ΑρχικήΕιδήσειςΕνεργειακός ..."σκουπιδοφάγος"

Ενεργειακός …”σκουπιδοφάγος”

Επιστήμονες έχουν κατασκευάσει και δοκιμάσει ήδη για το στρατό ένα φορητό μηχάνημα το οποίο είναι σε θέση, με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο, να μετατρέπει απορρίμματα σε ηλεκτρισμό.

Αυτό το επίτευγμα, που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές στο πανεπιστήμιο Purdue, δίνει ένα νέο νόημα στον όρο «στρατιωτική δύναμη».

Οι επιστήμονες από το τμήμα της βιολογικής και γεωργικής μηχανικής έχουν κατασκευάσει ένα φορητό μηχανισμό ο οποίος μπορεί να μετατρέπει μια σειρά από απορρίμματα τροφίμων και ανόργανες ύλες σε ηλεκτρισμό, μειώνοντας έτσι την ποσότητα των καυσίμων και απορριμμάτων που θα πρέπει να μεταφέρουν οι στρατιώτες στο πεδίο μάχης.

Εκτός του ότι αυτή η κατασκευή είναι αρκετά μικρή για να μεταφερθεί, η διύλιση περιλαμβάνει τρείς τεχνολογίες σε μια: έναν βιοαντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιεί ένζυμα και μικροργανισμούς για την μετατροπή των απορριμμάτων σε αιθανόλη, μια μονάδα εξαερισμού η οποία μετατρέπει το πλαστικό, το χαρτί και άλλα υπολειμματικά στοιχεία σε μεθάνιο και προπάνιο και μια τροποποιημένη μηχανή ντίζελ η οποία μπορεί να εκτελέσει καύση αιθανόλης και καύσιμου ντίζελ σε διάφορες αναλογίες.

Η μηχανή αυτή τροφοδοτεί μια γεννήτρια η οποία παράγει ηλεκτρισμό.

«Η μοναδικότητα αυτού του μηχανισμού συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί», σχολιάζει ο Michael Ladisch, υπεύθυνος του προγράμματος.

Η χρήση καύσιμου ντίζελ είναι απαραίτητη για τις πρώτες ώρες λειτουργίας. Στη συνέχεια τα σκουπίδια είναι αυτά που τροφοδοτούν το σύστημα.

Η αιθανόλη που παράγεται και τα αέρια καύσιμα αντικαθιστούν το καύσιμο ντίζελ, το οποίο σχεδόν εξαλείφεται. Το κύριο παραπροϊόν της παραπάνω διαδικασίας είναι κάποια στάχτη η οποία θα πρέπει να αφαιρείται κάθε τόσο.

Δύο πρωτότυπα αυτής της κατασκευής πρόκειται να διατεθούν σε επίδειξη. Η ελπίδα είναι αυτό το σύστημα να μειωθεί σε μέγεθος έως ένα ποσοστό 60%.

Οι κατασκευαστές του επίσης ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα είναι δυνατή η ευρεία χρήση του σε άλλες περιοχές ως εφεδρικό σύστημα παραγωγής ενέργειας.

«Αυτό είναι ο στόχος μας από άποψη βιωσιμότητας», αναφέρει ο Kartik Chandran, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Κολομβίας.

Ο Chandran λέει ότι συστήματα όπως αυτό που σχεδιάστηκε στο πανεπιστήμιο Purdue δεν είναι ιδανικά μόνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για φτωχές χώρες στις οποίες υπάρχουν συχνά ελλείψεις στον ενεργειακό τομέα και τον ηλεκτρισμό.

«Το πιο δύσκολο μέρος είναι αυτό του διαχωρισμού του καυσίμου μετά από την παραγωγή του και στη συνέχεια ο καθαρισμός του ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ανάφλεξης».

Για την κατασκευή του μηχανισμού από το πανεπιστήμιο του Purdue μελετήθηκαν οι τυπικές ποσότητες απορριμμάτων που παράγονται στο πεδίο της μάχης έτσι ώστε να εφαρμοστεί η καλύτερη τεχνολογία μετατροπής.

Αυτό που έπρεπε να γίνει είναι επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στο pH και την θερμοκρασία για τα συγκεκριμένα ένζυμα και μικροοργανισμούς τα οποία επέλεξαν οι επιστήμονες.

Για το πλαστικό, το ξύλο και άλλες παρόμοιες ύλες οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να διασπαστούν στον βιοαντιδραστήρα, αναπτύχθηκε ένα σύστημα εξαερισμού με τη βοήθεια του οποίου τα υλικά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες σε ανοξικές συνθήκες.

«Είμαστε τυχεροί», αναφέρει ο Ladisch, τονίζοντας την πολυπλοκότητα της μαθηματικής προσομοίωσης που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του συστήματος.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166