Φεστιβάλ Ιρανικής Τέχνης και Πολιτισμού

Γεύση από το μακρυνό Ιράν πήραν όσοι- και δεν ήταν λίγοι- επισκέφθηκαν χθες το βραδυ το Βυζαντινό Μουσείο. Έργα Τέχνης, παραδοσιακή περσική μουσική με σαντούρι και απολαυστικά εδέσματα ιρανικής κουζίνας ανοιξαν το τριήμερο Φεστιβάλ Ιρανικής Τέχνης και Πολιτισμού που διεξάγεται στην Αθήνα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο επτά περσίδες καλλιτέχνιδες από την Τεχεράνη και τα έργα τους. Τα κεντήματα της Ασράφ, οι πίνακες- χαλιά της Αζάμ, τα ψηφιδωτά της Λεϊλά, η ζωγραφική σε πυλό της Μασουμέ, οι καλλιγραφίες της Φατεμέ, τα μωσαϊκά της Μανιζέ και οι μινιατούρες της Ζαχρά, έδιναν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει ένα κομμάτι της πλούσιας παράδοσης ενός μεγάλου πολιτισμού όπως ο περσικός.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ειδικότερα στη Μορφωτική Σύμβουλο Δρ Τουμπά Κερμανί και έχει διάσταση “γένους θηλυκού” καθώς πλαισιώνεται σήμερα το βράδυ και από ένα συνέδριο με θέμα “Η Γυναίκα στο Ιράν” με ομιλίες υπευθύνων γυναικών κυβερνητικών οργανώσεων για δραστηριότητες που αφορούν τις γυναίκες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία – αποκλειστικά γένους θηλυκού- που ήρθε στην Αθήνα από την Τεχεράνη έχει μία εξαιρετική σύθεση από υψηλόβαθμες κυβερνητικές εκπροσώπους με επικεφαλής την υφυπουργό Παιδείας Δρ Μπαρουτί και τη βουλευτή κ. Ράχμπαρ, ενώ σε αυτήν συγκαταλέγεται η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αλ Ζαχρά Δρ Μομπασερί και η αδελφή του προέδρου του Ιράν κ. Αχμαντινεζάντ.

Το φεστιβάλ αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για καλύτερη γνωριμία των δύο λαών, τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα κ. Μεχντί Χοναρντούστ επισημαίνοντας την σημασία που έχει ο πολιτιστικός διάλογος στις σχέσεις χωρών και λαών.

Οι πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών με βάση τις καλές πολιτικές σχέσεις είναι αρκετά αναπτυγμένες, πλαισιώνονται από ανταλλαγές υποτροφιών, βραβεύσεις και ποικίλες εκδηλώσεις, εξήγησε ο μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη κ. Πάσαλης επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου υπήρξε η πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου προέδρου στο Ιράν πριν μερικά χρόνια.

Το Ιράν είναι μία χ?ρα με μεγάλη παράδοση και το Βυζαντινό Μουσείο ως εκφραστής μιας επίσης μεγάλης παράδοσης χαίρεται ιδαίτερα με αυτή τη φιλοξενία που συνιστά μία μεγάλη ευκαιρία για στενότερες πολιτιστικές σχέσεις και εποικοδομητικότερη συνεργασία στο μέλλον, είπε στο χαιρετισμό του ο διευθυντής του Βυζαντινινού Μουσείου κ. Δημήτριος Κωνστάντιος.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την προσεχή Κυριακή από τις 9.00 μέχρι τις 15.00 για το κοινό που θα μπορεί εκτός από το να θαυμάσει την τέχνη των περσίδων καλλιτεχνών να αγοράσει και έργα τους.