ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesFootball Manager 2012 (video game review)

Football Manager 2012 (video game review)

Θα διαπιστώσετε κατά την προετοιμασία της ομάδας μέσα στο παιχνίδι, ότι στο κέντρο έχετε το ρόστερ σας, δεξιά το πλάνο του γηπέδου με τις θέσεις των ποδοσφαιριστών και αριστερά τον πίνακα με τις τακτικές. Στις τακτικές λοιπόν, θα ορίσετε αυτή με την οποία θα ξεκινάει η ομάδα τους αγώνες. 4-4-2, 4-3-3, 4-1-2-1-2 κοκ. Ότι μπορείτε να φανταστείτε. Αν θέλετε όμως, μπορείτε να δημιουργήσετε μια νέα τακτική, από το Tactics Creator και να στήσετε με λεπτομέρεια την ομάδα στο γήπεδο, ορίζοντας εσείς το στιλ παιχνιδιού, τον τρόπο ανάπτυξης κοκ.

Μια σημαντική προσθήκη στο τακτικό κομμάτι είναι η επιλογή που σας δίνεται να χρησιμοποιείτε ακόμα δύο επιπλέον τακτικές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μπορείτε δηλαδή να χρησιμοποιείτε ένα επιθετικό σύστημα αρχικά και στην πορεία -αν χρειαστεί- να υιοθετήσετε μία αμυντική τακτική ή μία ακόμα πιο επιθετική.

Αντίθετα επίσης με το παρελθόν, οι επιμέρους ρυθμίσεις της τακτικής βρίσκονται σε ξεχωριστές κατηγορίες στο μενού και όχι μαζεμένες σε μία κοινή οθόνη. Πατώντας λοιπόν στο Team Instructions θα ρυθμίσετε τη στρατηγική της ομάδας, τον τρόπο παιχνιδιού (πάσες, σέντρες, μαρκάρισμα κλπ) και θα δώσετε συγκεκριμένες εντολές για την ανάπτυξη της ομάδας. Αν θα επιτίθεται από τα πλάγια, το πλάτος του γηπέδου που θα κινείται κλπ.

Οι παλιές καραβάνες του παιχνιδιού θα παρατηρήσουν πως απουσιάζουν οι επιλογές των κόρνερ, των φάουλ και των πλαγίων. Αυτά πλέον βρίσκονται επίσης σε ξεχωριστό μενού. Απλά πηγαίνετε στο Set Pieces για να κάνετε τις ρυθμίσεις της επιλογή σας και για τα τρία. Εκτός όμως από αυτές τις ρυθμίσεις, εδώ επίσης θα ορίσετε και τους παίκτες που θα εκτελούν τα προαναφερθέντα, αντίθετα από τις άλλες εκδόσεις όπου όλα ήταν μαζεμένα σε μία οθόνη ρυθμίσεων.

Μία σημαντική προσθήκη στο μενού των ρυθμίσεων της τακτικής της ομάδας είναι τα περίφημα Shouts. Οι εντολές δηλαδή που θα δίνετε στην ομάδα την ώρα του παιχνιδιού. Πέρα από τις ήδη υπάρχουσες εντολές, μπορείτε να δημιουργήσετε και τις δικές σας. Για τις ανάγκες του review δημιουργήσαμε μία ώστε να σας δείξουμε τον τρόπο. Αρχικά την ονομάσαμε «Πιέστε ρεμάλια», καθότι είμαστε και Έλληνες.

Το ταμπεραμέντο ξεχειλίζει και ζούμε έντονα από τον πάγκο τον αγώνα. Η επόμενη κίνηση είναι να προσθέσουμε από το μενού, τι ακριβώς θα κάνει η ομάδα, όταν χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο Shout στον αγώνα. Πίεση ψηλά στο γήπεδο, έντονο ατομικό μαρκάρισμα, επίθεση από τα πλάγια, ο τερματοφύλακας να κάνει βολέ πάνω από τη σέντρα κλπ. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσα Shouts θέλετε. Από εσάς και την ευρηματικότητά σας εξαρτάται.

Όπως κάθε σωστός κόουτς ξέρει, τι να την κάνεις την τακτική αν δεν προπονείς σωστά την ομάδα. Αφού λοιπόν ρυθμίσετε τα πάντα στο τακτικό κομμάτι, πηγαίνετε στο Training για να φτιάξετε τον τρόπο προπόνησης και προετοιμασίας των παικτών σας. Εδώ δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος τα πράγματα είναι ίδια με τη μοναδική διαφορά, πως έχει προστεθεί στην προπόνηση το πρόγραμμα Conditioning. Τι είναι αυτό;

Πρόκειται ουσιαστικά ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και ενδυνάμωσης των παικτών που προέρχονται από τραυματισμό, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για παίκτες που υστερούν σε δύναμη και αντοχή. Όπως θα παρατηρήσετε, ρίχνει σχεδόν όλο το βάρος σε αυτούς τους δύο τομείς ώστε να κάνετε fit τους παίκτες σας σε γρήγορο χρονικό διάστημα. Προσοχή όμως. Μην ξεχάσετε κάποιον σε αυτό το πρόγραμμα, γιατί μπορεί να γίνει νταμάρι από φυσικά προσόντα, αλλά τεχνικά θα παραμείνει στάσιμος

Γνώμη μας είναι να δημιουργήσετε δικά σας προγράμματα προπόνησης, αν θέλετε να δείτε γρήγορα αποτελέσματα και να αποφύγετε αυτά του παιχνιδιού (εκτός και αν είστε αρχάριοι, εσείς ακολουθείστε τα ώστε να εξοικειωθείτε). Προσωπικά, πάντα δημιουργώ ένα σχετικά βαρύ πρόγραμμα καλοκαιρινής προετοιμασίας που δίνει βάρος στη φυσική προετοιμασία της ομάδας, καθώς και στην τακτική και το Ball Control. Μία με δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα δημιουργώ τα δικά μου προγράμματα για άμυνα, κέντρο και επίθεση και μάλιστα ανάλογα με το σύστημα που ακολουθώ, σπάω το πρόγραμμα του κέντρου στα δύο. Άλλο για τους αμυντικογενείς μέσους και άλλο για τους επιθετικογενείς.

