Έβγαλε δόντια ο υπουργός για «Sea Diamond»

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, του βυθισμένου στον κόλπο της Σαντορίνης κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», Hellenic Luis Cruises, ο υπουργός Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας και την καλεί εντός των προσεχών ημερών να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανέλκυση του πλοίου.

Στην πρώτη συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης, ο υπουργός, αναφερόμενος στο «τελεσίγραφο» προς τη ναυτιλιακή εταιρεία, τόνισε πως η πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει χρήματα του ελληνικού λαού και ότι εξαντλεί τις πιέσεις προς τον πλοιοκτήτη Ελληνοκύπριο επιχειρηματία Κωστάκη Λοΐζου, ο οποίος δεν έχει αναλάβει καμία από τις υποχρεώσεις που του αναλογούν για το ναυτικό ατύχημα.

Ειδικότερα για την ανέλκυση του πλοίου, είπε ότι βάσει συμβάσεως με το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το ΕΜΠ αναλαμβάνει ως τεχνικός σύμβουλος να αξιολογήσει τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει ελληνικές και ξένες εταιρείες για να μετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό. Σημειωτέον ότι το «Sea Diamond» είχε επιδοτηθεί από την κυβέρνηση για να φέρει την ελληνική σημαία.

Στο μεταξύ οι φορείς και οι κάτοικοι της Σαντορίνης απειλούν να προχωρήσουν άμεσα σε καταλήψεις δημόσιων κτιρίων του νησιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή, όπως υποστηρίζουν, μέχρι σήμερα παίρνουν μόνο υποσχέσεις και το κρουαζιερόπλοιο 20 μήνες μετά το ναυάγιο παραμένει στο βυθό της Καλντέρας, ρυπαίνοντας τη θαλάσσια περιοχή.

Ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε και στα κρούσματα διαφθοράς λιμενικών, επισημαίνοντας ότι η πάταξή τους αποτελεί προτεραιότητα δική του και της στρατιωτικής ηγεσίας και δεν θα επιτρέψει παραμονή στο Σώμα των λιγοστών επίορκων και διεφθαρμένων.