Επανάσταση στα σαράντα

Απάντηση
Nikolaos
Δημοσιεύσεις: 461
Εγγραφή: Τρί Ιαν 19, 2021 5:02 pm

Επανάσταση στα σαράντα

Δημοσίευση από Nikolaos »

Πόσοι από εμάς, ιδιαίτερα όσοι διανύουν την «κρίσιμη» ηλικία των σαράντα και κάτι, έχουμε σκεφτεί να αλλάξουμε την τακτοποιημένη, συμβατική ζωή μας; Να ξαναζήσουμε την ξεχασμένη επανάσταση της εφηβείας;

Και το πιο σημαντικό: Πόσοι έχουν το θάρρος να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα;

Ευτυχώς που υπάρχουν οι μυθιστορηματικοί ήρωες, που διακινδυνεύουν για μας, χωρίς να κουνηθούμε από την πολυθρόνα. Οπως ο πρωταγωνιστής του βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου «Μεθυσμένος δρόμος» «Ελληνικά Γράμματα», ο Σταύρος, ένας τραπεζικός υπάλληλος, εργένης, με τρεις φιλενάδες, αυτοκίνητο και κινητό που ξαφνικά, παρακινούμενος από έντονες εσωτερικές συγκρούσεις, κόβει τους γόρδιους δεσμούς με το σίγουρο και ξεκινάει ένα ταξίδι φυγής και αναζήτησης.

«Είχα μια μόνιμη και καλή δουλειά, την ερωτική μου ζωή, τα ενδιαφέροντά μου, το σπίτι μου, τους φίλους μου, τη σιγουριά μου και τα παράτησα όλα. Γιατί; Τι ήθελα; Τι μ' έσπρωχνε στην αλλόκοτη φυγή μου; Επαναστάτης χωρίς αιτία;», αναρωτιέται.

* Ο δρόμος τον οποίο ακολουθεί καθώς φεύγει από τη χώρα του γίνεται μια Οδύσσεια για να φτάσει στην Ιθάκη του.

* Στο ταξίδι θα ζήσει εμπειρίες, θα γνωρίσει τον εαυτό του, θα βρει τις απαντήσεις που αναζητεί.

* Το πιο σημαντικό, θα οπλιστεί με τόλμη για να ξαναγυρίσει συμφιλιωμένος πια με τα πάθη του και με το παράλογο της ζωής.

Σκωπτική κριτική, χιουμοριστική διάθεση, ανατρεπτική σκέψη, έντονες εικόνες και δράση χαρακτηρίζουν τον «Μεθυσμένο δρόμο» με τον οποίο ο Γιάννης Καλπούζος κάνει το πρώτο του βήμα στην πεζογραφία, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του ποιητικές συλλογές («Ερως και Ευρώς», «Με το ρυθμό της βροχής», «Το νερό των ονείρων») και δεκάδες στίχους τραγουδιών («Δέκα μάγισσες», «Απ' την Πρέβεζα στα Γιάννενα», «Οπου πας να πηγαίνω», κ.ά).

Με αφηγηματική δεξιοτεχνία ισορροπεί ανάμεσα στο συναίσθημα και τους στοχασμούς, καθώς διοχετεύει στο βιβλίο τους προβληματισμούς του, δίνει όμως και τις απαντήσεις που αναζητούν οι αναγνώστες. Γι' αυτό και δεν δυσκολεύονται να ταυτιστούν μαζί του.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιβλία”