Προγράμματα σχεδιασμού, ακουστικής, ηχομόνωσης και ηχοπροστασίας

Απάντηση
melina
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: Παρ Σεπ 10, 2021 2:32 pm

Προγράμματα σχεδιασμού, ακουστικής, ηχομόνωσης και ηχοπροστασίας

Δημοσίευση από melina »

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα εξειδικευμένα προγράμματα σχεδιασμού, ακουστικής, ηχομόνωσης και ηχοπροστασίας που χρησιμοποιούν οι έμπειρες εταιρείες σε τούτο το χώρο.

BASTIAN

Η νέοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί προβλέπουν τον συνυπολογισμό των μεταδόσεων των πλευρικών κτιριακών στοιχείων στην ηχομόνωση των χωρισμάτων, ώστε τα αποτελέσματα (L’nw, R’w, ΔL, Ln,f, Dn,f) να είναι πραγματικά και όχι θεωρητικά. Το BASTIAN είναι ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογισμού της πραγματικής ηχομονωτικής απόδοσης χωρισμάτων, των οποίων η ηχομόνωση είναι γνωστή από μετρήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τις έμμεσες πλευρικές μεταδόσεις. Η χρήση ανάλογων εργαλείων υπολογισμού της πραγματικής ηχομόνωσης αναμένεται να γενικευτεί σύντομα σε όλα τα τεχνικά έργα που υλοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο.

TOSAN

Πρόκειται για ένα εύχρηστο πρόγραμμα, η αξία του οποίου έχει αποδειχθεί σε εκατοντάδες χώρους στους οποίους εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια. Tο TOSAN βασιζόμενο σε μία εκτεταμένη βάση δεδομένων με στοιχεία ηχοαπορρόφησης μεγάλου αριθμού υλικών, υπολογίζει άμεσα τον προβλεπόμενο χρόνο αντήχησης του ελεγχόμενου χώρου και παρουσιάζει το αποτέλεσμα σε διάγραμμα ανά 1/3 της οκτάβας.

SECAN

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο σχεδιασμού δύο διαστάσεων, πολύ σημαντικό για τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού ενός νέου χώρου ή για τον έλεγχο ενός υπάρχοντος χώρου.Tο SECAN χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό τομών αιθουσών, προκειμένου να διερευνηθεί, και κατόπιν να βελτιστοποιηθεί, η γεωμετρική ακουστική τους, να μελετηθούν οι ανακλάσεις και να καταγραφεί η κατανομή της ηχητικής ενέργειας στο επίπεδο των ακροατών.

DIN 4109

To DIN 4109 αποτελεί τον πληρέστερο ευρωπαϊκό κανονισμό ηχομόνωσης. Τα βασικά στοιχεία του κανονισμού ενσωματώνονται στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό ηχομόνωσης – ηχοπροστασίας. Η εφαρμογή του DIN 4109 σε οικοδομικά έργα με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος επιτρέπει την ασφαλέστερη εφαρμογή του κανονισμού και την πλέον ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ηχοπροστασίας του έργου. Η χρήση του περιλαμβάνει τον καθορισμό των απαιτήσεων, την εξωτερική και εσωτερική ηχοπροστασία καθώς και την απόδειξη της επάρκειας των λαμβανομένων μέτρων με βάση τα στοιχεία του κανονισμού.

CATT

To CATT είναι ένα ειδικό πρόγραμμα μεγάλης ακρίβειας για την πρόβλεψη των ακουστικών παραμέτρων ενός χώρου (SPL, RASTI, D-50, C-80, Ts, LEF, G-10, EDT, RT). Στο πρόγραμμα εισάγονται τα σχέδια του χώρου (σε τρισδιάστατη μορφή), τα ακουστικά δεδομένα (ηχοαπορρόφηση επιφανειών, πηγή κ.λπ), και στη συνέχεια γίνονται υπολογισμοί των ακουστικών παραμέτρων. Το CATT εφαρμόζεται σε χώρους υψηλών ακουστικών απαιτήσεων, με ή χωρίς συστήματα μεγαφώνων, και αποτελεί ένα εξαιρετικά αξιόπιστο εργαλείο ακουστικού σχεδιασμού.

NOISE

Το NOISE είναι ένα ειδικό πρόγραμμα για τον υπολογισμό της διάδοσης του θορύβου στο ύπαιθρο. Επιτρέπει την εισαγωγή των τοπογραφικών και πολεοδομικών δεδομένων της περιοχής, την περιγραφή των πηγών θορύβου και παρουσιάζει τρισδιάστατα την πρόβλεψη της κατανομής του θορύβου της περιοχής σε ισοσταθμικές καμπύλες. Αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμη εφαρμογή για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων νέων μεγάλων τεχνικών έργων καθώς και για την πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας των έργων ηχοπροστασίας όπως είναι τα ηχοπετάσματα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πολιτικός μηχανικός”