Το τάισμα των μαθητών είναι μια γαστρονομική πρόκληση

Απάντηση
Tania
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Παρ Μάιος 20, 2022 11:51 am

Το τάισμα των μαθητών είναι μια γαστρονομική πρόκληση

Δημοσίευση από Tania »

Οι επιλεκτικοί μαθητές του δημοτικού σχολείου απεχθάνονται το πεπερόνι, ενώ οι μαθητές του γυμνασίου τους αρέσει το μπαχαρικό στο μεσημεριανό τους μενού.

Το μεσημέρι, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία του South Kitsap μπαίνουν στην αίθουσα του σχολικού εστιατορίου για να γευματίσουν, οτιδήποτε, από πίτσα και κοτόπουλο μέχρι μπέργκερ και φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

Όπως το ρολόι, το φαγητό είναι είτε ζεστό είτε κρύο, ανάλογα με το πιάτο, και χωρίς αποτυχία, έτοιμο να σερβιριστεί στους μαθητές και το προσωπικό.

Αλλά είναι ασφαλές στοίχημα όσοι έχουν γκρινιάσει στομάχι δεν συνειδητοποιούν ότι τα μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών εστίασης είναι απασχολημένα με τη δουλειά στις κουζίνες των σχολείων ήδη από τις 4:30 το πρωί για να ετοιμάσουν τα αγαπημένα τους γεύματα.

«Σερβίρουμε περίπου 5.300 μεσημεριανά γεύματα και 2.200 πρωινά καθημερινά στα σχολεία της περιοχής», δήλωσε η Patricia Barret, βοηθός διευθύντρια του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής της Σχολικής Περιφέρειας South Kitsap. Ένα πλήρωμα περίπου 60 εργάζεται στο τμήμα υπηρεσιών εστίασης για να βοηθήσει τα παιδιά στα 10 δημοτικά, τρία γυμνάσια και δύο γυμνάσια του South Kitsap.

Η υπηρεσία σχολικού γεύματος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα παρέχοντας διατροφή —είτε προέρχεται από ένα σάντουιτς με μεμβράνη κοτόπουλου, μια φέτα πίτσα ή ένα σωρό νάτσος τυριών— που κρατά τους μαθητές ικανοποιημένους και προετοιμασμένους να μάθουν.

Για όποιον πιστεύει ότι αγοράζει πολλά στην Costco, σκεφτεί τι χρειάζεται για να ταΐσει πεινασμένους μαθητές και το προσωπικό στη σχολική περιφέρεια. Κάθε εβδομάδα, οι σχολικές κουζίνες του South Kitsap περνούν 900 λίβρες με μήλα, 2.400 λίβρες τηγανιτές πατάτες και 300 λίβρες μπιφτέκια χάμπουργκερ.

Τα γεύματα για τους μαθητές μπορεί να διαφέρουν από τάξη σε τάξη. Κυμαίνονται από βασικά όπως τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ - χωρίς κρούστα - μέχρι νόστιμα πιάτα ζυμαρικών. Γενικά, οι μαθητές των ανώτερων τάξεων απολαμβάνουν μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών για μεσημεριανό γεύμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι προτιμήσεις για τα τρόφιμα αλλάζουν καθώς οι μαθητές μεγαλώνουν, σύμφωνα με το προσωπικό της υπηρεσίας εστίασης. Στα μικρότερα παιδιά αρέσουν τα βασικά, ενώ στα μεγαλύτερα είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν το πικάντικο φαγητό.

Τρώγων δημοτικού

«Είναι πολύ επιλεκτικοί τρώγοι», είπε ο Barret για τα παιδιά δημοτικού από το νηπιαγωγείο έως την πέμπτη δημοτικού. «Τους αρέσουν πράγματα που ξέρουν και αναγνωρίζουν.

«Αν το σπέσιαλ της ημέρας δεν τους αρέσει, έχουμε πάντα διαθέσιμες εναλλακτικές - φυστικοβούτυρο και ζελέ, ψητό τυρί ή μπέιγκελ. Το Smucker's Uncrustables [ένα σάντουιτς PB&J χωρίς την κρούστα] είναι μια επιτυχία για όσους πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη δημοτικού.

Το πιο δημοφιλές μεσημεριανό γεύμα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου είναι κάτι που ονομάζεται «Πρωινό για μεσημεριανό», ένα μείγμα από γαλλικά τοστ στικ, τηγανίτες ή ολλανδικές βάφλες μαζί με αυγά, μπιφτέκια με λουκάνικα και φρέσκα φρούτα, είπε ο Barret.

