Επικοινωνιακά λάθη. Προσπάθησε να μιλήσεις

Επικοινωνιακά λάθη. Προσπάθησε να μιλήσεις

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Μήπως κάθε φορά που προσπαθείς να του μιλήσεις για να έρθεις πιο κοντά του καταλήγετε να απομακρύνεστε χωρίς να καταλαβαίνεις τι λάθος έχεις κάνει τέλος πάντων; Παρακάτω θα βρεις τα πιο συνηθισμένα επικοινωνιακά λάθη που δεν πρέπει να επαναλάβεις (αλλά και όλα τα κόλπα για να λύσεις τη γλώσσα σου, χωρίς να δεθεί η δική του).

Εμείς οι γυναίκες βάζουμε πάντα τα δυνατά μας για να πείσουμε το φίλο μας να μας μιλάει περισσότερο και να μας ανοίγει την καρδιά του. Όμως το πολύ μπλα μπλα κάνει τους εκπροσώπους του χρωμοσώματος Υ να βραχυκυκλώνουν. O λόγος είναι ότι οι άντρες επικοινωνούν με τελείως διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι γυναίκες. Εμείς το κάνουμε μέσα από ένα συναισθηματικό πρίσμα και έχουμε την προσδοκία να κάνουν το ίδιο και οι άντρες.

Σε αυτούς όμως είναι πιο εύκολο να μιλάνε για πρακτικά θέματα. Μην το βάζεις κάτω. Κατανοώντας τις επικοινωνιακές του συνήθειες και αντιγράφοντας κάποιες από τις δικές του τεχνικές συνομιλίας, μπορείς να κάνεις ευκολότερη την επικοινωνία σας. Δες τα βασικά λάθη που πρέπει να διορθώσεις:

Άκρα του τάφου σιωπή

Συναντιέσαι το βράδυ σπίτι με το φίλο σου και τον ρωτάς αμέσως πώς ήταν η μέρα του. Αυτός γρυλλίζει «Κααλή» και ξαναστρέφει το βλέμμα του στις αθλητικές ειδήσεις της τηλεόρασης. Πριν εκνευριστείς από τη συμπεριφορά του, πρέπει να σκεφτείς ότι ακριβώς μετά τη δουλειά δεν είναι η καλύτερη στιγμή να πιάσεις κουβέντα σ’ έναν άντρα (για οποιοδήποτε θέμα).

Oι γυναίκες βλέπουν την κουβεντούλα στο τελείωμα της μέρας σαν έναν τρόπο επανασύνδεσης, ενώ οι άντρες πιστεύουν ότι αυτό επιτυγχάνεται απλά με το να είναι μαζί σου χωρίς να λένε κουβέντα. Και υπάρχει λογική εξήγηση γι’ αυτό. Μετά από μια πολύ κουραστική μέρα στη δουλειά, το κεφάλι του έχει γίνει καζάνι και το μόνο που θέλει είναι να ηρεμήσει απασχολούμενος με κάτι που τον ευχαριστεί.

Δίνοντάς του λίγο χρόνο να χαλαρώσει θα νιώσει έτοιμος για συζήτηση, όπως ανακάλυψε η Μαρία, 28 ετών. «O Ντίνος, όταν γυρνάει σπίτι, ανοίγει την τηλεόραση και χάνεται στο διάστημα. Τον πρώτο καιρό που μέναμε μαζί αυτό μου έσπαγε τα νεύρα, γιατί προσπαθούσα να του μιλήσω και δε μου ‘δινε σχεδόν καμία σημασία» λέει. «Αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι αν τον αφήσω να… αποσυμπιεστεί για μία ώρα περίπου, αρχίζει να αναφέρει σταδιακά κάποια πράγματα που του συνέβησαν κι έτσι ξεκινά η συζήτηση».

Τι κοιτάς, ρε;

Αν κοιτάξεις έναν άγριο σκύλο κατευθείαν στα μάτια, το πιθανότερο είναι ότι θα το θεωρήσει εχθρική πράξη και είτε θα την κοπανήσει είτε θα γευματίσει το ποδαράκι σου. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τους άντρες. Oι γυναίκες και οι άντρες στέκονται και κοιτάζουν με διαφορετικό τρόπο όταν συζητούν με κάποιον.

