο ξελίγωμα σε μια πιο στενή και ισορροπημένη ερωτική συνύπαρξη. Μετά το όριο των τεσσάρων μηνών είναι φυσιολογικό ο έρωτας να αραιώνει λίγο.

Στην αρχή μιας σχέσης το μέλλον φαντάζει λίγο αβέβαιο, οπότε μπορεί να βλέπει την κάθε φορά που το κάνετε σαν την τελευταία του ευκαιρία να κάνει έρωτα μαζί σου. Μόλις όμως πειστεί ότι θα είστε μαζί για κάποιο καιρό, η υποσυνείδητη πίεση για δράση που νιώθει θα καταλαγιάσει. Θα αρχίσει να βλέπει τον έρωτα σαν οδό όχι μόνο για τη σωματική ικανοποίηση, αλλά και για μια συναισθηματική προσέγγιση.

Η ειρωνεία είναι ότι ο έρωτας συνήθως γίνεται πιο καυτό μόλις περνάτε τη φάση «έρωτα μέχρι τελικής πτώσεως». Έτσι, σταματώντας να προσπαθεί να παριστάνει τον Σούπερμαν στο κρεβάτι θα μπορέσει να συντονιστεί σ’ αυτό που πραγματικά σε ερεθίζει.

«Όταν αρχίζω να βγαίνω με κάποια, αυτό που κατορθώνω με την σαρκική πράξη είναι να της δείχνω τις φυσικές μου αντοχές» παραδέχεται ο Δημήτρης, 27 ετών. «Αλλά σταδιακά καταλαβαίνω τι απ’ όλα αυτά που κάνω της αρέσει, οπότε αρχίζω με την άνεσή μου να εξερευνώ πώς θα συντονιστούμε καλύτερα. Τότε είναι που η σαρκική πράξη αρχίζει να γίνεται πραγματικά καλή».

Επωφελήσου από την αναπτυσσόμενη οικειότητα και πες του με θετικό τρόπο τι σου αρέσει. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χαλαρώσεις κι εσύ και θα νιώσεις πιο σίγουρη, οπότε δε θα ανησυχείς μήπως καταρρακώσεις το εγώ του.

Αφού είμαι θεά, γιατί δε μου το λέει;

Κόκκινο πανί Νο 3

Φοράς υπέροχα παπούτσια, φοβερό φόρεμα σε χρώμα που σου πάει, μόλις κουρεύτηκες και όλοι λένε ότι είσαι κουκλάρα. Τι σου λείπει; Κανείς δεν ξέρει, πάντως αυτός δεν έχει πει λέξη για το πόσο σέξι είσαι.

Τι κρύβεται από πίσω: Στην αρχή γίνεται μάχη για να τραβήξει ο ένας την προσοχή του άλλου. Τώρα όμως που έχει δέσει το γάιδαρό του ξέρει ότι μπορεί να χαλαρώσει λίγο. Στα πρώτα στάδια το φλερτ ξεφεύγει εντελώς απ’ τον έλεγχο: φιλοφρονήσεις, κομπλιμέντα, ανοιχτά πορτοφόλια, λουλούδια, ο ουρανός με τ’ άστρα…

Όταν ένας άντρας δεν είναι σίγουρος για σένα, προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει με συνεχείς ρομαντικές κινήσεις. Μόλις όμως νιώσει σιγουριά, εγκαταλείπει αυτή την κατάσταση υπερ-εγρήγορσης και υιοθετεί πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Αυτό μεταφράζεται στο ότι μπορεί να σου κάνει κομπλιμέντα κι όταν είσαι ατημέλητη.

Φυσικά του αρέσεις όταν δείχνεις απαστράπτουσα, με τις γόβες-στιλέτο και τα καυτά μπλουζάκια σου, αλλά όταν είναι σοβαρά δεσμευμένος εκτιμά όλο το πακέτο: εσένα μέσα στα ρούχα, όχι μόνο τα ρούχα. Κάπως έτσι το τοποθετεί κι ο Γιώργος, 25 ετών:

«Στην αρχή τα σέξι ρούχα πάντα τραβούν την προσοχή μου? αλλά μόλις γνωρίσω καλύτερα μια κοπέλα, τότε αυτή γίνεται κάτι περισσότερο απ’ την “Άννα με το καυτό ντύσιμο”. Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές αυτό που με άναψε και με ξετρέλανε στην αρχή είναι αυτό που δεν προσέχω αργότερα. Όταν την κοιτάζω, θυμάμαι κάτι αστείο που είπε στο φαγητό χθες βράδυ ή πώς μου έφτιαξε το κέφι μετά από μια απαίσια μέρα στη δουλειά. Μετά από λίγο καιρό η εμφάνιση έρχεται τελευταία».