Αρκετά όμως με την προετοιμασία της ομάδας. Ώρα για μπάλα! Όπως και στην προηγούμενη έκδοση του παιχνιδιού, έτσι και σε αυτή υπάρχουν οι συνεντεύξεις Τύπου που καλείστε να δώσετε πριν και μετά από έναν αγώνα. Αν και βαρετές κατά τη γνώμη του γράφοντος (δεν υπάρχει καμία ουσιώδης αλλαγή) είναι υποχρεωτικές, αλλά μπορείτε να στέλνετε τον Assistant Manager στη θέση σας. Ξεμπερδεύοντας και με αυτό έρχεται ή ώρα του ματς.

Αφού ορίσετε την εντεκάδα και τους αναπληρωματικούς (μπορείτε πάντα να ορίσετε κάποιον από το προπονητικό team να το κάνει αυτό στη θέση σας) προχωράτε με το να δώσετε ειδικές εντολές αν θέλετε στους παίκτες σας για να αντιμετωπίσουν με συγκεκριμένο τρόπο κάποιον αντίπαλο αλλά και στο pep talk (πρώην team talk) όπου καλείστε να πείτε ένα δύο λογάκια στους παίκτες πριν το ματς («εμπρός παλικάρια μου» κλπ).

Πατήστε Play και το ματς ξεκινάει. Όπως και στην προηγούμενη έκδοση, έτσι και τώρα το FM διαθέτει 3D μηχανή γραφικών για την αναπαράσταση του παιχνιδιού. Γραφικά σαφώς πιο βελτιωμένα (μην πονέσουν και τα ματάκια μας), ενώ στις επιλογές της κάμερας θα βρείτε την πολύ ενδιαφέρουσα Director Camera. Χάρη σε αυτήν, ο τρόπος που θα παρακολουθήσετε τον αγώνα γίνεται πιο τηλεοπτικός, αλλάζοντας γωνίες και ύψος λήψης κατά τη διάρκεια του ματς.

Αν τώρα διαχειρίζεστε μια ομάδα που διαθέτει φανατικούς οπαδούς θα δείτε πως στην εξέδρα ανάβει ακόμα και καπνογόνο (μας πήραν χαμπάρι στην Sports Interactive)! Όπως επίσης και στην περσινή έκδοση έτσι και σε αυτή θα μπορείτε να κάνετε in game αλλαγές και να δίνετε εντολές χωρίς να χρειαστεί να πατήσετε το pause. Να κινηθεί η ομάδα πιο ψηλά για παράδειγμα, να πιέσει περισσότερο κλπ. Εδώ θα βρείτε και τα Shouts που δημιουργήσατε στην αρχή του παιχνιδιού.

Αν τώρα τραυματιστεί κάποιος παίκτης σας, η αλλαγή σε σχέση με πέρσι είναι ότι δεν διακόπτει αμέσως τον αγώνα αλλά σας ενημερώνει αριστερά και επάνω στην οθόνη για την κατάστασή του και σας δίνει τη δυνατότητα, είτε να τον κάνετε αλλαγή αν είναι σοβαρός τραυματισμός είτε να τον αφήσετε να συνεχίσει να παίζει. Μία ακόμα αλλαγή υπάρχει και στο team talk πριν και στο ημίχρονο του ματς. Δυστυχώς οι επιλογές στην προηγούμενη έκδοση δεν ήταν αρκετές. Τώρα όμως μπορείτε να μιλήσετε και να εμψυχώσετε τους παίκτες σας με διάφορους τρόπους.

Έτσι μπορείτε να τους μιλήσετε σε ήρεμο τόνο και να τους πείτε απλά να δουν χαλαρά το ματς, να έχετε πιο παθιασμένο στιλ ή να ξελαρυγγιαστείτε φωνάζοντας τους στα αποδυτήρια… do it for the fans!!! Αυτό μάλιστα το στιλ εμψύχωσης και οδηγιών υπάρχει και για τις αλλαγές των παικτών. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να πείτε στον παίκτη που μπαίνει αλλαγή, ότι η ομάδα βασίζεται πάνω του ή να μην του δώσετε και καμία συγκεκριμένη συμβουλή.

Σε γενικές γραμμές, στο Football Manager 2012 δεν θα εντοπίσετε δραματικές αλλαγές. Ελαφρώς πιο βελτιωμένα γραφικά, μεγαλύτερο βάθος στη δημιουργία της ομάδας και στον τρόπο διαχείρισής της, μεγαλύτερη αληθοφάνεια και ρεαλισμός στις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες. Απλά, οι όποιες αλλαγές που έγιναν και αναφέραμε, έδωσαν ακόμα μεγαλύτερο βάθος και ρεαλισμό στο παιχνίδι (και πονοκέφαλο στους αρχάριους παίκτες). Άλλωστε το Football Manager είναι ένα simulation game που δεν βασίζεται στον τεχνικό τομέα, αλλά στην ουσία. Και η ουσία είναι πως αν θέλετε να νιώσετε κανονικοί προπονητές, αυτό είναι το game που χρειάζεστε!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166