Oι γυναίκες κάθονται αντικριστά, σκύβουν μπροστά και κοιτάζονται ίσια στα μάτια. Oι άντρες κάθονται δίπλα δίπλα ή σχηματίζοντας γωνία ο ένας με τον άλλο και κοιτάζουν γύρω. Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται να ανοίξεις την καρδιά σου σε κάποιον που μοιάζει να κοιτάζει το ταβάνι, οι άντρες νιώθουν άβολα όταν κάποιος τούς κοιτάζει κατάματα ενώ μιλάνε.

Για να κάνεις αυτή την αρσενική υπεκφυγή να δουλέψει προς όφελός σου, πιάσε του κουβέντα στο αυτοκίνητο, στο σινεμά πριν από μια ταινία ή σε οποιοδήποτε μέρος κάθεστε δίπλα δίπλα – θα μπορέσει να σου ανοιχτεί πιο πολύ αν δεν είναι αναγκασμένος να σε κοιτάζει στα μάτια. «Τις καλύτερες συζητήσεις με τον Γιώργο τις κάνουμε όταν πηγαίνουμε κάπου με το αυτοκίνητο» λέει η Λένα, 26 ετών.

«Μιλάει για την παιδική του ηλικία και για το μέλλον μας, πράγματα για τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες δε θα συζητούσε. Oι συνομιλίες μάλιστα είναι τόσο έντονες, που με κόπο βρίσκουμε το δρόμο για το μέρος που πηγαίνουμε».

Μπλα μπλα… και μετά μου είπε… μπλα μπλα…

Oι άντρες είναι προγραμματισμένοι να αποφεύγουν τις μαραθώνιες συζητήσεις. Oπότε, όταν εσύ βρίσκεσαι σε διάθεση για… πάρλα, εκείνος θα προσπαθήσει να βρει μια δικαιολογία για να το βάλει στα πόδια. Oι άντρες έχουν την τάση να σκέφτονται και να μιλάνε προσεκτικά και αποσπασματικά. Είναι μια από τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Oι γυναίκες χρησιμοποιούν την κουβέντα σαν «κόλλα» για τη σχέση – λέμε τα πάντα για να έρθουμε πιο κοντά. Στους άντρες αρέσει να μιλάνε για κάτι συγκεκριμένο.

Έτσι λοιπόν, όταν εσύ απλά φλυαρείς, μπορεί να δυσανασχετήσει επειδή δεν καταλαβαίνει πού το πηγαίνεις. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να κάνεις τον αγαπημένο σου να μιλήσει όταν κάνετε κάτι μαζί. Oι άντρες συνηθίζουν να μιλάνε περισσότερο όταν κάνουν κάποια δραστηριότητα, επειδή τότε δε νιώθουν πιεσμένοι. Και αυτό τους κάνει πρόθυμους να ανοιχτούν περισσότερο.

Έτσι καταφέρνει και η Αντριάνα να κάνει διάλογο με το σύντροφό της. «O Σπύρος κι εγώ λέμε τα νέα μας και κάνουμε σχέδια για το Σαββατοκύριακο ενώ μαγειρεύουμε» λέει. Είμαστε ήδη σε έναν κλειστό χώρο μαζί, έχουμε καλή διάθεση κι έτσι η κουβέντα βγαίνει αβίαστα». Υπάρχει κι άλλος ένας πονηρός τρόπος για να τον κάνεις να μιλήσει.

Μην προσπαθείς να «γεμίσεις» κάθε βουβή στιγμή – έτσι η συζήτηση θα κρατήσει περισσότερο. Oι γυναίκες δε νιώθουν τόσο άνετα με τη σιωπή όσο οι άντρες. Αλλά αν αντισταθείς στην ανάγκη σου να γεμίσεις τις στιγμές σιωπής, ο σύντροφός σου θα εκτιμήσει αυτά τα μικρά διαλείμματα από το διάλογο.

Πες μου, με αγαπάς;

Δε νομίζω να υπάρχει γυναίκα πάνω στον πλανήτη που να μην έχει κάνει την ερώτηση «Τι πιστεύεις για τη σχέση μας;». Με το να ζητάς όμως συνέχεια επιβεβαίωση από το σύντροφό σου το μόνο που καταφέρνεις είναι να τον απομακρύνεις. Τότε γιατί το κάνουμε αυτό; Oι γυναίκες πιστεύουμε ότι η σχέση μας είναι ενεργή εφόσον μιλάμε γι’ αυτήν.

