Είναι στιιγμές που το μαύρο και το γκρίζο της καθημερινότητας δίνουν τη θέση τους σε πιο… ζεστά χρώματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και καταλαβαίνεις ότι η ζωή έχει και την πιο ωραία της πλευρά.
Το λογότυπο «ST» (Sport Technologies) είναι βαθιά χαραγμένο στους φανατικούς του μπλε οβάλ (και όχι μόνο βεβαίως) κυρίως από το 2002 που έκανε την εμφάνιση του στο Focus πρώτης γενιάς (λανσαρίστηκε για πρώτη φορά πίσω στο 1997). Ο τότε κωδικός ήταν ST170 και ο αριθμός φυσικά πίσω από το λογότυπο αναφερόταν στην ιπποδύναμη εκείνου του δίλιτρου 4κύλινδρου κινητήρα που βρισκόταν κάτω από το καπό. Η δεύτερη γενιά ήρθε το 2005 και εκείνη τη φορά η «καρδιά» απέκτησε έναν κύλινδρο παραπάνω και 225 ίππους, αφού κάτω από το καπό βρισκόταν ο 5κύλινδρος κινητήρας των 2,5 λίτρων της Volvo.
Οι τότε «κακές γλώσσες» έλεγαν ότι η ιπποδύναμη κρατήθηκε επίτηδες σε χαμηλά επίπεδα για να μην υπάρχουν ενδοομιλικές «συγκρούσεις» σε σχέση με τη σειρά «R» της σουηδικής φίρμας, κάτι που αργότερα έγινε μάλλον λίγο πιο κατανοητό όταν το ίδιο μηχανικό σύνολο με τις κατάλληλες μετατροπές ξεπέρασε τους 300 ίππους (305 για την ακρίβεια) στο Focus RS δεύτερης γενιάς.
Η διαφορά των 80 ίππων από τη μία έκδοση στην άλλη ήταν σίγουρα ένα σχετικά μεγάλο «κενό» που δεν δικαιολογούνταν μόνο από τον πιο «hardcore» χαρακτήρα του «RS». Αλλά όπως και να το κάνουμε αυτό δεν σημαίνει ότι το ST δεύτερης γενιάς και με τη συγκεκριμένη ιπποδύναμη έχανε κάτι από τον εξαιρετικά ευχάριστο χαρακτήρα του.
Ούτως η άλλως την συζήτηση αυτή δεν την ανοίξαμε γι’ αυτόν το λόγο, αλλά για να τοποθετήσουμε τη συγκεκριμένη έκδοση στη σωστή της… διάσταση σε σχέση με το κορυφαίο «RS», διότι πολλές φορές βλέπουμε να τοποθετείται (κατά την προσωπική μας ταπεινή άποψη λανθασμένα) το αυτοκίνητο απέναντι σε αντίστοιχα «R» ή και «RS» μοντέλα.
Προτού λοιπόν συνεχίσουμε την κουβέντα μας να πούμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για τον αντίπαλο του Golf GTI και όχι του Golf R. Δηλαδή μιλάμε για ένα «hot hatch» μεν που δεν αποποιείται όμως τον «GT» χαρακτήρα του και αυτό σημαίνει στην πράξη ταχύτατο και «στριφτερό» όχι όμως «hardcore» και «κούτσουρο». Εδώ δεν μιλάμε για… κράνος και μπαλακλάβα.
Πάμε λοιπόν μετά από την πολυλογία μου στο τώρα και στο σήμερα και στην τελευταία γενιά του Ford Focus ST. Αυτό λοιπόν που έπρεπε και ήθελαν να κάνουν οι έμπειροι μηχανικοί της εταιρείας, ήταν από τη μία να φτιάξουν ένα εξαιρετικό «μηχάνημα οδήγησης» (με βάση τα δεδομένα της κίνησης στον εμπρός άξονα φυσικά) που να μην χάνει όμως στην «καθημερινότητά» του.
Όπως λέει και η Ford: «το Νέο Focus ST συνδυάζει επιδόσεις, σπορ οδική συμπεριφορά, πολιτισμένη λειτουργία και στυλ…». Αυτό ακριβώς κάνει λοιπόν το νέο ST που είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε στα περίχωρα της Νίκαιας στη Γαλλία, όπως και στους φημισμένους δρόμους που γίνεται το Grand Prix στο Πριγκιπάτο. Σημειώστε δε και το εξής: το νέο Focus ST είναι το πρώτο παγκόσμιο Ford επιδόσεων και θα πωλείται σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο (κατά τη φιλοσοφία «One Ford»). Έτσι όπως το βλέπετε δηλαδή στις φωτογραφίες χωρίς κάποιες «ιδιαιτερότητες» από αγορά σε αγορά.
Από εκεί και ύστερα αλλαγές έχουμε και στη νέα καρδιά του Focus ST τρίτης γενιάς η οποία είναι φυσικά η ισχυρότερη όλων των εποχών. Επιστρέψαμε και πάλι στις ρίζες… Τι εννοούμε με αυτό που λέμε; Ότι δηλαδή και πάλι κάτω από το καπό του «hot hatch» υπάρχει δίλιτρος 4κύλινδρος κινητήρας. Βεβαίως, μιλάμε για το ολοκαίνουριο υπερτροφοδοτούμενο μηχανικό σύνολο με άμεσο ψεκασμό της οικογένειας «EcoBoost».
