Επικίνδυνη ενδεχόμενη εκτροπή στην ΕΕ

Tο σχόλιο, ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν απεβίωσε, αλλά δυστυχώς τοποθετήθηκε στην κατάψυξη», αντανακλά ηπίως την κατακραυγή για την, πολιτικής σκοπιμότητας, απόφαση κατά πλειοψηφία μιας ψήφου, των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης περί μη επιβολής κυρώσεων στους δύο ισχυρούς, τη Γερμανία και τη Γαλλία λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων.

Παρά την πείσμονα αντίδραση της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, οι υπουργοί παρέκαμψαν το πνεύμα και το γράμμα του Συμφώνου και προχώρησαν σε μια απόφαση που ευθύς αμέσως αμφισβητήθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία την χαρακτήρισε ως στερούμενη νομικής βάσης, όσο και από κράτη -μέλη.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη πιστή εφαρμογή του Συμφώνου, με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, που ψήφισε υπέρ της απόφασης, να τονίζει ότι η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου Υπουργών θεωρεί νόμιμη την απόφαση. O κ. N. Xριστοδουλάκης τάχθηκε υπέρ της Eπιτροπής αλλά, με επιχείρημα ότι η άποψη αυτή δεν συγκέντρωνε την αναγκαία πλειονότητα, …ψήφισε την αντίθετη συμβιβαστική άποψη!

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξετάζει και η Ολλανδία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας αυτής. Την ίδια ώρα ακόμη και στη Γερμανία, η οποία πολιτικά ευνοείται από την απόφαση, διατυπώνονται αρνητικές αντιδράσεις με πρώτη την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας που υποστηρίζει ότι η απόφαση είναι μια βόμβα στα θεμέλια της νομισματικής ενοποίησης.

Απογοήτευση για τις εξελίξεις εξέφρασε και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνήλθε εκτάκτως χθες το απόγευμα και το οποίο δεν έκρυψε ότι υιοθετεί απόλυτα τις απόψεις της Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων και όχι το «πάγωμα» του Συμφώνου.

Η ΕΚΤ έσπευσε να τονίσει ότι θα επιμείνει στην πολιτική διασφάλισης της σταθερότητας και του πληθωρισμού, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η απόφαση των υπουργών θα οδηγήσει σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και επίσπευση της ανόδου των επιτοκίων, σαφώς δε σε εξασθένιση του ευρώ.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας είπε ότι με τις μεγάλες χώρες να αυξάνουν τα ελλείμματα θα σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων και η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ευρώ, θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.