Βρείτε το φύλο του φίλου σας στο Διαδίκτυο

Απάντηση
Nikolaos
Δημοσιεύσεις: 461
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2021 5:02 pm

Βρείτε το φύλο του φίλου σας στο Διαδίκτυο

Δημοσίευση από Nikolaos »

Αντρες και γυναίκες χρησιμοποιούν το Internet. Αν και στην αρχή πολλοί αμφέβαλλαν κατά πόσο θα συγκινούσε κυρίες και δεσποινίδες ένα ψηφιακό περιβάλλον, τελικά συγκίνησε ακόμα και αυτές.

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι επικοινωνούν ηλεκτρονικά μέσω των chat boards, σε μια «αγορά» όπου ο διάλογος γίνεται με γραπτά μηνύματα ανάμεσα σε ψευδώνυμα και παρατσούκλια που αντιστοιχούν σε ανθρώπους.

Ως εκεί καλά, αλλά σε ποιο βαθμό είναι ειλικρινής μια τέτοια αντιστοιχία, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος «φυσικής ταυτοπροσωπίας»; Με ποιον, δηλαδή, τρόπο μπορεί να ελέγξει κανείς, αν η «lolita» στην οθόνη του είναι όχι απλώς λολίτα αλλά... γένους θηλυκού; Και όχι, ας πούμε, ένας γέρος Εσκιμώος που ξέρει αγγλικά, έχει pc και modem και μανία με το μπουλβάρ! Πρακτικά κανένας.

Αν και σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, David Silver, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες κάποιος να μπορέσει να ξεχωρίσει το φύλο του μακρινού συνομιλητή του, αν διαβάσει προσεκτικά ανάμεσα στις γραμμές.

Ετσι με βάση τις μελέτες που διεξήγαγαν εκεί, οι περισσότεροι άντρες έχουν έναν στερεότυπο κώδικα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Κύριο χαρακτηριστικό των απαντήσεων των αρσενικών είναι πως τείνουν να είναι τελεσίδικες και αποστομωτικές, σαν να προσπαθούν να κλείσουν ένα ζήτημα, ή να διατυπώσουν ένα αξίωμα. Κατά τους επιστήμονες οι γυναίκες είναι συνήθως διαλλακτικότερες, προτιμούν να ανοίγουν μια συζήτηση από το να την κλείνουν και είναι πιο πιθανό να κλείσουν μια φράση τους σε chat με τη φράση «δεν ξέρω, τι πιστεύουν οι υπόλοιποι;».

«Οι αντρικές συζητήσεις είναι πάντα σύντομες, κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί ξεκάθαρα και ριζικά, ή προτείνει μια λύση. Οι γυναίκες επιμηκύνουν τη συζήτηση ρωτώντας συνεχώς και δεν φοβούνται να παραδεχθούν άγνοια ή λάθος τους», συνεχίζει ο καθηγητής.

Στο Πανεπιστήμιο της Indiana η δόκτωρ Susan Herring, καθηγήτρια Γλωσσολογίας, διαπίστωσε πως ο ανδρικός δικτυακός λόγος είναι γεμάτος από φραστικές «αιχμές». Εντονες διαφωνίες, προσβολές, σαρκασμό και συχνά βωμολοχίες. Ο γυναικείος λόγος, σε αντίθεση, είναι πολύ πιο διπλωματικός και διαλλακτικός.

Παρά τη φαινομενική «φραστική» υπεροχή -σε εντυπώσεις τουλάχιστον- των αρσενικών, οι ειδικοί διαπιστώνουν πως σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας οι γυναίκες έχουν αρχίσει να παίρνουν το πάνω χέρι. Σε έναν κόσμο που φτιάχτηκε από αρσενικά τεχνοφρικιά και «φυτά».

«Οι περισσότερες γυναίκες έμεναν εκτός των chat για χρόνια. Δεν ανέχονταν τους flamers και την ειρωνική ή χυδαία αντιμετώπιση που συναντούσαν μαζικά. Δε μπορούσαν να συντονιστούν στην αρσενική αργκό των chat rooms, τα οποία ήταν για χρόνια σωβινιστικά, μισογύνικα και ομοφοβικά», τονίζει ο καθηγητής Silver. «Σύντομα όμως ο on line σεξισμός βρήκε την απάντησή του, καθώς οι γυναίκες άρχισαν να στήνουν τα δικά τους chat rooms».

Από τότε οι ψηφιακοί γυναικωνίτες πλήθυναν με τρελούς ρυθμούς. «Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός πως οι γυναίκες είναι πιο φιλόξενες με τους νεοεισερχόμενους στο δικτυακό κόσμο. Για παράδειγμα, είναι λιγότερο ιεραρχικές. Σε chat room της πανεπιστημιακής κοινότητας οι γυναίκες φέρονταν σαν ίσες μεταξύ τους άσχετα με τον τίτλο τους ως καθηγήτριες, ή φοιτήτριες και συνεργάζονταν άψογα, σε αντίθεση με τους άντρες που συμπεριφέρονται ανταγωνιστικά».

Ισως και αυτή η προσήλωση στην πρακτικότητα είναι που αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των γυναικών που πρωτομπαίνουν στο δίκτυο και μένουν, σε αντίθεση με εκείνο των ανδρών. Ετσι σύμφωνα με τις στατιστικές στην Ευρώπη οι γυναίκες αποτελούν το 40% των χρηστών, αλλά αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό που μέχρι το 2005 θα φτάσουν το 60%, με βάση μελέτες του Πανεπιστημίου του Forrester.

Ισως. Προς το παρόν μπορείτε να καταλάβετε αν ο αποστολέας των μηνυμάτων είναι αρσενικός. Αν η απάντηση είναι ναι σε τουλάχιστον δύο από τις παρακάτω ερωτήσεις, τότε ο συνομιλητής σας ξυρίζεται από το λαιμό και πάνω:

- Η έκφρασή του περιέχει επεξηγήσεις;

- Ποτέ δεν προκαλεί μια απάντηση;

- Είναι σύντομη, ενώ θα έβγαζε περισσότερο νόημα αν ήταν μεγαλύτερη;

-Υπονοεί πως κανείς σε αυτόν τον πλανήτη δεν ξέρει περισσότερα γύρω από το θέμα;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά για το διαδίκτυο”