Εκσυγχρονισμένες δομές υγείας στον Δήμο Αθηναίων

«Η αναβάθμιση του δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών για τους Αθηναίους πολίτες αποτελεί δέσμευσή μου. Δύο μεγάλα προγράμματα που αφορούν την αναβάθμιση των επτά Δημοτικών Ιατρείων σε ισάριθμα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας και η δημιουργία του Κέντρου Απεξάρτησης «Αθήνα – Ζωή» για ενήλικες και εφήβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών θα έχουν ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», δηλώνει αποφασισμένος ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦY) στη χώρα μας έχει μακρά ιστορία με πολλές παλινδρομήσεις. Η ΠΦΥ αποτελεί το κλειδί για τη σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που θα απολαμβάνει ο πολίτης και θα επιφέρει αυτόματα και αποφόρτιση των νοσοκομείων, τα οποία, ενώ είναι δομές Δευτεροβάθμιας και Tριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αυτήν τη στιγμή εκτελούν χρέη όλων των βαθμίδων. Από το 1983 με τον ν. 1397/83, ο οποίος δήλωνε την ανάπτυξη της ΠΦΥ σε αστικές και αγροτικές περιοχές, στις μεν αγροτικές περιοχές τα Κέντρα Υγείας αναπτύχθηκαν ταχύτατα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 (σε 4 χρόνια δημιουργήθηκαν 180 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα και σήμερα έχουν φτάσει τα 202) στις δε αστικές περιοχές, το δίκτυο των Κέντρων Υγείας δεν αναπτύχθηκε ποτέ, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Διαφορετική η φιλοσοφία των Αστικών Κέντρων Υγείας

Τι σημαίνει όμως Αστικό Κέντρο Υγείας και ποιες ανάγκες των δημοτών θα καλύπτει; Η δέσμη φροντίδων υγείας που παρέχει ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου επικεντρώνεται στην πρόληψη, στην αγωγή και στην προαγωγή της υγείας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν διαχείριση συνήθων ή έκτακτων περιστατικών και αιτιών προσέλευσης, διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, δράσεις πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας, καθώς και παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες. Ποια η διαφορά από τα ήδη υπάρχοντα 7 δημοτικά ιατρεία, θα αναρωτηθεί, δικαίως, ο καχύποπτος πλέον έλληνας πολίτης. Σήμερα υπάρχουν 7 Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία δεν αντιστοιχούν στα 7 δημοτικά διαμερίσματα αφενός, και το υφιστάμενο μοντέλο είναι καθαρά ιατροκεντρικό αφετέρου. Όταν ξεκίνησαν τα Δημοτικά Ιατρεία το 1987 αναπτύχθηκαν με τη φιλοσοφία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από ειδικούς γιατρούς, γεγονός αντίθετο με τη σύγχρονη άποψη για την ΠΦΥ.

Η μετατροπή των υφιστάμενων Δημοτικών Ιατρείων σ’ ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εκσυγχρονισμού του βιοϊατρικού εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα, την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τη διασύνδεση των Κέντρων Υγείας με το ευρύτερο σύστημα υγείας, το σχεδιασμό των υπηρεσιών όπως αυτός προκύπτει από την ανάλυση και μελέτη των αναγκών υγείας του πληθυσμού της Αθήνας, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών υποδομών, την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και την εγκατάσταση φωνητικής πύλης για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Σύμφωνα με τον ορισμό για την Υγεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τα περισσότερα προβλήματα υγείας εκτός από σωματική αιτιολογία έχουν επίσης ψυχική, κοινωνική και πνευματική αιτιολογία. ‘Αρα στην ΠΦΥ χρειάζεται πολυκλαδική ομάδα για την αντιμετώπισή τους, μια ομάδα δηλαδή με αρκετές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας όπου εκτός από το Γενικό γιατρό –η Γενική Iατρική είναι ειδικότητα, η οποία απαιτεί 4 χρόνια εκπαίδευσης μετά το πτυχίο της Iατρικής– πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του νοσηλευτή, του επισκέπτη υγείας, της μαίας, του κοινωνικού λειτουργού, του φυσικοθεραπευτή, του ψυχολόγου, του διαιτολόγου και άλλων συναφών επαγγελμάτων υγείας», επισημαίνει ο κ. Παύλος Θεοδωράκης, σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη σε θέματα Yγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και άνθρωπος με μακρά ιστορία και όραμα όσον αφορά την οργάνωση συστημάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στα νέα Αστικά Κέντρα Υγείας:

• Aυξάνεται το προσωπικό από 140 άτομα που είναι σήμερα σε 400.

