ΕΤΕ: Τεσσερις στόχοι για την αγορά της Ουκρανίας

Στην ουκρανική τραπεζική αγορά εστιάζει το ενδιαφέρον της η Εθνική Τράπεζα δεδομένης της επικείμενης ιδιωτικοποίησης τοπικών πιστωτικών ιδρυμάτων έως το τέλος του έτους.

Σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει η πώληση της Credit Prom και θα ακολουθήσουν οι Khreshatyk Bank, Rodovit Bank και Pravex Bank.

Και τα τέσσερα τοπικά πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν σημαντικό – για τα δεδομένα της αγοράς – μερίδιο της τάξης του 2%-2,5%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες αυτές έχουν εξετασθεί από τον όμιλο της Εθνικής και έως το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα υπάρξουν εξελίξεις. Από την πλευρά της ΕΤΕ έχει τονισθεί ότι μια τράπεζα με μερίδιο αγοράς της τάξης του 2-2,5% αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος για την ουκρανική τραπεζική αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδιαφέρον για τις εν λόγω ουκρανικές τράπεζες έχουν επιδείξει και άλλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι. Το τίμημα για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στις συγκεκριμένες ουκρανικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 600-800 εκατ. ευρώ.

Μετά από μία περίοδο έντονης διαμάχης με τους εργαζόμενους της θυγατρικής στην Κύπρο, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να εντείνει τους ρυθμούς ανάπτυξης στη Μεγαλόνησο. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο αντιπρόεδρος κ. Άγις Λεόπουλος τόνισαν ότι «η εξυγίανση ολοκληρώθηκε και η τράπεζα θα αναπτύξει περαιτέρω τις εργασίες της επιχειρηματικής πίστης και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η θυγατρική μπήκε ήδη σε τροχιά κερδοφορίας». Δεν απέκλεισαν μάλιστα το ενδεχόμενο εφόσον χρειασθεί να ανοίξουν ορισμένα νέα καταστήματα, μολονότι το δίκτυο των 16 καταστημάτων που υπάρχει σήμερα, εκτιμάται ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες στην αγορά της Κύπρου.

Ο κ. Τουρκολιάς υποστήριξε ότι στόχος της ΕΤΕ είναι τα κέρδη από τις διεθνείς της δραστηριότητες να αντιπροσωπεύουν το 45% της συνολικής κερδοφορίας από 37% που είναι σήμερα.

Την τάση για την πορεία των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου δόθηκε ήδη από τις τρεις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες ξεπέρασαν τους στόχους της.

Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση και τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 1,2 δισ. ευρώ.