Επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην οικονομία

Απάντηση
seriani
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 17, 2021 9:41 pm

Επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην οικονομία

Δημοσίευση από seriani »

Η αγροτική παραγωγή θα μειωθεί από 15- 79% στην Αυστραλία μέχρι το 2050 αν ο πλανήτης αρχίσει να θερμαίνεται επικίνδυνα και δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών αποτελεσματικά, όπως αναφέρει πόρισμα έρευνας που διεξήγαγε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Οικονομίας Αγροτικών και Φυσικών Πόρων.

Οι κλιματολογικές αλλαγές αναμένεται, έως το 2030, να χτυπήσουν την παραγωγή σιτηρών και βοδινού κατά 9,6%, την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 9,5% και την παραγωγή ζάχαρης κατά 10%. Όπως επισημαίνει η έκθεση η Αυστραλία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που η αγροτική τους παραγωγή θα μειωθεί αισθητά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η μείωση της αγροτικής παραγωγής όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που συνέθεσαν την έρευνα, θα έχει ως άμεση οικονομική επίπτωση την μείωση των εξαγωγών της χώρας και εν γένει, την μείωση του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος κατά 5% έως το έτος 2050.

Αλλες χώρες που θα "πληρώσουν" όχι μόνο σε αγροτικά προϊόντα αλλά και σε χρήμα τις κλιματικές αλλαγές σε μεγάλο βαθμό είναι η Ινδία, η Βραζιλία και οι χώρες του Τρίτου κόσμου.

Καθώς όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας και δηλώνουν ότι η ξηρασία θα καταστρέψει μεγάλο κομμάτι της αγροτικής της γης, οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι σύντομα αναμένονται μεγάλες βροχοπτώσεις αλλά και πλημμύρες λόγω αυτών, μιας και το καιρικό φαινόμενο "Λα Νίνια" φαίνεται ότι άρχισε να επηρεάζει την χώρα.

Ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω "Λα Νίνια" προβλέπονται και παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι ερχόμενοι μήνες θα φέρουν καταστροφικές πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής ακτής της χώρας, αρνούνται να δηλώσουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα τελειώσει και η μεγαλύτερη ξηρασία, όλων των εποχών που πλήττει την χώρα.

Όπως πριν από λίγο καιρό είχε αναφερθεί σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, το φαινόμενο " Λα Νίνια" αποσταθεροποιεί το παγκόσμιο κλίμα, μειώνοντας τη θερμοκρασία των υδάτων του Νότιου Ειρηνικού -ανοιχτά των ακτών του Περού και του Ισημερινού- ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει τη θερμοκρασία των υδάτων στην Αυστραλία, στις Φιλιππίνες και στην Ινδονησία.

Αναφέρεται ότι ακριβώς το αντίθετο προκαλεί το "Ελ Νίνιο", αλλά με πιο καταστροφικά αποτελέσματα, γιατί συνήθως έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”