Αξιόλογες ιστοσελίδες βάσει περιεχομένου

Απάντηση
Takis
Δημοσιεύσεις: 373
Εγγραφή: Τρί Μαρ 30, 2021 1:44 pm

Αξιόλογες ιστοσελίδες βάσει περιεχομένου

Δημοσίευση από Takis »

nuribilgeceylan.com

Μέχρι να εμφανιστεί το «Ανάμεσα Στους Τοίχους» του Λοράν Καντέ δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν «δώσει» τον Χρυσό Φοίνικα στο «Τhree Μonkeys» του Νούρι Μπίλγκε Τσελάν. Ακόμη και αν έφυγε μόνο(!) με το βραβείο σκηνοθεσίας τελικά, η ύψιστη διάκριση είναι μάλλον θέμα χρόνου. Οι φήμες, λοιπόν, θέλουν τον μεγαλύτερο Τούρκο σκηνοθέτη εκτός από σπουδαίος δημιουργός να είναι και ένας ικανότατος επιχειρηματίας και μάλιστα στρυφνός και σφιχτοχέρης. Και κυρίως ένας απόλυτος κυρίαρχος του έργου του, όπως αρμόζει σε έναν αληθινό δημιουργό. Πράγματι, ο Τσελάν πουλά ο ίδιος τις ταινίες του -και όχι μόνο- σε διεθνές επίπεδο, έχοντας άμεσα λόγο στον τρόπο με τον οποίο διανέμονται διεθνώς. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του και η υλοποίηση μιας πολύ επιτυχημένης προσωπικής ιστοσελίδας, μέσα από την οποία προωθεί το κινηματογραφικό αλλά και το φωτογραφικό έργο του αφού, ας μην το ξεχνάμε, είναι και ένας σπουδαίος φωτογράφος (έχει παρουσιάσει τρεις εκθέσεις ως τώρα). Στο πρώτο κεφάλαιο, όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει η πλήρης φιλμογραφία του, με κάθε ταινία να συνοδεύεται από τα απαραίτητα αλλά και μια εξαντλητική συλλογή κειμένων και κριτικών. Στο δεύτερο κεφάλαιο, το όχι και τόσο γνωστό φωτογραφικό του έργο (μόλις το 2006 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο κύκλος Turkey Cinemascope), δίνοντας μάλιστα στον χρήστη τη δυνατότητα να αγοράσει on-line και με απόλυτη ασφάλεια κάποιες από τις δημιουργίες του οι οποίες , για την ώρα, διατίθενται σε πολύ καλές τιμές. Μετά τον μελλοντικό Χρυσό Φοίνικα ποιος ξέρει πού μπορεί να φτάσουν.

imdb.com

Περίπτωση ο Κρις Μαρκέρ, το ξέρουμε όλοι. Δεν είναι μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πρόσωπό του ή ότι αρνείται πεισματικά να γίνονται αφιερώματα στο έργο του, είναι και που οι ταινίες του ακόμη και σε DVD αποτελούν το νέο άγιο δισκοπότηρο. Δεν μιλάμε για το «La Jete» ή το «Sans Soleil». Εντοπίσαμε (να ναι καλά το Film Comment) επιτέλους μια αποκλειστική πηγή που δεν είναι παρά το Wexner Center for Arts όπου μπορείτε να βρείτε τα «Τhe Case Of The Grinning Cat», «Remembrance Of Things To Come», «Τhe Sixth Side Of The Ρentagon»/«Τhe Εmbassy» και κυρίως το αριστούργημά του, «Τhe Last Βolshevik».

Festival 43rd Karlovy Vary International Film Festival

www.kviff.com

Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά φέτος η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει επί τσεχικού εδάφους. Δεν θυμόμαστε, άλλωστε, άλλη χρονιά που να στέλνουμε δύο ταινίες στο μεγάλο φεστιβάλ της κεντρικής Ευρώπης: την «Επιστροφή» του Βασίλη Δούβλη (επιλογή του Variety) και τη «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου στο Forum of Independents. Ξεπερνώντας την εθνική περηφάνια βρίσκουμε στα μεγάλα αφιερώματα της φετινής χρονιάς να δεσπόζουν οι ρετροσπεκτίβες στο έργο του σπουδαίου Μεξικανού Αρτούρο Ριπστάιν και του πάντα απρόβλεπτου Νίκολας Ρεγκ, ενώ δίπλα τους στέκονται εξίσου ενδιαφέροντα το νυχτερινό όργιο ταινιών τρόμου της βρετανικής εταιρείας Hammer και ο δεύτερος κύκλος New Hollywood ΙΙ για το αμερικανικό θαύμα της περιόδου 1968-1980 που ίσως και να ξανασυμβαίνει στις μέρες μας. Οσο για τους πρώτους τίτλους του επίσημου διαγωνιστικού, η Τσεχία έχει εξασφαλίσει δύο συμμετοχές με τη Μικαέλα Παβλατόβα και το «Νight Οwls» και άλλη μια με τον Πέτερ Ζελένκα και το «Τhe Κaramazovs», μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του Ντοστογιέφσκι από έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της χώρας. Πρόεδρος της επιτροπής ο εκ των πρωτεργατών της κινηματογραφικής άνοιξης της Πράγας, Ιβαν Πάσερ, πλαισιωμένος μεταξύ άλλων από τους Βίλμος Ζίγκμοντ, Μπρέντα Μπλέθιν και Τεντ Χόουπ.

