Αλλάξτε κάρτα γραφικών στον Macbook Pro

Απάντηση
Takis
Δημοσιεύσεις: 373
Εγγραφή: Τρί Μαρ 30, 2021 1:44 pm

Αλλάξτε κάρτα γραφικών στον Macbook Pro

Δημοσίευση από Takis »

Η αλλαγή της κάρτας γραφικών ενός φορητού υπολογιστή, ανεξάρτητα από τη μάρκα του, είναι σχεδόν αδύνατη. Η Apple όμως στην προσπάθεια της να διατηρήσει τις υψηλές επιδόσεις των Macbook Pro χωρίς να πληρώσει τη νύφη η μπαταρία, εξόπλισε τα μηχανήματα της με δύο κάρτες γραφικών. Μία που μοιράζεται τη μνήμη και άλλους πόρους με το υπόλοιπο μηχάνημα και μία αυτόνομη και ισχυρότερη η οποία χρησιμοποιείται όταν ο χρήστης φορτώσει κάποια εφαρμογή ή παιχνίδι που έχει πολλές απαιτήσεις.

Απ' ότι θυμάμαι η αλλαγή αυτή στους Macbook Pro έγινε μόλις βγήκαν τα unibody. Μάλιστα τα πρώτα μοντέλα (σαν το δικό μου) έχουν μια επιλογή στο System Preferences > Energy Saver όπου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει Better battery life ή Higher performance. Αυτές οι επιλογές ελέγχουν το ποια κάρτα γραφικών θα δουλέψει στο μηχάνημα και μόλις επιλέξουμε κάποια από αυτές απαιτείτε ένα logout προκειμένου να ενεργοποιηθεί η επιλογή μας. Στα μεταγενέστερα μοντέλα όμως η Apple έχει αυτοματοποιήσει τελείως την λειτουργία των δυο καρτών γραφικών και δεν υπάρχει επιλογή για τον χρήστη που θέλει να χρησιμοποιεί μόνο την ισχυρή κάρτα γραφικών. Σίγουρα ο αυτόματος τρόπος διαχείρισης παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή της μπαταρίας, αλλά είναι αρκετοί οι χρήστες που θέλουν το δικαίωμα της επιλογής, ακόμα κι αν δεν το εκμεταλλευτούν ποτέ.

Όπως πάντα, κάποιος θα γράψει ένα πρόγραμμα που να πειράζει αυτά που δεν θέλει η Apple να πειράξουμε. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόγραμμα λέγετε gfxCardStatus. Μην περιμένετε πολύπλοκα μενού με όμορφα εικονίδια, φρου φρου κι αρώματα. Το gfcCardStatus απλά κάθετε στο menubar και απλά σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε ποια κάρτα γραφικών θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε μάλιστα να το ρυθμίσετε έτσι ώστε όταν ο φορητός σας δουλεύει μέσω της μπαταρίας του να χρησιμοποιεί μόνο την light κάρτα γραφικών για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και όταν τον συνδέσετε στο ρεύμα να αλλάζει στην πιο δυνατή.

Παρόλο που ποτέ δεν κυνηγούσα τα hardware tweaks, πάντα μου άρεσαν οι πολλές επιλογές. Προσωπικά δεν νομίζω να χρειαστώ ποτέ το gfxCardStatus, αλλά ξέρω μερικούς που θα μπουν στον πειρασμό να ζεστάνουν λίγο παραπάνω τον Macbook τους. Προσοχή σε ότι κάνετε!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Κάρτες γραφικών”