Η πίτσα είναι το επόμενο φαγητό με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η πίτσα με τυρί είναι η κορυφαία επιλογή των μαθητών K-3 — το κάλυμμα με πεπερόνι είναι πολύ εξωτικό για πολλούς αρχάριους μαθητές.

«Τα πολύ μικρά παιδιά τείνουν να έχουν μια αρκετά βασική παλέτα. Τους αρέσουν πράγματα που τους είναι πολύ οικεία. Όταν βλέπουν πίτσα με πεπερόνι, λένε, «Δεν μου αρέσει όταν αγγίζει το φαγητό μου». Είναι ο ίδιος λόγος που τα μικρά παιδιά λένε συχνά: «Θέλω να φάω μακαρόνια για δείπνο», αλλά μετά θέλουν απλώς τα ζυμαρικά και όχι τη σάλτσα από πάνω», είπε.

Αλλά οι μαθητές της τρίτης έως της πέμπτης τάξης, εν τω μεταξύ, είναι all-in για πίτσα πεπερόνι.

Τα μεξικάνικα πιάτα φαίνεται να είναι λιγότερο επιθυμητά στους νέους. «Τα πράγματα όπως το μπολ μπουρίτο ή το μπουρίτο με φασόλια δεν είναι τα πιο δημοφιλή πιάτα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην πολιτιστική σύνθεση της περιοχής», εξήγησε.

Διεύρυνση των επιλογών για μαθητές γυμνασίου

Ένα πλεονέκτημα των μαθητών που μετακινούνται από το δημοτικό στο γυμνάσιο είναι ότι έχουν περισσότερες επιλογές για μεσημεριανό γεύμα.

Για παράδειγμα, στο Γυμνάσιο Marcus Whitman, τα παιδιά απολαμβάνουν από 20 έως 25 επιλογές μεσημεριανού γεύματος. Ωστόσο, ακόμη και με την ευρύτερη ποικιλία επιλογών, πολλοί προτιμούν το συνηθισμένο grub.

«Τα παιδιά της έκτης δημοτικού πηγαίνουν για πίτσα και μπέργκερ σχεδόν κάθε φορά. Η σειρά burger στο Marcus την πρώτη μέρα του σχολείου ήταν ίσως η μεγαλύτερη σειρά που έχω δει σε γυμνάσιο. Ήταν επειδή ξαφνικά, είχαν διαθέσιμες επιλογές που δεν είχαν ποτέ στο δημοτικό σχολείο», είπε ο Barret.

Για όσους αγαπούν τις διεθνείς προσφορές, τα ασιατικά πιάτα - πορτοκαλί κοτόπουλο, κοτόπουλο teriyaki και το κοτόπουλο του General Tso - τείνουν να είναι τα πιο δημοφιλή.

Μια πρόσφατη ημέρα, το μεσημεριανό προσωπικό του Marcus Whitman μοίρασε 450 γεύματα. Οι διακομιστές έδωσαν 200 χάμπουργκερ, cheeseburgers και σάντουιτς κοτόπουλου. Επιπλέον, σερβιρίστηκαν 50 σάντουιτς και σαλάτες, είπε.

Το λιγότερο δημοφιλές πιάτο στο γυμνάσιο περιλαμβάνει πιθανώς τα ζυμαρικά, είπε.

Καλοφαγάδες γυμνασίου

Περίπου οι μισοί από τους 3.000 μαθητές του γυμνασίου περνούν από τη γραμμή γεύματος κάθε μέρα. Και οι πικάντικες γεύσεις με μια πικάντικη ανατροπή απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίου.

«Στο γυμνάσιο αγαπούν, λατρεύουν τα πικάντικα φαγητά», είπε ο Barret. «Το ζητάνε συνέχεια. Όταν προσφέρουμε ένα πικάντικο μπιφτέκι κοτόπουλου, το ξεπουλάμε κάθε φορά. Την ημέρα της Ασίας στη διεθνή γραμμή, το γυμνάσιο μπορεί να περάσει από ένα ολόκληρο μπουκάλι σάλτσα Sriracha σε μια μέρα.»

Το κορυφαίο πιάτο στο SKHS, χωρίς αμφιβολία, είναι το νάτσος. Ο διευθυντής τροφίμων και διατροφής είπε ότι οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν βόειο κρέας ή κοτόπουλο στα τσιπς τους και στη συνέχεια να ρίξουν τυρί και να πασπαλίσουν με μια ποικιλία επικαλύψεων, συμπεριλαμβανομένων jalapenos και ελιών. Το Nachos Day αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές φέτος και προκάλεσε τόσο μεγάλες ουρές που το γυμνάσιο έπρεπε να αλλάξει από το να προσφέρει το τραγανό γεύμα μία φορά την εβδομάδα σε δύο φορές την εβδομάδα, είπε.

