Το Facebook μπορεί να προκαλέσει εικονικό αυτισμό (virtual autism) στα παιδιά.
Η δαπάνη υπερβολικού χρόνου στη χρήση του Facebook θα μπορούσε να προκαλέσει στους χρήστες εικονικό αυτισμό που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα με εκείνα του φάσματος διαταραχών της προσωπικότητας και πλησιάζει τον τυπικό αυτισμό, σύμφωνα με μια μελέτη.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο University of the Sunshine Coast στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι χρήστες, ιδιαίτερα τα παιδιά, που συνδέονται με τα τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Twitter και το Facebook έδειξαν αδυναμία να διαβάσουν τα συναισθήματα του προσώπου και ως αποτέλεσμα είχαν κακές φιλίες.
Οι επιστήμονες συνέκριναν 200 ανθρώπους που μεγάλωσαν χωρίς το Facebook με εκείνους που το είχαν ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους ζωής και μελέτησαν τις δεξιότητες αναγνώρισης του προσώπου τους.
Βρήκαν ότι “η γενιά που μεγάλωσε με το Facebook ήταν κακή στην αναγνώριση του σωστού συναισθήματος”.
“Βρήκαμε πολύ σαφείς δεσμούς σε άτομα που χρησιμοποιούν μανιωδώς το Facebook, εξερευνώντας αναλυτικά μερικά από τα διαφορετικά κίνητρα για να βρίσκεται κάποιος συνεχώς εκεί, τα οποία οδηγούν σε φτωχότερη αναγνώριση συναισθημάτων”, δήλωσε στο ABC Radio Brisbane, ο Dr Rachael Sharman, ανώτερος καθηγητής ψυχολογίας στο USC.
“Στη Γαλλία έχουν χαρακτηρίσει τον εικονικό αυτισμό -ως την ιδέα να βάζεις στο παιδί σου μπροστά σε μία οθόνη για ατελείωτες ώρες, με αποτέλεσμα να μην έχει κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή να αγνοεί παντελώς τις απαραίτητες κοινωνικές συναναστροφές”.
Ο φόβος αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε οθόνες, αναπτύσσουν συμπτώματα παρόμοια με κάποια χαρακτηριστικά εκείνων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.
Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στις φιλίες και ότι όσοι ξοδεύουν ατελείωτες ώρες κάθε μέρα στα social media”είχαν λιγότερους φίλους”.
“Αν το άτομο συνεχίζει να είναι προσκολλημένο ολημερίς μπροστά σε μία οθόνη, δίχως αρκετή ανθρώπινη αλληλεπίδραση και όχι αρκετή ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων, θα καταλήξει να παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα”, ισχυρίζεται η μελέτη.
Η συζήτηση σχετικά με τα παιδιά και τον αριθμό των ωρών που θα έπρεπε να εκτίθενται σε μια οθόνη συνεχίζεται με ορισμένους επιστήμονες που υποστηρίζουν ανοιχτά την τεχνολογία, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει αποσύνδεση από την πραγματικότητα και να αποθαρρύνει το παιχνίδι στο ύπαιθρο. Στο Κολοράντο,των ΗΠΑ, τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος που απαγορεύει την πώληση smartphone σε παιδιά κάτω των 13 ετών σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους εφήβους να καταστούν εθισμένοι στα gadget τους.
Στην αντίπερα όχθη του επιχειρήματος πάνω από τα τρία τέταρτα των γονέων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν πρόσφατα ότι πιστεύουν ότι συσκευές όπως τα smartphones και τα tablets βοηθούν τα παιδιά τους να αναπτύξουν ισχυρή νοημοσύνη, κάνοντάς τα πιο έξυπνα.