Ψηφιακός οικιακός βοηθός, ο Big Brother στο σπίτι

Απάντηση
Lakis
Δημοσιεύσεις: 281
Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2021 10:35 am

Ψηφιακός οικιακός βοηθός, ο Big Brother στο σπίτι

Δημοσίευση από Lakis »

Ένας τομέας της τεχνολογίας που παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι ο τομέας των ψηφιακών οικιακών βοηθών. Πρόκειται για εκείνα τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία θα τοποθετηθούν σε κάθε οικία και μετά οποία ο χρήστης θα μπορεί μέσω φωνητικών εντολών να ελέγχει διάφορες λειτουργίες του σπιτιού.

Οι μεγάλοι κολοσσοί του Διαδικτύου επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που σκοπό έχουν την παρακολουθήσει των δραστηριοτήτων των χρηστών εντός και εκτός διαδικτύου. Με πρόφαση την δημιουργία ηλεκτρονικών βοηθών που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του μέσου χρήστη προωθούνται νέες τεχνολογίες που αντικείμενο έχουν την λεπτομερή καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων μέσα στο σπίτι. Στην συνέχεια, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα καταχωρούνται και θα αξιοποιούνται κατάλληλα από τις εταιρίες για εμπορικούς και άλλους σκοπούς.

Η δραστηριότητα του κάθε ανθρώπου εντός διαδικτύου είναι γνωστό ότι καταγράφεται τόσο από τις εταιρίες του διαδικτύου όσο και από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Κάθε τι όμως που γίνετε εκτός διαδικτύου δεν είναι δυνατό να παρακολουθηθεί με την ίδια άνεση. Αυτό το κενό λοιπόν καλείται να καλύψει ο ψηφιακός οικιακός βοηθός.

Οι νέες τεχνολογίες οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στους ψηφιακούς οικιακούς βοηθούς θα τους δίνουν την δυνατότητα να διαπιστώνουν ακόμα και την φυσική αλλά και την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων του σπιτιού. Η μελέτη και η επεξεργασία αυτών των δεδομένων θα αποκαλύπτει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου ώστε να του προωθηθεί η κατάλληλη για την δεδομένη στιγμή στοχευμένη διαφήμιση.

Αν για παράδειγμα ο χρήστης συνηθίζει να ακούει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής ή να φορά ένα μπλουζάκι στο οποίο υπάρχει η εικόνα ενός τραγουδιστή αυτό αυτόματα θα καταχωρείται σε κάποια βάση δεδομένων ώστε όταν χρειαστεί ο ψηφιακός βοηθός να τον ενημερώσει για την κυκλοφορία ενός νέου τραγούδια ή για μια συναυλία του εν λόγο καλλιτέχνη.

Επιπλέον, ο ψηφιακός βοηθός θα μπορεί να επιβλέπει το σπίτι όταν οι ένοικοι θα απουσιάζουν ώστε να τους ενημερώσει σε περίπτωση διάρρηξης. Χωρίς όμως κανένας να μας διασφαλίζει ότι το σύστημα δεν θα παρακολουθεί και αυτούς τους ίδιους τους ενοίκους.

Τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του μέσου πολίτη έχουν μια ιδιαίτερα σημαντική εμπορική αξία που πολλές εταιρίες επιδιώκουν να οικειοποιηθούν. Ένα γεγονός άλλωστε που επιβεβαίωσαν τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα των τελευταίων ετών σχετικά με την υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλλα Software”