CleanMyMac και καθαρίσατε… τα πάντα

Απάντηση
Takis
Δημοσιεύσεις: 373
Εγγραφή: Τρί Μαρ 30, 2021 1:44 pm

CleanMyMac και καθαρίσατε… τα πάντα

Δημοσίευση από Takis »

Μου αρέσει να δοκιμάζω νέες εφαρμογές και γενικότερα να πειραματίζομαι με διάφορα πράγματα στον Mac μου. Αν δεν ήταν το OS X όμως, όλο αυτό το βάλε βγάλε εφαρμογών σίγουρα θα είχε συνέπειες στις επιδόσεις του λειτουργικού και αργά ή γρήγορα ένα format ίσως να ήταν απαραίτητο. Όμως, το ότι το OS X είναι ένα πολύ καλά στημένο και σταθερό λειτουργικό σύστημα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μαζέψει περιττά σκουπίδια ακόμα και αν η χρήση που του κάνετε είναι η πιο απλή του κόσμου.

Οι εφαρμογές που μπαινοβγαίνουν, ο συγχρονισμός με τα iDevices, οι πολλαπλές γλώσσες που υποστηρίζει η κάθε εφαρμογή και ένα σωρό άλλες λειτουργίες, δημιουργούν διάφορα αρχεία που είτε ξεχνάνε να τα σβήσουν, είτε νομίζουν πως κάποια στιγμή θα τα ξαναχρειαστούν. Στην εποχή των SSD όμως, τα megabytes είναι πολύτιμα και ένα καθάρισμα μια στις τόσες επιβάλετε!

Πριν καιρό είχα αναφερθεί στο AppCleaner, το οποίο αν και κάνει πολύ καλή δουλειά στο να εξαφανίζει κάθε πιθανό υπόλειμμα μιας εφαρμογής που θέλετε να διαγράψετε, δυστυχώς υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να γεμίσει ένας δίσκος με περιττά αρχεία. Ευτυχώς όμως υπάρχει άλλο ένα διαμάντι στη λίστα των must have εφαρμογών που λέγετε CleanMyMac και κάνει πραγματικά φοβερή δουλειά.

Το CleanMyMac έχει ίσως το πιο όμορφο interface που έχω δει μέχρι στιγμής. Προσεγμένο μέχρι τη παραμικρή λεπτομέρεια, είναι ιδιαίτερα κατανοητό ακόμα και στα ματιά του πιο αρχάριου χρήστη. Διαθέτει help tips σχεδόν σε κάθε επιλογή και λειτουργίες που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου.

Τα features που εκτίμησα πραγματικά στο CleanMyMac είναι δυο: η δυνατότητα να βρίσκει παλιά, μεγάλα και ξεχασμένα αρχεία που καταλαμβάνουν χώρο χωρίς κάποιο όφελος και το optimization που μπορεί να κάνει στην iPhoto library. Το πρώτο θα έλεγα πως με εξέπληξε μιας και στο πρώτο scan που έκανα βρήκε 2.36GB από κάτι παλιά βίντεο σε ένα ξεχασμένο προσωρινό φάκελο. Όπως είπα και πριν, τα megabytes είναι πολύτιμα και τα 2.36GB ακόμα περισσότερο! Όσον αφορά το iPhoto, ούτε κι εκεί περίμενα να δω σκουπίδια και όμως τα περιττά thumbnails και δεν ξέρω κι εγώ τι αλλά αρχεία βρήκε, ήταν αρκετά για να δω βελτίωση ακόμα και στη ταχύτητα της εφαρμογής. Προφανώς η library μου ξαλάφρωσε λίγο και η προσπέλαση της έγινε πιο άνετη.

Μετά από αρκετές μέρες χρήσης του CleanMyMac νομίζω πως το σημείο στο οποίο πραγματικά λάμπει, είναι στον καθαρισμό του συστήματος. Με ένα απλό scan μπορεί και βρίσκει από cache και log files, μέχρι iOS updates που δεν χρειάζονται πλέον. Πιστεύω πως είμαι ιδιαίτερα σχολαστικός με το τι μπαίνει και πως βγαίνει από τον υπολογιστή μου και παρόλα αυτά το CleanMyMac κατάφερε να μου εξοικονομήσει 5.09GB κάνοντας ένα απλό system cleanup. Ούτε που θέλω να φανταστώ τι θα γινόταν αν δεν πρόσεχα και έβαζα στον Mac μου ανεξέλεγκτα ότι πρόγραμμα έβρισκα.

Τέλος το CleanMyMac προσφέρει και λειτουργία απεγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής. Και όταν λέμε απεγκατάσταση, εννοούμε πως δεν θα μείνει ίχνος! Μπορεί μέχρι τώρα να έκανα τη δουλειά μου με το AppCleaner, αλλά τώρα με το CleanMyMac δεν βλέπω το λόγο να έχω δύο εφαρμογές για την ίδια λειτουργία.

Συμπέρασμα

Το CleanMyMac είναι μια εφαρμογή με πανέμορφο interface που πρέπει να δοκιμάσετε. Κατεβάζοντας τη δοκιμαστική έκδοση θα μπορέσετε να δείτε τι ακριβώς μπορεί να κάνει για το σύστημα σας και πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα να σας κάνουν να την αγοράσετε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “MacOS Software”