8 Γυναίκες επιστήμονες που δεν γνωρίζατε

Απάντηση
stavros
Δημοσιεύσεις: 92
Εγγραφή: Δευ Φεβ 21, 2022 3:14 pm

8 Γυναίκες επιστήμονες που δεν γνωρίζατε

Δημοσίευση από stavros »

Αν κάποιος μας ζητούσε να θυμηθούμε κάποια γυναίκα επιστήμονα, πιθανότατα να απαντούσαμε την Μαρία Κιουρί. Πως να μην το κάνεις άλλωστε, καθώς είναι ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία που κέρδισε 2 βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικές επιστήμες. Σήμερα όμως είναι η μέρα της γυναίκας και με αυτό ως αφορμή σας παρουσιάζουμε και μερικές ακόμα που συνεισέφεραν πολλά στις επιστήμες.

Βαλεντίνα Τερέσκοβα

Έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα το 1963, με το Vostok 6. Όχι μόνο πήγε στο διάστημα, αλλά ήταν και χειριστής του σκάφους. Η αποστολή της στο διάστημα διήρκεσε κάτι λιγότερο από 72 ώρες και περιελάμβανε 48 περιστροφές γύρω από τη Γη.

Τζοσελίν Μπέρνερ

Ενώ εργαζόταν ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, η Τζοσελίν Μπέρνερ παρατήρησε τα ραδιο πάλσαρ για πρώτη φορά. Παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τα δείτε, πέθανε όταν η ανακάλυψη τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1974. Το νόμπελ τελικά πήγε στο σύμβουλό της και σε έναν ακόμα συνάδελφό της.

Ρίτα Μονταλσίνι

Αν και ο πατέρας της πίστευε ότι η θέση της ήταν στο σπίτι και όχι στο εργαστήριο, η Ρίτα Μονταλσίνι κέρδισε ένα πτυχίο στην ιατρική. Αν και το μανιφέστο του Μουσολίνι περί φυλής την εμπόδισε να βρει εργασία, λόγω της Εβραϊκής της καταγωγής, κατασκεύασε ένα εργαστήριο στο δωμάτιό της και συνέχισε την έρευνα της έτσι κι αλλιώς.

Σεσίλια Γκαπόσκιν

Η Σεσίλια Γκαπόσκιν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Cambridge το 1920, όταν τα πτυχία δεν δίνονταν στις γυναίκες. Αργότερα ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έλαβε το διδακτορικό της στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο Radcliffe. Η διατριβή της χαιρετίστηκε ως «αναμφίβολα το πιο λαμπρό Ph.D., διατριβή που γράφτηκε ποτέ στην αστρονομία."

Καρολάιν Χέρσελ

Αδελφή του Ουίλιαμ Χέρσελ, η Κάρολαιν ήταν κι εκείνη αστρονόμος. Ο πατέρας της, την εκπαίδευσε ο ίδιος, αν και η μητέρα της δεν το ενέκρινε. Η φυσική της εμφάνιση είχε αλλοιωθεί από την ευλογιά και τον τύφο, που πέρασε όταν ήταν ακόμα παιδί, έτσι ο αδελφός της Ουίλιαμ της έδειξε ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το να είναι υπηρέτρια μόνο και μόνο επειδή κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν θα παντρευόταν.

Λαιζ Μάιντνερ

Για τρεις δεκαετίες, η Λαιζ Μάιντνερ και ο Όττο Χαν συνεργάστηκαν στην έρευνα για τη ραδιενέργεια και ανακάλυψαν το στοιχείο πρωτακτίνιο μαζί. Ωστόσο, αναγκάστηκε να φύγει και να αφήσει τη Γερμανία και τον Χαν στη δεκαετία του 1930. Προσέφερε την πρώτη εξήγηση για τα τεράστια ποσά ενέργειας που θα παράγονταν κατά την πυρηνική σχάση. Ο Χαν στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο με βάση αυτή την ιδέα, αλλά δεν ανέφερε τη Μάιντνερ. Χωρίς αυτή την αναφορά, η Μάιντνερ αποκλείστηκε όταν ο Χαν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1944.

Έμι Νόεδερ

Όταν η Έμι Νόεδερ έλαβε το διδακτορικό της, αποφοίτησε με άριστα. Ωστόσο, είχε προβλήματα να βρει δουλειά στον ακαδημαϊκό χώρο και τελικά βρήκε μια θέση στο πανεπιστήμιο που σπούδασε στο Γκέτινγκεν. Εμπνευσμένη από το έργο του Αϊνστάιν, δημιούργησε ένα θεώρημα που είχε απίστευτη σημασία για την εξήγηση της συμμετρίας στη φύση.

Μαρία Μίτσελ

Μακρινή ξαδέλφη του Βενιαμίν Φρανκλίνου, η Μαρία Μίτσελ είναι η πρώτη Αμερικανή γυναίκα που έγινε επαγγελματίας αστρονόμος. Άρχισε κοιτάζοντας τα αστέρια, όπως ένα παιδί, και στα 12 της χρόνια, χρησιμοποίεισαι μια ηλιακή έκλειψη για να υπολογίσει τη θέση του σπιτιού της. Ανακάλυψε τον κομήτη C/1847 Τ1, ο οποίος είχε επίσης βρεθεί από ένα Ευρωπαίο αστρονόμο που είχε λάβει την αναγνώριση της ανακάλυψης αρχικά. Καθώς η ανακάλυψη της Μίτσελ ήταν τεκμηριωμένη δύο ημέρες νωρίτερα, το αρχείο ανανεώθηκε κι έτσι ο κομήτης έγινε γνωστός ως "Κομήτης της Κας Μίτσελ."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Όλες οι επιστήμες”