Ένας «τρελός – τρελός» επενδυτής που ρισκάρει

«Ήρθε η στιγμή για μια εξισορρόπηση μεταξύ πλουσίων και φτωχών, παρότι είμαι Ρεπουμπλικάνος», λέει Μ.Γκρος της Pimco

Ανέλαβε το μεγαλύτερο ρίσκο στα 40 χρόνια της σταδιοδρομίας του ως επενδυτής, το τρέχον έτος, όταν τοποθέτησε σχεδόν το σύνολο των υπό διαχείριση ομολόγων της εταιρείας του, ύψους 132 δισ. δολαρίων , σε ενυπόθηκους στεγαστικούς τίτλους των Fannie Mae και Freddie Mac.

Όταν όλοι οι άλλοι επενδυτές επέλεξαν να παρατηρούν τα τεκταινόμενα από απόσταση, αυτός επένδυσε σε στεγαστικά ομόλογα με την πεποίθηση ότι θα διασωθούν από την κρίση στην αγορά κατοικιών και πως οι δύο εταιρείες δεν θα αφεθούν να καταρρεύσουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αποδείχτηκε πως είχε δίκιο. Οι επενδυτές του είχαν και αυτοί λόγους να είναι χαρούμενοι, αφού η απόδοση των επενδύσεών τους έχει ενισχυθεί κατά 9% από πέρυσι.

Η διορατικότητα του κ. Γκρος υποστηρίχτηκε, πιθανώς, από το γεγονός ότι η εταιρεία του δεν εδρεύει στην Wall Street. Τα γραφεία της Pimco, την οποία συνίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, βρίσκονται σε ένα μικρό κτιριακό συγκρότημα που αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου στο Νιούπορτ Μπιτς, έξω από το Λος Άντζελες. Δεν ενέδωσε ακόμη στο κλίμα άγριας ευφορίας, έστω και αν μετέτρεψε τη Ρimco σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού. Το fund διαχείρισης ομολόγων Total Return, που επίσης του ανήκει, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και είναι, πιθανώς, ο πιο διάσημος επενδυτής στην αγορά ομολόγων στην υφήλιο.

Η καθαρή αξία του ανέρχεται σε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια. Εν τούτοις, στην ηλικία των 64 ετών μοιάζει ένας απίθανος κυρίαρχος του σύμπαντος ο οποίος, ασφαλώς, δεν θυμίζει σε τίποτε ένα δεινό άνθρωπο των deals. Συνεσταλμένος και λάτρης της αντικειμενικότητας της ενδοσκόπησης και της αυτο-αμφισβήτησης, εγκαταλείπει σπανίως το Νιούπορτ Μπιτς. Συνεσταλμένος, μονομανής, ευεπίφορος στην ενδοσκόπηση και στην αυτο-αμφισβήτηση σπανίως εγκαταλείπει το αγαπημένο του Νιούπορτ Μπιτς. Πριν από μερικά χρόνια αισθανόταν τόσο απογοητευμένος από τις αποδόσεις που πετύχαινε το fund του που έλειψε μιαν ολόκληρη εβδομάδα από το γραφείο.

Η εταιρεία που ίδρυσε αντικατοπτρίζει την προσωπική εσωτερική inward focus. Είναι, επίσης, πιο ανταγωνιστικός και τολμηρός στη σκέψη από ότι υποδηλώνει η εσωστρεφής συμπεριφορά. Ο κ. Ελ- Έριαν, ο οποίος εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος να διαδεχτεί τον κ. Γκρος στην ηγεσία του fund, χαρακτηρίζει την επενδυτική φιλοσοφία του με τον επινοητικό όρο «δημιουργική παράνοια». Του αρέσει να ακολουθεί πιστά το καθημερινό πρόγραμμά του, δηλαδή, να φθάνει στο γραφείο στις 6 το πρωί και να εργάζεται χωρίς διακοπή έως πριν από το μεσημέρι όταν πηγαίνει για το αγαπημένο μάθημά του γιόγκα.

Συναντά τους συνεργάτες του παίζει, τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, γκολφ, επιστρέφει στο σπίτι του στις 6 το απόγευμα και κοιμάται στις 9 το βράδυ.

Ζει μιαν ήσυχη ζωή πλάι στη σύζυγό του Σου και έχει τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο από την πρώτη γυναίκα του.

Ανέκαθεν υποστηρικτής των Ρεπουμπλικάνων, δεν φοβάται να διατυπώσει αντίθετες πολιτικές απόψεις.

Το 2003 αντιτάχθηκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ υποστηρίζοντας πως «μπορεί να ελαττώσουμε τον βαθμό της έκθεσής μας στους κινδύνους αλλά θα χάσουμε ένα μέρος της ψυχής μας», και τάχθηκε υπέρ του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Στην ερώτηση αν σκοπεύει να ψηφίσει ξανά υπέρ των Ρεπουμπλικάνων απαντά: «Δεν πιστεύω πως η φθίνουσα οικονομία μας ευνοεί τον Μπάρακ Ομπάμα.

Παρά το γεγονός πως είμαι Ρεπουμπλικάνος, πιστεύω ακόμη, ότι ήλθε η στιγμή για μια εξισορρόπηση των συμφερόντων μεταξύ πλουσίων και λιγότερων πλουσίων. Οι άνθρωποι θα με θεωρήσουν τρελό επειδή λέω πως γνωρίζω».