Μπορεί βεβαίως να χάσαμε έναν κύλινδρο και 500 κ.εκ. σε σχέση με την προηγούμενη γενιά αλλά κερδίσαμε 25 ίππους σε σχέση με το παρελθόν και φτάσαμε συνολικά τους 250. Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη; Το Focus ST πραγματοποιεί το κλασικό 0-100 km/h σε 6,5 δεύτερα, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 248 km/h. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά όμως έχουμε σαφώς πιο οικονομικό από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου μηχανικό σύνολο, και έτσι η μέση κατανάλωση κυμαίνεται στα 7,2 lt/100 km με τις εκπομπές CO2 να είναι στα 169 gr/km. Αυτό σημαίνει βελτίωση 20 % σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Focus ST.
Όλα αυτά οφείλονται στον άμεσο ψεκασμό, στον υπερσυμπιεστή χαμηλής αδράνειας, στο μεταβλητό χρονισμό Twin-independent Variable Cam Timing (Ti-VCT), στη νέα σχεδίαση των συστημάτων εισαγωγής και εξαγωγής και στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Να πούμε φυσικά ότι πλούσια είναι και τα αποθέματα ροπής σε όλο το φάσμα των στροφών με τη μέγιστη να αγγίζει τα 360 Nm. Πολύ καλό και ακριβές όμως είναι και το εξάρι μηχανικό κιβώτιο ενώ το ίδιο ισχύει και για το πολύ καλό και ακριβέστατο τιμόνι που σε προδιαθέτει να το πιέσεις.
Να σημειώσουμε μάλιστα ότι η κρεμαγιέρα στο ST είναι διαφορετική σε σχέση με τα «αθώα» αδερφάκια του με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού (Sport Steering System) που μειώνει την ευαισθησία του τιμονιού στην ευθεία, ενώ την αυξάνει όταν το όχημα στρίβει. Το τιμόνι στρίβει σχεδόν μέχρι τέρμα χωρίς ο οδηγός να πρέπει να το αφήσει (αν δεν μέτρησα λάθος 1,7 στροφές από άκρη σε άκρη!!!).
Αυτό το ST σε προδιαθέτει συνολικά για πολύ γρήγορη οδήγηση: πλήρως απενεργοποιούμενο και πολύ καλά ρυθμισμένο ESP (με τρία προγράμματα λειτουργίας) που ακόμα και ενεργό δεν σε «κόβει» απότομα ούτε πρόωρα, εξαιρετικά περιθώρια πρόσφυσης, σκληρή όσο ακριβώς πρέπει ανάρτηση (νέα αμορτισέρ/ελατήρια που χαμηλώνουν το πλαίσιο κατά 10 mm. και πίσω ανάρτηση με αναβαθμισμένα ακροαξόνια και νέα αντιστρεπτική), ειδικά σχεδιασμένα ελαστικά Goodyear Eagle, πολύ καλό πλαίσιο και πωρωτικός ήχος που θυμίζει τον 5κύλινδρο κινητήρα χάρη στο νέο σύστημα sound composer.
Επίσης, το σύστημα Torque Vectoring Control (TVC) φρενάρει τον εσωτερικό τροχό σε μία στροφή για μείωση της υποστροφής. Το Cornering Under Steer Control (CUSC), εφαρμόζει πέδηση που δημιουργεί ροπή περιστροφής αμαξώματος ανάλογα με την τάση υποστροφής πριν την επέμβαση του ESP, τόσο στο πάτημα όσο και όταν αφήνεις το γκάζι. Όλα στο νέο Focus ST συμβάλουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικού «μηχανήματος οδήγησης».
Και εκτός όλων αυτών; Στον αυτοκινητόδρομο το νέο Focus ST διατηρεί τον «GT» χαρακτήρα του καθώς αποδεικνύεται ένας εξαιρετικός και αρκετά άνετος για τα δεδομένα της κατηγορίας «χιλιομετροφάγος». Σημειώστε δε και το εξής. Για τους πιο οικογενειακούς τύπου υπάρχει και έκδοση station… Πέραν όλων αυτών το σίγουρο είναι ότι το νέο Focus ST πλησίασε περισσότερο από ποτέ στα δεδομένα του «RS» χωρίς όμως να χάσει τον «καθημερινό» του χαρακτήρα. Και αυτό το τελευταίο νομίζουμε ότι τα λέει όλα.
Sound Composer
Για να μην χαθεί η… πώρωση σε σχέση με την απώλεια ενός κυλίνδρου, ένα αναβαθμισμένο αντηχείο μεταδίδει τον ήχο του κινητήρα απευθείας από την εισαγωγή στην καμπίνα.
Το συγκεκριμένο σύστημα υπήρχε και στο Focus ST δεύτερης γενιάς και να πούμε μάλιστα ότι υπάρχει «κλαπέτο» που κλείνει το συγκεκριμένο αντηχείο όταν ο οδηγός δεν πιέζει το δεξί πεντάλ και το ανοίγει όταν αυτός πατάει το γκάζι, ούτως ώστε ο ήχος να μην μπαίνει πάντοτε στην καμπίνα.
Το σύστημα εξαγωγής, με μοναδική διπλή εξαγωνική απόληξη (εμπνευσμένη από σχήματα του «STAR WARS»), έχει ρυθμιστεί ανάλογα ώστε να παράγει τον κατάλληλο ήχο, την κατάλληλη στιγμή, πιο πολιτισμένο στις χαμηλότερες στροφές και έναν επιθετικό βρυχηθμό όσο οι στροφές ανεβαίνουν.