Φέρε και ένα φίλο σου μαζί

Κόκκινο πανί Νο 4

Εν αρχή ην το ζεύγος. Τώρα είναι αυτός, εσύ… και οι 10 κολλητοί. Τι κρύβεται από πίσω: O άνθρωπός σου κάνει τα πάντα για να σε ενσωματώσει στη ζωή του. Κοίτα, αυτό δεν είναι είδηση, αλλά οι άντρες είναι πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται να περάσουν από την όχθη του εργένη σ’ αυτήν του δεσμευμένου και σίγουρα το σκέφτονται πολύ.

Επίσης, δεν είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν την εισβολή σου σε όλα τα πεδία της ζωής τους αν δεν είναι σίγουροι ότι θα περάσετε μαζί αρκετό καιρό. Βασικά δε διακινδυνεύει να έρθει σε σύγκρουση με το δικό σου κόσμο αν δεν είναι ολοκληρωτικά δεσμευμένος μαζί σου.

Oπότε, όταν ξαφνικά φεύγει από το σημείο όπου είχες παντελή άγνοια για τη ζωή του και πάει στο σημείο όπου θέλει να γνωρίσεις μέχρι και τον παππού του στα Μεσάγγαλα, σημαίνει ότι θέλει να σε βάλει στον κόσμο του. Αυτός είναι και ο τρόπος που το βλέπει κι ο Τάσος, 32 ετών: «Δε θα τη γνώριζα στους φίλους και τους συναδέλφους μου αν δεν ήμουν απολύτως σίγουρος ότι δε θα χρειαζόταν μετά από μία εβδομάδα να λέω σε όλους “μμμ, ξέρετε, με τη Δέσποινα το διαλύσαμε”».

Φυσικά, αν ο άνθρωπός σου αρνείται εντελώς να περάσει έστω και μια στιγμή μόνος μαζί σου, τότε κάπου αλλού υπάρχει πρόβλημα – και χιλιάδες ψυχολόγοι για να του το λύσουν. Αλλά γενικά είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει μια μετάβαση από τη ρομαντική εποχή της αποκλειστικότητας σε ομαδικές δραστηριότητες. Έτσι, είστε ανοιχτοί να βρεθείτε και με άλλους ανθρώπους, αλλά και θέλετε να βγείτε στον κόσμο ως ζευγάρι πλέον.

Αν όμως πραγματικά σε ενοχλεί, θα πρέπει να του δώσεις να το καταλάβει. Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου και σχεδίασε κάτι ρομαντικό για τους δυο σας. Το πιθανότερο είναι να ανταποκριθεί. Ή ρίξε μια όχι τόσο συγκαλυμμένη σπόντα – πες του κάτι όπως «μου άρεσε προχτές που πήγαμε στη μεταμεσονύχτια προβολή οι δυο μας, θα έπρεπε να το κάνουμε συχνότερα».

Διαφωνεί στα πάντα

Κόκκινο πανί Νο 5

Τον τελευταίο καιρό διαφωνεί μαζί σου για τα πάντα, από τη χρήση του τσαντόρ στο Ισλάμ μέχρι ποια είναι καλύτερη σoουγούμαν, η Αννούλα ή το Δεσποινάκι. Τι κρύβεται από πίσω: Όταν διαφωνεί, συμβαίνει μόνο επειδή η γνώμη σου μετράει αρκετά γι’ αυτόν και θέλει να ξέρει γιατί σκέφτεσαι με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Σε διαφορετική περίπτωση θα σου πέταγε ένα «καλά, καλά».

«Όταν βγαίνω για πρώτη φορά με μια κοπέλα, απλά κάνω συγκαταβατικά νεύματα σε οτιδήποτε λέει, ακόμη κι αν διαφωνώ ‘ δεν αξίζει τον κόπο να δίνω σημασία στο καθετί. Αλλά όταν τα πράγματα αρχίζουν να σοβαρεύουν, πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθεί να καταλάβει γιατί δεν της αρέσει η τζαζ ή γιατί πιστεύει ότι τα διαστημικά προγράμματα είναι σπατάλη χρημάτων. Θέλω να μάθω τι σκέφτεται και να της εξηγήσω τις δικές μου απόψεις» επιβεβαιώνει ο Στέλιος, 28 ετών.