Τα μπιφτέκια βοδινού και τα μπιφτέκια κοτόπουλου είναι επίσης κορυφαίοι ψηφοφόροι. «Δεν είναι ασυνήθιστο για εμάς να σερβίρουμε 500 μεσημεριανά γεύματα μπιφτέκι την ημέρα», είπε.

«Μόλις τα παιδιά φτάνουν στο γυμνάσιο, έχουν τις περισσότερες επιλογές φαγητού. Είναι το πιο κοντινό σε αυτό που θα είναι αν πάνε σε ένα τετραετές κολέγιο, έχουν πρόγραμμα διατροφής και έχουν πολλές επιλογές», είπε.

Στο SKHS, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές σειρές φαγητού - ντελικατέσεν, πίτσα, αμερικανική και διεθνή.

Η σειρά deli προσφέρει φρέσκες σαλάτες και σάντουιτς, συμπεριλαμβανομένων wraps, hoagies και σάντουιτς deli. Η σειρά pizza express περιλαμβάνει τυρί, πεπερόνι και μια σπεσιαλιτέ πίτα που μπορεί να είναι κοτόπουλο-μπέικον και ράντσο, χαβανέζικη ή συνδυασμένη πίτσα. Η αμερικανική σειρά προσφέρει χάμπουργκερ, cheeseburger, μπιφτέκια κοτόπουλου, πικάντικα μπιφτέκια κοτόπουλου και τρυφερά κοτόπουλου. Και η διεθνής γραμμή μπορεί να μεταφέρει είδη όπως γλυκό ταϊλανδέζικο τσίλι και chow mein.

Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για φαγητό

Το μεσημεριανό γεύμα για τους μαθητές δεν είναι μια χαλαρή υπόθεση. Έχουν 20 έως 25 λεπτά στα σχολεία του South Kitsap για φαγητό, εξήγησε. Υπάρχει μια σειρά από μεσημεριανές περιόδους για να φιλοξενήσει κάθε φοιτητικό σώμα, πρόσθεσε.

«[Στους μαθητές του γυμνασίου] αρέσουν πολύ τα πράγματα που είναι εύχρηστα και φορητά επειδή δεν έχουν πολύ χρόνο για μεσημεριανό γεύμα. Θέλουν πράγματα «αρπάξτε και πηγαίνετε», ώστε να μπορούν να φάνε γρήγορα και να βγουν έξω για πέντε έως 10 λεπτά για να παίξουν μπάσκετ ή να συνομιλήσουν με τους φίλους τους», είπε ο Barret.

«Προς μεγάλη μου απογοήτευση, η κυβέρνηση δεν έχει υποχρεωτική περίοδο μεσημεριανού γεύματος. Θα ήθελα πολύ να δω ότι κάθε μαθητής έχει μισή ώρα για μεσημεριανό γεύμα. Αυτό δίνουμε στους ενήλικες, αλλά δεν προσφέρουμε το ίδιο πράγμα στους μαθητές μας», είπε.

Όσο σύντομες κι αν είναι οι περίοδοι μεσημεριανού γεύματος, οι τιμές των γευμάτων φέτος ανταποκρίνονται σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό. Το πρωινό και τα μεσημεριανά γεύματα είναι δωρεάν, χάρη στη χρηματοδότηση για την ανακούφιση από τον COVID. Το επόμενο έτος, τα έξοδα για τα γεύματα θα επιστρέψουν για οικογένειες που υπερβαίνουν ορισμένα εισοδήματα. Στις καφετέριες του δημοτικού σχολείου, ένα γεύμα θα κοστίζει 3 δολάρια και στα γυμνάσια και γυμνάσια 3,25 δολάρια.

Διατροφικές οδηγίες

Ό,τι συμβαίνει στα πιάτα των μαθητών πρέπει να πληροί τα ομοσπονδιακά και κρατικά πρότυπα.

«Το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων είναι ένα από τα πιο αυστηρά ρυθμιζόμενα προγράμματα στο εκπαιδευτικό σύστημα», είπε ο Barret, προσθέτοντας ότι αυτό οδηγεί τα σχολικά γεύματα να είναι από τα πιο υγιεινά διαθέσιμα για τα παιδιά. Οι κανονισμοί απαιτούν τα παιδιά να έχουν ένα «ισορροπημένο γεύμα», είπε.

