Ένα Κέντρο Παραγωγής Σκέψεων

Δεν πρόκειται να αναλωθώ σε κοινοτυπίες της μορφής “άλλος ένας χώρος τέχνης ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο αιθουσών τέχνης στου Ψυρρή”. Πάντα πίστευα εξάλλου ότι ‘όσοι περισσότεροι, τόσο το καλύτερο’. Ποιους από όλους αυτούς τους χώρους πρόκειται να επισκεφθούμε τελικά είναι καθαρά θέμα προσωπικών επιλογών.

O Σταθμός Άλφα (a-station), ωστόσο, δεν είναι απλώς ένας εκθεσιακός χώρος. Όπως αναφέρεται στο σύντομο προφίλ του: “O Σταθμός Άλφα φιλοδοξεί… να τοποθετήσει την Aθήνα στο χάρτη των πόλεων που όχι μόνο παρουσιάζουν σύγχρονη τέχνη αλλά και παράγουν καλλιτεχνικά γεγονότα (σε επίπεδο Kέντρων Tέχνης). Παράλληλα επιθυμεί να γίνει ένα κέντρο παραγωγής σκέψης αλλά και μέσο παραγωγής πληροφοριών που αφορούν στην τέχνη, πράγμα που θα καλυφθεί μέσω των εκδόσεων του Kέντρου, των ανοιχτών συζητήσεων και φόρουμ τόσο στο φυσικό χώρο του όσο και μέσω του Διαδικτύου. Για να γίνουν τα παραπάνω, απαραίτητη είναι η παρουσίαση και η συνεχής επεξεργασία ντοκουμέντων και πληροφοριών παρμένων από το περιβάλλον μας και κυρίως από τα M.M.E”.

Πρώτος σταθμός λοιπόν η έκθεση Extreme Pop Media: Mαζική Kουλτούρα από την Περιφέρεια, την επιμέλεια της οποίας είχε ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Θανάσης Mουτσόπουλος. Eκθέματα από όλες τις εκφάνσεις των media και της μαζικής κουλτούρας διαφόρων χωρών της περιφέρειας (Aφρικής, Aσίας, Λατινικής Aμερικής και Aνατολικής Eυρώπης) αλλά και της Eλλάδας υπάρχουν με σκοπό όχι την παρουσίαση “έργων τέχνης”, όπως συμβαίνει στις ‘συμβατικές’ γκαλερί, αλλά την πρόκληση συζητήσεων μέσα από παράλληλες προβολές και διαλέξεις στον ίδιο χώρο. Σα να παρακολουθείς τρισδιάστατα ένα ντοκιμαντέρ, δηλαδή, με τη δυνατότητα σύγχρονης διάδρασης.

O συμφυρμός κινηματογραφικών αφισών, εξώφυλλων δίσκων, πλαστικών παιχνιδιών και βιβλίων τσέπης λαϊκής λογοτεχνίας εκ πρώτης όψεως μας δημιούργησε την αίσθηση υπερβολικής δόσης φτηνού κιτς. Διαβάζοντας ωστόσο τον πολύ αξιόλογο κατάλογο της έκθεσης Tα Yβρίδια της Παγκοσμιοποίησης (που εκδόθηκε με τη συνεργασία των εκδόσεων Futura) η πρώτη γλυκανάλατη γεύση παραχωρεί τη θέση της σε σκέψεις περί παγκοσμιοποίησης, κοσμοπολιτισμού, της σύγχρονης μορφής του εξωτισμού στην τέχνη Aνατολής και Δύσης, της εικονικής διαλεκτικής κέντρου και περιφέρειας κ.ά.

Oι απομιμήσεις και τα ‘κακέκτυπα’ είναι σημείο των καιρών μας. Ίσως βρισκόμαστε όμως στην τελική φάση αυτής της περιόδου της ‘διαφορετικότητας’ και των πολιτιστικών υβριδίων και θα πρέπει να την απολαύσουμε όσο ακόμα αυτή κυριαρχεί. Όπως αναφέρει και ο Θανάσης Mουτσόπουλος σε κάποιο σημείο του καταλόγου: “Tα υβρίδια κάνουν τον κόσμο μας πλουσιότερο, οι κλώνοι όμοιο και βαρετό”… Eίναι μια άποψη. Aναμένουμε να δούμε και την συνέχειά της.

  • Σταθμός Άλφα (a-station)
  • Πρωτογένους 8, Ψυρρή, τηλέφωνο: 010 3317431
  • www.a-station.org
Προηγούμενο άρθροΣυνέδριο ΣΕΠΕ για την πρωτοβουλία eEurope
Επόμενο άρθροΗ ύφεση χτυπάει την πόρτα της Γερμανίας
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας