Μερικά ασυνήθιστα shortcuts

Απάντηση
Takis
Δημοσιεύσεις: 373
Εγγραφή: Τρί Μαρ 30, 2021 1:44 pm

Μερικά ασυνήθιστα shortcuts

Δημοσίευση από Takis »

Αν η εφεύρεση του mouse ήταν επαναστατική, εγώ θα έλεγα πως τα keyboard shortcuts έκαναν redesign την επανάσταση! Μπορεί πλέον τα πάντα να γίνονται με το ποντίκι και όλοι μας να κυνηγάμε τις click only λειτουργίες, αλλά αυτό που πραγματικά επιταχύνει την παραγωγικότητα μας είναι μερικοί συνδυασμοί διαφόρων πλήκτρων. Ξεκινώντας από τα πιο απλά που κάνουν copy και paste, σιγά σιγά οι περισσότεροι χρήστες αναζητούν κάτι καινούριο που θα τους διευκολύνει ακόμα περισσότερο. Κρίνοντας από τη δική μου εμπειρία, υπάρχουν αρκετά shortcuts που όχι μόνο δεν χρησιμοποιώ πολύ, αλλά ούτε καν τα ήξερα μέχρι πριν λίγες μέρες. Βέβαια από τότε που η Apple "πετσόκοψε" τα πληκτρολόγια της και τα numeric pads μαζί με μερικά ακόμα κουμπιά έκαναν φτερά, η αναζήτηση νέων shortcuts έγινε ακόμα πιο έντονη.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Fn και "παίζοντας" με τα βελάκια μπορούμε να κάνουμε ότι κάνει το Home/End και το PageUp/PageDown. Ξέρατε όμως ότι ενώ γράφουμε κάποιο κείμενο, ο συνδυασμός Fn + Delete σβήνει ένα ένα γράμμα δεξιά του κέρσορα;

Και πάλι γράφοντας κάποιο κείμενο, πατώντας τα Ctrl + Command + D εμφανίζεται ένα μικρό pop up με ένα λεξικό που δίνει πληροφορίες για την λέξη στην οποία ήταν πάνω το ποντίκι σας. Αρκετά χρήσιμο, αλλά δυστυχώς δεν δουλεύει σε ελληνικές λέξεις.

Το να κολλήσει κάποια εφαρμογή στο Mac OS X είναι κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνει ποτέ! Μπορεί με Command + Q να κλείνεις μια εφαρμογή, αλλά τι γίνεται αν η εφαρμογή κολλήσει; Πατώντας Command + Option + Esc εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο με όλες τις εφαρμογές που τρέχουν στο μηχάνημα σας. Από εκεί μπορείτε να διαλέξετε κάποια και να κάνετε Force Quit. Και αν θέλετε κάτι ακόμα πιο γρήγορο, κρατήστε πατημένα τα Shift + Command + Option + Esc για 3 δευτερόλεπτα!

Για όσους βιάζονται στο να κλείσουν τον Mac τους υπάρχουν μερικά shortcuts που επιταχύνουν αρκετές λειτουργίες. Με Ctrl + Shift + Eject η οθόνη πέφτει για ύπνο αμέσως (μόνο η οθόνη!), ενώ πατώντας Command + Option + Eject πέφτει για ύπνο όλος ο Mac. Και στην περίπτωση που ψάχνετε για το πιο γρήγορο shutdown, Ctrl + Option + Command + Eject!

Κάποια στιγμή που τελείωσαν οι μπαταρίες του mouse μου, υπήρχαν δύο shortcuts που θα μπορούσαν να με διευκολύνουν. Πατήστε Ctrl + F2 και αμέσως θα ανάψει το μηλαράκι πάνω αριστερά όπου και μπορείτε να πλοηγηθείτε πλήρως με τα βελάκια στο πληκτρολόγιο. Και αν αυτό που θέλετε δεν βρίσκετε εκεί ψηλά, με Ctrl + F3 η προσοχή στρέφετε στο Dock και τα βελάκια κάνουν και πάλι παιχνίδι.

Για το τέλος άφησα τα σκουπίδια. Το πιο συνηθισμένο είναι το Command + Delete που στέλνει τα μαρκαρισμένα αρχεία και φακέλους στα σκουπίδια. Για να τα αδειάσεις όμως; Command + Shift + Delete και δεν χρειάζεται να ακουμπήσετε καν το ποντίκι και αν σας ενοχλεί η ερώτηση επιβεβαίωσης Command + Shift + Option + Delete και ο κάδος αδειάζει εντελώς χωρίς πολλά πολλά!

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα και αν θέλετε κι άλλα, η Apple έχει φροντίσει για μπόλικη μελέτη σ' αυτό το link.
Απάντηση

Επιστροφή στο “MacOS”