Μια απαίτηση είναι να χρησιμοποιούνται μόνο προϊόντα πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως. Όλα τα προϊόντα ψωμιού, η κρούστα πίτσας, τα ζυμαρικά και ακόμη και τα δημοφιλή ροζ και λευκά παγωμένα μπισκότα πρέπει να παρασκευάζονται με αλεύρι ολικής αλέσεως. Ισχύουν επίσης περιορισμοί σε νάτριο και θερμίδες. Επιπλέον, κάθε μαθητής στη Σχολική Περιοχή South Kitsap, είτε είναι νηπιαγωγός είτε τελειόφοιτος γυμνασίου, πρέπει να έχει τουλάχιστον μισό φλιτζάνι φρούτα ή λαχανικά με κάθε γεύμα.

Για να διασφαλιστεί ότι πληρούνται οι απαιτήσεις των φρούτων και των λαχανικών, τα σχολεία του South Kitsap προσφέρουν στους μαθητές ένα Garden Bar, παρόμοιο με ένα μπαρ με σαλάτες, το οποίο περιλαμβάνει αυτά τα απαραίτητα τρόφιμα. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα μικρά μας παιδιά τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά», είπε ο Barret.

Είναι σημαντικό η περιφέρεια να προσδιορίζει με ακρίβεια ποια γεύματα θα προσφέρει στους μαθητές. Και όχι απλώς για να ικανοποιήσει καλύτερα τους νέους ουρανίσκους. Οι λανθασμένες κλήσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σπατάλη τροφίμων.

"Εξετάζουμε τις τάσεις για να ορίσουμε μενού", εξήγησε ο Barret.

Για συμβουλές σχετικά με το τι προτιμούν οι μαθητές, η περιοχή στρέφεται στην επικεφαλής μαγείρισσα Carol Enderud, η οποία είναι στην περιοχή για περισσότερα από 20 χρόνια. Είναι η πηγή της περιοχής για ιστορικά δεδομένα σχετικά με το ποια πιάτα λειτουργούν και ποια παρακάμπτονται.

«Οι γνώσεις [της] μας βοηθούν επίσης να προγραμματίσουμε πόσα γεύματα πρέπει να ετοιμάσουμε. Μπορώ να μάθω πόσες μερίδες σπαγγέτι κάναμε κάθε φορά που τα προσφέραμε τα τελευταία 12 χρόνια», είπε ο Barret.

Η γεμάτη κοιλιά είναι σημαντική

Ο Barret και άλλοι στο τμήμα υπηρεσιών εστίασης παίρνουν το επάγγελμά τους στα σοβαρά. Θεωρούν την παροχή νόστιμων και υγιεινών γευμάτων στους μαθητές ως ζωτικό στοιχείο του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Τα παιδιά χρειάζονται γεμάτη κοιλιά για να μάθουν», είπε. «Όταν τα παιδιά είναι πεινασμένα, αναστατώνονται. Και όταν παίζουν ψηλά, δεν μπορούν να μάθουν στην τάξη. Σκεφτείτε το ως εξής: Εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι και πρέπει να πάτε σε μια συνάντηση και απλά δεν μπορείτε να εστιάσετε επειδή έχετε πονοκέφαλο ή αποσπάτε την προσοχή επειδή η κοιλιά σας γκρινιάζει. Φανταστείτε πώς είναι αυτό για ένα 8χρονο παιδί που δεν καταλαβαίνει γιατί είναι αναστατωμένη η κοιλιά του.

«Δεν έχει σημασία αν είσαι στο νηπιαγωγείο ή στη 12η τάξη, αν πεινάς, είναι δύσκολο να μάθεις».

Η σχολική περιφέρεια συμμετείχε στην National School Lunch Hero Day τον Μάιο, τιμώντας το μεσημεριανό προσωπικό για την αξία που προσφέρει στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Οι μαθητές παρείχαν σε διακομιστές φαγητού αφίσες, κάρτες και λουλούδια σε ένδειξη ευχαριστιών.

Η Barret απολαμβάνει τη δουλειά της και ένα μεγάλο μέρος αυτής προέρχεται από την εκτίμηση που απολαμβάνουν οι μαθητές και οι συνάδελφοί της.

«Κάθε μέρα πήγαινα έξω σε ένα σχολείο φέτος και άκουγα παιδιά να λένε: «Σας ευχαριστούμε για το φαγητό που μας φτιάχνετε. Αγαπάμε το φαγητό σας. Έχει τόσο ωραία γεύση ». Αυτό είναι το υλικό που τρέφει τις ψυχές μας και μας ωθεί να εμφανιστούμε στις 4:30 το πρωί».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”