• H επιστημονική ομάδα θα αποτελείται από Γενικό ιατρό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας, γυναικολόγους, παιδιάτρους και άλλους επαγγελματίες υγείας. Επίσης, θα παρέχεται φροντίδα σε θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

• Θα υπάρχει μάνατζερ υπηρεσιών υγείας, επαγγελματίας εξειδικευμένος στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Αυτό θεωρείται πρωτοτυπία στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί κοινή πρακτική στο εξωτερικό.

• Mέσα στους επόμενους 18 μήνες θα έχουν πλήρως εξοπλιστεί με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία την απαραίτητη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως είναι ο μαστογράφος, ο μετρητής οστικής πυκνότητας και ο υπέρηχος. Αυτά θα υπάρχουν σε όλα τα Κέντρα Υγείας.

Τα έργα προχωρούν γρήγορα και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πριν από ένα χρόνο, στις 22.8.2007 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία το ΥΥΚΑ δίνει κάθε χρόνο 10 εκατομύρια ευρώ για τη μετατροπή των Κέντρων Υγείας κτιριακά και εξοπλιστικά αλλά και για τη λειτουργία τους.

Για τις εξετάσεις που θα γίνονται στα ΚΥ θα υπάρχουν συμβάσεις με τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τα 5 από τα 7 Κέντρα Υγείας γίνονται με ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων και τα άλλα δύο, των Πετραλώνων και των Αμπελοκήπων, στο 3ο και 7ο διαμέρισμα, θα γίνουν με ενοικίαση νέων κτιρίων.

Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η κατεδάφιση του παλιού Δημοτικού Ιατρείου στο Νέο Κόσμο για να χτιστεί το νέο πρότυπο Δημοτικό Κέντρο Υγείας. Η χρηματοδότησή του γίνεται με δωρεά και θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Η χρηματοδότηση των υπολοίπων γίνεται, επίσης, εκτός από τη σύμβαση με το ΥΥΚΑ, από το πρόγραμμα «Θησέας» του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο χρηματοδοτεί δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από χορηγίες. Οι μελέτες για την ανακατασκευή των 5 Κέντρων Υγείας έχουν ήδη προκηρυχθεί, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Αθήνα μια πόλη για να ζεις

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών

«Ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας οφείλει να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και πολιτικών και στους τρεις πυλώνες της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, τόσο στην πρωτογενή πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, όσο και στη θεραπεία και στην κοινωνική επανένταξη των χρηστών». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων στο φλέγον κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα « Αθήνα-Ζωή» του Δήμου Αθηναίων επελέγη από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (Organization of American States, OAS) ως καλή πρακτική και παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2008 στον ‘Αγιο Δομήνικο, στο Διηπειρωτικό Φόρουμ της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Ηπείρου για τη συνεργασία των πόλεων στη θεραπεία των χρηστών των ναρκωτικών ουσιών.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι ήδη σε εξέλιξη. Υλοποιείται σ’ ένα χώρο 14.061 τετραγωνικών μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του νοσοκομείου «Σωτηρία» προσφορά της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. Εκτός από τα φυσικά του πλεονεκτήματα, είναι στο κέντρο της πόλης σ’ ένα ιδανικό θεραπευτικό περιβάλλον και έχει και το πλεονέκτημα να βρίσκεται στον υγειονομικό άξονα των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας, τα οποία διαθέτουν ψυχιατρικές κλινικές που δύνανται να καλύψουν ανάγκες που αφορούν ενήλικες και έφηβους χρήστες με διπλή διάγνωση.