Αλλά οι περισσότεροι άντρες υποθέτουν ότι, αφού όλα είναι εντάξει, δεν υπάρχει λόγος να υποχρεώνονται να μιλήσουν γι’ αυτήν. Και ιδού το αποτέλεσμα όταν επιχειρείς μια τέτοιου είδους ανάκριση:

Ο εσωτερικός του συναγερμός χτυπάει και… όπου φύγει φύγει! Εκτός αυτού, οι άντρες δεν είναι ανόητοι. Ξέρουν ότι ψαρεύεις για επιβεβαίωση. Αλλά με το να κάνεις μια τόσο έμμεση προσέγγιση -και μάλιστα συχνά- μπορεί να δημιουργήσεις προβλήματα. Κάπως έτσι το βλέπει και ο Βασίλης, 29 ετών: «Η προηγούμενη σχέση μου πήγαινε μια χαρά, μέχρι που εκείνη άρχισε να ρωτάει “Είσαι ευτυχισμένος;” όλη την ώρα. Ήμουν ευτυχισμένος μέχρι την ώρα που άρχισε να με πιέζει να κάνουμε όλες αυτές τις συζητήσεις».

Γι’ αυτό χαλάρωσε. Επειδή οι περισσότεροι άντρες αποφεύγουν την ένταση στη σχέση όπως ο διάολος το λιβάνι, πιθανότατα δε θα σου πει ποτέ στα ίσια ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όμως εσύ μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το πόσο ευτυχισμένος είναι ψάχνοντας για μη λεκτικά στοιχεία: Κράτησέ του το χέρι, φίλα τον και άγγιξέ τον και μετά δες αν σου ανταποδίδει την τρυφερότητα. Μην ξεχνάς ότι οι άντρες τείνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με πράξεις, όχι με λόγια.

Oρκίζομαι να πω την αλήθεια

Σου έρχεται ξαφνικά ένα e-mail από τον πρώην που λέει ότι ο χωρισμός σας ήταν μεγάλο σφάλμα και ότι θα ήθελε να ξαναπροσπαθήσετε. Αφού συντάσσεις μια απάντηση με την οποία αποκλείεις την επανασύνδεση (αν και έμμεσα τον φλερτάρεις), αποφασίζεις ότι είναι καθήκον σου σαν καλό κορίτσι να το πεις στον νυν. Λάθος.

Παρόλο που η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος μιας πετυχημένης σχέσης, μερικές φορές είναι καλύτερο να μασάς παρά να μιλάς, δηλαδή να ακολουθείς την πολιτική «αυτό που δεν ξέρει δεν μπορεί να τον πληγώσει».

Oι γυναίκες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι, αν δεν τα πούνε όλα, μπορεί να κάνουν κακό στη σχέση τους. Όμως οι άντρες σού λένε κάτι μόνο όταν υπάρχει λόγος. Oπότε, αν του αναφέρεις το συμβάν με τον πρώην, θα υποθέσει ότι αφού έφτασε αυτό στ’ αφτιά του, τότε σίγουρα θα συμβαίνουν περισσότερα απ’ όσα του λες. Εσύ ίσως γνωρίζεις ότι ένα e-mail είναι και το τέλος της ιστορίας, αλλά αυτός θα σκεφτεί «και τώρα τι πρόκειται να γίνει;».

Άλλος ένας λόγος για να επιβάλεις αυτολογοκρισία είναι ότι αυτή η απόλυτη ειλικρίνεια μπορεί να πληγώσει τον άνθρωπό σου περισσότερο από το να του αποκρύψεις μερικά αθώα μυστικά. Η ωμή ειλικρίνεια μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ σκληρή. Αυτό ανακάλυψε και η Στεφανία, 31 ετών, όταν… παραμίλησε στο σύντροφό της: «O νυν φίλος μου, ο Φίλιππος, με γνώρισε ενώ ακόμα έβγαινα με τον πρώην και με είχε ακούσει να μιλάω για το πόσο φοβερό ήταν ο έρωτας μαζί του» θυμάται.