Απλά και το ότι διαφωνεί μαζί σου είναι σημάδι ότι σε εμπιστεύεται. Όταν εκφράζει τη γνώμη του, αποκαλύπτει πολλά απ’ τον εαυτό του και σου δείχνει ότι πιστεύει στη σχέση σας.

Γνωρίζει με αρκετή σιγουριά ότι μια διαφορετικότητα στις απόψεις δεν πρόκειται να κλονίσει την αγάπη σας αντίθετα, ένας τσακωμός μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είναι ικανά να γελάνε με τις διαφωνίες τους και να τις μετατρέπουν σε «οικογενειακά ανέκδοτα». Όταν περνάτε από τέτοιες δοκιμασίες και βγαίνετε αλώβητοι, απλά ατσαλώνετε τη σχέση σας.

Κανονίζει να βγούμε την τελευταία στιγμή

Κόκκινο πανί Νο 6

Παλιότερα κανόνιζε μέρες νωρίτερα να βγείτε. Τώρα θα είσαι τυχερή αν τηλεφωνήσει καθ’ οδόν για το σπίτι σου. Τι κρύβεται από πίσω: Το σίγουρο είναι ότι δε θέλεις προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής όταν είστε ακόμα στη φάση γνωριμίας. Αν όμως είστε μαζί κάμποσο καιρό, η μη προειδοποίηση σημαίνει ότι στο μυαλό του είναι δεδομένο το ότι είστε μαζί. Για την ακρίβεια, η στιγμή που θα αρχίσει να θεωρεί δεδομένο ότι έχετε ραντεβού είναι ένα ορόσημο για τη σχέση σας. Έχει προσαρμόσει τον εγκέφαλό του ώστε να μη σκέφτεται ως «εγώ», αλλά ως «εμείς».

Σε θεωρεί «συνέταιρο» σε ό,τι κι αν κάνει και θέλει να βρίσκεσαι μαζί του. O Θάνος, 29 ετών, συμφωνεί: «Όταν αρχίζω να νιώθω ότι κάποια είναι η επίσημη φιλενάδα μου, υποθέτω αυτομάτως ότι θα περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί» λέει. «Oπότε, όταν εμφανίζομαι απροειδοποίητα, δε σημαίνει ότι τη θεωρώ δεδομένη? απλά θέλω να σιγουρέψω ότι είμαστε μαζί».

Αν όμως το ραντεβού της τελευταίας στιγμής σε εκνευρίζει, ήρθε η ώρα για κάποιο συμβιβασμό. Πες του ότι λατρεύεις τον αυθορμητισμό και την καλή του διάθεση και πρόθεση, αλλά θα ήθελες μια δυο φορές την εβδομάδα να προγραμματίζετε κάτι. Μ’ αυτό τον τρόπο κερδίζετε και οι δύο. Περνάτε αρκετό διάστημα μαζί και έχεις και χρόνο να σχεδιάσεις τι θα φορέσεις.

Και όμως, και αυτός ενοχλείται

Μερικά τρομακτικά σινιάλα… χλιαρότητας που μπορεί να πιάσει με το ραντάρ του από σένα.

  • «Το να με πάει σ’ ένα εστιατόριο και ν’ αναφέρει ότι σύχναζε σ’ αυτό με τον τέως (και μάλλον δεν εννοεί το βασιλιά) νομίζω ότι είναι ένας τρόπος για να μου πει ότι θα προτιμούσε να ήταν εκεί μαζί του παρά μαζί μου».
    • Γιάννης, 27 ετών
  • «Ανησυχώ όταν μια κοπέλα, με την οποία μόλις αρχίσαμε να βλεπόμαστε, προτείνει να καλέσω και τους φίλους μου όταν βγαίνουμε έξω. Μήπως σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για κάποιον απ’ αυτούς;»
    • Νίκος, 26 ετών
  • «Ανησυχώ όταν η κοπέλα μου ξαφνικά αρχίζει να φοράει αταίριαστα και βαρετά εσώρουχα».
    • Μάνος, 28 ετών
Προηγούμενο άρθροΞεκλειδώθηκαν τα “γενετικά μυστικά” ασθενειών
Επόμενο άρθροΠαντού υπάρχει ένας μύθος
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας