Εξιλαστήριο θύμα για κάλυψη ευθυνών των Ισπανών ο καπετάνιος του Prestige

Τις χειρότερες υποψίες ναυτιλιακών κύκλων που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τόσο η υπόθεση του Prestige όσο και του Tasman Spirit, όσον αφορά στην κράτηση από τις τοπικές αρχές των πληρωμάτων τους, παρουσιάζουν κοινά στοιχεία οι πτυχές των οποίων είναι άξιες διερεύνησης και από τους διεθνείς νομικούς κύκλους αλλά και οργανισμούς της ναυτιλίας, φαίνεται να επιβεβαιώνει η δήλωση Ισπανού αξιωματούχου που απέσπασε ο ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Στρασβούργο παρευρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Αστούριας στην Ισπανία, που μαζί με τη Γαλικία, επίσης στην Ισπανία, και την Πορτογαλία, επλήγησαν από τη μόλυνση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Prestige”. Ο Francisco Valledor παρουσίασε τη “Λευκή Βίβλο” που ετοίμασε η κυβέρνηση της Αστούριας για την έκταση και τις ευθύνες στη μεγάλη οικολογική καταστροφή στις ισπανικές και τις γαλλικές ακτές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος έθεσε το θέμα του πλοιάρχου του δεξαμενοπλοίου, που επί ένα χρόνο δεν μπορεί να αναχωρήσει από την Ισπανία και καθημερινά οφείλει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα. Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής “όλοι συμφωνούν ότι οι υπεύθυνοι για την κρίση, τη διαχείρισή και τα αποτελέσματά της οφείλουν να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους. Η κοινή γνώμη της Ελλάδας όμως ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο Eλληνας καπετάνιος βρίσκεται περιορισμένος στην Ισπανία κι ενώ έχει περάσει ένα έτος δεν έχει ανακοινωθεί καν πότε θα γίνει η δίκη”.

Απαντώντας ο υπουργός Valledor ανάφερε πως “η ισπανική κυβέρνηση θέλει να κάνει τον Έλληνα Πλοίαρχο υπεύθυνο για ολέθριους πολιτικούς χειρισμούς που η ίδια έκανε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η νομική διαδικασία έχει μπλοκαρισθεί. Δεν μπορούμε να πούμε πότε ακριβώς θα γίνει η εκδίκαση και ο καταλογισμός ευθυνών. Δεν θα θέλαμε ο Έλληνας πλοίαρχος να γίνει το “κεφάλι του Τούρκου”, όπως λέμε στα ισπανικά, ο αποδιοπομπαίος τράγος σε αυτή την υπόθεση. Έγινε ατύχημα κι αυτό έχει σχέση με τους χειρισμούς από την ισπανική κυβέρνηση. Δεν έχει σχέση με τις ευθύνες του πλοιάρχου”.

Στη συζήτηση παρενέβη κι ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Salvator Jove ο οποίος σημείωσε πως “η Ένωση Ισπανών Ναυτικών έχει υπερασπισθεί τον Έλληνα πλοίαρχο. Κατήγγειλε την ισπανική κυβέρνηση και τη στάση της. Υπάρχει απόλυτη αλληλεγγύη μεταξύ των ναυτικών. Οι ευθύνες του Έλληνα πλοιάρχου δεν μπορούν να καλύψουν τις παράνομες δραστηριότητες της Ισπανικής Κυβέρνησης. Το Ισπανικό Κοινοβούλιο δεν συνέστησε καν Εξεταστική Επιτροπή για το χειρισμό του ατυχήματος. Η τύχη του Έλληνα πλοιάρχου εξαρτάται τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Εξεταστική Επιτροπή που αποφάσισε”.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι: “Επιβεβαιώνεται ότι ο καπετάνιος του “Presige” είναι αιχμάλωτος της ένστικτου αυτοσυντήρησης της Ισπανικής Κυβέρνησης, που αποφεύγει να ρίξει φως σε μια υπόθεση που θα αναδείξει την πρωταγωνιστική της ευθύνη για την εξέλιξη και το βάρος της οικολογικής καταστροφής. Νομίζω ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει επιτέλους να παρέμβει προς την ισπανική κυβέρνηση για ένα Έλληνα που βρίσκεται υπό περιορισμό, μακριά από πατρίδα και οικογένεια, για ένα χρόνο και για να γίνει άμεσα η δίκη”.