Έργα από σμηνίτες

Απάντηση
Kostas
Δημοσιεύσεις: 456
Εγγραφή: Σάβ Μαρ 06, 2021 11:41 am

Έργα από σμηνίτες

Δημοσίευση από Kostas »

Σμηνίτες επιστράτευσε η αεροπορία για την ανοικοδόμηση κτιρίων της που ισοπέδωσε ο καταστρεπτικός σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες για τη νέα Σχολή Ικάρων ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες. Είναι ένα από τα πέντε κτιριακά συγκροτήματα, που σχεδίασαν σμηνίτες αρχιτέκτονες και σήμερα βλέπουν τις μακέτες τους να γίνονται πραγματικότητα.

Λίγες ημέρες μετά το σεισμό στάλθηκε σήμα προς όλες τις μονάδες, καλώντας σε προσκλητήριο όλους τους αρχιτέκτονες, που τότε υπηρετούσαν στην πολεμική αεροπορία.

Τρεις ομάδες

Δεν έβαλαν βύσμα, καθώς δεν ήταν παραπάνω από δέκα όλοι κι όλοι συνολικά. Πήραν απόσπαση για το ΓΕΑ και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με διαφορετική αποστολή καθεμιά. Η πρώτη ανέλαβε τη μελέτη της Σχολής Πολέμου και της ΔΑΕ, η δεύτερη της ΣΜΥΚ και της Ικάρων και η τρίτη της ΣΜΑΕ.

*Ο Κωνσταντίνος Ριζάκης ήταν ένας από τους τρεις σμηνίτες που σχεδίασαν την νέα Σχολή Ικάρων. Εδειξε έκπληξη, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του και έμαθε ότι η σχολή άρχισε ήδη να κατασκευάζεται. Είναι πια πολίτης από πέρυσι, σε δικό του γραφείο, που μάλιστα μοιάζει πολύ με αυτό της... νέας Σχολής Ικάρων. Για το κτίριο που σχεδίασε μαζί με τον Αλέξανδρο Βαΐτσο και τον Αλέξανδρο Κονοπισόπουλο, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του.

«Ηταν ιδέα όλης της ομάδας. Είχαμε ένα κοινό τρόπο σκέψης, δουλέψαμε με πολύ μεράκι για το αποτέλεσμα», μας είπε. Είναι μάλιστα η πρώτη δουλειά και για τους τρεις που είδαν να υλοποιείται».

Σήμερα, θυμάται πώς οι τρεις τους στάθηκαν ψαρωμένοι μπροστά στην πολιτική ηγεσία και στους ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας, όταν παρουσίαζαν τη μακέτα.

*Το πρώτο σχόλιο του αρχηγού της αεροπορίας τούς έδωσε ελπίδες: «Είναι πολύ μοντέρνο», ήταν η αντίδραση του Δ. Λυτζεράκου.

*Χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες και περιορισμούς στο σχέδιο, η ομάδα κλήθηκε να καταθέσει τις ιδέες της: «Είχαμε πολύ άγχος γιατί η δική μας πρόταση ήταν μιας αρχιτεκτονικής αντίληψης και αισθητικής, πιο προχωρημένης από αυτή που γενικώς επικρατεί στη χώρα μας. Βάλαμε πολλά "σπασίματα" σαν πτερύγια, ενώ η συνθετική του λογική κινείται ανάμεσα σε παράλληλους τοίχους μέσα στους οποίους οι χώροι συνδέονται με διάφορες ράμπες και σκάλες.

10ήμερη τιμητική

Οι ενδιαφέροντες χώροι σε σχέση με το φωτισμό δημιουργούν μια αίσθηση ότι "κρέμονται" οι διάφορες λειτουργίες, ενώ μερικά τμήματα του κτιρίου μοιάζουν με αεραγωγούς αεροπλάνων», εξηγεί ο Κ. Ριζάκης. Κάπως έτσι εξήγησαν τη λογική του κτιρίου και στο ακροατήριο των ανωτάτων του Πενταγώνου. «Το δικό μας το είδαν τελευταίο από όλα. Εχει και ένα χώρο για μουσείο, που συνδέεται με μια αίθουσα εκδηλώσεων για την ορκωμοσία των Ικάρων. Είχαμε βάλει και ένα αεροπλάνο, έδειξαν πολύ ενδιαφέρον. Απλά, χρειάστηκε να τους εξηγήσουμε αρκετά μέχρι να τους βάλουμε στη δική μας λογική».

Και τελικά τους έπεισαν.

*Ολοι τους πήραν 10 ημέρες τιμητική άδεια και από 500.000 δραχμές ο καθένας ως χρηματική επιβράβευση.

«Καθόλου άσχημα για φαντάρος» σημειώνει ο Κ. Ριζάκης γελώντας. Άλλωστε, και η αεροπορία κέρδισε αρκετά από τις μελέτες των σμηνιτών.

Εάν τις ανέθετε σε εταιρείες, θα κόστιζαν μερικές δεκάδες εκατομμυρίων...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”