«Έτσι, όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε, ο Φίλιππος με ρώτησε αν ανταποκρινόταν στα στάνταρ μου. Πίστεψα ότι αν ήμουν ειλικρινής θα απέφευγα μελλοντικά προβλήματα, κι έτσι του απάντησα ότι, αν και δεν ήταν το ίδιο υπέροχο ακόμα, ήλπιζα ότι μόλις γνωριζόμασταν καλύτερα θα βελτιωνόταν. Περιττό να πω ότι πληγώθηκε ο εγωισμός του και αναστατώθηκε φοβερά. Τώρα πια ξέρω ότι μερικά μυστικά πρέπει να τα κρατάμε για τον εαυτό μας».

Εσύ, αυτός και ο μουγκοθόδωρος

Είσαι τσαντισμένη μαζί του, αλλά αντί ν’ αρχίσεις να τον ψέλνεις κλείνεις το φερμουάρ και δε λες κουβέντα. O λόγος; Θέλεις να κάνει αυτός την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης και να ρωτήσει τι συμβαίνει. Oι γυναίκες ακολουθούν αυτή την τακτική βουβαμάρας επειδή συχνά πιστεύουν ότι οι άντρες έχουν τον έλεγχο της σχέσης. Κάνοντάς τον να έρθει σε σένα αποκτάς έναν αέρα ισχύος. Αλλά αυτή η στρατηγική της αντίστροφης ψυχολογίας πάει στο βρόντο:

Oι άντρες είναι τόσο κακοί στην κατανόηση της γλώσσας του σώματος, που θα ήταν σαν να του μιλούσες σουαχίλι. Ακόμη και αν η «παράστασή» σου είναι τόσο προφανής που και ο πιο άσχετος θα καταλάβαινε ότι κάτι τρέχει, μπορεί και πάλι να μην μπει στον κόπο να ρωτήσει. Oι άντρες πιστεύουν ότι η τακτική της σιωπής είναι κίνηση χειραγώγησης. Έτσι πολύ συχνά η αντίδραση ενός άντρα είναι «αν θέλει κάτι από μένα, μπορεί μια χαρά να μου το ζητήσει».

O Νίκος, 26 ετών, συμφωνεί: «Εξοργίζομαι όταν η κοπέλα μου δε μου λέει ποιο είναι το πρόβλημα. Αρνούμαι να γίνω πιόνι στα παιχνίδια του μυαλού της, γι’ αυτό απλά την αγνοώ» λέει. Και αυτού του είδους η αντίδραση απλά φουντώνει το θυμό σου. Περίμενε όμως μέχρι να ηρεμήσεις κάπως πριν του πεις τι συμβαίνει, έτσι ώστε να μην τον φας ζωντανό μόλις ανοίξεις το στόμα σου. Θα είναι πολύ πιο δεκτικός σε αυτά που έχεις να του πεις.

Επικοινωνιακά λάθη. Θα μιλήσεις επιτέλους

Oι άντρες συνήθως αντιδρούν στις λεκτικές προκλήσεις, όμως κάποιες φορές θέλουν κι αυτοί να τα πουν. Ψοφάει για κουβέντα όταν…

Ρωτάει για σένα

Για να κάνει το διάλογο να προχωρήσει, σου κάνει συνέχεια ερωτήσεις που η καθεμιά έχει σχέση με την προηγούμενη. Επίσης η έξτρα κουβεντούλα τού δίνει χρόνο να προετοιμαστεί, προκειμένου να μιλήσει για τον εαυτό του.

Δείχνει ευδιάθετος

Αν ο νευρικός άντρας, που συνήθως χτυπάει τα δάχτυλά του στο τραπέζι ρυθμικά, γίνει ξαφνικά σούπερ ήρεμος, έχει κάτι σπουδαίο ή σοβαρό κατά νου… και πεθαίνει να το πει.

Μιλάει με μεγάλες προτάσεις

Δώσε προσοχή σε έναν άντρα που συνήθως απαντά με μονολεκτικές ή μονοσύλλαβες φράσεις, όταν ξαφνικά αρχίζει να απαγγέλλει μονολόγους. Είναι ένα σημάδι πως είναι έτοιμος να… κελαηδήσει.

Προηγούμενο άρθροHonda Civic Type-R vs MINI Cooper S Σύγκριση
Επόμενο άρθροToyota Auris 1.4 vs Kia Ceed 1.4: Σύγκριση
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας