Πειραιάς - Κωνσταντινούπολη με σκάφος

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Πειραιάς - Κωνσταντινούπολη με σκάφος

Δημοσίευση από Lakis »

Έμελλε να είναι η τρίτη μας προετοιμασία για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, αφού οι δυο προηγούμενες είχαν αναβληθεί για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μας. Όμως, τώρα, πιο καλά οργανωμένοι από ποτέ, εκτελούσαμε το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας. Σκοπός μας, η επίδοση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, κ.κ. Βαρθολομαίο, της προσωπικής ευχαριστήριας επιστολής του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Παντελή Γρεντζελιά, καθώς και η παράδοση ειδών πρώτης χρήσης στην ACUT (αντίστοιχη της δικής μας ΕΜΑΚ), ως ανταπόδοση της παροχής υπηρεσιών διάσωσης στον δικό μας σεισμό, και συμβολικού χρηματικού ποσού για τις λειτουργικές ανάγκες του ξενώνα υπερήλικων του νοσοκομειακού συγκροτήματος «Παναγίας Βαλουκλή» (Ζωοδόχου Πηγής).

Τα σκάφη μας ήταν ένα OCEANIC 660, με κινητήρα MERCURY OPTIMAX 150 HP και πλήρωμα τους Δημήτρη Καραγεωργίου και Φαίδωνα Χατζάκη, και ένα WAVE 650, με κινητήρα MARINER OPTIMAX 225 HP, προσφορά του ιδιοκτήτη της εταιρείας, κ. Γεωργίου, για τους σκοπούς της εκδήλωσης, με πλήρωμα τους Σταύρο, Ζαφείρη και Δημήτρη.

Θα διανύαμε μια απόσταση περίπου 900 μιλίων, με τρεις ανεφοδιασμούς και σημεία ελέγχου - διαδικασιών στα λιμάνια Μυτιλήνης, Canak Cale και Λήμνου.

Σάββατο 20/5

Με καιρό ιδανικό, αποπλεύσαμε από την Ανάβυσσο στις 08:00 για Μυτιλήνη, μια απόσταση περίπου 160 ναυτικών μιλίων. Μετά από μια ολιγόλεπτη στάση κοντά στα Ψαρά και αναπτύσσοντας ταχύτητες 30-31 κόμβων, στις 14:00 καταπλεύσαμε στη Μυτιλήνη, όπου μας υποδέχθηκαν ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι θα κάλυπταν δημοσιογραφικά την εκδήλωση. Έπειτα από τη διαδικασία εξόδου και τον πρώτο ανεφοδιασμό, αποπλεύσαμε για τη γραφική Σικαμινιά, στο βόρειο μέρος του νησιού για διανυκτέρευση.

Κυριακή 21/5

Ώρα 07:00. Βάλαμε ρότα για τον κάβο Burun στην Τουρκία και κατόπιν καβατζάραμε για το στενό της Τενέδου. Ο καιρός εξακολουθούσε να είναι ιδανικός ώς την είσοδο των Δαρδανελίων, όπου η στεριανή αύρα «έβγαλε» ένα τεσσαράκι. Από την είσοδο των στενών, το Canak Cale απέχει 13 μίλια. Φτάσαμε στις 10:30 και δέσαμε στο ασφαλές λιμάνι του. Εδώ αρχίζει ένα ρεσιτάλ φιλίας, με καλωσορίσματα από κάθε Τούρκο, που κράτησε μέχρι να αφήσουμε τη χώρα. Οι διατυπώσεις -πίνοντας τον καφέ μας- κράτησαν σχεδόν ένα τρίωρο και στις 13:00 βάλαμε ρότα για το σύμπλεγμα του Μαρμαρά, 70 μίλια πιο δυτικά. Στα μέρη αυτά, μας υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα και φιλικές διαθέσεις.

Δέσαμε στον Μαρμαρά, προσκεκλημένοι των ντόπιων… ελληνόφωνων Τούρκων και τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν. Όταν αποφασίσαμε να φύγουμε, ένα προσωρινό πρόβλημα στον διακόπτη επιλογής ρεζερβουάρ του WAVE μάς καθυστέρησε στην αναχώρηση και η άφιξή μας στην Κωνσταντινούπολη έγινε περασμένες 10 το βράδυ. Δέσαμε στη μαρίνα ΑΤΟΚΟΫ, όπου τα μέλη της ACUT, που μας περίμεναν υπομονετικά, μας είπαν πως περισσότεροι από 15 δημοσιογράφοι και κανάλια, ακόμη και το CNN, ήταν εκεί μέχρι που νύχτωσε, οπότε βαρέθηκαν και έφυγαν. Χαλάλι όμως στους Μαρμαράδες! Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, κοντά στη μαρίνα και απολαύσαμε το πρώτο δείγμα της τούρκικης κουζίνας.

Δευτέρα 22/5 - Παρασκευή 26/5

Στις πέντε συνολικά μέρες της παραμονής μας εκεί, είδαμε πολλά και διάφορα. Σημαντικότερο μνημείο, ασφαλώς, η Αγία Σοφία, αλλά και η Δεξαμενή του Ιουστινιανού. Ιδιαίτερη στιγμή και εμπειρία ζωής για όλους μας αποτέλεσε, αναμφισβήτητα, η συνάντησή μας με την παναγιότητά του, τον Πατριάρχη, μια χαρισματική προσωπικότητα κύρους και παγκόσμιας ακτινοβολίας. Αφού μας ευλόγησε, χάρισε σε κάθε έναν από εμάς έναν ασημένιο σταυρό. Όσο για το μνημείο της Αγίας Σοφίας, αξίζει τον κόπο να πάει κάποιος μόνο και μόνο για να το θαυμάσει από κοντά και να αισθανθεί το δέος που προκαλεί το μεγαλόπρεπο αυτό οικοδόμημα. Με νοικιασμένο πουλμανάκι και Ελληνίδα ξεναγό, είδαμε όλα τα τουριστικά μνημεία και θα βλέπαμε περισσότερα, αν επί δυόμισι ημέρες δεν έβρεχε καταρρακτωδώς. Συναντήσαμε φυσικά και την ομάδα της ACUT στο αρχηγείο της, οι οποίοι εκτίμησαν δεόντως τα είδη που προσφέραμε. Βρήκαμε και τον κ. Ιωαννίδη, πρόεδρο του Δ.Σ. του νοσοκομείου, και επιτελέσαμε και εκεί το χρέος μας. Δακρύσαμε στη θέα των τροφίμων του γηροκομείου, όπου η αξιοπρέπεια και η καθαριότητα ξεχείλιζαν από παντού. Τις ωραιότερες αναμνήσεις όμως, από όλους όσους συναντήσαμε εκεί, μας άφησε ο κ. Denis Akaltan, διευθυντής της μαρίνας ΑΤΟΚΟΫ, με τον οποίο γίναμε αμέσως φίλοι.
Μόλις το απόγευμα της Παρασκευής -γιατί μόνο τότε σταμάτησε να βρέχει- καταφέραμε και κάναμε μια βόλτα στο Βόσπορο, αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς μέρος.

Σάββατο 27/5

Ώρα 05:30. Βάλαμε ρότα για το Canak Cale, με 3ΒΔ αέρα και ήρεμη θάλασσα. Με 143 μίλια καραβοπορεία, που καλύψαμε γρήγορα, κατά τις 10:30 δέσαμε και πάλι στο ίδιο μέρος. Αυτή τη φορά επιστρέφοντας επιβαρυνθήκαμε με το κόστος των 670 USD, δηλαδή το μισό (!) από τα κανονικά έξοδα, γιατί αν στο σκάφος δεν επιβαίνει ο ιδιοκτήτης, υπάρχει επιβάρυνση 600 USD. Τα υπόλοιπα 70 είναι το κανονικό κόστος της διαδικασίας, ποσό το οποίο μας χάρισαν κατά την είσοδό μας. (Ας μας συγχωρήσουν οι απέναντι, αλλά… δεν θα ξαναπάρουμε). Γύρω στις 13:00, με ανεμόνι 5Β και θάλασσα 4Β δευτερόπρυμα, βάλαμε ρότα για τη μαρίνα της Λήμνου. Στο Αιγαίο «πεντάριζε» και με αρκετά ξενερίσματα καλύψαμε τα 70 μίλια σε δυο ώρες.

Μας πήρε τρεις ώρες ο γενικός ανεφοδιασμός και οι διαδικασίες τελωνείου – κατάπλου. Λίγο πριν τις 18:00 και με καιρό που έφτανε τα 5 μποφώρ πρύμα σε αέρα και θάλασσα, πήραμε τον δρόμο για την επιστροφή. Τη νύχτα μείναμε έξω από τον Κάβο Ντόρο και σηκώσαμε λίγο τις μανέτες. Τριγύρω αρμένιζαν καμία δεκαριά καράβια με τα απόνερά τους. Καβατζάροντας τον Κάβο Μαντέλο, η θάλασσα ήταν ήρεμη και χαμηλώσαμε τις μανέτες αρκετά. Οι δικοί μας είχαν έτοιμα τα τρέιλερ στην Ανάβυσσο, όπου καταπλεύσαμε γύρω στις 23:00, και η διαδικασία ανέλκυσης διήρκεσε μόλις 10΄. 400 μίλια αυθημερόν για την «Κίνηση για τη φιλία των λαών».

Μια εκδήλωση την οποία στήριζαν οικονομικά και τεχνικά οι εταιρείες ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΕ, OCEANIC MARINE - Αφοί Περιμένη ΟΕ και WAVE BOAT - Δημ. Γεωργίου ΟΕ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, καθώς επίσης και τις λιμενικές - τελωνειακές αρχές για την άψογη συνεργασία τους μαζί μας. Τα είδη για την ACUT προσέφεραν οι εταιρείες ΖΩΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΕ, OCEANIC MARINE, WAVE BOATS, Ι. ΤΡΕΖΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ και Αφοί Μαλεφάκη.
Τέλος, ένα θερμό «ευχαριστώ» σε όλους όσους συμμετείχαν ή βοήθησαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σκάφος, πλοία”