Βlogger 1

blogs.sltrib.com/movies

O θόρυβος των σαρωτικών αλλαγών στον έντυπο χώρο της κινηματογραφικής κριτικής δεν λέει να κοπάσει. Μετά τα Cahiers du Cinema που ψάχνουν αγοραστή (με τους Ζαν-Μισέλ Φροντόν και Εμανουέλ Μπουρντό να εγγυώνται ότι θα καταλήξουν σε αντάξια της ιστορίας του περιοδικού χέρια) ακόμη και το Variety, που έχει πάνω από 100 χρόνια στην πιάτσα, αναζητά πλέον και αυτό σοβαρό επενδυτή για να συνεχίσει την έκδοσή του. Ο Σον Π. Μίνς της Salt Lake Tribune είναι από τους δημοσιογράφους που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, καταγράφοντας με ονοματεπώνυμα τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί το τελευταίο διάστημα (ανάμεσά τους, πρόσφατα, και ο Γκλεν Κένι του Premiere που πλέον βρήκε καταφύγιο στο Indiewire). Κάπως έτσι λοιπόν ανακαλύψαμε το ωραιότατο blog του που κινείται στην κόψη της επικαιρότητας με μικρά καλογραμμένα post. Και η ειρωνεία είναι ότι ακριβώς τέτοια blogs είναι που οδηγούν στο λουκέτο τα παραδοσιακά έντυπα. Να όμως, που, ως γνωστόν, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.

Βlogger 2
www.jonathanrosenbaum.com

Ο Τζόναθαν Ρόζενμπαουμ, μια από τις επιδραστικότερες πένες της αμερικανικής κριτικής, μπορεί να πήρε σύνταξη από τη Chicago Tribune στο τέλος της περασμένης χρονιάς και να αρθρογραφεί πλέον επιλεκτικά στα περιοδικά Cineaste και Cinemascope (κυρίως), ευτυχώς όμως τα γραπτά του δεν θα λείψουν από το διαδίκτυο. Από το δικό του πλέον site υπόσχεται να ανεβάζει νέα και παλαιότερα αναθεωρημένα κείμενα σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και να εμπλουτίζει το τεράστιο αρχείο των κινηματογραφικών κριτικών και άρθρων γύρω από το παγκόσμιο σινεμά. Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές, στην πρώτη σελίδα δεσπόζει ένα κείμενο λατρείας για τον αγαπημένο του Ζία Ζάνγκε (ο κινέζος σκηνοθέτης του «Ακίνητες Ζωές» που βρέθηκε φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών με το «24 City»). Τοποθετήστε το στα «αγαπημένα» σας οπωσδήποτε.

official site

www.theoangelopoulos.gr

Ευτυχώς που, έστω και καθυστερημένα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αποκτά επιτέλους ένα επίσημο site αντάξιο του έργου του - με επιμέλεια του ίδιου και των συνεργατών του. Είχαμε αναφερθεί στο εγχείρημα πριν από χρόνια - όταν ακόμη η ιστοσελίδα περιελάμβανε τα απολύτως βασικά γύρω από τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η ιστοσελίδα θα αποκτήσει πραγματικά διεθνείς διαστάσεις αφού θα διατίθεται σε επτά γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και Ιαπωνικά) και μάλιστα εντυπωσιακές, αφού πρόκειται για αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας, τεκμηρίωσης και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης, στοιχείων και υλικού που αφορούν στο σύνολο των ταινιών του (μεγάλου, μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ). Για όσους αγαπούν τους αριθμούς τα παραπάνω μεταφράζονται σε 14 συνολικά ταινίες, 2.000 φωτογραφίες και αφίσες (ταξινομημένες ανά ταινία), 500 σημαντικά δημοσιεύματα και κριτικές απ όλον τον κόσμο, όλα τα σενάρια και οι υπότιτλοι των ταινιών, 150 αποσπάσματα βίντεο από συνεντεύξεις και άλλο τεκμηριωτικό υλικό, πλήρη βιοφιλμογραφία, σχέδια από σκηνικά και κοστούμια, βιβλιογραφία γύρω από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τις ταινίες του και το σημαντικότερο: 66 αποσπάσματα από τις ταινίες: του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε υψηλή ανάλυση. Αμήν!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Website, blog”