Εκτός από το outsourcing υπάρχει και το crowdsourcing

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 280
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Εκτός από το outsourcing υπάρχει και το crowdsourcing

Δημοσίευση από Lakis »

Σήμερα έμαθα ότι εκτός από το outsourcing υπάρχει και το crowdsourcing. Είναι καινούργια έννοια, που συνοδεύεται από άλλες καινούργιες λέξεις, όπως human grid και clickworkers (στο συγκεκριμένο παράδειγμα που αναφέρω εδώ).

Η humangrid είναι μια startup εταιρεία στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Η βασική ιδέα τους είναι να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για crowdsourcing – βασικά outsourcing κάποιων απλών tasks σε ένα μεγάλο αριθμό από clickworkers μέσω του internet.

Για παράδειγμα, pattern recognition (όπως η ταξινόμηση εικόνας ή βίντεο), media tagging (παραδείγματος χάριν, εξαγωγή metadata, indexing και taxonomy validation), κτλ.

Το επιχείρημα για κάτι τέτοιο είναι ότι ο προγραμματισμός των ανθρώπων (ως ευφυείς επεξεργαστές) για να κάνουν μια ορισμένη εργασία που εμπλέκει νοημοσύνη είναι ευκολότερος και φτηνότερος από τη δημιουργία λογισμικού που κάνει αυτοματοποιημένα το ίδιο πράγμα. Προφανώς με το λογισμικό υπάρχει μηδενικό κόστος για την εκτέλεση των εργασιών αυτών - αφότου ολοκληρωθεί το λογισμικό. Εντούτοις, εάν το κόστος ανάπτυξης είναι εξαιρετικά υψηλό, το να πληρώσουμε ένα μικρό ποσό στον ανθρώπινο επεξεργαστή (εγκέφαλο) για κάθε στόχο μπορεί να είναι ακόμα φτηνότερο.

Είναι ενδιαφέρον ότι στοχεύουν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που προσφέρει συμβάσεις εργασίας στους εγγραμμένους χρήστες - τους οποίους καλούν “clickworkers.” Οι clickworkers είναι, στην ουσία, freelancers ή προμηθευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι συμβάσεις είναι μικρές, συχνά της τάξης των μερικών cents.

Το HumanGrid επιλέχθηκε από το Plugg ως μια από τις κορυφαίες 20 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαδικτύου από 18 χώρες. Το Plugg είναι ένα μονοήμερο συνέδριο με στόχο την παγκόσμια προβολή Ευρωπαϊκών startup εταιριών στο internet.

Το αστείο τώρα είναι, ότι το πρώτο βραβείο στο Plugg για το 2008 το πήρε μια άλλη εταιρία, η Viewdle, η οποία έχει δημιουργήσει ένα software που αναγνωρίζει αυτόματα σε ένα βίντεο τα πρόσωπα των εμφανιζόμενων, για παράδειγμα η Paris Hilton, ή ο Μπους της Αμερικής.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”