Στο χώρο θα κατασκευαστούν τρία κτίρια: το ένα θα στεγάζει το Πρόγραμμα Σωματικής Αποτοξίνωσης Detox, το δεύτερο θα δέχεται τους ενήλικες χρήστες και το τρίτο τους έφηβους χρήστες. Ο Παύλος Θεοδωράκης διευκρινίζει ότι «το θεραπευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται έχει να κάνει με τον κάθε μεμονωμένο χρήστη. Αλλιώς αντιμετωπίζεις έναν έφηβο κι αλλιώς κάποιον που είναι 20 χρόνια στην εξάρτηση.

Η ατομική θεραπευτική προσέγγιση είναι διεθνώς η ενδεδειγμένη πρακτική. Επίσης, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα θεραπευτικά προγράμματα από αυτά μείωσης της βλάβης, όπως π.χ. παροχή βελόνων μιας χρήσεως, προφυλακτικά κ.λπ. Σήμερα δίδεται διεθνώς έμφαση στα προγράμματα μείωσης της βλάβης.

Κατά τη γνώμη μου, αλλά και των πιο διακεκριμένων επιστημόνων που διεθνώς ασχολούνται με το θέμα, προγράμματα μείωσης της βλάβης και θεραπεία πρέπει να υπάρχουν παράλληλα και ακόμα περισσότερο προγράμματα πρόληψης».

Για το σύνολο του προγράμματος έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΥΚΑ και του δήμου για ετήσια χρηματοδότηση με 3 εκατομύρια ευρώ, για 5 χρόνια, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2008, η οποία θα ανανεώνεται στο τέλος κάθε 5ετίας.

Πρόληψη

Στον τομέα της πρόληψης ήδη εξασφαλίστηκε η αύξηση των Κέντρων Πρόληψης από 4 σε 7. Τα Κέντρα Πρόληψης εφαρμόζουν αγωγή Υγείας στο Γενικό Πληθυσμό (μαθητές, γονείς κ.λπ.) όχι με διαλέξεις, αλλά με ομάδες εργασίας όπου εντοπίζουν και πιθανούς μελλοντικούς χρήστες.

Κατά τη διάρκεια του 2007 τα 4 Κέντρα Πρόληψης για τα ναρκωτικά του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησαν 536 διδακτικές ώρες για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών σε 1.000 περίπου μαθητές, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων καθώς και 175 ώρες σε 140 δασκάλους νηπιαγωγούς και καθηγητές Μέσης Eκπαίδευσης. Ο συνολικός αριθμός των επωφελούμενων στα προγράμματα αυτά αυξήθηκε πάνω από 10% σε σχέση με το 2006.

Στο πλαίσιο παροχής υποστήριξης και συμβουλευτικής στο δρόμο υποστηρίχθηκαν το 2007 περισσότερο από 400 χρήστες, αριθμός αυξημένος κατά 45% από το 2006. Η σύμβαση για τα επιπλέον Κέντρα Πρόληψης έχει υπογραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2007 και οι θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί. Επιπλέον, κινητές μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης θα είναι έτοιμες μέσα σε ένα εξάμηνο.

Θεραπεία και επανένταξη

Σε άμεση προτεραιότητα είναι η λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού Υποδοχής, το Πρόγραμμα Υποστήριξης Οικογενειών και τα τμήματα Έρευνας, Πρόληψης και Εφαρμογών, καθώς και Διοικητικού και Οικονομικού. Σε δεύτερη φάση θα ξεκινήσουν το Κέντρο Σωματικής Αποτοξίνωσης (DETOX), το Ανοικτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα και το Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Επανένταξης. Βεβαίως, στην πορεία θα αναπτυχθεί συνεργασία και με τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθώς και το Παιδείας.

«Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλων των φάσεων είναι 18 μήνες, και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί», δηλώνει ο κ. Παύλος Θεοδωράκης, και συνεχίζει «τα έργα είναι ώριμα, όταν τα ανακοινώσαμε ήταν ήδη σε εξέλιξη».