Βακτήριο σε απολίθωμα

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 247
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Βακτήριο σε απολίθωμα

Δημοσίευση από Lakis »

Ερευνητές από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Λουι Ομπίσκο ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να βγάλουν άθικτο από νάρκη 30 εκατομμυρίων χρόνων, ένα βακτήριο από το σώμα μέλισσας που βρέθηκε διατηρημένη σε άριστη κατάσταση μέσα σε μια σταγόνα ήλεκτρο. Το ήλεκτρο δεν είναι παρά απολιθωμένη ρητίνη, το γνωστό μας ρετσίνι των δένδρων, φυσικό πολυμερές που με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει και γίνεται κυριολεκτικά αεροστεγές και υδατοστεγές. Χάρη σε αυτές του τις ιδιότητες, το ήλεκτρο, προστατεύει απόλυτα όποιον οργανισμό έτυχε να παγιδευθεί στον πυρήνα του.

"Το παμπάλαιο αυτό βακτήριο, που είχε μετατραπεί σε σπόριο, βρισκόταν σε αδρανή κατάσταση, σε ένα βαθύ ύπνο, και εμείς το ξυπνήσαμε", μας πληροφορεί ο επικεφαλής της έρευνας Ραούλ Κάνο, του οποίου η εργασία παρουσιάστηκε στις 19 Μαΐου στο περιοδικό SCIENCE. Εκτός από το ίδιο το βακτήριο οι επιστήμονες μελετούν και ένα φυσικό αντιβιοτικό που αυτό παράγει, με την ελπίδα ότι ίσως αποδειχθεί χρήσιμο στην ιατρική.

"Μερικά βακτήρια παράγουν σπόρια προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μια και αυτά είναι πολύ ανθεκτικά στη δράση των χημικών ουσιών όπως επίσης στη θερμοκρασία και την πίεση".

Ο Κάνο - που θεωρεί ότι το αφυπνισμένο βακτήριο μοιάζει πολύ γενετικά με τον σημερινό Bacillus sphaericus, ο οποίος αναπτύσσεται στο πεπτικό σύστημα των μελισσών - έχει ιδρύσει ιδιωτική εταιρία, το επιστημονικό προσωπικό της οποίας ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη απολιθωμένων οργανισμών που βρέθηκαν μέσα σε ήλεκτρο. Το πιο εντυπωσιακό τους επίτευγμα είναι η παραγωγή μπίρας από αρχαίους ζυμομύκητες!

Μερικοί επιστήμονες αμφισβητούν την εγκυρότητα των ισχυρισμών του Κάνο ότι το μικρόβιο που κατάφερε να απομονώσει είναι όντως τόσο αρχαίο, ενώ κάποιοι ανησυχούν μήπως ορισμένοι από τους μικροοργανισμούς που μας έρχονται από το παρελθόν, αποδειχθούν παθογόνοι και επικίνδυνοι.

Το πιθανότερο είναι πάντως ότι με την βαθύτερη μελέτη των παλαιών βακτηρίων η ανησυχία θα δώσει τη θέση στο δέος και το θαυμασμό απέναντι στους μικροσκοπικούς αυτούς οργανισμούς που επιβιώνουν σε πείσμα άλλων μεγαλύτερων και πιο "έξυπνων" πλασμάτων, τα οποία έρχονται και παρέρχονται.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιολογία”